Wednesday, July 22, 2009

μια προβλήτα στο Ληξούρι.

μια προβλήτα στο ληξούρι. Ο Θεός τριγυρίζει πάνω στην Παλική, μα που να πάρουν χαμπάρι οι ειδήμονες Τούτη η γη, χαρισματική ούσα ,ξεχάστηκε από άρχοντες και πολιτεία ,κι’ ας είχε τα προσόντα της ανάπτυξής από αιώνες. Συγκεντρώσαμε δραστηριότητες,ενδιαφέρον και χρήμα πάνω στο Αργοστόλι και από βλακεία μας καταντήσαμε την πόλη χαβούζα..Αν αμφιβάλεις περπάτησε μισό χιλιόμετρο κι’ελα να μου πεις πως δεν ίδρωσες.Χωρίς δέντρο, πολιορκούμενος από τον ήλιο ζητάς καταφυγή σε κάποια τέντα μαγαζιού, μα και κεί να βρίσκεις τον ίσκιο πιο ζεστό.Κάποιος κάπου κάποτε –Σπύρος Μαρκεζίνης- μετά την σεισμική καταστροφή του 1953 είπε πως θάτανε καλό να κτιζαμε μια άλλη πολιτεία στης Λάσσης την μεριά .Ομως δεν εισακούστηκε γιατί τα μυαλά όλων μας ητανε σαλεμένα. Σκέψου το μια σταλιά νάχεις Αργοστόλι κτισμένο αρχιτεκτονικά στης Λάσσης την απλοχωριά μ’ενα Ληξούρι κατέναντι συμπλήρωμα τόνα τ’άλλου; Δεν θάτανε το καλίτερο νησί της Μεσογείου;Κ’ο χώρος μας το σπίτι μας τα προσφιλή ερείπια μαζί με τις παληές τις θύμισες; Θαταν φωτογραφία μόνον , όπως είναι και τώρα.Το οικόπεδο της πόλης γιομάτο δέντρα αλλέες και αμμουδιές ,κιόσκια και τόπους ανάπαυσης, απέραντος τουριστικός παράδεισος. Υπήρξε η συγκυρια που χάθηκε.Σήμερα κατασκευάζουμε προβλήτες για νάχουμε περισσότερους τουρίστες., ε λοιπόν κατασκευάστε κι’εναν στο Ληξούρι να αναπνεύσει από την εξάρτηση η Παλική- και παράλληλα να ενισχυθεί σημαντικά ο τουρισμός στο όλο το νησί,- απαξ και ενώθηκε από τις σεισμικές κατολισθήσεις στην περιοχή της Θηνειάς τις τελευταίες δύο χιλιετίες.........-λορνιόν- www.kefalonia-kai-kosmos.com
Lornion http://lornion.blogspot.com

Wednesday, July 15, 2009

το τελευταιο ΑΝΤΙΟ στον Μοθωνιό


Το τελευταίο αντίο είπαν χθες η Κεφαλλονιά και ο Καραβάδος στον Ανδρέα Μοθωνιό, στενό συνεργάτη του «Γέρου της Δημοκρατίας» και τέως εκδότη της εφημερίδας «Ημερησία», που έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον I. Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Καραβάδο χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνος και με συμμετοχή πλήθους κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα συνόδευσε προς την τελευταία του κατοικία η Φιλαρμονική του Δήμου Λειβαθούς.

Τον αποχαιρέτησαν η αδελφή του Ελλη Μοθωνιού, η οικογένεια του αείμνηστου επιστήθιου φίλου του Αρη Καχριμάνη (άλλοτε συνεκδότη της «Ημερησίας») πολλοί φίλοι του από το χωριό του και την Κεφαλλονιά.

Παρέστησαν ο νομάρχης κ. Διονύσης Γεωργάτος, ο αντινομάρχης κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, ο δήμαρχος Λειβαθούς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Λειβαθούς κ. Βαγγέλης Ευαγγελάτος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λειβαθούς, ο τ. υφυπουργός κ. Νίκος Λιναρδάτος και τοπικοί παράγοντες.

Συνελήφθη
O Ανδρέας Μοθωνιός γεννήθηκε το 1920 στον Καραβάδο, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Συνέχισε στο γυμνάσιο Κεραμειών και κατόπιν στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών. Οταν έγινε η δικτατορία του Μεταξά, στις 4 Αυγούστου του ’36, ο Ανδρέας Μοθωνιός πήρε μέρος σε διαμαρτυρία μαθητών, συνελήφθη και έμεινε στο κρατητήριο για 15 μέρες.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Mετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941, γνώρισε τον Γεώργιο Παπανδρέου. Aπό τότε έμεινε κοντά του και όταν εκείνος γύρισε από τη Mέση Aνατολή, πρωθυπουργός της Kυβέρνησης Eθνικής Eνότητας, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του.

Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Nεολαίας του Kόμματος του Γ. Παπανδρέου. Yπήρξε ακόμη υπεύθυνος του γραφείου Tύπου του Kόμματος των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου. Aπό το 1954 υπήρξε υπεύθυνος του ιδιαίτερου γραφείου του, ειδικότερα σε θέματα Tύπου.

O Aνδρέας Mοθωνιός, παράλληλα με την πολιτική του σταδιοδρομία, ανέπτυξε και έντονη λογοτεχνική και εκδοτική δραστηριότητα.

GOOGLE ADS