Monday, September 28, 2009

the Cancer Blog retires

Note: The contents of this blog are for informational purposes only and should not be construed as medical advice or substitute for professional care. For medical emergencies, dial 911!

The Cancer Blog retires

For regular readers of this blog, I have disappointing news. The Cancer Blog is now retired. That means that, while it will still be available for reading and searching, new posts will not be added. Our Cardio and Diabetes blogs are also being retired, which I mention here because some readers bookmarked more than one of the Life Sciences group.

The choice to stop publishing these three blogs is a business decision, and has nothing whatsoever to do with their quality. I am, and everyone here is, deeply grateful to the bloggers whose dedication to these sites gave so much information and inspiration to thousands of people. These three blogs are among the longest-running properties in our network, and it is sad to let them go.

Thank you to our many readers for visiting us, and sharing in the community here.

Brad Hill
Programming Director, Weblogs / AOL

Σκοπιανή Εγκυκλοπαιδεια.......

Σκοπιανή Εγκυκλοπαίδεια……πρώτες αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της με θέμα την Ελλάδα. ΥΠΕΞ και ΥΠΠΟ ακόμα να αντιδράσουν.

Posted by Spartan in FYROM Propaganda
VN:F [1.6.6_911]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)

Σκοπιανή Εγκυκλοπαίδεια……πρώτες αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της με θέμα την Ελλάδα. ΥΠΕΞ και ΥΠΠΟ ακόμα να αντιδράσουν.

Οπως αποκαλύψε χθες το «ΘΕΜΑ», η νέα απίστευτη πρόκληση περιέχεται στη λεγόμενη «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία συνέγραψαν, κατ’ εντολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, οι ιστορικοί της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων και παρουσίασε ο ίδιος με κάθε επισημότητα στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο δίτομο έργο των 1.671 σελίδων, η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από κρατικούς πόρους της γειτονικής χώρας και σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι εκφράζει απόλυτα «το πολιτιστικό και πολιτικό παρελθόν και παρόν μας», η κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία της ευρύτερης περιοχής κατά το δοκούν, αλλά αλλοιώνει συνειδητά και βασικά στοιχεία της Ελληνικής εθνικής μας υπόστασης.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 67 της εγκυκλοπαίδειας και στο λήμμα «Ελληνας» αναφέρεται ότι «νεότερες έρευνες απέδειξαν ότι οι Ελληνες ως έθνος έλκουν την καταγωγή τους από τις μαύρες φυλές της Αφρικής και της ερήμου της Σαχάρας»!

Οι 260 Σκοπιανοί ιστορικοί, φέρνοντας σε πέρας τη διατεταγμένη κυβερνητική αποστολή που τους ανατέθηκε, σημειώνουν ότι οι Ελληνες, προερχόμενοι από την αφρικανική ήπειρο και χωρίς ουσιαστικά πολιτισμικό υπόβαθρο, «εποίκησαν τη Βαλκανική οικειοποιούμενοι τους τοπικούς πολιτισμούς, οι οποίοι ήταν προηγμένοι και τους έδειξαν ως δικά τους επιτεύγματα».

Η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της κυβερνητικής ηγεσίας των Σκοπίων φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει τον ελληνικό πολιτισμό αποτέλεσμα παραχάραξης και υποκλοπής άλλων πολιτισμών, ενώ δεν διστάζει να οικειοποιηθεί ιστορικά τον Παρθενώνα, ακόμα και τα ομηρικά έπη! «Ακόμα και τα έπη του Ομήρου και ο Παρθενώνας δεν είναι αποτέλεσμα του ελληνικού πολιτισμού, αλλά παραχαράξεως, υιοθετήσεως ακόμα και υποκλοπής των ανωτέρω τοπικών αυτοχθόνων πολιτισμών, όπως του δικού μας, του μακεδονικού»!

Η νέα διαστρέβλωση και αμφισβήτηση ολόκληρου του οικοδομήματος του ελληνικού πολιτισμού σε λίγες μέρες θα κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού η εγκυκλοπαίδεια πρόκειται να μεταφραστεί σύντομα στα αγγλικά και να αποκτήσει και νέους τόμους.

Στη νέα απαράδεκτη μεθόδευση των Σκοπιανών δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά όχι ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχωρητικότητας που εφαρμόζει συστηματικά στα εθνικά μας θέματα τα τελευταία χρόνια, αλλά επειδή όπως φαίνεται ούτε καν το αντιλήφθηκε! Την ίδια στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις με την εμπλοκή των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΠΟ(κρίμα κε Σαμαρά)

Πηγή: Ακρίτας

Sunday, September 27, 2009

Οι πρώτοι «κοινωνιστές» που ξέχασε η ίδια η κοινωνία

Ανθρωποι που διακρίθηκαν για την προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών έφυγαν πικραμένοι από τη ζωή«E» 26/9
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Οι πρωτοπόροι εκείνοι, που μέσα στο σκοτάδι του νεοσύστατου ελληνικού κράτους θέλησαν να ανάψουν το λυχνάρι της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, θεωρούνται συνήθως απλώς οραματιστές. Η επίσημη Ιστορία δίνει περιορισμένη σημασία στους αγώνες τους, αφού απέτυχε να τους αποσιωπήσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν διανοητές μεγάλου βεληνεκούς. Διακρίθηκαν για την ασυμβίβαστη δράση τους, για την επίμονη προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών κοινωνικής δικαιοσύνης, για την αυτοθυσία τους.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πληρεξούσιοι της Ιόνιας Βουλής, που ψήφισε την ένωση με την Ελλάδα
Πληρεξούσιοι της Ιόνιας Βουλής, που ψήφισε την ένωση με την Ελλάδα

Ο Ρόκκος Χοϊδάς πέθανε στη φυλακή το 1890. Είχε καταδικαστεί για εξύβριση του βασιλιά. Παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος, δεν δέχτηκε να αποφυλακιστεί υπό τον όρο να ζητήσει συγνώμη.

Ο δημοσιογράφος, ποιητής και διεισδυτικός στοχαστής Παναγιώτης Πανάς αυτοκτόνησε το 1896 στο ξενοδοχείο «Ξένων» του Πειραιά, φτωχός, άρρωστος και παραγκωνισμένος.

Ριζοσπάστες βουλευτές της Ιόνιας Βουλής: 1) Γ. Λιβαδάς, 2) Στ. Πυλαρινός, 3) Τυπάλδος - Δοτοράτος 4) Ι. Μομφεράτος, 5) Η. Ζερβός - Ιακωβάτος, 6) Ν. Δομενεγίτης, 7) Γ. Τυπάλδος - Ιακωβάτος, 8) Α. Καρού
Ριζοσπάστες βουλευτές της Ιόνιας Βουλής: 1) Γ. Λιβαδάς, 2) Στ. Πυλαρινός, 3) Τυπάλδος - Δοτοράτος 4) Ι. Μομφεράτος, 5) Η. Ζερβός - Ιακωβάτος, 6) Ν. Δομενεγίτης, 7) Γ. Τυπάλδος - Ιακωβάτος, 8) Α. Καρούσος, 9) Τ. Παϊζης, 10) Φρ. Δομενεγίτης

Το 1907 ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονήθηκε στον Πυργετό της Λάρισας από ανθρώπους των τσιφλικάδων.

Αυτοί οι φλογεροί ανατροπείς έφυγαν πικραμένοι από τη ζωή. Οι περισσότεροι πιστεύοντας πως η σποριά τους δεν βρήκε γόνιμο έδαφος σ' αυτόν τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που γράφτηκαν στον τάφο του Κεφαλλονίτη Ηλία Ζερβού - Ιακωβάτου, του ηγέτη των Επτανήσιων Ριζοσπαστών:

«Μόχθους πολλούς και πλείστας θυσίας υποστάς υπέρ πατρίδος συνενεγκών, αντί των οποίων μόνον τας αδικίας του κόσμου συλλέξας, κείμαι ενθάδε».

ΟΡΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα το 1849

Ο όρος σοσιαλισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την «Εφημερίδα της Σμύρνης» στα 1849. Από εκεί τη μετέφερε στο δικό του έντυπο «Νέοι Καιροί», που εκδιδόταν στην Αθήνα, ο γιατρός Παναγιώτης Σοφιανόπουλος (1786-1856), σπουδασμένος στην Ιταλία και τη Γαλλία, αγωνιστής του 1821, στέλεχος του λεγόμενου Γαλλικού Κόμματος του Κωλέττη, θιασώτης της κοινωνικής δημοκρατίας. Ο Σοφιανόπουλος αναδημοσίευσε από την «Εφημερίδα της Σμύρνης» ένα άρθρο για τους σοσιαλιστές Φουριέ και Οουεν.

Το 1858 στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά οι όροι «κομμουνισμός» και «κομμουνιστής», για να χαρακτηρίσουν και να κατηγορήσουν τον Ιωσήφ Μομφεράτο (1816-1888), από τους επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, δικηγόρο με σπουδές στην Ιταλία και τη Γαλλία, μέλος της Ιόνιας Βουλής και, στη συνέχεια, της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο Μομφεράτος ήταν ο μόνος στην Εθνοσυνέλευση της Αθήνας που κατά τη διαδικασία έγκρισης του νέου Συντάγματος καταψήφισε τη Συνταγματική Μοναρχία. Η συνήθης ονομασία για τους σοσιαλιστές του 19ου αιώνα ήταν «κοινωνιστές». Οταν μεταφράστηκε στα ελληνικά το μανιφέστο του Μαρξ και του Ενγκελς, ο τίτλος του αποδόθηκε ως «Κοινωνιστικό Μανιφέστο».

Ο όρος «Αριστερά» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πρακτικά του Κοινοβουλίου το 1881, όταν αναδείχτηκαν βουλευτές έξι δηλωμένοι πολέμιοι της μοναρχίας: Ηταν οι Χ. Δουζίνας, Γ. Μαυρομαράς, Α. Πετσάλης, Δ. Ρηγόπουλος, Γ. Φιλάρετος και Τ. Φιλήμων.

Οι στενογράφοι σημείωναν στα πρακτικά τις αντιδράσεις τους σαν «θόρυβο εκ της Αριστεράς» ή «θόρυβο εκ των αριστεριζόντων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ
Η ίδρυση και η διάσπασή τους

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών ήταν ελληνικός πολιτικός φορέας στα Επτάνησα της βρετανικής κατοχής. Ιδρύθηκε το 1848 και διαλύθηκε αμέσως μετά την Ένωση των νησιών με τον εθνικό κορμό, το 1864.

Οι Ριζοσπάστες ξεσήκωσαν τον λαό ενάντια στη Βρετανία και υπέρ της Ενωσης. Εδωσαν μάχες στην Ιόνια Βουλή της Κέρκυρας.

Στις 26 Νοεμβρίου 1850 ο ριζοσπάστης βουλευτής Ιωάννης Δετοράτος - Τυπάλδος σε μια ενθουσιώδη Βουλή πρότεινε το ψήφισμα για την Ενωση. Το ψήφισμα υπέγραψαν και οι Γεράσιμος Λιβαδάς, Ναδάλης Δομενεγίτης, Γεώργιος Τυπάλδος, Φραγκίσκος Δομενεγίτης, Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος, Ιωσήφ Μομφεράτος, Τηλέμαχος Παϊζης, Ιωάννης Τυπάλδος, Αγγελος Σιγούρος - Δεσύλλας, Στυλιανός Πυλαρινός, Χριστόδουλος Τοφάνης.

Οι Αγγλοι απάντησαν με φυλακίσεις και εξορίες. Δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εξορίζονται, ο Ηλίας Ζερβός στα Αντικύθηρα και ο Ιωσήφ Μομφεράτος στην Ερεικούσα. Το κόμμα σχεδόν διαλύεται. Τότε στον χώρο των ριζοσπαστών εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος, που επιζήτησε μόνο την Ενωση χωρίς κοινωνικές αλλαγές.

Το 1862 ο Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος, ως πρόεδρος της Ιόνιας Βουλής, ανεβαίνει στο βήμα και προτείνει αναστολή των εθνικών διεκδικήσεων και προώθηση ρυθμίσεων που θα βελτίωναν την κοινωνική θέση των πολιτών. Στο πλευρό του στάθηκαν οι παλιοί ριζοσπάστες.

Ο Λομβάρδος και οι νέοι ριζοσπάστες διαφώνησαν, με αποτέλεσμα να επέλθει η διάσπαση. Διαμορφώθηκαν δύο σχήματα:

n Το Κόμμα Αληθινών Ριζοσπαστών, που απέβλεπε στην Ενωση με την Ελλάδα, μαζί με εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αρχηγοί του ήταν οι Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος και Ιωσήφ Μομφεράτος.

n Το Κόμμα των Ενωτικών Ριζοσπαστών, που απέβλεπε απλά στην Ενωση. Αρχηγός του ήταν ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος.

Τον Μάιο του 1864, οι Αληθινοί δεν δέχτηκαν να πάρουν μέρος ούτε στις κυρωτικές διαδικασίες για την ενσωμάτωση των νησιών του Ιονίου ούτε στους πανηγυρισμούς. Προτίμησαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

ΧΟΪΔΑΣ - ΠΑΝΑΣ - ΑΝΤΥΠΑΣ - ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ
Οι φλογεροί αγωνιστές του νομού Κεφαλληνίας

Στα πρώτα φτερουγίσματα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, η Επτάνησος, ιδιαίτερα ο νομός της Κεφαλονιάς, έπαιξε ρόλο. Από εκεί κατάγονταν ο Ρόκκος Χοϊδάς, ο Παναγιώτης Πανάς, ο Μαρίνος Αντύπας, ο Πλάτων Δρακούλης.

Ο Ρόκκος Χοϊδάς (1830-1890) υπήρξε διακεκριμένος δικαστικός. Βουλευτής εξελέγη το 1875 και θεωρείται η πλέον μαχητική περίπτωση σοσιαλιστή βουλευτή για την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Το ξεκίνημα της πολιτικής του πορείας σημαδεύτηκε από μια μονομαχία. Σε λαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα εναντίον των αυθαιρεσιών του πρωθυπουργού Βούλγαρη (του επιλεγόμενου Τζουμπέ), ο βουλευτής Μεσολογγίου Στάικος έβρισε τους συγκεντρωμένους. Αντέδρασε ο Χοϊδάς και η φιλονικία κατέληξε σε μονομαχία με πιστόλια, κατά την οποία ο φλογερός Κεφαλονίτης τραυματίστηκε στον πνεύμονα.

Ως κοινοβουλευτικός διακρίθηκε για τη ρητορική του δεινότητα. Αλλά επειδή αρνήθηκε να δώσει τον βουλευτικό όρκο στο όνομα του βασιλιά, απαγορεύτηκε η καταχώριση των αγορεύσεών του στα πρακτικά της Βουλής. Οταν δίνεται ο λόγος στον Χοϊδά, στα πρακτικά αναφέρεται στερεότυπα η φράση: «Ορα παράρτημα». Αλλά στο παράρτημα δεν υπάρχει λέξη.

Μαζί με τον Καλαβρυτινό Αριστείδη Οικονόμου ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα, που διαλύθηκε γρήγορα. Στήριξε τον αναρχικό «Δημοκρατικό Σύλλογο των Πατρών» και τον «Σοσιαλιστικό Σύνδεσμό» του Σταύρου Καλλέργη, Κρητικό Μυλοποταμίτη.

Συνεργάστηκε με τον Κλεάνθη Τριανταφύλλου στο πολιτικό σατιρικό περιοδικό «Ραμπαγάς». Ενα άρθρο του θεωρήθηκε υβριστικό για τα πρόσωπα του βασιλιά Γεωργίου Α και του διαδόχου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε δίκη και να καταδικαστεί σε τρίχρονη φυλάκιση. Πέθανε στις φυλακές Χαλκίδας.

Ο Παναγιώτης Πανάς (1832-1894) υπήρξε ένας ρομαντικός σοσιαλιστής, εκδότης της πρώτης σοσιαλιστικής ελληνικής εφημερίδας «Εργάτης» της Κεφαλονιάς. Αυτή ήταν η εφημερίδα, που με την αρθρογραφία της έφερε στη Βουλή τον Χοϊδά, ο οποίος αποτέλεσε πόλο έλξης για μια ομάδα σοσιαλιζόντων βουλευτών, όπως ο Φιλάρετος και ο Φιλήμων.

Ο Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) είχε αρκετή τρέλα επάνω του, ώστε τα δύο κορίτσια του να τα βαφτίσει Επανάσταση και Αναρχία.

Οταν κατέβηκε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Νομική ήρθε σε επαφή με τον σοσιαλιστικό κύκλο του Καλλέργη και μυήθηκε στις ιδέες του. Οι σφοδρές επιθέσεις του εναντίον του Θρόνου προκάλεσαν την προσαγωγή του σε δίκη, την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του στις φυλακές της Αίγινας.

Επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εξέδωσε την εφημερίδα «Ανάστασις», που αναγκάστηκε να την κλείσει. Πήρε μέρος στις εκλογές του 1906, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, αφού το κατεστημένο Κεφαλονιάς και Ιθάκης συνασπίστηκε εναντίον του.

Στις 8 Μαρτίου του επόμενου χρόνου ο Αντύπας δολοφονήθηκε στον Πυργετό της Θεσσαλίας από τους τσιφλικάδες του κάμπου, που θορυβήθηκαν από το κήρυγμά του για τα δικαιώματα των αγροτών.

Ο Πλάτων Δρακούλης (1858-1942) από την Ιθάκη σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, μπήκε στη δημοσιογραφία, ασχολήθηκε με τα κοινωνικά ζητήματα και τη συγγραφή βιβλίων. Συνδέθηκε με τους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού ρεύματος στην Ευρώπη και εξέδωσε το ριζοσπαστικό περιοδικό «Αρδην». Σταθμός στη συγγραφική του δραστηριότητα ήταν το έργο «Το εγχειρίδιον του Εργάτου».

Το 1909 ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και βουλευτής εξελέγη το 1910, στις εκλογές που αποτέλεσαν θρίαμβο για τον νέο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Ο άγνωστος συνομιλητής του Καρλ Μαρξ

Στα νηπιακά βήματα του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, κάποιος ή κάποιοι από τους σκαπανείς του είχαν επαφή με τον Κάρολο Μαρξ.,Το αναφέρει ο ίδιος ο θεμελιωτής της νέας κοσμοθεωρίας σε άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Ντέιλι Τρίμπιουν» το 1854. Διαρκούσε ακόμα ο Κριμαϊκός Πόλεμος και ο αποκλεισμός του Πειραιά και της Αθήνας από αγγλογαλλικά στρατεύματα. Σημειώνει ο Μαρξ:

«Σ ένα γράμμα που στάλθηκε από την Αθήνα στις 29 Αυγούστου, διαβάζουμε ότι το μίσος ενάντια στους ευρωπαϊκούς στρατούς μεγαλώνει και ότι μερικοί Γάλλοι χτυπήθηκαν κιόλας από τον λαό».

Αγνωστο παραμένει ποιος ήταν εκείνος που αλληλογραφούσε με τον Μαρξ.

  • Υπάρχει ο Εμμανουήλ Δαούδογλου, που φέρεται να είναι μέλος της Ι Διεθνούς. Αργότερα η σύζυγός του Μαρία θα πάρει μέρος στην Παρισινή Κομμούνα και θα τυφεκιστεί.
  • Υπάρχει και ο Ανδρέας Ρηγόπουλος από την Πάτρα, που εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής. Στα ταξίδια του στην Ευρώπη είχε γνωρίσει τον Μαρξ.
    Το τελευταίο αναφέρεται από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στο έργο του «Νεοελληνική Ρητορεία».

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '10
Το ΣΕΚΕ και η είσοδος στη Βουλή

Η προϊστορία του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος σταματά με την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚΕ) στις 17 Νοεμβρίου 1917 στον Πειραιά. Από τους πιο σοβαρούς φορείς, που συνέτειναν στην οικοδόμηση του ΣΕΚΕ, ήταν η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης. Η δράση της καλύπτει τη δεκαετία 1908-1018. Συσπείρωσε ανθρώπους διαφορετικής φυλετικής καταγωγής και θρησκείας. Εξέδιδε την εφημερίδα «Αβάντι».

Πήρε μέρος στις εκλογές της 31 Μαϊου 1915. Σ αυτές ψήφισαν και οι περιοχές που μόλις είχαν απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι σοσιαλιστές της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν δύο βουλευτές, τον δικηγόρο Αριστείδη Σίδερη και τον Ισραηλίτη Αλβέρτο Κουριέλ. Αυτοί θα γίνουν και οι πρώτοι βουλευτές του ΣΕΚΕ. Λίγες μόλις μέρες μετά τη δημιουργία του καινούργιου κόμματος, στη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 1918, συζητήθηκε επερώτησή τους εναντίον της επικείμενης Ουκρανικής Εκστρατείας, δηλαδή της ελληνικής στρατιωτικής ενίσχυσης των πολεμικών επιχειρήσεων της Αντάντ εναντίον της νεοσύστατης Σοβιετικής Ρωσίας.

Με τους Μενσεβίκους, τον αντίποδα των Μπολσεβίκων του Λένιν, είχε ταχθεί εκείνη την εποχή ο Γιάννης Πασαλίδης, ο κατοπινός πρόεδρος της ΕΔΑ. Πόντιος στην καταγωγή και εγκατεστημένος στο Σοχού της Νότιας Ρωσίας, δραστηριοποιήθηκε για τη συγκρότηση ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας.

Ερχόμενος στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης. Είναι ο ιδρυτής του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ- APO TO ETHNOS


Cefalonia, sparsi sui fondali
i resti dei nostri soldati di CESARE MAZZOTTA

Onori «salentini» alle vittime di guerra caduti a Cefalonia. Uno squarcio di luce nella tragedia dei nostri italiani barbaramente uccisi nelle acque dell’isola greca 66 anni fa, durante il secondo conflitto mondiale. Nei giorni di ferragosto un gruppo di sub leccesi ha reso onore e giustizia al «sarcofago» degli 840 prigionieri italiani della divisione Acqui che saltarono in aria sulla nave tedesca “Ardena” nelle acque appena fuori dall’isola greca.
La missione leccese ha potuto appurare che i resti dei militari italiani non sono «tutelati» e sono sparsi sui fondali in un raggio di diverse decine di metri. «E questo la dice lunga sulla dinamica della tragedia, attribuita dai tedeschi alla collocazione di mine da parte degli stessi italiani», riferisce Luciano De Donno, responsabile del Centro studi Submarina di Lecce, che ha organizzato e realizzato la spedizione, «Abbiamo fotografato ossa, parti di scarpe, posate, piastrine militari e altro. Non solo, ma abbiamo cercato anche elementi e testimonianze sommerse, dalle quali poter risalire alle probabili cause dell’af fondamento delle navi».

L’iniziativa è stata fortemente voluta e sostenuta dal presidente della repubblica Giorgio Napolitano e ha avuto come teatro le acque dell’isola di Cefalonia; a Sami, precisamente, ovvero Argostoli, 12mila abitanti, capitale dell’isola. Ad immergersi nei fondali che ospitano da oltre 66 anni i resti dei nostri caduti sul fronte greco, sono stati i sub del Centro studi “Submarina” di Lecce. Della spedizione, oltre al responsabile delle operazioni, Luciano De Donno, hanno fatto parte anche Giuseppe Paladini ed Eleonora Miglietta.. «Siamo arrivati a Cefalonia, con il traghetto da
Brindisi, la sera dell’11 agosto. Già all’indomani, il 12 agosto, abbiamo iniziato le attività di prospezione e di ricerca », riferisce De Donno, «Il nostro gruppo è stato appoggiato dall’Associazione nazionale Divisione Acqui, presidentessa Graziella Bettini, figlia di una delle vittime (l’associazione raggruppa reduci, superstiti e familiari delle vittime del barbaro eccidio). Insieme a lei il marito».
relitto sottomarino
Il gruppo di sub salentini ha avuto il supporto del Museo nazionale dell’associazione Italo-greca, “Mediter raneo” e un piccolo contributo offerto dalla banca di Credito cooperativo di Terra d’Otranto. Tornando all’organizzazione della spedizione-verità, l’associazione Acqui ha interpellato la presidenza della repubblica, la presidenza
del consiglio e il ministero degli affari esteri. I vertici istituzionali hanno ordinato di mettere a disposizione una unità navale della marina militare di appoggio all’operazione. Quindi lo stato maggiore della marina ha inviato a Cefalonia la nave “Procida”, con a bordo il gruppo di subacquei del Consubin di La Spezia, il comando subaquei incursori. Le ricerche hanno avuto inizio il 12 agosto e sono proseguite per tre giorni, dalle 6,30 - 7 alle 19 - 20, visibilità permettendo.

«Lo scopo della missione - chiarisce il responsabile di Submarina - era quello di verificare lo stato di tutela dei corpi dei nostri connazionali in fondo al mare, dopo l’affondamento delle unità navali tedesche, sulle quali i prigionieri italiani dovevano essere trasferiti nei campi di concentramento in
Germania. In sostanza, volevamo dare una risposta a una domanda angosciosa: i resti dei nostri soldati erano tutti all’interno della nave, che avrebbe fatto da sarcofago e quindi da tomba? Oppure erano sparsi all’esterno dell’Ardena? Non è una sottigliezza di poco conto. Perché nel primo caso, la località e i resti del relitto in fondo al mare sarebbero stati considerati un Sacrario militare. Cosa era accaduto quel 28 settembre del 1943 in quella nave che trasportava 840 soldati italiani? Una cosa appare certa: il relitto, per come l’abbiamo visto e fotografato noi, appare disintegrato, come conseguenza di un’esplo - sione. Come se fosse stato minato all’interno e fatto saltare con calcolata freddezza. I 60 tedeschi che trasportavano gli 840 italiani sono stati visti fuggire a bordo di un battellino, con il quale si sono messi in salvo. Se si fosse trattato di un incidente o di un attacco nemico, avrebbero lasciato le penne anche loro». Adesso, dopo la relazione del gruppo di sub leccese, cosa potrà fare la marina militare? Si apre la possibilità di un eventuale recupero dei resti. In questa direzione premono le famiglie delle vittime.

«Purtroppo si tratta di un compito improbo», ipotizza De Donno, «dal momento che non ci sono nomi, perché i tedeschi, prima di abbandonare la nave, fecero sparire i documenti e le tracce con i nomi. Si potrebbe tentare una incompleta ricostruzione attraverso l’in - dividuazione delle piastrine individuali. Ma è un’operazione costosa e difficile». L’idea dei sub leccesi è quella di realizzare un libro e un Dvd, dedicato a questi 3000 giovani militari italiani della divisione Acqui, che hanno immolato la loro vita.

Friday, September 25, 2009

Ευνουχισμός των παιδεραστών στην Πολωνία

Η πολωνική βουλή θέσπισε σχετικό νόμο

25/09/2009 | 14:27 Τελευταία Ενημέρωση 14:27 25/09/2009

Η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ενέκρινε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με την οποία θεσπίζεται ο υποχρεωτικός φαρμακευτικός ευνουχισμός, σε περιπτώσεις εγκλημάτων παιδεραστίας και αιμομιξίας.

Η τροποποίηση υπερψηφίστηκε από 400 βουλευτές, καταψηφίστηκε από έναν, ενώ δύο απείχαν.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ένα άτομο που καταδικάζεται για βιασμό ανηλίκου κάτω των 15 ετών, ή ενός μέλους της οικογένειάς του "θα υποβάλλεται υποχρεωτικά βάσει απόφασης του δικαστηρίου σε φαρμακευτική θεραπεία και ψυχοθεραπεία, προκειμένου να κατασταλούν οι σεξουαλικές του ορμές", παράλληλα με την ποινή φυλάκισης που του επιβάλλεται.

Το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γνωμοδότηση ψυχιάτρων, σεξολόγων και ψυχολόγων πριν ορίσει την θεραπεία που ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτέμβρη, ύστερα από τη σύλληψη 45χρονου άνδρα που κρατούσε φυλακισμένη και βίαζε επί έξι χρόνια την 21χρονη πλέον κόρη του, υπόθεση που είχε συγκλονίσει την πολωνική κοινή γνώμη.

Thursday, September 24, 2009

Πολιτική | 24.09.2009

Να σταματήσει η τρέλα των μπόνους

Ζητούμενο στη σύνοδο της G20 είναι να θεσπίσει δεσμευτικά μέτρα για την αποτροπή κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers. Διχάζουν όμως τα αποθεματικά των τραπεζών και τα μπόνους των μάνατζερ

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη της ομάδας των 20 στην Ουάσιγκτον. Στόχος τότε ήταν να αποτραπεί ένας πανικός στις διεθνείς χρηματοαγορές.

Πέντε μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2009, οι 20 ηγέτες βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών συναντήθηκαν εκ νέου στο Λονδίνο, όταν πια η ύφεση είχε γίνει παγκόσμια. Για την αντιμετώπισή της συμφωνήθηκε να διατεθεί το γιγαντιαίο ποσό των 1100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθούν οι φτωχές χώρες και να οι διεθνείς συναλλαγές. Ο οικοδεσπότης, Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπογράμμιζε τότε ότι "θα αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ύφεση. Όχι στα λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για παγκόσμια ανάκαμψη και μεταρρυθμίσεις καθώς και έναν οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους".

Μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο του ΠίτσμπουργκΜέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο του ΠίτσμπουργκΆρχισε ξανά το πάρτι στις τράπεζες

Η υλοποίηση είναι και το δύσκολο του εγχειρήματος. Διότι ήδη οι τράπεζες που διασώθηκαν με τα κρατικά πακέτα κερδίζουν ξανά δισεκατομμύρια και πληρώνουν παχυλά μπόνους στους μάνατζερ. Αυτά που θεωρούνται ως μία από τις βασικές αιτίες για τις στρεβλώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ ζητά «να σταματήσει η τρέλα των μπόνους. Οι τράπεζες κάνουν πάρτι σαν να είμαστε στο 1999, αλλά βρισκόμαστε στο 2009. Πρέπει να μπει τέρμα στην κουλτούρα των μπόνους, το αργότερο στο Πίτσμπουργκ", λέει ο κ. Μποργκ

Στον κοινό αυτό παρονομαστή συμφωνούν οι Ευρωπαίοι και πηγαίνουν στο Πίτσμπουργκ με μία γραμμή, την οποία συνοψίζει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί: «τα σκανδαλώδη μπόνους, η ανεύθυνη συμπεριφορά δεν πρέπει να αρχίσει από την αρχή».

Η κατάρρευση της Lehman Brothers έθεσε εκβιαστικά διλήμματα στο κράτοςΗ κατάρρευση της Lehman Brothers έθεσε εκβιαστικά διλήμματα στο κράτοςΙσχυρές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα μέτρα

Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι αμελητέες. Ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Woll Street που θέλει να αποφύγει πάση θυσία την παρέμβαση του κράτους, παρά τη διακηρυγμένη θέση του Ομπάμα ότι «χωρίς μία μεταρρύθμιση οι τράπεζες θα επιστρέψουν στις παλιές τους συμπεριφορές. Ίσως και χειρότερα, διότι θα υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως θα τους σώσει, άρα μπορούν να ανοιχτούν σε μεγαλύτερα ρίσκα.

Στο Πίτσμπουργκ θα πρέπει να συμφωνηθούν μέτρα με δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους, με στόχο της διασφάλιση της μελλοντικής πορείας της οικονομίας, όπως ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Ποιά μέτρα μπορούμε να πάρουμε ώστε να μη βρεθούμε μία των ημερών μπροστά στον αιφνιδιασμό, μια τράπεζα να θέτει το δίλλημα. Ή βοηθάει το κράτος μέσα στις επόμενες δώδεκα ώρες, ή καταρρέει μαζί μας ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επ΄ αυτού πρέπει να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, διότι ένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να τα καταφέρει», λέει η κ. Μέριελ , εάν για παράδειγμα μία τράπεζα καταρρεύσει, όπως συνέβη με τη Lehman Brothers πριν από ένα χρόνο.

Henrik Böhme / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης:Βιβή Παπαναγιώτου

Saturday, September 19, 2009

Language | 19.09.2009

Languages without borders

From a youth theater festival in Turin to a poetry slam in Bratislava – the Goethe Institute has been busy promoting multilingualism. The "Language without Borders" project wraps up in Berlin this weekend.

Harry Hoerler lives on an island in the South Seas, located thousands of kilometers from Germany's coast – and yet he speaks a language quite similar to German.

It's called "Unserdeutsch" and it is the only Creole language in the world based on German. It emerged during colonial times, and today there are fewer than one hundred "Unserdeutsch" speakers in the world – and they are all multilingual, according to Craig Alan Volker, a language expert from Papua New Guinea.

Harry Hoerler Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Harry Hoerler speaks "Unserdeutsch", the only Creole language based on German

"Since the first generation, we have all spoken at least three languages – and often four or five," he said. These include German, English, and a variety of regional and indigenous languages.

A play based on Harry Hoerler's mother tongue was just one of around thirty events the Goethe Institute funded for "Languages without Borders", a project which aims to raise awareness of the importance of multilingualism in modern times.

Matthias Makowski, the language department head of the Goethe Institute, believes having knowledge of foreign languages is important in all areas of life – from business to politics to arts and culture.

"We believe that with these projects, we can put a spotlight on the issue of multilingualism," said Makowski. "And later we can pinpoint a strategy of how we're going to improve multilingualism next year or the year after that."

How multilingual is the EU?

Since 2007, the European Union has had a Commission for Multilingualism to try to strengthen language diversity.

Despite the numerous languages in the EU, in comparison to other continents – or even single countries – Europe falls short. For example, India alone has twenty-two official languages, which makes acquiring new languages a bit easier.

A student in India looks-up a word in the German dictionaryBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: India has twenty-two official languages, but many there also study European languages

"Somebody from the north, who speaks Hindi, wouldn't consider Tamil a foreign language. This is just another Indian language," explained Anil Bhatti, a German language professor in New Delhi. "Learning a foreign language then means learning a European language, for example. And for an Indian person, this could be their fourth or fifth language."

To speak four or five languages is still the exception in Europe.

According to the EU Commission, not knowing foreign languages could be bad for business. A 2006 study found that at least 945,000 small and medium-sized companies may be losing business due to "a lack of language competence".

Juergen Bolten, who oversees a section of "Languages without Borders" called "Multilingualism in the Economy", has proposed an incentive scheme for companies to encourage employees to learn another language.

"What I envision is a program whereby workers could receive rewards for participating in a foreign language initiative," said Bolten. "The companies could also receive 'bonus-points' when they prove that they have improved multilingualism in the workplace."

#b#

Language and immigration

As immigration to Europe grows, language has played a key role in the integration of new arrivals. In the EU, many countries require immigrants to submit to language testing.

However, Piet van Avermaet from the Association of Language Testing in Europe is skeptical about making such tests compulsory.

"When you take language as a condition for integration, it often does not work," he said. "It's often the other way around. When you reduce the problems of discrimination; when you improve the opportunities for people to find a job; when you improve your policy in relation to social integration; then at the same time the process of language acquisition emerges."

The Goethe Institute's "Languages without Borders" project wraps up in Berlin this weekend.

Author: Ricarda Otte (vj)

Editor: Susan Houlton

antigrafikon from DW.-------kefalonia-kai-kosmos. com

Friday, September 18, 2009

AUTO INDUSTRY | 17.09.2009

Merkel promotes green cars at Frankfurt Motor Show

German Chancellor Angela Merkel opened the Frankfurt Motor Show Thursday with a speech that looked to the future of transportation with electric and hybrid cars.

Merkel said widespread "green" car use was still some time off but that her government was making big investments into programs that would push green technology forward and make the eco-friendly cars more readily available on the market.

"Electro-mobility, electric and hybrid cars are very much the future," she said in her opening speech at the show, which runs until September 27.A Renault electric carThere's a lot of interest in Frankfurt in electric-powered cars, like this model from Renault

Merkel also said she hopes Germany will have 1 million electric cars on the road by 2020, which means that it "it would really take another generation of car buyers" before this trend becomes mainstream here.

Merkel said she hopes Germany will remain the automotive leader it is as the face of the industry changes. Some Asian car companies have heavily stepped up production of green cars and are on the cutting edge when it comes to green automotive technology.

"If Asian markets take over the lead role and we lose the upper hand in standardization, then we will also lose he markets," Merkel said.

Merkel also had words of support for the general German car industry in general, which has recently found itself embroiled with the European Commission over environmental standards.

"In a free world, it can't be that we prescribe the size of a car," she said, referring to the EU's plans to penalize automakers that produce larger cars that are less fuel efficient. "If the producers of large cars did not exist, the innovation of small ones could not be implemented so quickly."

Though German car companies have are also producing electric and hybrid cars, they rely almost entirely on profits from standard gas models and aren’t looking to jeopardize the health of that sector of industry.

“Germany is playing it smart with their multi facted approach,” Tim Urquhart, an auto analyst at IHS Global Insight, told Deutsche Welle. “They care deeply about green technology and electric cars and the whole bit, but they're going to wait and see how much the trend catches on. When it comes to all this new technology, no one knows what the end game is going to be. Germany’s hedging its bets."

cs/AP/dpa

Editor: Susan Houlton

antigrafikon from DW.---------kefalonia-kai-kosmos