Saturday, September 17, 2011


Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που εκδίδει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προέκυψε με αφορμή το «ξήλωμα» ολόκληρου του Δ.Σ. της υπηρεσίας, πλην του προέδρου, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε των στοιχείων που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009.
Το μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, προέβη σε καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα, με το πρώτο μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο και για κακή έως ανύπαρκτη συνεργασία με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί θητείας του οποίου αναφέρονται οι καταγγελίες, κάνει λόγο για «συνωμοσιακού τύπου δικαιολογίες» και αμφισβητεί την αξιοπιστία της κ. Γεωργαντά.
Αναλυτικότερα η κ. Γεωργαντά καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ, όπου τοποθετήθηκε με τη διαδικασία του «opengov» δήλωσε ότι «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».
Ανέφερε ακόμα ότι «η διαδικασία είναι παράνομη και ότι το Συμβούλιο ποτέ δεν υπέγραψε αυτά τα στοιχεία», αλλά όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποφάσιζε μόνος του.
Η κ. Γεωργαντά είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής, από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στο τελευταίο διάστημα όταν η δυσλειτουργία στην ΕΛΣΤΑΤ κατέστη εμφανής, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχής, πλην του προέδρου και του εκπροσώπου των εργαζομένων, να παραιτηθούν.
Νομικά, δεν μπορούσε να επιβάλει την αποπομπή τους, καθότι η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και η επιλογή τους έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό «opengov» και αρχικά περιορίστηκε σε προτροπή παραίτησης. Ανταποκρίθηκαν όμως μόνο δύο από τα πέντε μέλη και έτσι ο κ. Βενιζέλος κατέφυγε στην κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία παύεται η θητεία των πέντε μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως αναφέρει «η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην της θητείας του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».
Μέχρι την αντικατάσταση των μελών των οποίων η θητεία λήγει, οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει η τροπολογία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου
Απαντώντας στις κατηγορίες της κ. Γεωργαντά ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν ΥΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι «η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, το Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat». «Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι «βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή», προσθέτει ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Εξηγήσεις
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση με αφορμή όσα κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά, ζήτησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως επιβάλλεται η άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών.
Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία κατ' επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009 (ενσωματώνοντας στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ) και σήμερα, αναφέρει ο βουλευτής Φθιώτιδας, το μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.
Ερώτηση στη Βουλή
Με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τους λόγους στους οποίους προχώρησε στην «αιφνιδιαστική καρατόμηση» του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.

Οιδίπουςστην Αμερική 1944


Ο Οιδίπους στην Αμερική του ’44
Description: http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif «Νέμεσις», το τελευταίο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις
Του Ηλια Μαγκλινη
Δικαίως σε ένα από τα τελευταία τεύχη του The New York Review of Books, ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κουτσί διακρίνει στο τελευταίο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ «Νέμεσις» έναν αέρα «οιδιπόδειας τραγωδίας». Η αναλυτική προσέγγιση του Κουτσί δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο εύστοχη. Μην περιμένει όμως κανείς να βρει γιους και μητέρες ή κόρες με πατέρες σε αδιέξοδα και ψυχοβγαλτικές καταστάσεις (όπως συμβαίνει σε πολλά από τα παλαιότερα βιβλία του Ροθ). Το στοιχείο της αρχαίας τραγωδίας, και ειδικά του Οιδίποδα, στο «Νέμεσις», εστιάζεται στο εξής: όπως και ο Οιδίπους, έτσι και ο κεντρικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, δεν πληρώνει για τα κρίματα αλλά για την άγνοιά του.
Δοσμένος στο καθήκον
Στην εβραϊκή κοινότητα του Νιούαρκ, το καλοκαίρι του 1944, ξεσπάει επιδημία πολιομυελίτιδας. Ο 23χρονος Μπάκι Κάντορ, ένας σοβαρός, στιβαρός νέος με ηγετικά προσόντα, ταπεινός όμως και δοσμένος στο καθήκον, ως γυμναστής και διευθυντής της τοπικής παιδικής χαράς, αναλαμβάνει την προστασία των παιδιών, είτε στο καυτό και υγρό Νιούαρκ είτε στην ειδυλλιακή κατασκήνωση. Ο μεγάλος καημός του Μπάκι ήταν ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους άλλους συνομηλίκους του στα διάφορα μέτωπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της όρασής του, ενώ η μεγάλη του παρηγοριά είναι ο δεσμός του με μια κοπέλα, τη Μάρσια, που επίσης τον αγαπάει πολύ.
Το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος κυλάει μάλλον υποτονικά και απέχει πολύ από τον γεμάτο δυναμισμό Ροθ που ξέραμε έως περίπου και τη «Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής». Ωστόσο, η πλοκή εδράζεται σε πολύ γερά θεμέλια, είναι συνεκτική, ο μύθος ξεδιπλώνεται παραμένοντας ευσύνοπτος, στέρεος. Εκεί που το κείμενο παίρνει μια κλειστή, ενδιαφέρουσα στροφή είναι στο δεύτερο μέρος του, και ειδικά προς το φινάλε, όπου και αποκαλύπτεται ποιος μιλά (έως κάποιο σημείο έχει κανείς την αίσθηση ότι πρόκειται για παντεπόπτη αφηγητή, ένα κλασικό τρίτο πρόσωπο), που δεν είναι άλλος παρά ένας ενήλικας που το 1944 είχε προσβληθεί από την αρρώστια.
Ο εκτενής διάλογός του με τον γηραιό πλέον Μπάκι μάς φέρνει αντιμέτωπους με μιαν αποκάλυψη («αναγνώριση» θα την έλεγε ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του) - και για όσους η πλοκή είναι βασική στο να αγοράσουν το βιβλίο ας εγκαταλείψουν τώρα την ανάγνωση αυτής της παρουσίασης: ο βασικός υπεύθυνος της επιδημίας είναι ο ίδιος ο Μπάκι, ο οποίος ως φορέας του ιού και ερχόμενος σε συνεχή επαφή με τα παιδιά, σπέρνει (εν αγνοία του) τον όλεθρο. Οταν κάποια στιγμή προσβάλλεται και ο ίδιος (οπότε συνειδητοποιεί ότι αυτός ευθύνεται για τον «λοιμό» που έχει πέσει στην πόλη), με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί το σώμα του, αποκλείει από τη ζωή του την κοπέλα που υπεραγαπά. Οσο κι αν η τελευταία επιμένει ακόμα να τον παντρευτεί, ο Μπάκι, με όλο τον πόνο και την οδύνη της ψυχής του, «εξορίζει τα μάτια του».
Το τελευταίο μέρος του «Νέμεσις» μας θυμίζει τον παλαιό, γεμάτο δραματική ένταση και συγκίνηση Ροθ της δεκαετίας του ’90. Κυρίως, μας φέρνει και πάλι σε επαφή με έναν συγγραφέα που διέθετε την ικανότητα όχι να περιγράφει ή να αντιγράφει παθητικά καταστάσεις, αλλά να πραγματώνει μύθους και οι χαρακτήρες του να ματώνουν στα χέρια σου. Ο διάλογος με τον οποίο φτάνει στην κορύφωσή του το «Νέμεσις», που κάθε τόσο μετατρέπεται σε μονόλογο του Μπάκι, μας υπενθυμίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η Ατη, η Νέμεσις του νεαρού στο βιβλίο έρχεται όταν σπάζει τους δεσμούς του που τον ενώνουν με τους άλλους. Ο αφηγητής δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ενοχή του Μπάκι. Οπως και ο Οιδίπους, είναι αθώος πλην όμως συμβαίνει κάτι βασικό: αγνοεί την άγνοιά του κι αυτό, σε κάθε περίπτωση, συνιστά τεκμήριο ενοχής. Το «Νέμεσις» απογειώνεται αργά αλλά φτάνει ψηλά.
- Philip Roth, «Νέμεσις» μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Πόλις

Wednesday, September 14, 2011


POLITICS | 14.09.2011

Sarkozy rival Villepin cleared in one scandal, another emerges

 

Dominique de Villepin, France's former prime minister, has been acquitted of trying to slander political foe Nicolas Sarkozy before the 2007 presidential election. The result leaves Villepin free to run in 2012.

 
Dominique de Villepin, the former French prime minister, was acquitted by an appeals court on Wednesday of trying to discredit rival Nicolas Sarkozy in the run-up to his 2007 election.
The dropping of charges leaves Villepin free to run in the 2012 election, where Sarkozy is expected to seek a second term.
"I've come out of this test even stronger than before, and even more determined to serve my fellow Frenchmen," Villepin told reporters outside the court following the verdict.        
"I'd like to believe that this decision will help to make our old country less vulnerable to rumor and slander," he added.
The Clearstream scandal
Nicolas Sarkozy Villepin was accused of trying to sabotage long-time rival SarkozyThe case has come to be known as the Clearstream affair, for its links to the Luxembourg-based securities clearing house.
A forged document, carrying a list of account holders at Clearstream who were alleged to have taken bribes from the sale of French warships to Taiwan, was published in the run-up to the 2007 election, in which Villepin and Sarkozy were both attempting to succeed Jacques Chirac. Sarkozy's name was on that list.
Villepin, prime minister from 2005 to 2007 under Chirac, was accused of doing nothing to stop the rumor mill even though he knew the list was fake.
He was cleared in the first round of the Clearstream trial but ended up back in court when prosecutors decided to appeal.
Villepin quit Sarkozy's conservative UMP party and published his own center-right manifesto in 2010. He claims the trial against him was politically motivated and on Wednesday praised the "independence of our judiciary which has held out against political pressure."
"How I would like this to be a lesson for the 2012 presidential election," he added.
New allegations emerge
Meanwhile, Villepin and former president Chirac were accused over the weekend of having received $20 million (14.6 million euros) from African leaders.
Suitcase with euro notes sticking outThe new allegations accuse Chirac and Villepin of taking bribes from African leadersLawyer Robert Bourgi, a former aide to Chirac, claimed that between 1995 and 2005 he acted as a go-between for West African and French leaders. He alleged that he handed over suitcases of cash, including $10 million from the leaders of Senegal, Burkina Faso, Ivory Coast, Gabon and Republic of Congo, for Chirac's 2002 presidential campaign.
Lawyers for both Chirac and Villepin have denied the allegations, which are being investigated.
Villepin again claims the allegations are a political smear attack, aimed at derailing his presidential bid. It is thought that Villepin could split the vote on the right and upset Sarkozy's chances at making it through to the second round.
Chirac's attorney Jean Veil said the former leader will press defamation charges against Bourgi, calling the timing of the claims "at the very least suspicious, if not scandalous."
Author: Catherine Bolsover (Reuters, AFP, AP)
Editor: Martin Kuebler
 
 
dw

ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης14-09-11
«Κούρεμα» 30% στον στενό δημόσιο τομέα
 Ερχονται σαρωτικές αλλαγές με αφετηρία την έκθεση του ΟΟΣΑ
Της Φωτεινης Kαλλιρη
Tα πάνω-κάτω έρχονται στον δημόσιο τομέα, με περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους να βρίσκονται στον «αέρα», ιδιωτικούς εμπειρογνώμονες να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα υπουργεία και τους εποπτεύοντες φορείς τους και την εργασιακή εφεδρεία να εφαρμόζεται -εκτός από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- και στους απασχολούμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον στενό πυρήνα του Δημοσίου. Οι σαρωτικές αλλαγές θα έχουν αφετηρία την έκθεση του ΟΟΣΑ, με την οποία (αναμένεται να υποβληθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππα το αμέσως προσεχές διάστημα) χαρτογραφούνται οι αδυναμίες του στενού δημόσιου τομέα. Η υιοθέτηση των σκληρών εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ -προτείνουν ακόμη και άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο- θα οδηγήσει σε «κούρεμα» κατά 30% των δημοσίων υπηρεσιών, αναδιάταξη του προσωπικού με χιλιάδες μετακινήσεις από υπηρεσίες που υπολειτουργούν σε άλλες με νευραλγικό αντικείμενο και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο «Καλλικράτης» στο κράτος θα σβήσει από τον χάρτη του Δημοσίου πολλούς εποπτεύοντες φορείς NΠΔΔ, ειδικές γραμματείες, εκατοντάδες διευθύνσεις και τμήματα. Πέντε εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η κυβέρνηση για τους «πλεονάζοντες» εργαζομένους του στενού Δημοσίου: Είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες είτε θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» εφόσον έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, να ενταχθούν σε προγράμματα μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού ή να τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.
Ενιαία οργανογράμματα
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα στα υπουργεία, στα οποία θα περικοπεί το 30% των υπηρεσιών τους, ενώ θα έχουν επιτελικές αρμοδιότητες. Στο νέο σχήμα, συντονιστικό ρόλο θα έχει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Tους σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, κατά τη συνάντησή του χθες με τους γ.γ. των υπουργείων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. «Απαντώντας στο επιτακτικό αίτημα για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους», τόνισε, «έχουμε εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες πραγματοποιούμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της απλοποίησης των διοικητικών δομών των δημόσιων φορέων και κατ' επέκταση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οδηγούμαστε σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού, σε ενιαίες δομές υπουργείων, ευκολότερα διαχειρίσιμες και πιο λειτουργικές».
Ο κ. Ρόβλιας επισήμανε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 49, παρ. 12 του Ν. 3943/2011, συστήνεται σε κάθε υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες. Στη λογική αυτή το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θα αποτελέσει τον πιλότο κατά τη διαδικασία δημιουργίας των νέων οργανογραμμάτων υπουργείων και φορέων. Από την άλλη, χθες, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος άνοιξε το «παράθυρο» των απολύσεων σε τουλάχιστον 15 υπερχρεωμένους ΟΤΑ λέγοντας ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι πλεονάζοντες υπάλληλοί τους. Εν τω μεταξύ, προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες η υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 3.500 εργαζομένων από 35.000 συνολικά που απασχολούνται σε 151 φορείς. Οι φορείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 26/9 να στείλουν τη λίστα με το πλεονάζον προσωπικό.kathimerini

Friday, September 9, 2011


Πολιτική | 09.09.2011

Έτινγκερ: Ευρωπαίοι υπάλληλοι στην Ελλάδα για φόρους και ιδιωτικοποιήσεις

 

Την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από την ΕΕ στην Ελλάδα προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της εισπρακτικής δεινότητας του ελληνικού κράτους προτείνει ο Γκίντερ Έτινγκερ

 
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, ο γερμανός επίτροπος για θέματα ενέργειας υπογραμμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι υπάλληλοι αυτοί, που θα αποσπασθούν για κάποιο μεγάλο διάστημα, αγνοώντας ενδεχόμενες αντιστάσεις, θα βάλουν τέλος στην αδράνεια. «Όποιος ζητά αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρεί για κάποιο διάστημα τις αρμοδιότητές του», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος.
 
Μεσίστια οι σημαίες των υπερχρεωμένων κρατών;
 
Στα χέρια υπαλλήλων της ΕΕ η είσπραξη των φόρωνΣτα χέρια υπαλλήλων της ΕΕ η είσπραξη των φόρωνΟ Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει επίσης οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ. Μια τέτοια προοπτική θα απέτρεπε τη συσσώρευση χρέους και ελλειμμάτων, εκτιμά ο γερμανός πολιτικός. Ο Έτινγκερ προσθέτει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών να κυματίζουν μεσίστια στα κτήρια της ΕΕ. Ο επίτροπος τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι η αδύναμη δημόσια διοίκηση που διαθέτει. Οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τους οφειλόμενους στο κράτος φόρους και να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας, υπογραμμίζει.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dapd, Reuters
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 dw

Οι πραγματικοί «φταίχτες»

Οι πραγματικοί «φταίχτες»

Thursday, September 8, 2011


CLIMATE | 07.09.2011

Greenpeace Arctic installation illustrates vanishing ice

 

Greenpeace has recreated a massive copper copy of Leonardo da Vinci's 'Vitruvian Man' in the Arctic, to draw attention to the rapid loss of ice. Summer measurements are due out this month. Scientists fear a record low.

 
A Greenpeace stunt in the Arctic has recreated one of da Vinci's most famous drawings using long stretches of copper in a bid to draw attention to this month's upcoming measurements of the state of Arctic ice cover.

Summer levels of sea ice in the Arctic have dropped precipitously since measurements began in the 1970s, and observers are waiting to see if this year's measurements drop below the record low set in 2007.

Scientists sailing on the Greenpeace ice breaker Arctic Sunrise between the Norwegian island Svalbard and the North Pole drilled into Arctic ice in an effort to understand why it's melting so fast.

Losing my reflection

Warning of an ice-free Arctic in summer as early as 2020, experts said decreasing ice levels could become a self-perpetuating cycle.

The region's white surface serves to cool the planet by reflecting a large portion of the sun's energy back into space. Less ice means more sea, whose darker surface absorbs more of the sun's energy and heats the planet further in what is referred to as a feedback loop.

A yet-to-be published study calculated that the total volume of Arctic sea ice fell to a record low in 2010, suggesting that thinning has continued despite a rather steadier ice extent over the past three or four years, Reuters reported.


Sea ice was approaching the 2007 record low area of 4.1 million square kilometers (1.58 million square miles), according data from US-based National Snow and Ice Data Center (NSIDC) on Wednesday. The annual minimum was 7 million square kilometers in the early 1970s.

Sea ice levels are normally at their lowest in mid-September.

NSIDC, one of the main scientific institutes studying the scope of Arctic sea ice, confirmed that in 2011 sea ice has retreated to the third smallest area on record and that there has been a decrease in both the thickness and the extent of summer sea ice in the Arctic over the past 30 years driven by a rise in global temperatures.

The Melting Vitruvian Man

To draw attention to the phenomenon, Greenpeace hired US-based artist John Quigley to create a giant version of Leonardo da Vinci's drawing "Vitruvian Man" in the Arctic.

Calling his work "The Melting Vitruvian Man," two arms and a leg are missing to illustrate the disappearing ice.

The size of four Olympic-sized swimming pools and constructed 800 kilometers from the North Pole, Greenpeace said the artwork serves as a call for urgent action on climate change.

"We came here to create the 'Melting Vitruvian Man' after da Vinci's famous sketch of the human body, because climate change is literally eating into the body of our civilization," Quigley said in a statement.

Assisted by volunteers from the Arctic Sunrise, Quigley used copper strips to build the giant copy of da Vinci’s 500-year-old drawing. All materials were removed after construction and the copper will be reused, Greenpeace said.

Greenpeace expedition leader Frida Bengtsson explained the importance of sea ice saying, "The poles are the regions most sensitive to climate change on Earth, and the Arctic sea ice melt is one of the most visible impacts of climate instability."

Sea ice, unlike the hundreds-of-meters-thick ice sheets over rock in Greenland, floats on the Arctic Ocean. As well as helping to cool the planet, the region serves as a vital habitat for polar bears, walruses and other wildlife.

Author: Sean Sinico (Reuters, AFP)
Editor: Nathan Witkop
 
 
dw

Wednesday, September 7, 2011



Επισκόπηση τύπου  | 05.09.2011

«Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα»

 

H διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η ανησυχία των Ευρωπαίων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού τύπου.

 
Στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα» διαβάζουμε στον υπότιτλο: «Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα λιτότητας όπως περίμενε η ΕΕ. Μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού προτείνουν στην Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη».
«Η Ελλάδα εγείρει αμφιβολίες για τη βούληση ή την ικανότητά της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της», παρατηρεί η εφημερίδα. «Η κυβέρνηση στο Βερολίνο αντιμετώπισε με ανησυχία την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Από την πλευρά της η Αθήνα δικαιολογεί την ανααποτελεσματικότητα των μέτρων με την οικονομική ύφεση. Όμως ΔΝΤ και ευρωζώνη αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Κατά την άποψη των Βρυξελλών η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την είσπραξη των φόρων. Και την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θέλουν να διαπραγματευθούν μια νέα συλλογική σύμβαση και να αποδεχθούν περικοπές στις συντάξεις. Για τους λόγους αυτούς η τρόικα ζητά περισσότερες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται».

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

Χωρίς αποτέλεσμα τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης;Χωρίς αποτέλεσμα τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης;Το περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στις σελίδες του συνεντεύξεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκτός αυτού το περιοδικό δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Χρέος εκτός ελέγχου». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι Φινλανδοί ζητούν εγγυήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν και η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της. Οι αμφιβολίες για τη σωτηρία εντείνονται».
«Οι ελπίδες για ένα καλό τέλος του ελληνικού δράματος, που αναπτερώθηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, έχουν εν πολλοίς διαψευστεί. Αμέσως μετά τη Σύνοδο η αξία των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε παροδικά στα ύψη. Σήμερα όμως η αξία τους μοιάζει να «εξερευνά» νέα, απύθμενα βάθη. Ένα παράδειγμα: Ομόλογο που λήγει το Μάρτιο πωλείται στο 70% της ονομαστικής του τιμής. 
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους γερμανικής τράπεζας: ' Ώρες-ώρες αμφιβάλλω σοβαρά για τη θέληση των Ελλήνων».

Σε κίνδυνο η διαδικασία επικύρωσης;

Χωρίς αξιοπιστία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου;Χωρίς αξιοπιστία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου;Την ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μοιράζεται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde:
«Όπως όλα δείχνουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε και τη λίγη αξιοπιστία που είχε ανακτήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το δεύτερο πακέτο σωτηρίας. Η διστακτικότητα της Ελλάδας θα έχει τραγικές συνέπειες στη διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια». 
 
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

MUSIC INDUSTRY | 07.09.2011

Berlin is 'gateway to Europe' for international music market

 

The 21st Popkomm music trade fair opened Wednesday with some 400 exhibitors from 21 countries arriving in Berlin to exploit what event director Daniel Barkowski calls the music industry's "gateway to Europe."

 
The 21st Popkomm music trade fair, a key networking opportunity for labels, distributors and musicians from across Europe, opened Wednesday in Berlin.
After a mid-2000s slump, the event took a break in 2009 but bounced back last year as a highlight of the rebranded Berlin Music Week. This year there are over 400 exhibitors from 21 countries at the three-day event.

Speaking shortly before the opening event, Daniel Barkowski, who has headed the Popkomm team since mid-2009, said that just like the industry it represents, Popkomm is continually changing.

"We always have to re-imagine our concept every year to keep up with a changing market," he said. "This year sees us go back to our roots with a business-to-business approach and the reintroduction of our conference. But we are also exploiting new technologies and business ideas. For example, we have the "Networking_Gate," where we have matchmaking, speed meetings and elevator pitches: that's a chance to meet the right people for your business."
It's all about networking

Visitor to Popkomm at a laptop behind CD's. photo: Clemens Bilan/dapdIn a digital world, CDs and records are increasingly becoming relicsIn his speech at the opening press conference, Raimund Hosch, chief executive officer of Messe Berlin, the city's trade fair organization, singled out the new "Networking_Gate" as a key opportunity for businesses to connect.

"Already some 208 participants have booked more than 700 meetings," he said. "Popkomm is an important event for artists trying to break into the market, and just as the IFA (International Radio Exhibition) uses the slogan 'Get In Touch,' the same can be said of Popkomm since music spans the world."

Music city Berlin
Harald Wolf, deputy mayor of Berlin, said the city's music scene was something integral to the success of the Popkomm event.

"Popkomm is as changeable and as vivid as the Berlin music scene itself," he said. "As a mere trade fair, Popkomm felt the pinch in the mid-2000s but nevertheless remained a constant in a changing music scene. When it came back in the heart of Berlin, it did so energized by the creativity of the city. The strength of Berlin is in its ability to change; one could say the same for Popkomm."
Holger Weiss, CEO of the personalized online radio platform Aupeo!, started his presentation with a short video. Making his way through the company's trendy green and white office on Berlin's Alexander Platz, he aimed to show how international his company is by having members of staff greet the camera in their native language.

"We have 30 employees at Aupeo! now and among them some 12 different nationalities," he explained. "That just goes to show how international Berlin is. But what is also important is that the city is a hub for music and technology to come together. I think we are still in an intermediate stage, but this is definitely going to develop further."

The main entry hall of Tempelhod Airport with stands and people.Tempelhof's former departure hall has become a central meeting point for the music industryGrowth in the industry 

As far as development is concerned, Hans-Joachim Otto, state secretary to the federal minister for science and technology, said last year Germany saw a 24 percent growth in its music industry thanks to the Internet, and while online music raises some legal issues, solving such problems should not hinder further development.

"Digitalization blurs the boundaries between industries that previously were separate entities," he said. "While issues such as Internet piracy do need discussion, we ought not to forget that new talent needs to be discovered and fostered. Popkomm is a perfect place for that debate; it's a big name and is setting trends far beyond the borders of Berlin."

Popkomm-Messedirektor Daniel Barkowski. Copyright: DW, Quelle: Gavin Blackburn, Englisches ProgrammPopkomm director Daniel BarkowskiEncouraging the debate between the digital and analogue worlds is Daniel Barkowski. It's a big challenge but one which he thinks the fresh "New Popkomm" can handle.

"It has to be discussed. After all, the Internet is not going to just go away," he said. "So you have to either work with it or try to completely ignore it. Everything is changing fast and we need to keep up with that and try to link the digital and the analogue worlds."

Author: Gavin Blackburn
Editor: Rick Fulker 
 
 
dw

Σύγκρουση με την κοινωνία και στο βάθος εκλογές

Σύγκρουση με την κοινωνία και στο βάθος εκλογές

Tuesday, September 6, 2011


Πολιτική | 06.09.2011

Σόιμπλε: Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης

 

Σε ομιλία του ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012, ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

 
Ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που διεκόπησαν την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να συνεχιστούν και να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου. «Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών αποφάσεων», είπε, για να προσθέσει ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που προκαλούν τα προγράμματα περικοπών στο εσωτερικό των χωρών (που αντιμετωπίζουν πρόβλημα). Ωστόσο, τόνισε, είναι λάθος η εικόνα που μεταφέρεται ότι οι χώρες αυτές επαναπαύονται.
 
Συνάντηση Μέρκελ - Ρομπέι

Εν τω μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι καλούν τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους. 
 
Δύσκολος μήνας για την ΜέρκελΔύσκολος μήνας για την ΜέρκελΌπως ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση των δυο στο Βερολίνο, Μέρκελ και Ρομπέι συμφωνούν ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει τον Οκτώβριο όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Λεπτομέρειες των συζητήσεων δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο εκτιμάται ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη και ειδικότερα η κατάσταση στην Ελλάδα.
 
Η Μέρκελ για Ελλάδα
 
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών μετά και την ήττα του κόμματος της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο Μεκλεμβούργο. Η Α. Μέρκελ, που νωρίτερα είχε αποκλείσει έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ, φέρεται να υπογράμμισε, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια ούτε από το τρέχον αλλά ούτε και από το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο στήριξης. Η συνεδρίαση ήρθε να αναδείξει τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματός της. Σε ψηφοφορία που έγινε στην Κ.Ο. επί του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, 12 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ 7 απείχαν, σύμφωνα με συμμετέχοντες.
 
Προκλητική η στάση της Ελλάδας
 
Μπρούντερλε: Προκλητική η συμπεριφορά της ΕλλάδαςΜπρούντερλε: Προκλητική η συμπεριφορά της ΕλλάδαςΣε υψηλούς τόνους και οι τοποθετήσεις των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων. Ο αντιπρόεδρος της βουλής, υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικών των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σολμς επανέλαβε τις θέσεις του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και πρώην υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά της Ελλάδας μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
 
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα καθώς σήμερα αρχίζει στη γερμανική βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συμμετοχή της Γερμανίας στα πακέτα στήριξης.
 
 
Κώστας Συμεωνίδης / DAPD / RTRD
 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw