Tuesday, January 31, 2012


Πρωτοφανείς πιέσεις και απειλέςΗ δυσφήμηση έφερε τη χώρα δε τραγικό αδιέξοδο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Το PSI βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, η τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή των φετφάδων της και μεταφέρει αρνητικά μηνύματα στους προϊσταμένους της δανειστές, η σημαντική απειλή για τη χώρα είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δάνειο αν δεν ολοκληρωθούν τόσο το PSI όσο και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, που ήλθε ως συνέπεια της συστηματικής κατασυκοφάντησης της χώρας, του γεγονότος ότι παρουσιάστηκε (κυρίως από το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου) ως χώρα της ανομίας, της γραφειοκρατία και των αρρωστημένων πρακτικών, καθώς και των συνεχών παλινωδιών σε όλους τους τομείς.

Το Μνημόνιο αποδεικνύεται τώρα πως δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν βρόχο που τυλίχτηκε γύρω από τον λαιμό της χώρας, οδηγώντας τη στην πιο βαθιά ύφεση και στην ανεργία.

Από εκεί και πέρα, ήσαν όλα προδιαγεγραμμένα: Η τρόικα, αν και απέτυχε εντελώς, δεν κάνει πίσω από την εφαρμογή του μνημονίου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συμφωνούν στην εφαρμογή των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, χαϊδεύοντας τα αυτιά των στελεχών του κόμματός της και των εταίρων της.

Την ίδια ώρα, η «ιδέα» για τοποθέτηση Επιτρόπου για την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, που επικοινωνιακά οδηγεί σε ελληνογερμανική σύγκρουση, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Οι Γερμανοί, προσπαθούν μεν να κατεβάσουν τους τόνους, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τον βασικό στόχο τους, που είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, που πλέον είναι το προσφιλές τους πειραματόζωο.

«Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Περί «γενικής σκέψης» μίλησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Για «συζήτηση εργασίας», προκειμένου «να δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», μίλησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, που μάλιστα βρήκε και «έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Μίλησε μάλιστα και για δύο ενδεχόμενα: Είτε να εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών - «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – είτε «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Επομένως, το Βερολίνο επιμένει στην άποψή του, ενώ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και μίλησε για κίνηση που «θα εξουδετέρωνε την Δημοκρατία» (κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο ιστορικό παρελθόν), έσπευσε να προσθέσει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει πρόοδος στα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κάλεσε τη Γερμανία να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της», προσθέτοντας πως οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», καθώς όπως είπε, «δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε. «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο, όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όμως, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, προκαλώντας την ενόχληση των στελεχών του κόμματός του, παραδέχθηκε ότι τα περί επιτρόπου υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν πρόκειται για γερμανική ιδέα! 

Yanni - Deliverance


 

Περιβάλλον & Επιστήμη | 31.01.2012

Επικίνδυνο το αργό πετρέλαιο

 

Μετά την τραγωδία του Costa Concordia εντείνεται η κριτική προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Το αργό πετρέλαιo χρησιμοποιείται κατά κόρον ως καύσιμο και είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.

 
Το αργό πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη των πλοίων είναι ένα κατάλοιπο των διυλιστηρίων πετρελαίου και εντάσσεται στην κατηγορία των επικίνδυνων απορριμμάτων. Η καύση του χωρίς φίλτρο στα πλοία απελευθερώνει τόνους καπνού, αιθάλης και άλλων επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Οικολογικές οργανώσεις, ειδικοί σε θέματα υγείας και πολιτικοί ζητούν να σταματήσει αυτή η πρακτική. Εκτιμάται ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα είναι και δύσκολο και χρονοβόρο.

Σοβαρότατες επιπτώσεις

Σοβαρότατες επιπτώσεις και για την ανθρώπινη υγείαΣοβαρότατες επιπτώσεις και για την ανθρώπινη υγείαΟ Ντίτμαρ Όλινγκερ από τη Γερμανική Ένωση Προστασίας Περιβάλλοντος (NABU) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις: «Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες, ακόμη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), που δείχνουν ότι τα παράγωγα αιθάλης είναι εξαιρετικά επιβλαβή. Ανήκουν στην κατηγορία των αιωρούμενων μικροσωματιδίων και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άσθμα. Επίσης το διοξείδιο του θείου και η εκπομπή αζώτου από τα πλοία μολύνουν το βυθό και επιβαρύνουν σημαντικά το όζον».

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μειώνουν το μέσο προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων κατά περίπου 9 μήνες. Βάσει στοιχείων της Κομισιόν, η ναυσιπλοΐα είναι υπεύθυνη για το 20-30% των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των παράκτιων περιοχών.

Ανασταλτικό το κόστος για τις εταιρίες

Ο κ. Ντιτμαρ ΌλινγκερΟ κ. Ντιτμαρ ΌλινγκερΣτην αυτοκίνηση επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα πολλές βελτιώσεις για τη μείωση των επικίνδυνων εκπομπών. Ο κ. Όλινγκερ θεωρεί ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στη ναυσιπλοΐα: «Το πιο απλό θα ήταν να σταματήσει η χρήση αργού πετρελαίου. Αυτό μπορεί να το κάνει κάθε εφοπλιστής άμεσα και το ζητάμε και από τις πλοιοκτήτριες εταιρίες. Έρευνες αμερικανικών οργανώσεων για την προστασία των θαλασσών δείχνουν ότι ένας άλλος τύπος καυσίμου θα μείωνε κατά 80% τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και κατά 40% αυτές τις αιθάλης. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα για περιορισμό των εκπομπών. Αυτό γίνεται στη γη και μπορεί να γίνει τώρα βήμα-βήμα και στην ανοιχτή θάλασσα».

Ένας ανασταλτικός παράγοντας για τις αλλαγές είναι το κόστος, όπως λέει ο Γενς-Πέτερ Χόφμαν πρώην καπετάνιος σε φορτηγά πλοία: «Είναι θέμα χρημάτων. Το αργό πετρέλαιο είναι σημαντικά φθηνότερο από το ντίζελ. Κάθε άνθρωπος με οικολογική συνείδηση ξέρει πόσο επικίνδυνο είναι το αργό πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί από ντίζελ. Το θέμα είναι η τιμή».

Ωστόσο τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη χρήση αργού πετρελαίου, καταβάλλονται σε πολλαπλάσια έξοδα για την αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν οι επικίνδυνες ουσίες από την καύση του. Οικολογικές οργανώσεις ζητούν γρήγορη διαπραγμάτευση του ζητήματος, ωστόσο ο καθορισμός σχετικού νομικού πλαισίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ προβλέπεται να διαρκέσει πολύ. Ο οργανισμός σχεδιάζει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο στη θάλασσα το 2020. Στη ναυσιπλοΐα οφείλεται σήμερα το 4-5% της παγκόσμιας εκπομπής CO2 με την τάση να εμφανίζεται ανοδική. 

Gero Rueter / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου     

Κοινωνία & Πολιτισμός | 31.01.2012

Τα παιχνίδια επιστρέφουν στην Ευρώπη

 

Οι εταιρείες παραγωγής παιδικών παιχνιδιών επιστρέφουν και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος αποσυρόμενες σταδιακά από τις ασιατικές χώρες. Οι πωλήσεις των γερμανικών εταιρειών δείχνουν να ανακάμπτουν.

 
Μετά από κάποια χρόνια κάμψης οι γερμανικές εταιρείες παραγωγής παιδικών παιχνιδιών ξαναβρίσκουν τη θέση τους στην αγορά, βελτιώνοντας τις πωλήσεις τους και παράγοντας και πάλι τα προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ανάκαμψη  διαπιστώνεται από εκπροσώπους του κλάδου με αφορμή την ετήσια έκθεση παιδικών παιχνιδιών που ξεκινά αύριο στη Νυρεμβέργη.

Όπως εξηγεί ο Ούλριχ Μπρόμπαϊλ από το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Παιχνιδιών στη Στουτγάρδη, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά. Η ευρωπαϊκή οδηγία για την παραγωγή παιχνιδιών έγινε αυστηρότερη και διευρύνθηκαν οι έλεγχοι ασφαλείας των προϊόντων.

Ξανά ελκυστική η ευρωπαϊκή αγορά

Παιδικό παιχνίδι από βιοπλαστικόΠαιδικό παιχνίδι από βιοπλαστικόΟι Γερμανοί κατασκευαστές παιχνιδιών βρίσκονται στην 6η θέση των παραγωγών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αγγλία και τη Γαλλία. Ο τζίρος του κλάδου ανήλθε πέρυσι στα 2,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα διαρκώς περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν ως έδρα τους τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. «Η Ευρώπη και σίγουρα και η Γερμανία, φαίνεται να ξαναγίνονται ελκυστική έδρα παραγωγής», λέει ο κ Μπρόμπαϊλ και προσθέτει ότι «αν παρατηρήσουμε, θα δούμε ότι τα τελευταία χρόνια το 70% των παιχνιδιών παραγόταν στην Κίνα. Αυτό το ποσοστό ελαττώνεται διαρκώς, με ετήσιο ρυθμό περίπου 5%".

Το αυξανόμενο πλέον κόστος παραγωγής στις ασιατικές χώρες και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή των πρώτων υλών και της ενέργειας, οδηγούν πάλι πολλές επιχειρήσεις από την Ασία πίσω στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή τους βάση.
Βγήκαν πιο ώριμοι από την κρίση
Τα κρούσματα επικίνδυνων για την υγεία παιχνιδιών έκαναν παραγωγούς και καταναλωτές προσεκτικότερουςΤα κρούσματα επικίνδυνων για την υγεία παιχνιδιών έκαναν παραγωγούς και καταναλωτές προσεκτικότερουςΜετά από κάποια χρόνια κρίσης, στα οποία αρκετές γερμανικές επιχειρήσεις παραγωγής παιδικών παιχνιδιών αναγκάστηκαν να συγχωνευτούν ή χρεοκόπησαν, ο κλάδος δείχνει να ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη και μαζί με αυτήν και ένα αίσθημα ωριμότητας.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές παιχνιδιών θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την ποιότητα των προϊόντων τους. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι τα κρούσματα επικίνδυνων παιχνιδιών κινεζικής προέλευσης που έχουν αποσυρθεί κατά καιρούς από την αγορά. Αυτά τα κρούσματα έχουν κάνει και τους γονείς πρόθυμους να διαθέσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να είναι σίγουροι για την ποιότητα των παιχνιδιών των παιδιών τους.

Monika Lohmüller / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

 

Οικονομία | 31.01.2012

Φόλκερ Χελμάγερ: η άλλη άποψη για την Ελλάδα

 

Είναι η άλλη άποψη για την ελληνική οικονομία: O επικεφαλής αναλυτής αγορών της τράπεζας Bremer Landesbank Φόλκερ Χελμάγερ ζητεί από τους Γερμανούς να δείξουν κατανόηση για την Ελλάδα.

 
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Άννα Πλάνκεν στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ο Γερμανός τραπεζικός δεν διστάζει να απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση, αν αισθάνεται ακόμα αισιόδοξος, με δεδομένες τις συνεχείς καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στους δημοσιονομικούς στόχους.
«Παραμένω αισιόδοξος. Ο λόγος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει κάνει και λάθη στην κρίση του ευρώ και τα λάθη ήταν ότι αφήσαμε την Ελλάδα να την κυνηγούν οι αγορές κάθε τρεις μήνες. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα πράγματα με την επιτυχία που το έκανε η Ιρλανδία, για παράδειγμα. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι ένα σχετικά βατό πρόβλημα. Το κρατικό χρέος είναι 370 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αν μη τι άλλο είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αν όμως αποτύχει η Ευρώπη, το ρίσκο θα είναι ανυπολόγιστο: παγκόσμια ύφεση, ίσως και πολιτική αποσταθεροποίηση», προειδοποιεί ο Φόλκερ Χελμάγερ.
«Υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων»
Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το 80% των μεταρρυθμίσεων...Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το 80% των μεταρρυθμίσεων...Καλά όλα αυτά για τα λάθη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά ας δούμε και τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι και ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, επισημαίνουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. Γιατί είχε υποσχεθεί ιδιωτικοποιήσεις δισεκατομμυρίων, μία υπόσχεση, που όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να υλοποιήσει; Και γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει σε στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση; Έχουμε λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι μετά από όλα αυτά;
«Ναι, ασφαλώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Το 80% των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υλοποιηθεί. Άρα το ποσοστό λάθους είναι 20% και οφείλεται σε έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διοίκηση. Εδώ ασφαλώς θα πρέπει η Ευρώπη να ασκήσει πιέσεις και αυτό ήδη γίνεται με τα διοικητικά στελέχη από τις Βρυξέλλες που παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να μας οδηγούν και στην τελειότητα. Από αυτή την άποψη συμφωνώ με τον κ.Σόϊμπλε, πιστεύω δηλαδή θα χρειαστούμε μέχρι το 2020 για να εγκαθιδρύσουμε μία σοβαρή δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα» λέει ο Φόλκερ Χελμάγερ.
«Η ύφεση εμποδίζει την πλήρη υλοποίηση στόχων»
...αλλά συμφωνεί με την πρόβλεψη του Βόφγκανγκ Σόϊμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις....αλλά συμφωνεί με την πρόβλεψη του Βόφγκανγκ Σόϊμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.Ο Γερμανός τραπεζικός επικρίνει το γεγονός ότι, με αφετηρία και αφορμή τις καθυστερήσεις ή και τις αποτυχίες στην υλοποίηση των στόχων, οι αναφορές στην ελληνική οικονομία συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αρνητική ανάγνωση, χωρίς να υπενθυμίζεται η σχετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Μία πρόοδος που δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως την πρωτοφανή ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
«Τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11%, πρόκειται για τεράστια ύφεση, και παρ΄όλ΄αυτά κατέστη δυνατό να μειωθεί ο νέος δανεισμός από  15,4% στο 9-9,5% του ΑΕΠ. Το ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 7,6% οφείλεται σε αίτια συγκυριακά και όχι δομικά. Και θα ήθελα να ακούσω από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους ότι μία τέτοια μείωση του νέου δανεισμού μέσα σε τέτοια ύφεση δείχνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το ακούω. Έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις αρνητικές πτυχές».
ARD / Anna Planken / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
 
 
dw

Monday, January 30, 2012

Vicky Leandros-Après toi-


Αρχίζουν τα συσσίτια στα σχολεία (!!!) …

Share
(…Και το ΠΑΣΟΚ … υπάρχει ακόμα, ως κόμμα και ως κυβέρνηση)
Όταν τα γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες κανείς δεν το πίστευε και στο υπουργείο Παιδείας έκαναν λόγο για προβοκάτσιες από εκπαιδευτικούς ή για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν επεκταθεί. Ο λόγος για παιδιά που υποσιτίζονται στα σχολεία, για παιδιά οικογενειών που πεινάνε μέσα στις αίθουσες και μερικά από αυτά που λιποθυμούν. Πριν μερικές εβδομάδες το υπουργείο έκανε ότι δεν έβλεπε. Τώρα το ομολογεί επισήμως ότι υπάρχει πρόβλημα και θα αρχίσει τη διανομή συσσιτίων.
Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού δήλωσε ότι θα στηρίξει Βενιζέλο, παραδέχθηκε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει πιλοτικά η διάθεση μικρογευμάτων σε 18 σχολεία της Αθήνας, που βρίσκονται σε λαϊκές και υποβαθμισμένες περιοχές (Ταύρο, Εξάρχεια, Μενίδι, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πλατεία Βάθης, Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο Αυλώνα). Στις περιοχές αυτές παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα ασιτίας μικρών παιδιών οικογενειών που έχασαν δουλειές και εισοδήματα και δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε μια φέτα ψωμί με τυρί.
Το γεύμα θα περιλαμβάνει γάλα, μπισκότα δημητριακών και φρούτα. Η διάθεση θα γίνεται μέσω κουπονιού που θα δίνεται στους μαθητές και θα το «εξαργυρώνουν» στα κυλικεία, λαμβάνοντας τρόφιμα.
Διαβάστε όμως  το λόγο που το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει  από αύριο: Γίνεται, διότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα του εξαγγελθέντος προγράμματος (είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ)…όπως είπε η κ. υφυπουργός!!!
Και εξετάζει μάλιστα από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχέδιο έτσι ώστε η βοήθεια να τη λαμβάνει η οικογένεια, προκειμένου να μη στιγματίζεται στο παιδί στο σχολείο…
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ζήσει ούτε Κατοχές, ούτε μετεμφυλιακές περιόδους, ούτε  την αμερικανική βοήθεια. Αντε κάποιοι από εμάς να πηγαίναμε στο σχολείο με ένα ξεροκόμματο ή να περιμέναμε τις κονσέρβες με την κομπόστα.
Αυτό που συμβαίνει όμως στην Ελλάδα του 2012, την Ελλάδα του Μνημονίου και της κρίσης είναι δραματικό. Τι άλλο μένει να δούμε δηλαδή; Να μοιράζουν φασολάδα και να τρέχει ο κόσμος να φάει; Διότι με εργαζόμενους να παίρνουν εκκαθαριστικό 30 και 40 ευρώ, εκεί θα φτάσουμε. Και μόνο όταν θα θρηνήσουμε θύματα, είτε κανένα υποσιτιζόμενο παιδάκι είτε άστεγους και πένητες, ίσως τότε καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.
Αλλά, όταν η υφυπουργός τους της Παιδείας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου ΟΜΟΛΟΓΕΙ στη Βουλή των Ελλήνων, πως στην Ελλάδα του 2012 υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο υποσιτισμένα και πολλά από αυτά λιποθυμούν, τότε όσο μένουν στην κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.
Όταν επί εβδομάδες τώρα, γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που εμφανίστηκαν σε σχολεία μαθητές όπου λιποθυμούσαν λόγω ασιτίας και το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε και σχεδιάζει τώρα (!) ένα πρόγραμμα σιτισμού μαθητών, τότε πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ!!!
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

53 σχόλια στο Αρχίζουν τα συσσίτια στα σχολεία (!!!) …

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΑΣΤΕΓΟΥΣ, Κοινωνία, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΑΣΤΕΓΟΥΣ, Κοινωνία, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Περιβάλλον & Επιστήμη | 30.01.2012

Βλάπτουν τα ηλεκτροκίνητα το περιβάλλον;

 

Σε ποιο βαθμό συμβάλουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην προστασία του κλίματος; Νέα γερμανική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τις έως τώρα εκτιμήσεις, θέτοντας πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

 
Τα ηλεκτροκίνητα δεν συμβάλουν στον επιθυμητό βαθμό στην προστασία του κλίματος, αποφαίνεται έρευνα του γερμανικού Οικολογικού Ινστιτούτου που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και την οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Tageszeitung. Αντιθέτως μάλιστα, η διάδοση της ηλεκτροκίνησης οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αύξηση του αριθμού των ηλεκτροκίνητων στη Γερμανία στο ένα εκατομμύριο οχήματα μέχρι το 2020, θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις συγκοινωνίες κατά 6 %. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, με πιο αποτελεσματικούς βενζινοκινητήρες η εξοικονόμηση ρύπων θα ήταν τετραπλάσια. Συγκεκριμένα οι εκπομπές θα μειώνονταν κατά 25%!
Η αρνητική αυτή εικόνα για τα ηλεκτροκίνητα οφείλεται στις ποσότητες ρεύματος που καταναλώνουν. Ο απολογισμός θα ήταν διαφορετικός εάν τα οχήματα κατανάλωναν ρεύμα που προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τότε θα υπήρχε πραγματικό όφελος για το περιβάλλον, σημειώνεται στην έρευνα.

Οι νέοι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση

Διαχωρισμός απορριμμάτων... στο σπίτιΔιαχωρισμός απορριμμάτων... στο σπίτιΣημαντικές έως πολύ σημαντικές χαρακτηρίζει το 80 % των εφήβων στη Γερμανία τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Ipsos. Το 75 % δηλώνει ότι κάνει διαχωρισμό απορριμμάτων, περισσότεροι από τους μισούς προσπαθούν να εξοικονομούν ενέργεια στην καθημερινότητά τους και χρησιμοποιούν, όποτε μπορούν, το ποδήλατο ενώ το 40 % φέρεται διατεθειμένο να μην ταξιδεύει με το αεροπλάνο για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

KANN / AFPD / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw