Sunday, September 30, 2012


Επισκόπηση τύπου

Θα βοηθήσουν την Ελλάδα Γερμανοί συνταξιούχοι;

Οι πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να λαμβάνει την επόμενη δόση "σε κάθε περίπτωση" αλλά και η αποστολή γερμανών συνταξιούχων εφοριακών στην Αθήνα, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης
«Η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια σε κάθε περίπτωση», αναφέρει η Zeit Online, «Νέα βοήθεια ακόμη κι αν παραβιάζονται οι όροι», επισημαίνει η Tagesspiegel, «Ελλάδα, χρήματα και χωρίς μεταρρυθμίσεις», γράφει η Kurier ενώ η Süddeutsche Zeitung τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Πακέτο βοήθειας ύψους 31 δις ευρώ για την Αθήνα – προφανώς σε κάθε περίπτωση».

Διαψεύδει ο Κότχαους
"Η έκθεση της Τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα είναι κολακευτική"
«Η Ελλάδα θα λάβει προφανώς τη δόση των 31 δις. ευρώ» αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: «Ένα νέο έλλειμμα δισεκατομμυρίων και τεράστια ελλείμματα στις μεταρρυθμίσεις: η έκθεση της Τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα είναι κολακευτική. Ωστόσο η εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας έχει ήδη αποφασιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα».

Το περιοδικό επικαλείται δήλωση ευρωπαίου διπλωμάτη στο περιοδικό Wirtschaftswoche, σύμφωνα με τον οποίο ‘ο φόβος για ένα φαινόμενο ντόμινο είναι πολύ μεγάλος’. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε Μάρτιν Κότχαους δήλωσε προς το Spiegel: «Δεν υπάρχει νέα κατάσταση των πραγμάτων για την Ελλάδα. Η Τρόικα διαπραγματεύεται και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα καταρτίσει την έκθεσή της. Μόνον όταν παρουσιαστεί η έκθεση, θα έχουμε μία βάση για να αποφασίσουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Το ΔΝΤ επιστρατεύει γερμανούς συνταξιούχους
"Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να κινητοποιήσει και γερμανούς συνταξιούχους"
Το ΔΝΤ θέλει να επιστρατεύσει γερμανούς συνταξιούχους προκειμένου να οικοδομηθεί ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέρει η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να οικοδομήσει ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να κινητοποιήσει και γερμανούς συνταξιούχους. Προκειμένου να δημιουργήσει μια ‘εσωτερική δεξαμενή ειδικών’, το ΔΝΤ αναζητά Γερμανούς εμπειρογνώμονες με μακροχρόνια εμπειρία στο πεδίο της φορολογίας (…)»

«Ήδη από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους περίπου 170 εμπειρογνώμονες επί των φορολογικών από γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες (…) βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρτμουτ Κόσικ ωστόσο, μόλις επτά γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιήθηκαν στην Αθήνα. Σε διήμερα ή τριήμερα workshops εκπαίδευσαν έλληνες υπαλλήλους στα πεδία της εφαρμογής, του εξωτερικού ελέγχου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων πολιτών».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Saturday, September 29, 2012


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

Σαμαράς: Αλλάζουμε, αλλά η Ευρώπη οφείλει να μας βοηθήσει

Μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, ότι η χώρα αλλάζει και ότι Ευρωπαίοι οφείλουν να προσφέρουν την βοήθειά τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε χθεσινή συνέντευξή του στους New York Times, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Σαμαράς: Αλλάζουμε, αλλά η Ευρώπη οφείλει να μας βοηθήσει
«Αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή οφείλετε να μας βοηθήσετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους NYT, o πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή της στην ευρωζώνη έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος. «Υπάρχει ελπίδα, είναι η μόνη που μπορώ να προσφέρω», συνέχισε.
«Περίμενε μία ζωή για αυτή τη στιγμή και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες τον βλέπουν ως την τελευταία ελπίδα για σταθερότητα. Αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά η ηγεσία της χώρας του δεν είναι διασκέδαση», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.
«Ξέρετε κάποιον να είναι χαρούμενος με το να γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας;», ρώτησε χαμηλόφωνα. «Είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Είναι πόνος», συνέχισε.
Από τον Ιούνιο που ανέβηκε στην εξουσία, έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ.Σαμαράς εργάζεται να επαναφέρει την φερεγγυότητα της χώρας και να αποδιώξει όλους τους φόβους ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ, ακόμη κι αν η αυστηρή λιτότητα που πρέπει να επιβάλει για να κρατήσει την χώρα στη νομισματική ένωση έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
Σε μία εβδομάδα όπου βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ελλάδα και την Ισπανία ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ανεργία και μετά από άλλες μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, ο κ.Σαμαράς προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το «νέο κοινωνικό φαινόμενο» που σαρώνει την Ευρώπη.
«Είναι ένα προϊόν της μεγάλης αυτής κρίσης και ύφεσης που βρισκόμαστε. Για αυτό θα πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους εταίρους μας και τον δυτικό κόσμο: ότι αν αυτό συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και την Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε επίσης ότι η Πέμπτη ήταν μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες από την στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε στους βασικούς άξονες των μέτρων. Ωστόσο, η τρόικα θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα «κλείσει» το πακέτο σε νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
«Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτός ο κύκλος μέτρων λιτότητας θα είναι ο τελευταίος. Ενώ λίγοι είναι η Ελληνες που μοιάζουν να τον πιστεύουν- και αρκετοί είναι απογοητευμένοι από σκάνδαλο που πλήττει την παράταξή του, την ΝΔ- , ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα γίνουν διαχειρίσιμα, εάν η πιστωτές της Ελλάδας τους δώσουν το πράσινο φως για επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. Οι δανειστές ωστόσο, δεν έχουν δώσει δείγματα ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν σε αυτό το αίτημα», αναφέρει το άρθρο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο κα για κύματα παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, ένα μείζον πρόβλημα που μπορεί να επιδεινωθεί εάν Σύροι πρόσφυγες περάσουν στην Τουρκία και στην συνέχεια στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι «μια φούσκα που θα σκάσει». Παράλληλα, δήλωσε πώς δεν πιστεύει ότι χρειάζεται το ακροδεξιό κόμμα να τεθεί εκτός νόμου. «Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή που δεν χρειάζεται να ληφθούν ακραία μέτρα», υπογράμμισε.
Οι μήνες που έρχονται αποτελούν ένα κρας τεστ για την ελληνική δημοκρατία, επισημαίνει, κλείνοντας, το δημοσίευμα. Συλλογιζόμενος τις προκλήσεις, ο κ.Σαμαράς έδειξε τον μεγάλο αλληγορικό πίνακα πάνω από το γραφείο του που δείχνει την ελευθερία που οδηγεί τους Ελληνες. «Οταν έρχεσαι το πρωί και τον βλέπεις, παίρνεις δύναμη», κατέληξε, στρέφοντας το βλέμμα του προς το μέρος του.

Περιβάλλον & Επιστήμη

Έρευνα σοκ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα.
Η έρευνα διεξήχθη για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους με πλήρη μυστικότητα ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τους λομπίστες της Μονσάντο, αμερικάνικης εταιρείας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται διεθνώς γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Για πρώτη φορά, ένας γενετικά μεταλλαγμένος καρπός, το καλαμπόκι και ένα ευρέως γνωστό φυτοφάρμακο το Round up αξιολογήθηκαν ολοκληρωμένα για τις επιπτώσεις στην υγεία, σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου από τους τρείς μήνες που έχουν έως τα τώρα κάνει κυβερνήσεις και βιομηχανίες. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά αφού στα πειραματόζωα παρουσιάστηκαν καρκινογόνοι όγκοι οι οποίοι οδήγησαν πολλα από αυτά σε πρόωρο θάνατο. Κάποια εμφάνισαν ακόμη ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, τα δε θηλυκά όγκους του μαστού.
Άυξηση των ποσοστών θνησιμότητας στα πειραματόζωα
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, θορυβημένος, αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει τα πειραματόζωά τους σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ετρέφετο με το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μονσάντο, η δεύτερη με το ίδιο καλαμπόκι ποτισμένο με το Round up και η τρίτη με απλό καλαμπόκι ποτισμένο με το ίδιο φυτοφάρμακο.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την κατανάλωση καθενός από τα δύο αυτά προϊόντα προκαλεί μια πιό γρήγορα και επιθετικά στον θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής Gilles Eric Seralini. Πρόσθεσε, ότι η έρευνα έγινε συγχρόνως και για τα δύο προϊόντα γιατί η Μονσαντο που εμπορεύεται επίσης το Round up έχει μεταλλάξει έτσι τα γεωργικά της προϊόντα ώστε να είναι ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο. Στη Γαλλία, όπου απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα, παρά τις έντονες πιέσεις των υποστηρικτών τους, η έρευνα έχει προκαλέσει σοκ. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαρκ Ερό αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο.
Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Friday, September 28, 2012


Οικονομία

Οι οικονομολόγοι συμβάλλουν στη σύγχυση

Η ευρωκρίση είναι ταυτόχρονα και κρίση της οικονομικής επιστήμης. Τα οικονομικά μοντέλα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σημαντικοί οικονομολόγοι αναζητούν μια νέα κατεύθυνση για την επιστήμη τους.
Πώς θα λυθεί η ευρωκρίση; Να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Θα δούμε τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται; Σπάνια στο παρελθόν οι οικονομολόγοι ήταν τόσο περιζήτητοι όσο σήμερα. Όμως οι απόψεις και προτάσεις τους βάλλονται από πολλές πλευρές, διότι ελάχιστοι πιστεύουν πια ότι οι αγορές είναι σε θέση να δώσουν από μόνες τους λύσεις. Η αδυναμία των ειδικών να δώσουν απαντήσεις στη συνεχιζόμενη κρίση προκαλεί συζητήσεις και στους κόλπους της οικονομικής επιστήμης.

«Ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα των σκέψεών μου: ότι στην οικονομία δεν υπάρχουν ισχύοντες νόμοι, που εφαρμόζονται εύκολα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη φυσική επιστήμη», δηλώνει στην DW ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWWI) Τόμας Στράουμπχαρ, αμφισβητώντας τις θεμελιώδεις αρχές των Οικονομικών.

Ανάλυση αντί για αξιολόγηση

Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου HWWI Τόμας Στράουμπχαρ
Οι οικονομολόγοι δεν θα έπρεπε να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε πολύπλοκα προβλήματα, «όπως για παράδειγμα ότι για τη σωτηρία του ευρώ αρκεί να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», λέει ο Γερμανός ειδικός.

Η επιστήμη καλείται να εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων, ποια η επίδραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής, ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. Με άλλα λόγια: Η αποστολή των οικονομολόγων είναι η ανάλυση. Στην αξιολόγηση των προς ανάλυση δεδομένων προσκρούουν στα όριά τους.

Κατά την άποψη του Τόμας Στράουμπχαρ οι οικονομολόγοι θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και να αποφεύγουν βιαστικές προτάσεις για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Στην περίπτωση της ευρωκρίσης δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους πολιτικούς.

Οι οικονομολόγοι εντείνουν τη σύγχυση

O Μαξ Ότε, ένας από τους λίγους οικονομολόγους που είχαν προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση
Αυστηρότερος στην κριτική του είναι ο Γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε, ο οποίος το 2006 στο βιβλίο του «Έρχεται το κραχ» είχε προβλέψει τη διεθνή οικονομική κρίση που ξεκίνησε 2 χρόνια αργότερα με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers: «Προς το παρόν οι οικονομολόγοι συμβάλλουν στην σύγχυση. Δεν προειδοποίησαν για την κρίση και τώρα προχωρούν σε αντιφατικές εκτιμήσεις και προτάσεις έτσι ώστε να ενισχύουν στην πραγματικότητα την κρίση», δηλώνει στην DW ο οικονομολόγος.

Ο Μαξ Ότε είναι πεπεισμένος ότι στην πραγματική οικονομία όλα στρέφονται γύρω από κοινωνικές διαδικασίες: ανθρώπους, ανισότητες και εν τέλει για δομές εξουσίας. Οι «καθιερωμένοι» οικονομολόγοι πιστεύουν ωστόσο ακόμα ότι οι αγορές θα τα καταφέρουν από μόνες τους. «Όμως δεν υπάρχει η μία και μοναδική αγορά», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος. «Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές αγορές, η κάθε μια με το δικό της τρόπο λειτουργίας. Αυτή θα πρέπει να είναι η αφετηρία μας. Όμως προς το παρόν δεν βλέπω να υπάρχει κάτι τέτοιο».

Klaus Ulrich / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                                DW DE

Επισκόπηση τύπου

O τετραγωνισμός του κύκλου

Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η αναζήτηση λύσης για το επιπλέον έλλειμμα των 30 δισ. στην Ελλάδα και ο προϋπολογισμός λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με αφορμή τις χθεσινές επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ως ο φόβος και ο τρόμος των Ευρωπαίων, αλλά ως μάρτυρας κατηγορίας: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα. Το χρέος θα πρέπει να διαγραφεί».
Στη συνέντευξη τύπου δήλωσε: «Πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πληρώνουν για τους Έλληνες, αλλά μόνο για τις ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρεών, στην οποία οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε γενναίο κούρεμα του χρέους όλων των υπερχρεωμένων χωρών. Πρότυπο είναι η διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Γερμανίας. 60% του χρέους διαγράφηκε και αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου αν ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, που έχει επιφέρει τόσα δεινά στη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η έξοδος από το ευρώ ίσως αποτελεί επιλογή για μια χώρα όπως η Γερμανία που έχει και άλλες δυνατότητες, όχι όμως για την Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού μια έξοδος θα απειλούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιχειρηματολογούσε διαφορετικά, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Έχουν συμβάλλει αρκετά οι εύποροι Έλληνες;
Οι συζητήσεις περί εξόδου έχουν σταματήσει, γράφουν οι FTD
«Ένα πράγμα έχει καταστήσει σαφές η τρόικα: ότι δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το επιπλέον έλλειμμα 30 δισ. της Ελλάδας, γράφει η Financial Times Deutschland.
Οι διαπραγματεύσεις και τα πήγαινε-έλα θα διαρκέσουν, όπως όλα δείχνουν, εβδομάδες. Όπως και σε παλαιότερες συζητήσεις για την στήριξη της Ελλάδας, όλα ξεκινούν από την ίδια την Αθήνα. Στις πρωτεύουσες των χωρών της ευρωζώνης ακούγεται ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη από την παλιά. Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο προχωρούν αργά. Οι περισσότεροι εταίροι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ. Οι συζητήσεις περί εξόδου έχουν σταματήσει. Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος ωστόσο δηλώνει ότι 'οι Έλληνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μόνοι τους ένα Grexit'.

Πώς μπορούν να βρεθούν νέες πηγές εσόδων για το ελληνικό δημόσιο; Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκελα Μέρκελ επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι πλούσιοι Έλληνες έχουν βοηθήσει αρκετά στην επίλυση της κρίσης. Προς το παρόν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποκλείουν μια νέα διαγραφή. Μένουν οι χώρες της ευρωζώνης. Όμως αρκετές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μόλις την άνοιξη στα κοινοβούλια και στους πολίτες τους ότι δεν θα ακολουθήσει και τρίτο άλλο πακέτο βοήθειας. ’Χρειαζόμαστε τον τετραγωνισμό του κύκλου’ λέει ένας ίνσαϊντερ, περιγράφοντας με τον πιο καίριο τρόπο την πολυπλοκότητα της κατάστασης».

Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα
«Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι
Με τον τίτλο «Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα» η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τον προϋπολογισμό που ενέκρινε χθες το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο: «Με την πρώτη ματιά ο προϋπολογισμός που προβλέπει τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κατά 65 δισ. στη διετία 2013-2014 μοιάζει κοινωνικά δίκαιος. Δεν πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά τους δημοσίους υπαλλήλους, τους προνομιούχους αγρότες και τους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Με τη δεύτερη ματιά όμως, διαπιστώνεται ότι νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευθύνη των υπερχρεωμένων περιφερειών, οι οποίες λαμβάνουν βοήθεια από τη Μαδρίτη μόνο όταν προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές. Περικοπές που πλήττουν κυρίως την Παιδεία και την Υγεία».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                           dw de

Monday, September 3, 2012

we are on vacation  3 to 26 September.
we are on vacation 3to 26 September.

Sunday, September 2, 2012


Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Στην τελική ευθεία η φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία

Στην τελική ευθεία η φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία
Στην τελική ευθεία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία που θα προβλέπει τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να εισπράξει φόρους ύψους 4-6 δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οποίος βρίσκεται στη Βέρνη θα συναντηθεί σήμερα τον Ελβετό ομόλογό του Μ. Ambuhl με τον οποίο θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας ενώ χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών P. Odier.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο κ. Ρέιμοντ Μπέικερ, πρόεδρος της ΜΚΟ «Global Financial Integrity» στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, αναφέρει ότι: την περίοδο 2003-2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261δισ δολάρια «μαύρου» χρήματος, ενώ το 2010-2011 εισέρρευσαν στη χώρα παράνομα 199δισ δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για αγορά φτηνών ακινήτων.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων -και των χρηματοοικονομικών προϊόντων- αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.
Το χρηματομεσιτικό γραφείο Helvea, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», εκτιμά ότι στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ Ελλήνων και το 99% των οποίων φέρεται να μην έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Στόχος της συμφωνίας είναι να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία 4-6 δισ. ευρώ.          HMERHSIA                       

Κοινωνία & Πολιτισμός

Γνωριμίες online χωρίς το ρίσκο της απογοήτευσης;

Στη Γερμανία και όχι μόνο, οι «online γνωριμίες» συνιστούν εδώ και χρόνια καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου αναζητείται ο «κατάλληλος σύντροφος». Ε και;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ίντερνετ είναι πλέον ο βασικός τόπος δημιουργίας γνωριμιών και προετοιμασίας των συναντήσεων. Το «online ραντεβού» εμφανίζεται πιο επιτυχημένο από όλους του συμβατικούς τόπους γνωριμίας, δηλαδή το γραφείο, το γυμναστήριο, τα πάρτι και τις εμπορικές εκθέσεις. Όμως είναι πράγματι έτσι; Τα γραφεία γνωριμιών οnline παρουσιάζουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την επιτυχία των διαδικτυακών τόπων. Πολλοί επιστήμονες έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη. Τι λένε όμως οι ίδιοι οι χρήστες;
Εάν κάποια δεν μου κάνει την απομακρύνω με το πάτημα ενός πλήκτρου

Αναζητώντας τον σύντροφο
«Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα πόρταλ θα είχα μεγάλες δυσκολίες με τις γυναίκες. Στον ψηφιακό χώρο υπάρχει μεγάλη ποικιλία και οι στόχοι του κάθε χρήστη είναι πιο σαφείς. Εάν κάποια δεν ψάχνει αυτό που αναζητώ εγώ, την απομακρύνω από τη ζωή μου με το πάτημα ενός πλήκτρου, χωρίς να έχω επενδύσει τίποτε συναισθηματικά και χωρίς να απογοητεύομαι στο τέλος», λέει ο Κρίστιαν.
Στο διαδίκτυο η αναζήτηση συντρόφου λειτουργεί όπως το συμβόλαιο αγοράς κάποιου προϊόντος, υποστηρίζουν μερικοί. Με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου αναζητείται το κατάλληλο ραντεβού. Το προφίλ των μελών είναι τόσο ακριβές που θυμίζει λίγο το προφίλ που διαμορφώνουν οι αστυνομικές αρχές όταν αναζητούν κάποιον ύποπτο. Αρχίζει από το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, το ύψος και φτάνει μέχρι το ερώτημα «εάν κοιμάστε με ανοιχτό παράθυρο».
Οι άνδρες θέλουν φωτογραφία και οι γυναίκες πτυχίο

"Όποια δεν μου κάνει την εξαφανίζω με ένα κλικ"
Τα κριτήρια αναζήτησης συντρόφου των χρηστών είναι συνήθως συμβατικά. Οι άνδρες επιδιώκουν να δουν αμέσως μια φωτογραφία της υποψήφιας, ενώ οι γυναίκες επικοινωνούν συνήθως με υποψηφίους που έχουν το ίδιο ή ανώτερο μορφωτικό επίπεδο από αυτές. «Όχι, τόσο απεγνωσμένη θα είμαι από τα 30 μου και μετά»
λέει η Άννα, η οποία ωστόσο είναι μέλος ενός πόρταλ εδώ και δύο χρόνια. Πόσοι Γερμανοί κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα online γραφεία γνωριμιών δεν γνωρίζει κανείς πραγματικά. Τα γραφεία κάνουν λόγο για 8 εκατομμύρια χρήστες και η τάση είναι ανοδική. Ωστόσο κάποιοι που είναι μέλη δεν είναι τόσο πεπεισμένοι ή απλώς επικαλούνται τους πιο περίεργους λόγους γα να εξηγήσουν την προτίμησή τους σε κάποιο πόρταλ γνωριμιών.
«Εγώ το κάνω μόνο από κοινωνιολογικό ενδιαφέρον», λέει ένας από αυτούς.
Ο συνομιλητής μας ζει στο Βερολίνο και έχει μάλιστα μόνιμη σχέση. Αλλά, όπως λέει, ποιος ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή σχέση; Τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανίας είναι εντυπωσιακά. Ο ένας στους πέντε ζει σήμερα μόνος του. Ο ένας στους τρεις είναι διαζευγμένος.
Τόσο απλά. Και τόσο βαρετά!
Στις μεγάλες πόλεις, Βερολίνο και Αμβούργο το ποσοστό των διαζευγμένων αγγίζει το 50%. Άγνωστο είναι το ποσοστό εκείνων που απλά συμβιώνουν, χωρίς να έχουν πλέον πραγματική σχέση. Άλλοι εξαιτίας των παιδιών και άλλοι επειδή φοβούνται την μοναξιά. Άλλοι προτιμούν να διατηρούν «λευκό» γάμο και αναζητούν εύκολα «συμπληρώματα» στο διαδίκτυο.
Ακριβώς αυτή η μεγάλη ποικιλία του διαδικτύου λειτουργεί αντιπαραγωγικά για μία σχέση. Όσο πιο εύκολο είναι να αντικαταστήσει κανείς τον σύντροφό του, τόσο πιο λίγο εκτιμά μια μακροχρόνια σχέση, λέει η ισραηλινή κοινωνιολόγος Εύα Ιλούζ. Κι αυτό γιατί όποιος, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ξεμείνει από σύντροφο μπορεί πολύ εύκολα να αναζητήσει άλλον διαθέτοντας 10 με 50 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά με την μέθοδο των ψευτο-τεστ και με ερωτηματολόγια που εγγυώνται ότι ταιριάζουν τα γούστα των ενδιαφερομένων. Τόσο απλά. Και τόσο βαρετά!
Johanna Schmeller / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                                         DW DE

Επισκόπηση τύπου

Στα ύψη η διακίνηση μαύρου χρήματος

«Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity», Ρ. Μπέικερ, προς το Der Spiegel στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα
Στην επισήμανση των συντακτών του Spiegel ότι στις χώρες της κρίσης και κυρίως στην Ελλάδα, οι πλούσιοι έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια, ο ειδικός σχολιάζει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δις. δολάρια (207 δις ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Μπέικερ, «εισέρρευσαν το 2010 παράνομα στην Ελλάδα 90 δις. δολάρια και το 2011 109 δις.

Σε ερώτηση του περιοδικού εάν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο ειδικός απαντά: «Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση». Και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης όμως η εικόνα είναι παρόμοια: «(…) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη».

«Ό,τι ανήκει στο κράτος»

"Οι αρχές ενδιαφέρονται για την προέλευση των χρημάτων και εάν φορολογήθηκαν όπως έπρεπε"
«Ό,τι ανήκει στο κράτος - Οι ελληνικές εφοριακές αρχές θέλουν να μάθουν από δικηγόρους, γιατρούς και αστρολόγους, γιατί έχουν τόσο πολλά χρήματα στο εξωτερικό» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel που σημειώνει ότι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται 1727 περιπτώσεις προσώπων που μετέφεραν τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ.

«Τα εμβάσματα αυτά δεν είναι οπωσδήποτε παράνομα. Όμως οι αρχές ενδιαφέρονται για την προέλευση των χρημάτων και εάν φορολογήθηκαν όπως έπρεπε. Οι υποθέσεις αφορούν γιατρούς, δικηγόρους αλλά και κομμωτές, μέχρι και τρεις αστρολόγους», σημειώνει η εφημερίδα. «Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, Έλληνες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί αποκρύπτουν περίπου το μισό εισόδημά τους, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 11,2 δις ευρώ το χρόνο. Όσο δηλαδή είναι περίπου και το ύψος του νέου πακέτου λιτότητας (…)».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
DW DE
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πολιτική

Δημοσιονομική Ένωση το αργότερο μέχρι το 2018

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης σε τρία βήματα το αργότερο μέχρι το 2018 προτείνει ο Μ. Ραχόι σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag. Τι λέει για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Καταρχήν και μέχρι το 2013/2014, λέει ο Μ. Ραχόι, «οι χώρες μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να εκπληρώσουν τα φορολογικά και οικονομικά κριτήρια σύγκλισης καθώς και τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Μέχρι το 2015/2016 θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει συσταθεί μια ευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. «Αυτή θα κάνει επίσης συστάσεις ως προς τους στόχους και την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη». Σε αυτό το στάδιο «θα μπορούσαν ήδη να εκδοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ευρωομόλογα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ανάληψης χρεών θα συνέχιζε να γίνεται σε εθνικό επίπεδο».

Σε ένα τρίτο στάδιο και μέχρι το 2017/2018 θα μπορούσαν να αποφασιστούν δεσμευτικοί στόχοι για το σύνολο της ευρωζώνης και να εκδοθούν κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα. «Βρισκόμαστε βέβαια ακόμη πολύ μακριά από αυτό», παραδέχεται ο Μ. Ραχόι.
Για την Ελλάδα

"Ζητήσαμε από τους Έλληνες στις εκλογές να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στους υποστηρικτές του ευρώ και το έκαναν"
Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στη Γερμανία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο ισπανός πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός:

«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ συνολικά. Οι Έλληνες κι εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα. Η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε δείγμα ένδειας για την ΕΕ συνολικά. Επιπλέον: ζητήσαμε από τους Έλληνες στις εκλογές να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στους υποστηρικτές του ευρώ και το έκαναν».
Επιμένει ο Ρέσλερ

Επιμένει ο Φ. Ρέσλερ
Σε νέα του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε παραχώρηση περισσότερου χρόνου προς την Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στην Welt am Sonntag ο κ. Ρέσλερ τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις». Οι μηχανισμοί στήριξης έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ασφαλή τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζει ο υπουργός για να προσθέσει ότι η «φυσικά και είναι επιθυμητή η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά εάν η χώρα δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα δεν πρόκειται να πάρει άλλα χρήματα.

Bild.de, Welt.de / Κώστας Συμεωνίδης                                 DW DE

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

ARCHIV - Eine Hand entnimmt dem Geldschlitz eines Bankautomaten die gewünschten Banknoten (Archivfoto vom 07.11.2008). Das Bundeskartellamt erhöht im Gebühren-Streit um das Geldabheben am Automaten den Druck auf die Banken. Die Behörde werde Geldhäusern, die von Kunden anderer Banken oder Institutsverbünde zum Teil immer noch bis zu zehn Euro Gebühr pro Transaktion verlangen, ein Ultimatum von sechs Monaten setzen, sagte ein Sprecher des Kartellamts der Tageszeitung «Die Welt» (Samstag). Foto: Uwe Zucchi dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

BANKING

Bringing Islamic lending to Germany

A Turkish financial institute wants to open an Islam-compliant bank in Germany. Experts say it's a conventional model of banking that could appeal to Muslims and non-Muslims alike.
With the effects of the ongoing euro crisis impossible to discern, many people in Europe would probably be willing to sign on to a banking institute that offers only transactions backed by tangible assets rather than highly speculative financial management.
At least that's what the Istanbul-based financial institute Kuveyt Turk is hoping since as it's the fundamental principles behind an Islam-compliant bank it wants to open in Germany. Such a banking institution would be the first of its kind in Germany.
Zaid el-Mogaddedi
Zaid el-Mogaddedi, from IFIBAF
"The idea of an Islamic bank is that it adheres to Islamic investment guidelines and principles," Zaid el-Mogaddedi, founder and director of the Institute for Islamic Banking and Finance (IFIBAF) in Frankfurt, told DW.
Investments in gambling, pornography or weapons are prohibited as well as companies that produce pork or alcohol or heavily indebted, he said. Furthermore, all financial products would be examined by an ethics committee.
No interest, only premiums
In particular, the financial products of an Islamic bank are more closely tied to the real economy compared to that of a conventional bank. Based on the Sharia, the moral code and religious law of Islam, the bank would only conduct transactions with businesses dealing with goods and services. Speculative financial transactions would be excluded from the bank's business - as would interest income from the lending of money.
Customers of an Islamic bank do not have access to loans in the traditional sense. Instead, the bank buys an item or property directly for the customer and the customer then repays back the sum in installments with an added premium.
"You have to see that it in the Islamic financial system are also mechanisms that mimic the interest rate effect - though it is not the same," said Martin Schulte, an Islamic banking expert at the Association of Foreign Banks in Germany.
"Money is fruitless"
The premiums paid back to the bank enable Islamic banks to make the profits they need to stay in business and to make up for any possible losses incurred when the objects they own lose value. Islamic banks, however, also split some of the profits and losses with their customers, who the banks see as partners. As such, customers also receive income equivalent similar to interest on the money they deposit.
It's necessary to understand the Islamic understanding of money to understand the concept of an Islamic bank, Schulte said.
"Money is fruitless, that is to say that simply transferring money does not create economic value," he said. "It is a medium of exchange, which itself has no economic power."
Conventional banking, on the other hand, is partly based on the concept that lending money is a service in itself that is worthy of compensation. "But in the Islamic understanding it is possible to develop products that are economically useful and complement the conventional banking business from a macro perspective very well."
Not a success model, so far
Employees outside the Mannheim branck of Kuveyt Turk
Photo: Kuveyt Türk
A branch of Istanbul-based bank Kuveyt Turk in Mannheim
An Islamic bank exists in the UK, which had to be supported with money from its parent company. Banks in the United States and France sporadically sell halal financial products but without much success.
An Islam-conform investment fund was established in Germany in May 2012 by the Malaysian asset manager CIMB Principal and has been approved by the German Financial Supervisory Authority (BaFin). The fund, however, is still in the test phase.
A study published in 2012 by the Stresemann Institute found that "Islamic finance" had failed in European countries because Muslim customers had lower income levels and thus little investment potential.
Zaid el-Mogaddedi from the Institute for Islamic Banking and Finance said the failure of Islamic financial products in Europe came down to bad marketing. However, he had a better view of Kuveyt Turk's plans in Germany.
"The decisive point will be whether the Islamic banks offer an attractive product portfolio and good services and whether the communication is clear enough to bring Muslims and non-Muslims to the bank as an attractive alternative," he said.
Considered globally, the bank would be a pioneer since Islamic financial institutions are a relatively new phenomenon even in Muslim countries. Most Muslims go to conventional banks.                                                                                                   DW DE
  • Date 01.09.2012
  • Author Christina Ruta / hc
  • Editor Sean Sinico

Δένδιας: Δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων
Στην Καθημερινή της Κυριακής.
Μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων της ΕΛΑΣ και δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της όπως αποκαλύπτει ο Ν Δένδιας στην Καθημερινη της Κυριακής. Ο υπουργός θεωρεί ότι είναι δύσκολος έως αδύνατος ο διαχωρισμός των αστυνομικών σε μάχιμους και μη ενώ σε ότι αφορά το μισθολόγιο τους σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια συνεννόησης και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο και με την τροικα, ώστε να διατηρηθεί το αξιόμαχο αστυνομικών και Πυροσβεστών. Εισάγεται τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης επεισοδίων με την ρίψη νερού αντί δακρυγόνων. Επίσης, προαναγγέλλεται και ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
www.kathimerini.gr

Saturday, September 1, 2012


Βιονικό μάτι τής έδωσε πίσω την όρασή της

Κατάφερε να ξαναδεί χάρη σε σύστημα που εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλό της

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Μερική αποκατάσταση όρασης κατάφεραν σε μια γυναίκα επιστήμονες από την Αυστραλία. Με τη βοήθεια ενός ολόκληρου συστήματος εμφυτεύσιμων υλικών στον εγκέφαλο, το μάτι και άλλα νεύρα και τη βοήθεια ειδικών γυαλιών με κάμερα, η γυναίκα μπόρεσε να ξαναδεί. Η Ντάνι Ασγουορθ είχε χάσει μεγάλο μέρος της όρασής της λόγω της κληρονομικής ασθένειας που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ειδικοί από το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Ρόγιαλ Βικτόριαν της Αυστραλίας κατάφεραν με επιτυχία να της τοποθετήσουν ένα πρότυπο σύστημα που της επιτρέπει να βλέπει.
Εναν μήνα αφότου μια πλειάδα ειδικών υλικών εμφυτεύτηκε σε βαθιές δομές του εγκεφάλου της και οι γιατροί έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, έθεσαν το βιονικό μάτι σε λειτουργία.
«Μου έδωσαν οι γιατροί να φορέσω τα ειδικά γυαλιά. Ηξερα τι να περιμένω, αλλά φοβόμουν για τα αποτελέσματα», εξηγεί η ίδια. «Τότε ξαφνικά είδα ένα μικρό φως, σαν μια σχισμή στο σκοτάδι. Αρχισα να βλέπω διαφορετικά σχέδια και γραμμές μαύρες και άσπρες. Μετά έγιναν πιτσιλιές μαύρου με άσπρο περίβλημα και έμοιαζαν με εικόνες που έβγαιναν μέσα από σύννεφο».
Το βιονικό μάτι διαθέτει 24 ηλεκτρόδια κι ένα μικρό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του ματιού σε έναν δέκτη που προσαρτάται πίσω από το αυτί. Εμφυτεύεται δίπλα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στον εγκέφαλο.
«Πολύ απλά θα μπορούσε κάποιος να πει πως η συσκευή διεγείρει με ηλεκτρικά σήματα τον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα περνούν στον εγκέφαλο και συνθέτουν την εικόνα που όλοι βλέπουμε», εξήγησε η δρ Πένι Αλεν, ειδική νευροχειρουργός, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επέμβαση. Η συσκευή μπορεί να αποκαταστήσει ένα μέρος της όρασης, δίνοντας στους πάσχοντες τη δυνατότητα να βλέπουν τις αντιθέσεις των χρωμάτων και φωτεινά ή σκοτεινά αντικείμενα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να εξελίξουν την τεχνολογία ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όρασης να κινούνται με ανεξαρτησία. Το βιονικό μάτι σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και δοκιμάστηκε από την Bionic Vision Australia, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αυστραλιανή κυβέρνηση.              ta nea

Russian gas re-think


EPA/STEFAN SAUER
Despite a slowing European economy, which has also hit demand for gas, Gazprom does not intend to reconsider export volumes forecast implying the decrease of Gazprom Group export in 2012, the Russian gas monopoly told New Europe on 30 August. Gazprom was commenting on reports that Russia’s Economy Ministry cut its 2012 gas export forecast to 193bn cubic metres from 212bn cubic metres due to sluggish European demand, which also prompted it to reduce its average export price estimate.
Asked if the ministry’s forecast will affect Gazprom’s export volumes and price to Europe, the Moscow-based company said that, according to Gazprom’s preliminary estimations, the volume of its export is to remain on a par with the year 2011 and may reach 222bn cubic metres in Europe, Turkey and the Commonwealth of Independent States (CIS).
Gazprom reminded that the supply is carried out according to individual price formulas included in each of previously signed long-term export contracts and considering variation in oil and oil products prices. Such scheme secures the balance of interests of sellers and buyers, allows sustaining investment cycle in the industry and excludes price diktat of suppliers, Gazprom said. “At the same time we are ready to show flexibility and to consider changes, occurring at the market, to work out reasonable compromises. Gazprom Group has repeatedly achieved agreements about price formulas correction with certain partners. Such scheme is implied in long-term contracts,” Gazprom’s Information Directorate said.
Gazprom noted that specific export volumes in short-term period depend not as much on economic situation but on weather.
Experts note that the US shale gas boom and ample supplies of liquefied natural gas (LNG) are threatening Russia’s high-priced Russian pipeline gas exports.
But Gazprom has been quick to dismiss the likelihood that Europe could replicate the shale gas boom underway in the US. Gazprom told New Europe that shale gas is no threat to its export policy.
“We are not against shale gas as such since by itself it increases supply and perspectives gas consumption in general. Still, one should understand how high the costs of its production are. The current prices level at American market does not cover the costs of its manufacture. As for possibilities of supplying gas from the USA, the current prices level, liquation and transport costs make exporting American gas to Europe unprofitable. This gas is more likely to get to premium Asian market,” Gazprom said.
Apart from that, due to environmental and economic concerns European countries such as Bulgaria, France and other states do not rush to develop its manufacture, Gazprom argued. “In Poland where work in this direction used to be quite active, the estimations of perspectives of shale gas are becoming more and more moderate. Some large foreign companies are already leaving the market. So there is no significant threat to our business connected with shale gas in Europe. Russian gas is to remain competitive,” Gazprom said.
Nevertheless, on 29 August, Gazprom announced that it had indefinitely shelved the Shtokman project in the Barents Sea it has been pursuing with French and Norwegian partners because the costs of developing it would simply be too high.
Asked if falling demand is going to slow the development of new fields like Shtokman, oil and gas analyst at Alfa Bank Maria Yegikyan told New Europe on 30 August that Gazprom is launching the Bovanenkovo field, which is going to contribute to production growth for Gazprom.
“Shtokman is a unique project in Russia, the realisation of which needs substantial capital expenditures, making the project commercially unfeasible without tax breaks which the Russian government failed to provide to date,” Yegikyan said from Moscow.
Risk to demand is another reason for the indefinite postponement. Gazprom earlier decided to switch from pipeline gas to LNG production at Shtokman. Growing risks of a wave of US LNG exports to Asia, which was targeted as the key market for Shtokman, could potentially challenge the price environment and demand for Shtokman gas, Yegikyan said.
The Shtokman partners have postponed their investment decision several times. Gazprom officials had said in July that talks on Shtokman would be completed by the autumn.          from new europe on line