Friday, October 31, 2014

Ή πας με τους κανόνες ή πας σπίτι σου

Ή πας με τους κανόνες ή πας σπίτι σου
31/10/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν γνωρίζω αν έγινε από όλους αντιληπτό, αλλά δυο χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, υποχρεώθηκαν τελικά να τροποποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2015, τους οποίους υπέβαλαν και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι δύο χώρες υπαναχώρησαν από την αρχική κάπως άκαμπτη στάση τους και αποφάσισαν να περιορίσουν κι’ άλλο τα ελλείμματά τους.
Έληξε έτσι η διένεξή τους με τις Βρυξέλλες, με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις των δύο χωρών να υποχωρούν και να συμμορφώνονται με τις επιταγές της ΕΕ.
Κατόπιν τούτου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Κατάινεν, ανακοίνωσε ότι… τέλος συναγερμού.
Οι χώρες της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Γαλλία και Ιταλία είχαν τις τελευταίες εβδομάδες αντιδράσει και αποπειράθηκαν να προβούν σε ένα μικρό… αντάρτικο – γεννώντας κάποιες ελπίδες σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη κόντρα.
Μιλάω για τους εγχώριους επίδοξους «επαναστάτες», οι οποίοι θέλησαν να παρουσιάσουν την μικρής διάρκειας ιταλογαλλική «αντίσταση» ως προάγγελο της δικής τους… κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων!
Κι’ η Μυλωνού τον άνδρα της δηλαδή, αλλά εδώ αποδείχθηκε πως και για τους πραματευτάδες τα πράγματα είναι δύσκολα.
Τα πράγματα είναι απλά: Είτε ακολουθείς τους κανόνες (στην προκειμένη περίπτωση της ευρωζώνης) και συνεχίζει να πορεύεσαι μαζί με τους υπόλοιπους, είτε δεν τους ακολουθείς και βρίσκεσαι εκτός ευρώ.
Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσαν να είναι τα πράγματα.
Όλα τα άλλα, περί σκληρών διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου της ΕΕ και του ευρώ, είναι για γέλια – ίσως και για κλάματα.
Αποδεικνύεται επίσης πως έχουν δίκιο όσοι στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Σχεδίου Β΄ και για την προετοιμασία του λαού για τα χειρότερα.
Όσοι μάλιστα θεωρούν πως ο λαός ευχαρίστως θα δεχθεί να τραφεί με… ψωμί και αξιοπρέπεια (όπως είπε εσχάτως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), είναι μακριά νυχτωμένοι.
Και δεν είναι αλήθεια αυτό που ένα άλλο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε – ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα διαφωνούσε με τον Ολάντ και τον Ρέντσι.
Διότι υπάρχουν αναφορές – σε ανώτατο επίπεδο – περί «συντονισμένης αντίδρασης Γαλλίας – Ιταλίας» στις πολιτικές της λιτότητας.
Κατόπιν τούτου, ας συνέλθουν και ας αποφασίσουν τι σκοπεύουν να κάνουν…elzoni.gr

Σμήνη ξένων τζιχαντιστών από 80 χώρες προς Ιράκ-Συρία

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Σμήνη ξένων τζιχαντιστών από 80 χώρες προς Ιράκ-Συρία

Για μια «άνευ προηγουμένου κλίμακας» μετακίνηση «φαν» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις δύο χώρες της δραστηριότητάς τους, το Ιράκ και τη Συρία, κάνει λόγο έκθεση – σοκ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σμήνη ξένων τζιχαντιστών από 80 χώρες προς Ιράκ-Συρία
Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο καιρό στο Ιράκ και τη Συρία από 80 χώρες, πολλές από τις οποίες μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν εντάσσονταν καν στον παγκόσμιο «χάρτη της τρομοκρατίας». Σκοπός του ταξιδιού να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση είδε τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν ανάμεσα στους θιασώτες του εξτρεμισμού μετά την παρακμή της Αλ Κάιντα και το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Στην έκθεση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η παρηκμασμένη πλέον Αλ Κάιντα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θα επωφεληθεί από τη νέα κατάσταση.
Με τα έσοδά της μόνο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου να υπολογίζεται στο 1 εκατ. δολάρια ημερησίως, το Ισλαμικό Κράτος υπολογίζεται ότι ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία εκτάσεις όπου ζουν μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Φινλανδίας, ενώ μια εξαιρετικά μεγάλη πηγή εσόδων για την οργάνωση είναι τα λύτρα από τις απαγωγές. 
«Θα νικήσουμε παρά τον παγκόσμιο συνασπισμό» γράφει η διαφήμιση στους δρόμους της Ράγκας, μιας συριακής πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Θα νικήσουμε παρά τον παγκόσμιο συνασπισμό» γράφει η διαφήμιση στους δρόμους της Ράγκας, μιας συριακής πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Επισημαίνεται δε ότι οι οικογένειες αμερικανών ομήρων, ανάμεσα στις οποίες εκείνη του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που απαγχονίστηκε από τους τζιχαντιστές, έχουν επικρίνει την τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύει την απόδοση λίτρων στο Ισλαμικό Κράτος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε κίνητρο στους τζιχαντιστές να προβαίνουν σε περισσότερες απαγωγές. 

Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τις χώρες απ' όπου προσέρχονται οι ξένοι τζιχαντιστές, χώρες όπως η Γαλλία, οι Μαλδίβες, η Χιλή και η Νορβηγία έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως χώρες καταγωγής μερικών από τους ξένους τζιχαντιστές. Πάνω από 500 Βρετανοί πολεμούν στην ISIS από το 2011.

Πηγή: Guardian 

Τατσόπουλος: Καλό σημάδι που δεν μίλησε για το ΕΚΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΕΣ»

Τατσόπουλος: Καλό σημάδι που δεν μίλησε για το ΕΚΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετηθεί για τα χθεσινά (Πέμπτη) έκτροπα στο ΕΚΠΑ, εκθείασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος πάντως εξαπέλυσε πυρά για την πολυφωνία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «ΣΥΡΙΖΕΣ».

Τατσόπουλος: Καλό σημάδι που δεν μίλησε για το ΕΚΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ
«Την είδα με καλό μάτι τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΠΑ. Είναι καλό σημάδι... Ευτυχώς που δεν μίλησαν, δείχνει ότι σκέφτονται, και σκέφτονται ότι αύριο θα είναι αυτοί κυβέρνηση και θα βρουν μπροστά τους όλη αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.
Τόνισε δε, ότι την ιδιωτική φρουρά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε προσλάβει ο προηγούμενος πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης αλλά τους είχε ανενεργούς, σχολιάζοντας ότι η προστασία των ΑΕΙ γίνεται παντού στον Δυτικό κόσμο και είναι κάτι αυτονόητο.
«Είναι πολλοί οι ΣΥΡΙΖΕΣ, πολλοί και αντίρροποι, άλλος πάει Βορρά, άλλος Ανατολή, άλλος Δύση, άλλος Νότο...» δήλωσε.
«Ο λαϊκισμός ζητάει το λογαριασμό αφότου πάρεις την εξουσία. Ο λαϊκισμός είναι οριζόντιος σε όλα τα κόμματα. Οι ρεαλιστές είναι όμηροι των λαϊκιστών και στα δυο μεγάλα κόμματα, και Το Ποτάμι προσπαθεί να τους προσεγγίσει... Είμαστε όμηροι των λαϊκιστών... Πρέπει να απομονώσουμε τους λαϊκιστές» πρόσθεσε.
«Δεν μπορείς να χειραγωγήσεις την πραγματική οικονομικά λέγοντας ότι πχ. αυτός είναι ο κατώτατος μισθός» συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές για τη σχετική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τη στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη, σχολίασε ότι «κάνουμε απεργία στο μετρό για να κάνουμε γενική συνέλευση μπας και κάνουμε απεργία, μόνο οι Μόντι Πάιθον μπορούν να τα περιγράψουν αυτά, κρίμα που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα θα είχαν περισσότερο υλικό».ethnos

329 εμβάσματα στο εξωτερικό με ποσά πάνω από 600.000€

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ 2.470 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

329 εμβάσματα στο εξωτερικό με ποσά πάνω από 600.000€

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν τεθεί 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν μεταφέρει με εμβάσματα σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα 1,45 δισ. ευρώ από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα.

329 εμβάσματα στο εξωτερικό με ποσά πάνω από 600.000€
Από το σύνολο των ελεγχόμενων υπαλλήλων σχεδόν οι μισοί (υπολογίζονται σε 2.470) είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και στη λίστα των υπαλλήλων με τα υψηλά εμβάσματα ακολουθούν γιατροί καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Εθν. Αμυνας, Οικονομικών, Ανάπτυξης καθώς και δήμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 329 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποστείλει την τελευταία τετραετία σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 600.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 415 εργαζόμενοι στον κρατικό μηχανισμό που ελέγχονταν για τα εμβάσματα αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Τη λίστα των 415 πρώην δημοσίων υπαλλήλων με τα «υψηλά» εμβάσματα παρέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική γραμματέα Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κ. Σαββαΐδου για περαιτέρω έλεγχο.
Η διαδικασία
Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά το εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα
Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά το εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα
Η διαδικασία του ελέγχου ξεκίνησε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΣΕΕΔΔ τον Δεκέμβριο του 2013 για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ.
Οι επιθεωρητές συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και τις διευθύνσεις προσωπικού όλων των υπουργείων, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέδωσε χθες στη γενική γραμματέα Εσόδων του υπ. Οικονομικών Αικ. Σαββαΐδου τη λίστα με τους 415 πρώην δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλά εμβάσματα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέδωσε χθες στη γενική γραμματέα Εσόδων του υπ. Οικονομικών Αικ. Σαββαΐδου τη λίστα με τους 415 πρώην δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλά εμβάσματα

Στον έλεγχο εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων αποκαλύπτεται ότι την περίοδο της κρίσης από το 2009 μέχρι και το 2014:
  • Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο από το σύνολο των 5.260 εργαζομένων αγγίζει τα 275.000 ευρώ.
  • 415 υπάλληλοι, με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατ. ευρώ (με μέσο όρο 283.000 ευρώ), αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
  • 241 από τους 415 αποχωρήσαντες είναι γιατροί ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.
  • 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.
Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης πάντως σημειώνουν ότι η σύνθεση των υπαλλήλων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό σημαντικά ποσά, αφού σχεδόν οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές περιπτώσεις στην ανακάλυψη «μαύρων εισοδημάτων» που προέρχονται από τη συμμετοχή τους στην παραπαιδεία. Επίσης στην κατηγορία των γιατρών ενδέχεται να αποκαλυφθούν εισοδήματα από φακελάκια που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα νόμιμα εισοδήματά τους.
ΕΛΕΓΧΟΙ
Δέκα υπάλληλοι με ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ
Στην κορυφή των υπαλλήλων με τα υψηλά εμβάσματα βρίσκονται 10 άτομα που έχουν αποστείλει σε ξένες τράπεζες ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, των οποίων οι φάκελοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Π. Νομικό, παρέδωσε στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου τη λίστα με τους 415 πρώην υπαλλήλους που έχουν αποστείλει σε ξένες τράπεζες πάνω από 117 εκατ. ευρώ, αφού μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία την αρμοδιότητα ελέγχου για την περιουσιακή τους κατάσταση έχει το υπουργείο Οικονομικών. «Σήμερα επέστρεψα στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αποχωρήσεις
Υπογράμμισε πάντως ότι «είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν τόσο για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, όσο και για αυτούς που έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτούνται.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Παρασκευάς Νομικός επισήμανε ότι οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία και πως θα ελεγχθούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο. «Για τους υπόλοιπους 415 που έχουν αποχωρήσει, έχει ενημερωθεί η ΓΓΔΕ για να πράξει τα δέοντα», δήλωσε ο κ. Νομικός.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ  ethnos

Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο

Αποφάσεις και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου έλαβαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος. Συμφώνησαν να προωθηθεί μείωση μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.

Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο
Σε καταρχήν συμφωνία για τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η τρέχουσα αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην πορεία προς την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, κατέληξαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες έλαβαν αποφάσεις και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, κάτι στο οποίο επιμένει η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξαν την προώθηση της μείωσης των μισθών των νεοπροσλαμβανομένων για μια διετή μεταβατική περίοδο.
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

Thursday, October 30, 2014

Αλαφρο-τοπικά σημειώματα

Αλαφρο-τοπικά-σημειώματα. 16.5.2011 16.5.2011 Πάμε 35 χρόνια πίσω, σε εποχές που το οικοτροφείο της Λάσσης λειτουργούσε με σκοπό να διευκολύνει τα παιδιά της υπαίθρου, κατά την εκπαίδευσή τους στα Γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης. Είχε κανονισμούς και δύναμη επιβολής των ο Δ/ντής που λογοδοτούσε στην Εφοευτική επιτροπή σε κάθε μηνιαία συνεδρίασή της.Παράλληλα υπήρχε έλεγχος της λειτουργίας της από την κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος, με επιθεωρητές που ξεσκόνιζαν από βιβλία και λογαριασμούς μέχρι και την κατάσταση των χώρων υγιεινής.Ειναι γνωστό πως παρείχετο τροφή τρίς της ημέρας ,μελέτη υποχρεωτική τα απογιόματα, συχνά με επίβλεψη συμβασιούχων καθηγητών, που εποχιακά προσέφεραν βοήθεια στα αδύνατα παιδιά. Ακόμη ποσοστό 10% σε σχέση με την δυναμικότητα των μαθητών προσεφέρετο απαλλαγή απο την καταβολή τροφείων, σαν οι γονείς εθεωρούντο άποροι.Πέρασαν από την Εστία στα 10 χρόνια που είχα την ευθύνη της δ/νσης τουλάχιστον 500 μαθητές και μαθήτριες (είχαμε την ευθύνη και του Κοργιαλενείου Οικοτροφείου) αποφοιτούντες. Ητανε σημαντική η λειτουργία της Εστίας,εξυπηρέτησε την μικρή μας κοινωνία τότες που η Λάσση ηταν στα σπάργανα της τουριστικής ανάπτυξης. Υπήρχαν τα ξενοδοχεία ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ και ΑΣΠΡΟΙ ΒΡΑΧΟΙ οχι τόσο γνωστα στον κόσμο, το ΔΕΛΦΙΝΙ του ΦΩΚΑ και η πιτσερία ΡΟΜΑ . Η απόφαση του Ιδρύματος να δεχόμαστε τα καλοκαίρια φιλοξενίες των υπαλλήλων του, με παράλληλη οργάνωση σεμιναρίων ,έφερε κόσμο στην περιοχή με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν σκόρπια κατοικίες με σκοπό την εκμετάλευση.Ξύπνησαν οι κεφαλονίτες λέγαμε, που τουρισμό δεν ήθελαν.Ετσι η Λάσση πήρε με τα χρόνια και χάρις στους τρείς γιαλούς της,την αναρχη δόμηση και το στίγμα της στο τουρισμό. ΣΉΜΕΡΑ της ΕΣΤΙΑΣ είναι ολα κλειστά, σίγουρα οι αρουραίοι βρήκαν την ησυχία τους, κουβαλάνε τα παιδια της υπαίθρου στα σχολεία με άλλους τρόπους που δεν ξέρω ,γνωρίζω όμως πως αυτοί οι χώροι εκεί που είναι, είναι προνομιούχοι και προσοδοφόροι σαν λειτουργούν.

Wednesday, October 29, 2014

Φτωχά παιδιά σε πλούσιες χώρες

Κοινωνία & Πολιτισμός

Φτωχά παιδιά σε πλούσιες χώρες

Aκόμα και στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν τα άφησε ανεπηρέαστα. Μια έκθεση της UNICEF.
«Τα παιδιά της ύφεσης» ονόμασε η UNICEF έκθεσή της η οποία αναφέρεται στην κατάσταση των παιδιών που ζουν σε πλούσιες χώρες. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων είχε σαν αποτέλεσμα δραστικές περικοπές στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και δεν άφησε ανεπηρέαστες τις ζωές των παιδιών. Σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου ζουν 76,5 εκατομμύρια παιδιά σε σχετική φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες τους διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ισπανία πάνω από το 36% των παιδιών ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 32% και στην Ιταλία 30%.
Πέντε είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική φτώχεια:
1. Η ανεργία των γονιών
Η ανεργία αυξήθηκε κατά πολύ σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, κυρίως στην νοτιανατολική Ευρώπη. Όταν οι γονείς χάνουν τη δουλειά τους τα παιδιά υποφέρουν σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους και αυτό έχει επιπτώσεις ακόμα και στις σχολικές τους επιδόσεις. Στην Ελλάδα τουλάχιστον το 21% των παιδιών δήλωσε πως ο ένας γονιός έχασε τη δουλειά του, ενώ το 27% δήλωσε ότι αυξήθηκε η ένταση στην οικογένεια.
2. Περιορισμένη κρατική στήριξη
Η ανεργία των γονιών είναι μεγάλο πλήγμα για τα παιδια
Η ανεργία των γονιών είναι μεγάλο πλήγμα για τα παιδια
Κάποιες κυβερνήσεις κατάφεραν πάντως να περιορίσουν τη φτώχεια στη χώρα τους. Ανάμεσα στο 2008 και στο 2012 μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Χιλή, την Πολωνία, την Αυστραλία και την Σλοβακία. Στη Γερμανία η κατάσταση έμεινε αμετάβλητη. Αντίθετα, αυξήθηκε στην Ισλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Κροατία και την Ιρλανδία.
3. Μονογονεϊκές οικογένειες
Εκτεθειμένα στη φτώχεια είναι κυρίως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα γονιό. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε πολλές χώρες. Πολλοί γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους δεν μπορούν να έχουν μια κανονική οχτάωρη εργασία με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένα εισοδήματα. Εκτός αυτού λείπει από το οικογενειακό εισόδημα ο δεύτερος μισθός, ο οποίος υπάρχει κατά κανόνα όταν οι γονείς είναι μαζί.
4. Παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι πιο εκτεθειμένα στη φτώχεια από ότι τα άλλα παιδιά. Συχνά τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν προβλήματα με τη γλώσσα και την εκπαίδευση και δεν μπορούν να βρουν καλά δουλειές με καλή αμοιβή.
5. Πολλά αδέλφια
Τα αδέλφια κάνουν πιο πλούσια τη συναισθηματική ζωή των παιδιών, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Η ανάγκη για περισσότερο χώρο, τροφή και σχολικά είδη αυξάνει με τη γέννηση κάθε παιδιού. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, οι γονείς με δυο παιδιά έχουν 40% περισσότερα έξοδα σε σχέση με τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Όπως υπογραμμίζεται, πάντως, στη μελέτη, η ευτυχία των παιδιών είναι τελικά το μέλλον κάθε κοινωνίας.
Marcus Lütticke / Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Δραματική φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη

Επισκόπηση τύπου

Δραματική φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη

Στις κεφαλαιαγορές επικρατεί και πάλι σκεπτικισμός για το μέλλον της ευρωζώνης, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt, παραπέμποντας στην διαφυγή κεφαλαίων από τις χώρες του κοινού νομίσματος.
«Ανησυχητικές διαστάσεις» παίρνει, σύμφωνα με τη Die Welt του Βερολίνου, η εκροή κεφαλαίων από την ευρωζώνη, ωστόσο οι ενδείξεις για αρνητικές εξελίξεις στην ζώνη του κοινού νομίσματος επεκτείνονται και σε άλλους δείκτες.
«Ο σκεπτικισμός για την συνοχή της ευρωζώνης αντικατοπτρίζεται και στον επονομαζόμενο δείκτη Euro Break-Up (EBI), τον οποίο δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο οίκος Sentix. Ο δείκτης EBI εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013, οπότε απειλήθηκε με κατάρρευση και έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος, υπό το βάρος των τραπεζών της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας στο γεγονός ότι «περίπου το 12% των επενδυτών αναμένει τους ερχόμενους 12 μήνες την έξοδο από την ευρωζώνη τουλάχιστον μίας χώρας». Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο διάστημα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 8%.
Δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι» οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο
Τα μέτρα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι δεν έπεισαν τις αγορές
Τα μέτρα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι δεν έπεισαν τις αγορές
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη έχει μειωθεί κάτω από το 1%, «η μόνιμα υποψήφια προς έξοδο Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη. Ο δείκτης εξόδου εκτοξεύθηκε στο 9%». Αλλά και για την Κύπρο «που υποφέρει εξαιτίας της οικονομικής της εγγύτητας προς την Ρωσία, αυξήθηκε σαφώς η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη».
Αυτό που σύμφωνα με την Die Welt, είναι εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο». «Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των στρες τεστ, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.
Τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης αποδίδει και η άνοδος των spreads στα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, γράφει η Die Welt παραπέμποντας στην περίπτωση των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.
Deutsche Bank: Αναμένεται δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων
 Δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων, η οποία θα υπερβεί τις κεφαλαιακές εισροές από τις εξαγωγές
"Δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων, η οποία θα υπερβεί τις κεφαλαιακές εισροές από τις εξαγωγές"
Ωστόσο, «πολύ πιο δραματικό και πιο σαφές μήνυμα κρίσης συνιστά η διαφυγή κεφαλαίων», παρατηρεί η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ. Επίσης αρνητικό μετά από πολύ καιρό ήταν το κεφαλαιακό ισοζύγιο τον περασμένο Αύγουστο. «Η βρετανική επενδυτική τράπεζα Barclays εκτιμά ότι η φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη θα συνεχιστεί, με συνέπεια να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το κοινό νόμισμα. Οι στρατηγικοί αναλυτές σε νομισματικά θέματα αναμένουν μια πτωτική τάση για το ευρώ, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει το νωρίτερο στα 1,10 δολάρια», επισημαίνει η Die Welt, τονίζοντας ότι παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank. «Ο ειδικός σε συναλλαγματικά θέματα αναλυτής της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος, αναμένει μια δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων», η οποία θα υπερβεί τις κεφαλαιακές εισροές από τις εξαγωγές.
Σταμάτης Ασημένιος  dw de

Σταθμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σταθμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έκαναν σήμερα 50 κράτη, υπογράφοντας στο Βερολίνο τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών που υπογράφτηκε σήμερα συνιστά σταθμό στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εκτιμούν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι βελτιώνονται οι συνθήκες αντιμετώπισης της φορολογικής απάτης και ενισχύεται η διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. Ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας, ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτηρίζει βήμα προόδου την εξέλιξη αυτή.
Η συμφωνία έχει ακόμη πολλά κενά
O γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτηρίζει βήμα προόδου τη συμφωνία
O γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτηρίζει βήμα προόδου τη συμφωνία
«Η συμφωνία συνιστά αναμφίβολα σταθμό, καθώς ανοίγει δρόμους. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό ο κύριος Σόιμπλε επέμενε στην παρακράτηση του φόρου στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε μια παρακράτηση ενός ποσού κατ` αποκοπή, το οποίο θα πήγαινε στην πατρίδα του πολίτη. Δεν θα είχαμε προοδευτική φορολόγηση και φυσικά δεν θα είχαμε φόρο περιουσίας. Με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθίσταται δυνατή η προοδευτική φορολόγηση κεφαλαιακών εισοδημάτων. Κάτι τέτοιο ήταν πριν από λίγο καιρό αδιανόητο», υποστηρίζει ο πράσινος ευρωβουλευτής.
Ο Σβεν Γκίγκολντ παραδέχεται ότι η συμφωνία έχει ακόμη αρκετά κενά, που ενδεχομένως προσφέρουν τη δυνατότητα σε φοροφυγάδες να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ποσά μέχρι τις 50 χιλιάδες δολάρια που θα «κρύψει» κανείς σε κάποια επιχείρηση δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται. Επισημαίνει επίσης ότι τα χιλιάδες στελέχη που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φοροαποφυγής σίγουρα θα εξαντλήσουν την «δημιουργικότητά» τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, ο αγώνας θα συνεχιστεί, λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.
«Όλο και περισσότερες χώρες θα προσχωρούν»
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών
Στην παρατήρηση ότι τη συμφωνία υπογράφουν μόνο 50 χώρες, ενώ πολλοί φορολογικοί παράδεισοι εξακολουθούν να μην δεσμεύονται από αυτή, ο Σβεν Γκίγκολντ αντιτείνει: «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι την συμφωνία υπογράφει και δύσκολες χώρες όπως η Βρετανία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή σε πολλά νησιά που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι επίσης ότι έχουμε 50 χώρες συν τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δρομολογήσει μια παρόμοια νομοθεσία. Και ας μην ξεχνούμε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών. Και για τον ίδιο λόγο όλο και περισσότερες χώρες θα προσχωρούν στην συμφωνία».
DLF / Peter Kapern / Σταμάτης Ασημένιος  dw de

Opinion: A Syria conference without consequence?

Opinion: A Syria conference without consequence?

The Syrian refugee conference in Berlin was expressly not about making concrete financial pledges. DW's Dagmar Engel gives 10 reasons why the conference may still prove to have been an important moment.
Participants at Berlin's Syrian refugee conference
1. Outside of the region, the major refugee catastrophe had already been nearly forgotten. The armed conflict against the "Islamic State" (IS) terror militia has eclipsed all other news from the region.
2. It has now been clearly recognized that the refugees aren't the only ones in a desperate situation. The countries taking them in are also in desperate need of support.
3. The cry for help from Syria's neighbors has seldom been heard in such a loud and intense way. The foreign ministers from Lebanon and Jordan made an impassioned appeal concerning the urgency of the situation in their countries.
4. It was moving to learn of the willingness for sacrifice these two small countries in particular are showing their neighbors in need.
5. It's simultaneously shameful for wide swaths of the international community. This increases willingness to do more to get engaged and support the receiving countries and their communities. That could even lead to a situation in which the infrastructure and wealth grows at a faster rate in the cities and villages offering a home to refugees than comparable places elsewhere in the region.
6. Syrian refugees will not be sent back as long as the war rages on. The Lebanese government has already for some time promoted repatriation to parts of Syria less fraught with war. But at the conference, the attendees - including Jordan - explicitly gave this plan no support.
7. Germany is seeing public recognition for its commitment. It has already taken in 70,000 Syrian refugees - more than every other country in Europe.
8. That public recognition is also raising pressure on other EU nations. The discussion about the contingents of refugees is being revived. Money that's at hand anyway for immediate aid may finally be released.
9. Germany is also the frontrunner with a pledge of an additional 500 million euros for the next three years. It will be invested in infrastructure like hospitals, supplying water and children's education. Others will hopefully follow the example.
10. They have no solution, and they acknowledge it. The pledges at the conference for the countries taking in refugees are, at the same time, statements that the bloodshed in Syria will continue. There's honesty in that. A political solution is being sought, but it's not in sight.
Dagmar Engel
DW's Dagmar Engel

DW RECOMMENDS

Καθαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα στην Τουρκία ζητά ο Ευ. Βενιζέλος

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥΚαθαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα στην Τουρκία ζητά ο Ευ. Βενιζέλος
29/10/2014
Για τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την άφιξή του χτες στη Λευκωσία, με αφορμή την τριμερή υπουργική συνάντηση.
Η τριμερής συνεργασία λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η τρίτη τριμερής υπουργική συνάντηση που κάνουμε για να προετοιμάσουμε την πρώτη συνάντηση Κορυφής σε λίγες μέρες στο Κάιρο, δήλωσε κ. Βενιζέλος.
Άρα, επισήμανε, «αναβαθμίζεται η συνεργασία μας λόγω και των κρίσεων που αυτήν τη στιγμή είναι παρούσες στην περιοχή».
Ακόμη, όπως τόνισε «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία. Η τριμερής συνεργασία, εξήγησε, δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία. Είναι, δήλωσε, μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή.
«Όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.elzoni.gr

Tuesday, October 28, 2014

Ukraine crisis: Russia must not back separatist vote - US

Ukraine crisis: Russia must not back separatist vote - US

Pro-rebel flags in DonetskThe Donetsk and Luhansk rebels have declared independence from Kiev
US Secretary of State John Kerry has warned Russia that it will break international agreements if it recognises an election planned by separatist rebels in eastern Ukraine.
The self-declared republics of Donetsk and Luhansk plan to elect regional leaders and parliaments on Sunday.
Moscow has already said it intends to recognise the result of the ballot.
Ukrainian President Petro Poroshenko argues that the polls threaten the peace process with Kiev.
Ukrainian troops have been battling the pro-Russian rebels in the east. At least 3,700 people have been killed in the fighting, and many more have fled to other parts of Ukraine or to Russia.
A shaky truce took effect on 5 September, but there have been many violations and the situation remains volatile.
US Secretary of State John Kerry answers questions at the Department of Foreign Affairs building in Ottawa, Canada, 28 October 2014John Kerry: "This would be a clear violation of the commitments made by both Russia and the separatists that it backs"
Smoke rises near the traffic control tower at Donetsk airport. Photo: 3 October 2014The international airport just outside Donetsk has been largely destroyed in fighting
At a news conference in the Canadian city of Ottawa, Mr Kerry said the Ukrainian people had made a bold and clear choice for democracy when they voted in a parliamentary election last Sunday.
Turning to the planned rebel-run polls in the east, he said: "This would be a clear violation of the commitments made by both Russia and the separatists that it backs in the Minsk agreements.
"The United States along with the rest of international community will not recognise so called separatist elections unless they happen within the framework of the special status law passed by Ukraine's parliament and signed by President Poroshenko."
In last Sunday's Kiev-run polls, voting did not take place in rebel-held eastern districts, or in Crimea, which Russia annexed in March.
Following the polls, the pro-Western parties of President Poroshenko and Prime Minister Arseniy Yatseniuk are expected to form a coalition government.
Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov said elections in the Donetsk and Luhansk regions "will be important to legitimise the authorities there".
"We expect the elections will go ahead as agreed, and we will of course recognise the results," he said.
Russian role
In 2008 Russia also backed pro-Russian separatists in Georgia and later recognised the breakaway regions as independent.
Under the truce deal the Ukrainian authorities pledged not to prosecute the leaders of the eastern rebellion - yet many Ukrainian politicians want prosecutions, denouncing the rebels as "terrorists".
The deal also called for a withdrawal of "illegal militant groups" from Ukraine, but the rebels remain heavily armed and it is not clear how many Russian "volunteer" soldiers are still there helping them.
Moscow says any Russian soldiers fighting in Ukraine are freelance "volunteers", although Ukraine and Western governments said Russia had earlier sent in regular army units.bbc