Wednesday, December 31, 2014

Συνεργάτης Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ

Συνεργάτης Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ

«Ο καιρός που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχει περάσει»
Συνεργάτης Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ
εκτύπωση  

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει  ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Ο καιρός που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχει περάσει».

Προσθέτει ότι στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μια έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πιθανή. Εκτιμά δε ότι η νομισματική ένωση είναι -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια- οπλισμένη για μια τέτοια περίπτωση, μέσω νέων μηχανισμών ασφάλειας. «Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ» δηλώνει ο  Φουκς και καταλήγει τονίζοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ "συγκρατήσει" τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, τότε θα πρέπει και η τρόικα να "συγκρατήσει" και τα δάνεια για την Ελλάδα».

Ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της ΚολονίαςΜίχαελ Χίτερ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Die Welt», εκτιμά ως ακίνδυνη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε σήμερα να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Οι συνέπειες μόλυνσης σε άλλες χώρες θα ήταν μικρές» δηλώνει.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ενόψει των εκλογών, ασκεί, με δηλώσεις του στην «Sueddeutsche Zeitung» κριτική στην πολιτική διάσωσης της ΕΚΤ: «Η Ελλάδα από το 2010 έχει χρεοκοπήσει κατ΄επανάληψη. Η χρεοκοπία, με νέα χρήματα των κρατών-μελών και της ΕΚΤ, αναβαλλόταν ξανά και ξανά» δηλώνει ο Σταρκ και προσθέτει ότι τώρα φαίνονται τα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα με όλη τους την ένταση.

«Άφεση χρέους έναντι εξόδου από το ευρώ» προτείνει ο βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ήδη έχει καεί υπερβολικά πολύ χρήμα, πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό» δηλώνει ο  Βιλς και προσθέτει ότι όσο πιο αργά έρθει ο λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και θεωρεί «μεγάλο λάθος» να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ με όποιο κόστος.

«Μόνο εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά βεβαίως παραμείνει μέλος της ΕΕ, η χώρα θα πάρει και πάλι ανάσα» προσθέτει και εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να αφεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης χρέους, ένα μέρος των χρεών της, εάν η χώρα ως αντάλλαγμα βγει από το ευρώ

«Μόνον έτσι θα υπάρξει μια νέα θετική προοπτική- για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη και για την Ευρώπη» σημειώνει. Χαρακτηρίζει δε «χαμένα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς, όπως λέει, το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Η Ελλάδα θα πάει καλύτερα μόνο «όταν ο ελληνικός λαός σταθεί σαν άντρας πίσω από τα μέτρα σταθεροποίησης- αυτό δυστυχώς δεν το κάνει. Πολύ περισσότερο, αναζητούνται οι υπεύθυνοι οπουδήποτε εκτός από εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα» συνεχίζει και αναφέρει ότι αντί, επιτέλους, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, η χώρα μπλέκεται «σε εσωπολιτικές μάχες χαρακωμάτων». Καταλήγει λέγοντας ότι «ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, τα συμβόλαια παραμένουν συμβόλαια και πρέπει να τηρηθούν».

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
31/12/2014
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προετοιμαστούν τα ψηφοδέλτια, να συντονιστεί η σύντομη προεκλογική εκστρατεία αλλά και να βρεθούν οι λύσεις για νίκη στις εκλογές.
Ειδικότερα, στο στρατόπεδο της ΝΔ ο κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη κινητοποίηση, μετά και την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τον Αντώνη Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.
Όσον αφορά στην προεκλογική στρατηγική, η ΝΔ θα έχει στο κέντρο της τον κ. Σαμαρά, ο οποίος κατά τους στενούς του συνεργάτες παραμένει το ισχυρό χαρτί του κόμματος.
Παράλληλα, βασικός στόχος της καμπάνιας των 26 ημερών θα είναι να καταδειχθούν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ο κίνδυνος «να ξαναγυρίσει η χώρα πίσω από εκεί που ξεκίνησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πλέον κάνει πράξη όσα έχει πει κατά καιρούς».
Σημειώνεται επίσης πως τα ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια του κόμματος είναι σχεδόν έτοιμα και απομένουν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία σημείωσε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεδριάσει την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή για να οριστικοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ψηφοδέλτια και το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιανουαρίου, να συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο προκειμένου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, να οριστικοποιηθούν αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα και να ξεκινήσει και τυπικά η εκλογική εκστρατεία.
Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια γίνεται συζήτηση σχετικά με τον αριθμό συνεργαζόμενων που θα μπορούν να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια.
Για τον Φώτη Κουβέλη, κομματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πιθανόν να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.ELZONI.GR

Ούτε η Ρωσία μπορεί να σώσει τους (σκόπιμα) ψευδόμενους

Ούτε η Ρωσία μπορεί να σώσει τους (σκόπιμα) ψευδόμενους
31/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να στραφεί στα BRICKS, όπου ανήκει και η Ρωσία, από την οποία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε βοήθεια, δάνεια και γενικά ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι.
Προφανώς, κάνουν ότι δεν βλέπουν την κρίση που περνά η Ρωσία, ως συνέπεια του εμπάργκο το οποίο της επιβλήθηκε (οπότε γιατί να λυπηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ;) και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με συνέπεια την κατάρρευση του ρουβλίου.
Χριστουγεννιάτικα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να φτάσει στο 11,5% για το σύνολο του 2014, από 6,5% το 2013.
Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η άνοδος της τιμής των καταναλωτικών προϊόντων έφτασε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, το 10,4%.
Την ίδια ώρα – και ενώ η Μόσχα ξόδευε περί τα 2 δις δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα – ανακοινωνόταν ότι η κεντρική τράπεζα θα χορηγεί δάνεια σε δολάρια ή ευρώ στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, για να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους.
Δηλαδή, το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος.
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου Standard & Poor's ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας τον Ιανουάριο στην κατηγορία «σκουπίδια» λόγω της «ταχείας επιδείνωσης της νομισματικής ευελιξίας της χώρας».
Οι δυνατότητες πρόσβασης των ρωσικών επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρωσική οικονομία.
Και μιλάμε για τη Ρωσία, που έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 414 δις δολαρίων σε συνάλλαγμα και χρυσό – ποσό ήδη μειωμένο έναντι των 510 δις δολάρια που είχε στην αρχή του έτους, καθώς διέθεσε σημαντικό μέρος τους για να στηρίξει το ρούβλι, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 50% από τον Ιούνιο.
Αν και το ρωσικό κράτος έχει ελάχιστο χρέος σε ξένα νομίσματα, οι κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας έχουν σωρεύσει συνολικά ένα χρέος σε συνάλλαγμα ύψους 600 δις δολαρίων, από τα οποία τα 100 δις δολάρια λήγουν το 2015.
Επιπλέον, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι αναμένει τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 5,5% το 2015 και περαιτέρω 3% το 2016.
Αυτά για να τελειώνει και η νέα ιστορία περί στροφής προς τη Ρωσία…ELZONI.GR

Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά - Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά - Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο

Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά - Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο
Κατά ριπάς δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, επαναφέρουν τα βαριά σύννεφα για την ελληνική οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε νέο κλοιό πιέσεων από τις αγορές και τους εταίρους οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την πολιτική αβεβαιότητα και επαναφέρουν έπειτα από δύο χρόνια το ενδεχόμενο Grexit. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η προεκλογική περίοδος δεν είναι καθόλου καλές και το κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ενισχύεται και από τις πιέσεις αυτές.
Κύριος φόβος των ξένων είναι η επόμενη ημέρα, πώς δηλαδή θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της, είτε στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ.
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Νέηλ Ίρβιν παρατηρεί ότι το ενδεχόμενο του «Grexit» έχει επιστρέψει, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά - Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο
Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 - 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».
Στην ανάλυση της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι «αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ την περίοδο 2010 - 2012, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» αλλά «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας».
Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά - Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο
Το Associated Press αναφέρει ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να απορρίψει τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, για την Προεδρία της χώρας, «επαναφέρει την αναταραχή» στην Ευρώπη.
Για «μεγάλο βήμα προς τα πίσω», κάνει λόγο στην τελευταία της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή την προοπτική να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει στον τίτλο της: «Η χώρα κινείται και πάλι προς τον γκρεμό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τερματισμό της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ως πρωθυπουργός όμως ο Τσίπρας δεν θα έχει περίοδο χάρητος. Το κράτος έχει χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα εκλογικευτεί, όταν έρθει στην εξουσία. Είναι όμως αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει το κόμμα του», δημοσιεύει η εφημερίδα, επικαλούμενη ταυτόχρονα επιστροφή της αβεβαιότητας των επενδυτών και κίνδυνο απόσυρσης των χρημάτων τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.
Η γερμανική Die Welt έχει τίτλο: «Το Grexit γίνεται πιθανότητα». Στο άρθρο τονίζεται ότι «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας θα πάρει πίσω όλα όσα έκαναν οι προκάτοχοί του. Υπάρχει απλώς κίνδυνος διακοπής των μεταρρυθμίσεων. Στην Ευρώπη θα πρέπει να πάψει το Grexit να αποτελεί ταμπού και η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στη ζωή μόνο αν εκπληρώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις».
Tην ίδια ώρα, ο Economist εκτιμά πως η κρίση του ευρώ εισέρχεται σε μια νέα, άκρως επικίνδυνη φάση, και για άλλη μια φορά η Eλλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο.
Όπως σημειώνει, ένα πρόγραμμα, όπως αυτό που υποστηρίζει η ο ΣYPIZA, φαίνεται να καθιστά δύσκολη την παραμονή της Eλλάδας στο ευρώ. Oι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια πολιτική κρίση στην Eλλάδα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η ελληνική κρίση δεν θα απελευθερώσει νέα αναστάτωση και αλλού στην Eυρωζώνη.
Eκτιμά δε πως η ιδέα ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν ένα Grexit ήταν περισσότερο αληθινή το 2011 και το 2012 από ό,τι είναι τώρα, καθώς η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες που είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί ένα Grexit. Kάτι όμως που -όπως υπογραμμίζει- παραμένει επικίνδυνο και απρόβλεπτο.
Αξιωματούχοι
«H Eλλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όχι μόνο επειδή το επιβάλει η τρόικα, αλλά επειδή είναι καλό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χθες ο Iσπανός υπουργός Oικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Eσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως η Eλλάδα έλαβε, μέσω των προγραμμάτων στήριξης, 210 δισ. ευρώ από την Eυρωζώνη, εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ από την Iσπανία, η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την E.E. «Eίναι μια απόδειξη αλληλεγγύης. Xάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, την οποία η Eλλάδα δεν μπορούσε να λάβει από τις αγορές, μπόρεσε να διατηρήσει (σε λειτουργία) όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της», υπογράμμισε ο Iσπανός υπουργός, προσθέτοντας πως η Eλλάδα μπόρεσε «να πληρώσει τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους συνταξιούχους χάρη σε αυτή την αλληλεγγύη». Eπομένως, εκτίμησε, «είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός όταν ψηφίσει στις 25 Iανουαρίου θα το κάνει».
Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά το ξεκάθαρο τελεσίγραφο του Β. Σόιμπλε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει αλλά και τη δήλωση που έκανε ο Γάλλος κοινοτικός επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την Ελπίδα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη σημειώνοντας ότι "όποιο κόμμα και αν κερδίσει οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την Ελλάδα θα πρέπει να τηρηθούν". Είναι ίσως η πρώτη ξεκάθαρη στάση Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος βάζει στη συζήτηση με έμμεσο τρόπο και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ασκεί "πιέσεις" ενόψει των εκλογών αλλά ότι επιθυμεί όπως και η Κομισιόν, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.HMERHSIA

Tuesday, December 30, 2014

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του χρέους»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του χρέους»

Π. Σκουρλέτης: Οι συνεργασίες θα είναι στη βάση προγραμματικής πρότασης

«Έχει κυλήσει αρκετός χρόνος, έχουμε πια τη διαπιστωμένη αποτυχία αυτού του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να πάει πλέον άλλο στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια πολιτική. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία και την κρίση θα αναχαιτίζει, την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και θα επανεκκινεί την ίδια την οικονομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

«Ποτέ δεν υπήρξε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία να βάλει το θέμα της διαπραγμάτευσης με πραγματικούς όρους. Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προσπάθεια» προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης, αναρωτώμενος «άρα δεν πρέπει αυτός ο λαός να αποπειραθεί, μέσα από μια ισχυρή, αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών κυβέρνηση, να θέσει τα ζητήματα;», και τόνισε: «Τώρα πια δεν είμαστε στην αρχή. Τώρα πια έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Έχουμε δει το αδιέξοδο αυτών των επιλογών».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις είπε πως «θα πάμε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του χρέους», σημειώνοντας ότι «δεν είναι το ελληνικό μόνο χρέος, ουσιαστικά είναι και μια συζήτηση αναγκαία για το παρόν και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης» και «εκεί πάνω μπορεί να οικοδομηθούν συμμαχίες».

Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι θα ερευνηθεί η κατάσταση της οικονομίας υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταθέσει μια πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ζητήματα της οικονομίας- πώς φτάσαμε ως εδώ και με ποιών τις ευθύνες» και σημειώνοντας ότι «μέσα από μια τέτοια διερεύνηση θα προκύψουν και τυχόν ευθύνες» τόνισε: «Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας. Άρα αυτό που λέτε ως ειδικά δικαστήρια είναι κάτι το οποίο έπεται».

Στο ερώτημα για τους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε «απολύτως σαφές ότι η οποιαδήποτε εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία θα είναι στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης και δημόσια κατατεθειμένης προγραμματικής πρότασης», που «μας δεσμεύει απέναντι στον κόσμο, εκεί πάνω καλούνται να συμφωνήσουν όσοι συμφωνήσουν μαζί μας» και τόνισε: «Βεβαίως, πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι φερέγγυα και τα πρόσωπα που λένε ότι συμφωνούν μαζί μας. Πολλοί ίσως να εμφανιστούν τώρα αντιμνημονιακοί ξαφνικά... Ο κ. Καμένος εκπροσωπεί έναν χώρο, ο οποίος έχει τις δικές του αρχές. Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων σε όλα τα ζητήματα. Γνωρίζουμε θέματα στα οποία συμφωνούμε, γνωρίζουμε και πάρα πολλά στα οποία δεν συμφωνούμε. Γι' αυτό και δεν έχουμε ποτέ μιλήσει για μια συνεργασία εφ' όλης της ύλης».

Ειδικότερα για το ΠΟΤΑΜΙ είπε πως «λειτουργεί ως ανάχωμα σε ένα κύμα ανατροπής. Αυτό ίσως να μην μπορέσαμε να το καταλάβουμε από τις πρώτες στιγμές, αλλά φρόντισε ο κ. Θεοδωράκης και μας το είπε. Άκουσα μια δήλωσή του όπου είπε “κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα κυβερνήσουμε με όποιον θέλει να κυβερνήσει”. Είναι αυτό πολιτικό στίγμα; Έχει κάποια πολιτική διακριτότητα; Ή είναι ένας πολιτικός χαμαιλεοντισμός;».newsbeast.gr

Greek, Italian authorities respond to distress call from 'migrant' cargo ship

MIGRATION

Greek, Italian authorities respond to distress call from 'migrant' cargo ship

Italy has sent a helicopter to meet a cargo ship alleged to be carrying hundreds of people attempting to illegally migrate into Europe. Greek authorities had previously received a distress call from someone aboard.
Archive Image of cargo ship Blue Sky M
The Italian air force has sent a helicopter carrying coast guard officials to investigate the Moldovan-flagged Blue Sky M cargo ship, which was about 20 miles (30 kilometers) off the southernmost tip of the "heel" of the boot-shaped nation.
According to the air force, the helicopter was sent to meet the ship as a precaution and see if there were any problems on board.
Earlier Tuesday, someone on board the Blue Sky M (pictured above, archive image) had issued a distress signal. The Associated Press quoted an unnamed Greek coast guard official as saying the complainant called emergency services to say that hundreds of migrants were in need of food, water and blankets. News agencies AFP and Reuters have also cited unconfirmed reports of armed men on board.
Naval and coast guard vessels from Greece were reportedly sent to the scene earlier but the ship's captain said the vessel was not in distress and required no assistance. As a result, the ship continued on towards Italy. The present situation on board remains unclear.
Tragic year for migrants
Each year tens of thousands of people fleeing conflict, poverty or both in the Middle East, Africa and Asia make the dangerous, often fatal attempt to reach the European Union, often via Italy or Greece.
This year, more than 200,000 people fled across the Mediterranean. More than 3,000 died or went missing in their attempt. Conflicts in Syria, Iraq and Libya have contributed to a dramatic rise in people seeking refuge.
This latest incident comes two days after Greek-operated ferry the Norman Atlantic caught fire in nearby waters between Greece and Italy, leading to the loss of at least 13 lives. People attempting to migrate illegally were also feared to have been aboard that ship. Atrocious weather conditions have been reported in the area over recent days.
In late November, a cargo ship carrying more than 700 migrants, believed mainly to be from Syria, landed on the Greek Island of Crete.
se/cmk (AP, AFP, Reuters)   dw de

Σαμαράς: Αν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε στο κατώφλι της χρεοκοπίας

«ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ»

Σαμαράς: Αν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε στο κατώφλι της χρεοκοπίας

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, όπου συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική του κόμματος. Ο κ.Σαμαράς κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλαζονεία, επανέλαβε ότι μια μειοψηφία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής σύρουν τη χώρα σε εκλογές, ωστόσο εκτίμησε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημιουργούν την αισιοδοξία ότι το κλίμα αλλάζει.

Σαμαράς: Αν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε στο κατώφλι της χρεοκοπίας
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και που «ο λαός μας δεν την ήθελε, γιατί δημιουργεί κινδύνους τη στιγμή που η χώρα μόλις είχε βγει από την ύφεση προς την κατεύθυνση της επόμενης ημέρας».
Αφού επανέλαβε ότι μια μειοψηφία που συνασπίστηκε με βουλευτές που συναθροίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή «ανεύθυνων και των ακραίων» ευθύνεται για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι επιπλέον «ακύρωσε κάθε δυνατότητα συναίνεσης».
«Πώς να κάνεις συναίνεση με τον εκβιασμό της μειοψηφίας της Βουλής; Συναίνεση στην αστάθεια και στην αποσταθεριοποίηση της χώρας, τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι. Συναίνεση στον εσωτερικό διχασμό και στη διαίρεση και στην εξωτερική απομόνωση της χώρας. Όλα αυτά εκείνοι τα επέλεξαν, εμείς σταθήκαμε απέναντι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε επίσης στους εκβιασμούς που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την προεδρική εκλογή και σημείωσε με έμφαση πως «ούτε και ο δικός τους άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος, δεν άντεξε αυτή την παράδοξη συμμαχία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή. Κατάλαβε καλά ποια είναι η παθογένεια της χώρας».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα γυρίζει: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει και στο τέλος θα ανατραπεί και θα κερδίσουμε τις εκλογές. Γιατί μόνο εμείς έχουμε πολιτική και πρόγραμμα», είπε και συμπλήρωσε ότι αντίθετα «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει τα μισά από αυτά που λέει ότι θα κάνει, δεν θα παίρναμε τίποτε από την Ευρώπη, γιατί αν κάνει αυτά που λέει θα λείψουν από την ελληνική οικονομία 35-38 δισ ευρώ».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης το ερώτημα πώς θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, όταν θα λήξουν τα ελληνικά ομόλογα και τι θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου που λήξει η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος καθώς και αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κυρύξει στάση πληρωμών.
Δεσμεύτηκε ακόμη πως αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές τότε η αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει σε ένα μήνα, η χώρα θα υπαχθεί στην πιστωτική γραμμή στήριξης και με τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας θα πέσουν τα spread και θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. «Δεκάδες επενδύσεις περιμένουν, γιατί εμείς φέρνουμε επενδύσεις, αυτοί τις διώχνουν.
» Αν όμως θεωρητικά κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε απ' αυτά δεν θα ίσχυε. Η χώρα θα έμπαινε στην μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα έφτανε τελικά δυστυχώς στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Οφείλουμε να το λέμε και το λέμε γιατί πάμε στις εκλογές με όπλο την αλήθεια. Όχι κρύβοντας την αλήθεια» τόνισε ο κ.Σαμαράς.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των συνθηκών και των αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, έκανε λόγο για «απίστευτη αλαζονεία που προκαλεί αποστροφή».
«Έφθασαν χθες να μας προειδοποιούν να μην πάρουμε μαζί μας τα έγγραφα διακυβέρνησης. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια διαχειριστήκαμε περισσότερα έγγραφα από όσα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έχουν δει ποτέ στα μάτια τους. Μέρα με την ημέρα γυρίζει το κλίμα και γυρίζει σε βάρος τους και θα γυρίσει περισσότερο. Μοιάζουν μεθυσμένοι από την αλαζονεία που δεν βασίζεται στη δύναμη, αλλά στην άγνοια» σημείωσε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα κερδίσει με σύμμαχο την αλήθεια που λέει στους πολίτες και την ευθύνη.ethnos

Monday, December 29, 2014

Εγγυήση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταθέσεις και στο βάθος εξεταστική για το μνημόνιο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Εγγυήση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταθέσεις και στο βάθος εξεταστική για το μνημόνιο

«Η απόφαση ανήκει στον ελληνικό λαό και μόνο σε αυτόν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στον Κεραμεικό, για τις επερχόμενες εκλογές σε στελέχη του κόμματος.

Εγγυήση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταθέσεις και στο βάθος εξεταστική για το μνημόνιο
«Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και αναρωτήθηκε, αν ο ελληνικός λαός «που φόβισαν και εξαπάτησαν το 2012» θα επιλέξει ξανά το δρόμο που μας οδήγησε στην κοινωνική τραγωδία και στην εθνική ταπείνωση ή θα δώσει μια ευκαιρία στην ελπίδα, διαλέγοντας το δρόμο της μεγάλης αλλαγής.

«Θα επιλέξει το δρόμο των εντολών, ή το δρόμο της δημοκρατίας; Το δρόμο των μνημονίων, ή το δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας; Αυτό είναι το δίλλημα της 25ης του Γενάρη» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «είναι η αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία. Η αρχή του τέλους εκείνων που χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη υπηρέτησαν μια πολιτική καταστροφής».
Μιλώντας για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους - χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εν όψει των εκλογών υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα».
Εξάλλου «προειδοποίησε» τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να μη διανοηθούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα», γιατί, όπως είπε «αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του για τον άδικο χαμό ανθρώπων στα νερά της Αδριατικής και έδωσε συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες των σωστικών συνεργείων για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αποψινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Πρωθυπουργός ούτε απαντά, ούτε συνομιλεί με έναν κατ' επάγγελμα υβριστή. Οι ύβρεις, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός, θα ξεπληρωθούν στην κάλπη».εθνος

Το μήνυμα του οικονομολόγου Γκάλμπρειθ στον Τσίπρα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το μήνυμα του οικονομολόγου Γκάλμπρειθ στον Τσίπρα

«Ξέρω ότι από αύριο θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις το έργο του, να συνεγείρεις ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος σου», αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ, σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές.

Το μήνυμα του οικονομολόγου Γκάλμπρειθ στον Τσίπρα
«Σ' έχω δει δυο φορές, σε περιστάσεις που απαιτούσαν τον καλύτερό σου εαυτό - με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τη βραδιά των εκλογών τον περασμένο Μάη. Δεν θα συμπεριλάβω την περίπτωση εδώ στο Ώστιν», αναφέρει ο Τζ. Γκαλμπρέιθ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, για να συμπληρώσει ότι «η αυτοκυριαρχία που έδειξες και τις δύο φορές μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη».

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ HANDELSBLATT

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές

«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον εκλογών - και CDU και SPD προειδοποιούν ήδη την μελλοντική κυβέρνηση εναντίον μιας ρήξης με την τρόικα. Η Linke και η AfD αντιθέτως χαίρονται για τις εξελίξεις στην Αθήνα - για διαφορετικούς λόγους», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelblatt» σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για τις ελληνικές εκλογές.

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές
«Ο ελληνικός λαός έχει τώρα ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του και θα αποφασίσει ανεξάρτητα για την μελλοντική πορεία της χώρας», δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ και προσθέτει, ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. «Χωρίς βοήθεια από έξω, η Ελλάδα δεν είναι ικανή δράσης, λόγω του ύψους του χρέους της. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει για αυτό να συνεχιστούν, αλλιώς η χώρα θα ήταν σύντομα αφερέγγυα. Για το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει η πορεία των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί», δηλώνει ο κ. Σνάιντερ.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU Ραλφ Μπρίνκχάους από την πλευρά του, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, κάνει λόγο για εξέλιξη «απίστευτα ενοχλητική» και προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν σε πολλούς τομείς σε καλό δρόμο. Τώρα θα χάσουμε - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών - για άλλη μια φορά πολύ χρόνο για τα επόμενα βήματα μεταρρυθμίσεων.
Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της CDU για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι δεν μπορεί έτσι απλά να σπας συμβόλαια», δηλώνει και συμπληρώνει ότι «ένα κούρεμα χρέους δεν τίθεται ούτε καν υπό συζήτηση».
Από το Κόμμα της Αριστεράς, ο Αρχηγός Μπερντ Ρίξινγκερ δηλώνει, ότι με τις εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται η κριτική της Linke στην επιβολή λιτότητας: «Η αποτυχία της προεδρικής εκλογής είναι ο λογαριασμός για την πολιτική λιτότητας της ΕΕ και η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ στέκεται μπροστά από τα συντρίμμια της πολιτικής της της λιτότητας στην Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Ρίξινγκερ και προσθέτει, ότι η πολιτική των κοινωνικών περικοπών, του δημόσιου ξεπουλήματος, της μαζικής ανεργίας και της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είχε επιβληθεί καθοριστικά από την γερμανική κυβέρνηση και απέτυχε. «Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα προσφέρουν την ευκαιρία αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Η απόφαση για την περαιτέρω πορεία ανήκει τώρα στον ελληνικό λαό», επισημαίνει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την γερμανική κυβέρνηση να μην αναμιχθούν στην λήψη της απόφασης.
Ο επικεφαλής της της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και ευρωβουλευτής του κόμματος Μπερντ Λούκε βλέπει επίσης μια ήττα της Καγκελαρίου Μέρκελ στην ελληνική προεδρική εκλογή: «Είναι καλό που ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να αποφασίσει απευθείας για το μέλλον του... Η πολυδιαφημισμένη επιτυχία αυτής της πολιτικής δισεκατομμυρίων είναι ένα παραμύθι, διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Η παρούσα κρίση του κράτους στην Ελλάδα προσφέρει στη χώρα επιτέλους την δυνατότητα να τραβήξει το χειρόφρενο και να βγει από το ευρώ. Αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει μια αλλαγή σκέψης στην κυρία Μέρκελ».
Σε δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα, ο Γερμανός οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ δεν βλέπει, παρά την τεταμένη κατάσταση στην Αθήνα, ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ευρώπη: «Δεν περιμένω σημαντική οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Πολλές άλλες χώρες υπό κρίση στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο, έχουν υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βλέπουν τις πρώτες οικονομικές επιτυχίες», δηλώνει ο κ. Φράτσερ και επισημαίνει ότι βλέπει και ευκαιρίες από μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση: «Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε μεν βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει οικονομική ζημιά, μακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν επειγόντως απαραίτητο πολιτικό σεισμό και αλλαγές».  ethnos

Αθλιότητες Χρυσαυγιτών μέσα στη Βουλή

ΕΦΤΥΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ, ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ

Αθλιότητες Χρυσαυγιτών μέσα στη Βουλή

Εξάντλησαν την χυδαιότητά τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αθλιότητες Χρυσαυγιτών μέσα στη Βουλή
Το έναυσμα έδωσε πρώτος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, μόλις ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές.
Ο κ. Μιχαλολιάκος μαζί με όλους τους βουλευτές του κόμματός του σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειρονομούν με απρέπεια, να φωνάζουν και να βρίζουν τους βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει.

Αμέσως οι βουλευτές της ΝΔ που κάθονταν στα διπλανά έδρανα άρχισαν να απομακρύνονται χωρίς να αντιδρούν.
Μάλιστα κάποια στιγμή, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, φωνάζοντας και βρίζοντας κινήθηκε απειλητικά προς τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, που στεκόταν στα πρώτα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Δένδιας απομακρύνθηκε χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο, ενώ προς στον κ. Μίχο κινήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Επενέβησαν άλλοι βουλευτές της ΝΔ και απομάκρυναν τον κ. Κικίλια.
Αθλιότητες Χρυσαυγιτών μέσα στη Βουλή
Εκείνη τη στιγμή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη απευθυνόμενη προς τη βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή ακούστηκε να της λέει: «Δικά σας παιδιά είναι…».
Η κ. Πιπιλή απλά κούνησε το κεφάλι απογοητευτικά για τη στάση της βουλευτού, ενώ την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης παρενέβη παίρνοντας αγκαλιά τη βουλευτή του κόμματός του και την απομάκρυνε για να μην δοθεί συνέχεια.
Αθλιότητες Χρυσαυγιτών μέσα στη Βουλή
Οι Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Μίχος, με τα χέρια τους υψωμένα χαιρετούσαν ομοϊδεάτες τους που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής και οι οποίοι, επίσης, επευφημούσαν.
Το γεγονός ότι υπήρξαν επισκέπτες που αντέδρασαν από τα θεωρεία της Βουλής, κάτι που ρητώς απαγορεύεται από τον Κανονισμό, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έλεγαν να αποχωρήσουν από την Ολομέλεια της Βουλής και εξακολουθούσαν να φωνάζουν και να βρίζουν.
Ο κ. Μιχαλολιάκος κάποια στιγμή ακούστηκε να φωνάζει προς τους αστυνομικούς της Βουλής «φορέστε χειροπέδες στους κλέφτες της συγκυβέρνησης, όχι σε εμάς». «Στη φυλακή να οδηγήσετε όλους αυτούς εδώ, όχι τη Χρυσή Αυγή», φώναζε και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του κ. Μιχαλολιάκου.
Ο Γιάννης Λαγός γύρισε προς το έδρανο όπου καθόταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας και μόλις διαπίστωσε ότι απουσίαζε άρχισε να φωνάζει δυνατά, επειδή ο δεύτερος ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πού είσαι Μπούκουρα; Εξαφανίστηκες! Δεν θα έχει τρύπα να κρυφτείς!», ενώ χρησιμοποίησε ακατονόμαστες εκφράσεις εναντίον του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ελένη Ζαρούλια τον έφτυσε.
Τελικά, αποφάσισαν να αποχωρήσουν όταν η αίθουσα της Ολομέλειας είχε σχεδόν αδειάσει από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τι προβλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

ΕΚΤΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τι προβλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Τι προβλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και έναν πιθανό εκτροχιασμό της οικονομίας, εκφράζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν εκτενείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο τι θα κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Associated Press γράφει: «Κινδυνεύει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
Η εφημερίδα «Guardian» ααναφέρει ότι η Ελλάδα προσφεύγει σε εκλογές αποδιοργανώνοντας το πρόγραμμα διάσωσης.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην τρίτη και τελική ψηφοφορία οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. "O εκλεκτός του Α. Σαμαρά δεν κατάφερε να αποσπάσει τις απαιτούμενες ψήφους - 180- για την εκλογή προέδρου αφού κατάφερε να λάβει 168 ψήφους , τον ίδιο αριθμό με αυτόν που έλαβε και στην δεύτερη ψηφοφορία.Με την διάλυση της βουλής, η Αθήνα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Οι «Νew York Times» επισημαίνουν πως η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές « κι αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα αριστερό κόμμα που είναι αντίθετο στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας».
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας προσθέτει πως η νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα δεν έχει πυροδοτήσει την ίδια αίσθηση πανικού που είχε γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το 2012, όταν έμοιαζε πιθανό ότι η χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, επισημαίνει πως η προοπτική των νέων εκλογών έχει αναστατώσει τους πιστωτές της χώρας και τις διεθνείς αγορές γιατί όπως εξηγεί το δημοσίευμα «το κόμμα της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης της χώρας και να επιχειρήσει τη μείωση του τεράστιου χρέους στην Ελλάδα, αναμένεται να κερδίσει».
Το πρακτορείο "Bloomberg", τονίζει ότι η Αθήνα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, απέτυχε να πείσει τους βουλευτές να εκλέξουν τον υποψήφιό του, Σταύρο Δήμα.
Οι «Financial Times» αναφέρoυν ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και φέρνει το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σημειώνει ότι το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκτός από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.
Η «Usa Today» αναφέρει πως η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει ενισχύσει τους φόβους για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Επισημαίνει δε, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιδρά στους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δημοσίευμα εξηγεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα έχει «μαλακώσει την ρητορική του σχετικά με τη μονομερή διαγραφή του χρέους».

Το CNBC σε δημοσίευμά του εστιάζει κυρίως στους κινδύνους με τους οποίους θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα αν στις επερχόμενες εκλογές έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Όπως σχολιάζει, αν και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά προς το τέλος του δημοσιονομικού της προγράμματος, πρέπει ακόμη να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση της ενίσχυσης από τους δανειστές -κάτι ωστόσο, που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Wall Street Journal», επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα χρεωθεί τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την τρόικα για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο φόβος ωστόσο, των επενδυτών είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, τότε πιθανότατα να αρχίζει να κάνει πίσω σε ορισμένα από τα μέτρα μεταρρύθμισης και λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Sunday, December 28, 2014

Greek leftists won't run deficits, policymaker says

Greek leftists won't run deficits, policymaker says

Associated Press 
John Milios, Chief Economist for the opposition Syriza Party’s Economic Policy Committee, speaks during an interview with The Associated Press in Piraeus on Saturday, Dec. 27 2014. A leftist Greek government will not run deficits, but will pursue fiscal consolidation, the main opposition party’s chief economy policymaker says. Speaking two days before a crucial parliamentary vote for Greek President will determine whether the country will go to early elections in January or February, Milios appeared certain Greece is headed for early elections that will result in a stable Syriza majority.  Milios also said Syriza will not attempt to bring incomes back to pre-crisis levels but will begin by helping the neediest. He was also adamant that the best course for Greece is to remain in the euro zone. (AP Photo/Kostas Tsironis)
.
View gallery
  • .
ATHENS, Greece (AP) — A leftist Greek government won't run deficits, but will pursue fiscal consolidation, the main opposition party's chief economy policymaker said Saturday.
"Fiscal consolidation? Of course, yes, but in our way, in a way which places the burden on those who can pay," John Milios, chief economist for the opposition Syriza Party's Economic Policy Committee, told The Associated Press.
Speaking two days before a crucial parliamentary vote for Greek president will determine whether the country will go to early elections in January or February, Milios appeared certain Greece is headed for early elections that will result in a stable Syriza majority.
Milios, a German-educated economist and academic, has been portrayed as "the most hard-line" of the advisers close to Syriza leader Alexis Tsipras. He struck a cautious line — a sign perhaps of Syriza's move towards a more pragmatic stance as they move closer to power.
All recent polls have Syriza winning a snap election, although whether they will achieve an outright majority is still in dispute.
But Milios believes Syriza will achieve a majority and the parliament will be stable "because we are going to stabilize society...and this will be a new era for the economy. We are going to boost growth and combat the humanitarian disaster."
Syriza's recipe for boosting growth is through a fiscal stimulus, targeted at lower incomes in order to boost their spending power. "But we shall also work to avoid what happened in the past, such as over-indebtedness," Milios says.
Perhaps surprisingly, Milios doesn't advocate a Keynesian deficits policy.
"No, we are not going to follow a deficit policy. On the other hand, we will not accept, like the present government has agreed, to create an enormous budget surplus, 4.5 percent (of gross domestic product) in 2016.
"Austerity has been disastrous in the long term ... all targets have failed," Milios insists.
"There is a wind of change all over Europe," he says, pointing to the emergence of Podemos in Spain and the opposition of German trade unions to austerity. He believes Greece's creditors will be forced to back down from their current demands.
"They will not agree at the beginning, (but) the negotiations will go on. But we have a common interest...solvency in the euro zone. Nobody wants to force one country into default...So, we are sure we'll have an agreement in the medium term. We can agree on certain targets to achieve, not on the means to achieve them."
Milios also said Syriza won't attempt to bring incomes back to pre-crisis levels, but will begin by helping the neediest. He was also adamant that the best course for Greece is to remain in the eurozone.
___
Raphael Kominis contributed to this report.   YAHOONEWS