Saturday, May 30, 2015

To καλό, το κακό και το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα - Πρόταση - σοκ για δίμηνο μορατόριουμ με... κλειστές τράπεζες και IOU

To καλό, το κακό και το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα - Πρόταση - σοκ για δίμηνο μορατόριουμ με... κλειστές τράπεζες και IOU

To καλό, το κακό και το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα - Πρόταση - σοκ για δίμηνο μορατόριουμ με... κλειστές τράπεζες και IOU

Σενάριο τρόμου για δίμηνη παράταση του ελληνικού… δράματος αλλά με πολύ άσχημες εξελίξεις για την οικονομία και τους πολίτες, έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με αυτό, που όπως αναφέρει η Καθημερινή, έχει προταθεί από το Βερολίνο, θα «παγώσουν» οι συνομιλίες με τους Θεσμούς αφού δεν είναι δυνατή η γεφύρωση των διαφορών, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον κ. Αλ. Τσίπρα να διαχειριστεί πολιτικά το αδιέξοδο.
Εάν συμφωνηθεί ένα δίμηνο «μορατόριουμ», θα έχει τον χρόνο για να προβεί σε χειρισμούς όπως η αναζήτηση άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το δημοψήφισμα ή οι εκλογές, ώστε να μεταβληθεί το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής που επικαλείται και δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί πέραν των γνωστών «κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό σενάριο πιθανότατα θα συνεπάγεται ακραίες οικονομικές εξελίξεις, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η κάλυψη μέρους των δαπανών του Δημοσίου με ΙΟUs.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν καν να σκέφτονται αυτό το σενάριο και εξετάζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα άλλα δύο σενάρια ενώ ο χρόνος του τελεσιγράφου «τρέχει».
Το πρώτο προβλέπει την επίτευξη, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, μιας έστω επώδυνης συμφωνίας που θα επικυρωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδος από το Eurogroup, ώστε να επιτευχθεί η επαναφορά της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα. Τις τελευταίες ώρες γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις, το Μαξίμου έχει «πάρει φωτιά», θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Ολάντ ώστε να εξευρεθεί λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την τελική πρόταση συμφωνία που θα καλύπτει το 80% των θεμάτων που εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την παράταση του αδιεξόδου, με την Αθήνα να επαναφέρει στο προσκήνιο την «απειλή» ότι δεν θα καταβάλει τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο δόσεις προς το Ταμείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το «ελληνικό δράμα» θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής ή να απασχολήσει το προγραμματισμένο για τις 24 Ιουνίου συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε. Πάντως, το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην καταβάλει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Πιθανότερες εκδοχές, αναφέρει η εφημερίδα θεωρούνται είτε η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας είτε η παράταση του ελληνικού «θρίλερ» για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμη.HMERHSIA

O ομογενής από το Καράκας που... προσγειώθηκε στο «Πεντελικόν» - Ποιος είναι ο επενδυτής στο ιστορικό ξενοδοχείο

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΟΥΖΟΓΛΟΥ

O ομογενής από το Καράκας που... προσγειώθηκε στο «Πεντελικόν» - Ποιος είναι ο επενδυτής στο ιστορικό ξενοδοχείο

O ομογενής από το Καράκας που... προσγειώθηκε στο «Πεντελικόν» - Ποιος είναι ο επενδυτής στο ιστορικό ξενοδοχείο

Οταν την περασμένη Δευτέρα οι τουρίστες που είχαν καταλύσει στο ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι άκουγαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους και να βρουν άλλη στέγη, δεν πίστευαν στ' αυτιά τους.

<p>Το μέλλον του «Πεντελικόν» βρίσκεται πλέον στα χέρια της οικογένειας Δουζόγλου και πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν ότι θα λάμψει ξανά...</p>
Το μέλλον του «Πεντελικόν» βρίσκεται πλέον στα χέρια της οικογένειας Δουζόγλου και πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν ότι θα λάμψει ξανά...
Το ίδιο και οι 120 εργαζόμενοι οι οποίοι, αν και γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα που βάρυναν την επιχείρηση, δεν περίμεναν ότι θα μπει ξαφνικό λουκέτο σε ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί επί 88 χρόνια.
Πλέον, οι ελπίδες όλων για να «λάμψει» ξανά το κόσμημα της Κηφισιάς στρέφονται σε έναν «λευκό ιπ- πότη» που έρχεται από τη? Βενεζουέλα. Η οικογένεια Δουζόγλου -ομογενείς που πέτυχαν στη ζωή τους χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο που κρύβουν οι Ελληνες σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται- εμφανίστηκε διατεθειμένη να αναλάβει την ξενοδοχειακή επιχείρηση αφού προηγουμένως η Alpha Bank είχε προχωρήσει στις 22 Απριλίου σε πλειστηριασμό με τίμημα 23 εκατ. ευρώ, αν και οι φήμες έλεγαν ότι η πραγματική τιμή του θα μπορούσε να είναι? διπλάσια.
Αν θα ήθελε κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες για την οικογένεια Δουζόγλου πέφτει σε... τείχος. Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους ομογενείς που διαπρέπουν επιχειρηματικά σε μια χώρα η οποία κυριαρχείται από τον τσαβισμό και σε μια κλειστή αγορά η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιχειρηματική δράση, ιδίως από ξένους. Ακόμα και στον Τύπο της Βενεζουέλας δεν υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για τους Δουζόγλου. Ενα από τα ρεπορτάζ όπου εντοπίζεται το όνομά τους, αφορά έναν γάμος το 2009 του Διογένη Δουζόγλου με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.
Η οικογένεια του Θεόδωρου Δουζόγλου έλκει καταγωγή από τη Ρουμανία. Πριν από 50 χρόνια τα μέλη της μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.
Η οικογένεια του Θεόδωρου Δουζόγλου έλκει καταγωγή από τη Ρουμανία. Πριν από 50 χρόνια τα μέλη της μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.
 
Επίσης, ο Τύπος της χώρας είχε και αφιερώματα στον πατριάρχη της οικογένειας Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη, όταν πέθανε το 2005. Τέλος, η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη, που σπούδασε και έζησε ένα διάστημα στη Βοστόνη, έχει το δικό της μπλογκ -πολιτικού περιεχομένου- το οποίο και αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, συχνά με «πύρινα» άρθρα. Ωστόσο, η μυστηριώδης αυτή οικογένεια των επιχειρηματιών, η οποία σημειωτέον δεν έχει κάνει ποτέ ενεργή την παρουσία της στην ελληνική αγορά, φαίνεται ότι τα κατάφερε και τώρα εμφανίζεται έτοιμη να επεκταθεί.
Πάντως, πριν από μια 15ετία, το 2001, είχε προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Μιχαλακοπούλου, ξεκίνησε η ανέγερση ενός αγάλματος. Ηταν η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι χορηγοί ήταν Ελληνες, και μάλιστα οι αδερφοί Δουζόγλου, μαζί με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Οι παντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα γνωστοί επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα, αδελφοί Δουζόγλου δραστηριοποιούνται στη Νότια Αμερική με εταιρείες στον χώρο του εμπορίου ενώ έχουν κάνει ανοίγματα και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η καταγωγή τους είναι από τη Ρουμανία καθώς εκεί γεννήθηκαν αλλά η οικογένεια μετανάστευσε πριν από 50 και πλέον χρόνια στη Βενεζουέλα όπου και πρόκοψε.
Η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη.
Η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη.
Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών. Πριν από μια δεκαετία, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μοίρασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στα παιδιά του.
Ακούραστος
Ο Διογένης Δουζόγλου με τη δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας.
Ο Διογένης Δουζόγλου με τη δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας.
 
Ο Διογένης Δουζόγλου-Αντωνιάδης υπήρξε δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας, ιδρυτής της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας, ακούραστος σε ό,τι αφορούσε τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των ομογενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια σκεφτόταν τον τελευταίο καιρό να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στην Ελλάδα, με το «Πεντελικόν» να φαντάζει ως ιδανική ευκαιρία. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα οδηγούν τους επιτυχημένους ομογενείς με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση να επενδύσουν στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ωστόσο, η αχλύς του μυστηρίου που κρύβει η κίνηση της οικογένειας Δουζόγλου να μπει στην ελληνική αγορά θα φουντώνει μέχρις ότου φανερωθούν οι πραγματικές προθέσεις τους για το «Πεντελικόν». Εχουν σκοπό να ανοίξουν ξανά το ξενοδοχείο; Ποια είναι η κεφαλαιακή τους δυνατότητα και ποια η πείρα που έχουν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Θα λειτουργήσει με την ονομασία «Πεντελικόν»; Αγόρασαν τόσο το ακίνητο όσο και την επωνυμία; Και γιατί οδηγήθηκαν στο ξαφνικό λουκέτο προκαλώντας ζημιά στο όνομα της επιχείρησης; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει σύντομα να απαντηθούν.
Οι αδελφοί Δουζόγλου χρηματοδότησαν την κατασκευή της προτομής του Βενεζουελανού αγωνιστή Φρανσίσκο ντε Μιράντα στην οδό Μιχαλακοπούλου.
Οι αδελφοί Δουζόγλου χρηματοδότησαν την κατασκευή της προτομής του Βενεζουελανού αγωνιστή Φρανσίσκο ντε Μιράντα στην οδό Μιχαλακοπούλου.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Η ανακαίνιση-εξπρές και οι επαφές με τους 120 εργαζομένους
Το ξενοδοχείο-κόσμημα με ιστορία 88 ετών, παρά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν προδίδει την κατάσταση που επικρατούσε. Η πλήρης ανακαίνιση που είχε γίνει από το 2002 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μια επένδυση άνω των 17 εκατ. ευρώ, είχε καταστήσει το «Πεντελικόν» συνώνυμο της πολυτέλειας και της αριστοκρατίας.
Τίποτε δεν προμήνυε τα όσα θα συνέβαιναν τα επόμενα χρόνια όταν και η οικονομική κρίση θα έπληττε τον ιδιοκτήτη Χ. Βάρδη, ομογενή από την Αυστραλία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε να αναστήσει το ξενοδοχείο. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρεία έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση, ωστόσο, τα χρέη «γονάτισαν» το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 νεοκλασικά κτίσματα, μέσα στον κατάφυτο κήπο των 3.500 τ.μ. Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη βρήκαν τον δρόμο για το άρθρο 99 και έκτοτε ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια.
Και ενώ οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι ασχολούνται με τον ξενοδοχειακό κλάδο περίμεναν μέχρι τη Δευτέρα την «ανάσταση» του ξενοδοχείου, μετά την εξεύρεση νέου ιδιοκτήτη, ήρθε το ξαφνικό λουκέτο και η εκδίωξη των τουριστών, ένα γεγονός που αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην υπέρλαμπρη ιστορία του «Πεντελικόν».
Η πλευρά Βάρδη υποστηρίζει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον νέο ιδιοκτήτη για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησεις, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης. Αφήνει, όμως, να εννοηθεί ότι υπήρξε? ασυμφωνία χαρακτήρων και ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο, εκτός της Κηφισιάς και του νεοκλασικού κτιρίου.
Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά λένε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Χ. Βάρδη και του νέου ιδιοκτήτη Θ. Δουζόγλου για να μην κλείσει το ξενοδοχείο ούτε λεπτό και να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο μάνατζμεντ, ωστόσο, η πλευρά του ομογενούς φέρεται να άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να κάνει «έξωση» στον παλαιό ιδιοκτήτη. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση αφορά μόνο το ακίνητο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο, ενώ η επιχείρηση και το brand «Πεντελικόν» εξακολουθούν να ανήκουν στους παλαιούς μετόχους.
«Ετοιμο σε έναν μήνα»
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δουζόγλου θα προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου και διαμόρφωσης των 7 στρεμμάτων του οικοπέδου και σε ένα ευρύ πρόγραμμα προβολής της επιχείρησης προκειμένου να κερδίσει νέους πελάτες. Η πλευρά του νέου ιδιοκτήτη ήρθε σε επαφή και με τους 120 εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι το πολύ σε έναν μήνα θα ανοίξουν ξανά οι πύλες του «Πεντελικόν». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση για την καταβολή αποζημιώσεων ή την πληρωμή των δεδουλευμένων που για αρκετούς φτάνουν τους 10 μήνες.
Οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν μετά από 21 χρόνια απόλυτης πολυτέλειας στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία, Χαράλαμπου Βάρδη. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το «Πεντελικόν» θα υποδεχθεί από το 2016 ξανά τους πελάτες του, παρότι τα οικονομικά βάρη είναι πολλά.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

Friday, May 29, 2015

Οι γείτονες στρώνουν τραπέζι...

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ «ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Οι γείτονες στρώνουν τραπέζι...

Ενα ξεχωριστό αστικό πείραμα επιχειρείται τον τελευταίο χρόνο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους που ζουν στον ίδιο δρόμο χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη κι αν μένουν σε διπλανές οικοδομές ή και σε διαφορετικούς ορόφους της ίδιας πολυκατοικίας.

Με μια λαϊκή παρέλαση ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα τις εκδηλώσεις τους οι κάτοικοι της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι στο δείπνο οι διοργανωτές υπολόγιζαν 170 κατοίκους, αλλά οι συμμετέχ
Με μια λαϊκή παρέλαση ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα τις εκδηλώσεις τους οι κάτοικοι της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι στο δείπνο οι διοργανωτές υπολόγιζαν 170 κατοίκους, αλλά οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 500
Κάτοικοι της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου ανασύρουν από το λεξιλόγιο της σύγχρονης μεγαλούπολης τη λέξη «γειτονιά» και της δίνουν νέα διάσταση, Πέρυσι τέτοιες μέρες «τραπέζωσαν» όλους τους γείτονες, σε ένα ατελείωτο τραπέζι μήκους... εκατοντάδων μέτρων που έστησαν στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της οδού. Το ίδιο επανέλαβαν φέτος, πλαισιώνοντας όμως το «Δείπνο της Ανοιξης» με ένα τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Η ιδέα είναι «δανεισμένη» από ανάλογα εγχειρήματα που γίνονται στη Βαρκελώνη, τη Σιένα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Γιατί όχι κι εδώ;» αναρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες σε μια συζήτηση, το φθινόπωρο του 2013 στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου και Φιλικής Εταιρείας, βλέποντας μια φωτογραφία «δείπνου γειτονιάς» στη Βαρκελώνη. Ανθρωποι με ανησυχίες και παρουσία σε παρεμβάσεις δημόσιου χώρου όλοι τους, αποφάσισαν να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να βάλουν μπροστά το αστικό πείραμα, δίνοντάς του σάρκα και οστά.
Η ίδρυση της διαδικτυακής τηλεόρασης «TV Svolou», στο ίδιο διάστημα, αποτέλεσε το «όχημα» για τη διάχυση της ιδέας, μαζί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Η άτυπη «Πρωτοβουλία Πολιτών και Καταστηματαρχών της Αλεξάνδρου Σβώλου» ήταν σύντομα γεγονός και στις 28 Απριλίου του 2014 διοργάνωσε το πρώτο «Δείπνο της Ανοιξης», με σύνθημα «Να Ξαναγίνουμε Γειτονιά». Ο αρχικός υπολογισμός προέβλεπε 170 θέσεις, αλλά οι συνδαιτυμόνες άγγιξαν τους 500. Ο καθένας απ΄ αυτούς κατέβηκε στο πεζοδρόμιο κρατώντας την καρέκλα του, ένα ταψί με φαγητό, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, ποτά, αναψυκτικά, γλυκά, ή ό,τι άλλο είχε επιλέξει, ενώ οι καταστηματάρχες συνέδραμαν με τα δικά τους μέσα.
Οι γείτονες στρώνουν τραπέζι...
Εκεί συστήθηκαν για πρώτη φορά άνθρωποι που έμεναν επί δεκαετίες στον ίδιο δρόμο χωρίς να γνωρίζονται. Αντάλλαξαν απόψεις και τηλεφωνικά νούμερα γείτονες που γνωρίζονταν κατ΄ όψη, αφού συναντούσαν ο ένας τον άλλο στο σούπερ μάρκετ, στην πλατεία Ναυαρίνου ή στο απέναντι σουβλατζίδικο, αλλά δεν είχαν ανταλλάξει ως τότε ούτε καλημέρα. Μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τα κοινά τους προβλήματα, όπως τα στέκια των ναρκωτικών, το διπλοπαρκάρισμα κ.ά. και συμφώνησαν για κοινές παρεμβάσεις προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους. Ο,τι περίσσεψε από φαγητά δόθηκε την επόμενη μέρα στο Κέντρο Αστέγων.
Οι γείτονες στρώνουν τραπέζι...
«Ο σκοπός είναι να σπάσουμε την απομόνωση, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς στη γειτονιά, να διεκδικήσουμε τον δημόσιο χώρο και να ομορφύνουμε τη ζωή στον τόπο όπου ζούμε», είπε στο «Εθνος» ο Περικλής Χατζηνάκος, εκ των διοργανωτών του δεύτερου δείπνου, που έγινε χθες το βράδυ με το σύνθημα «Αλεξάνδρου Σβώλου ? Ενας Δρόμος Ανοίγει τον Δρόμο».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, με τη λαϊκή παρέλαση, που είχε αφετηρία τη διασταύρωση όπου γεννήθηκε η ιδέα και κατέληξε στο ίδιο σημείο, με μουσικό πρόγραμμα πάνω στην πλατφόρμα ενός φορτηγού οδικής βοήθειας, σε ρόλο μουσικής σκηνής. Στην πορεία, η παρέλαση σταμάτησε στην πλατεία Ναυαρίνου, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των ναρκωτικών και παρουσιάστηκε μουσικό δρώμενο με τη συμμετοχή του Δ. Ζερβουδάκη και της παιδικής χορωδίας της Νάουσας. Ανάλογο δρώμενο υπήρξε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ακούστηκε μουσική Σοστακόβιτς.
Τις επόμενες μέρες, καταστήματα της οδού Σβώλου φιλοξένησαν στις βιτρίνες τους έκθεση παιδικών δημιουργιών με θέμα το σχολικό μπούλινγκ, και τη βία στο πεζοδρόμιο, στην πόλη, στον κόσμο, ενώ πραγματοποιήθηκαν ιστορικές και γαστριμαργικές ξεναγήσεις.
Η ΟΔΟΣ
Αλλαξε ονομασία τέσσερις φορές
Οσοι δεν γνώριζαν την ιστορία του δρόμου όπου κατοικούν, ενημερώθηκαν πως αρχικά λεγόταν Κισάβου κατά το σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Μετά πήρε το όνομα Πολωνίας, προς τιμήν των Πολωνών στρατιωτών που πολέμησαν στον οδυνηρό πόλεμο του 1897, μετονομάστηκε σε Πρίγκηπος Νικολάου από το όνομα του αδελφού του Βασιλιά Κωνσταντίνου, για να πάρει τη σημερινή της ονομασία με τη μεταπολίτευση, προς τιμήν του διαπρεπούς νομικού και πολιτικού Αλεξάνδρου Σβώλου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» της χρεοκοπίας 29/05/2015

ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίαςΠυκνώνουν τα «σύννεφα» της χρεοκοπίας
29/05/2015
Η μία μετά την άλλη έσκασαν οι «βόμβες» από το εξωτερικό σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ευρωπαίοι αλλά και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία της κυβέρνησης Τσίπρα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εντός των επομένων ημερών και αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό στο περιθώριο της συνόδου των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7) στη Δρέσδη, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προκύψει ουσιαστικό αποτελέσματα από τις συνομιλίες Ελλάδας –θεσμών.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Βrussels Group.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς».

Λίγο αργότερα, μάλιστα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα».

Σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι «η έξοδος της Ελλάδας (από την ευρωζώνη) είναι μια πιθανότητα».

Μια τέτοια έξοδος δεν θα είναι «ένας υγιεινός περίπατος», αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει «το τέλος του ευρώ», είπε η Λαγκάρντ.


«Καμπανάκι» και από την ΕΚΤ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, εν μέσω εντονότερης πολιτικής αβεβαιότητας.

Σε σχετική έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα ανέφερε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η απουσία μιας άμεσης συμφωνίας για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου που ζητούνται για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

Στην τελική ευθεία, αλλά προς την καταστροφή

Στην τελική ευθεία, αλλά προς την καταστροφή
29/05/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Έτσι όπως την κατάντησε τη χώρα η «πρώτη φορά αριστεροδεξιά» κυβέρνηση, από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει θα είναι και καταστροφική και κατόπιν καταστροφής.
Μετά από τέσσερις μήνες βαφτισιών και άλλων ονοματοδοσιών, ο κ. Τσίπρας βγήκε προχθές από το… νεοφώτιστο της τελευταίας βάπτισης (την δήθεν «ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης» δηλαδή), για να μας διαβεβαιώσει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.
Ωστόσο, πού οδηγεί αυτή η «τελική ευθεία»;
Αυτό είναι αόριστα επικίνδυνο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όλοι οι δανειστές έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των Αθηνών, αλλά και από το γενικό αλαλούμ δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για… αποτελεσματικές απειλές (νάα πάλι τα νταούλια!), για ρήξεις και για αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων – αν και η Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει το ακριβώς αντίθετο.
(Θυμίζω εδώ ότι η συμφωνία, δήλωση του Eurogroup, ας την βαφτίσουν όπως θέλουν, όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες από τη γερμανική Βουλή – και δε νομίζω η γερμανική Βουλή να ψηφίζει ανύπαρκτα κείμενα).
Προς το παρόν, στον δρόμο προς την «τελική ευθεία», αποτελεί πλέον είδηση που πρέπει να ανακοινώνεται από πρωθυπουργικά χείλη το γεγονός ότι θα πληρωθούν κανονικά συντάξεις και μισθοί.
Και δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι κορυφαίος υπουργός δηλώνει ανερυθρίαστα ότι η υλοποίηση της δέσμευσης για 13η σύνταξη στο τέλος του έτους «είναι παράμετρος της πραγματικής δυνατότητας της οικονομίας», καθώς, «εάν τα οικονομικά στο τέλος του έτους είναι τέτοια που το επιτρέπουν, ναι θα γίνει από φέτος. Αν δεν είναι, μπορεί να υπάρξει ένα μέρος, εν πάση περιπτώσει μπορεί να πάει παραπέρα»!
Συγγνώμη, κ. Σκουρλέτη, αλλά θα τολμούσατε να πείτε κάτι τέτοιο προεκλογικά;
Την ίδια ώρα, φουντώνει και η συζήτηση περί κινδύνου απώλειας της Δεδηλωμένης κατά την ψήφιση της (ανύπαρκτης προς το παρόν) συμφωνίας από τη Βουλή.
Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ένα μετά το άλλο, δηλώνουν πως αν χαθεί η Δεδηλωμένη, τότε αναγκαστικά θα (ξανα)πάμε σε εκλογές!
Πέραν του γεγονότος ότι εκλογές είχαμε πριν από τέσσερις μήνες, διερωτάται κανείς:
Μπορεί η καταρρακωμένη οικονομία της χώρας να αντέξει νέες εκλογές;
Όταν στραγγίζουν και το τελευταίο ευρώ, όταν οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες μιλούν για τετράμηνη στάση πληρωμών και συζητούν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις προμήθειες προς την Ελλάδα (μια-δυο το έχουν κάνει ήδη), όταν ήδη λείπουν τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά, εμείς εδώ θα στήσουμε κάλπες;
Όλοι γνωρίζουν την λογική απάντηση.
Μόνο οι κύριοι που υποδύονται ότι διαπραγματεύονται και κυβερνούν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν…elzoni gr

Economist: Η συμφωνία θα έρθει, παρά τις απειλές

ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Economist: Η συμφωνία θα έρθει, παρά τις απειλές

Το ελληνικό δράμα οδεύει προς την λύση του και αυτή η λύση πρέπει να έρθει εντός του Ιουνίου, γράφει ο Economist, υποστηρίζοντας ότι παρά την κόντρα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αφού και οι δυο πλευρές, έχουν τόσο πολλά να χάσουν στην αντίθετη περίπτωση. Τις επιφυλάξεις των δανειστών που μετριάζουν την ελληνική αισιοδοξία για συμφωνία, μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο δημοσιεύει δηλώσεις Αμερικανού καθηγητή για ενδεχόμενο να επιτευχθεί λύση την τελευταία στιγμή.

Economist: Η συμφωνία θα έρθει, παρά τις απειλές
Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές ανταλλάσσουν απειλές. Η απουσία συμφωνίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα (περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ). Ωστόσο, καθώς χρόνος και χρήματα εξαντλούνται, φαίνεται ότι όλοι επικεντρώνονται στο να βρεθεί μια λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας είναι το πρόσωπο που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, αφού πλησιάζουν οι οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ. Αλλά και οι δανειστές βρίσκονται σε αναστάτωση, διχασμένοι μεταξύ δυο επιτακτικών αναγκών: από τη μια πρέπει να δείξουν ότι οι κανόνες της ευρωζώνης εφαρμόζονται για όλα τα κράτη-μέλη και από την άλλη να προσπαθήσουν να αποτρέψουν ένα Grexit (έξοδος από το ευρώ).

Παρότι οι επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδος θεωρούνται σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με το 2012, οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός δεν μπορούν να υπολογιστούν, αφού ακόμη και αν αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί η ευρωζώνη και να θεωρηθεί ένα ακόμη μεταβατικό σύστημα σταθερών ισοτιμιών.

Με τόσα πολλά να χάσουν και τόσα λίγα να κερδίσουν οι δυο πλευρές, ησυμφωνία εξακολουθεί να φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων…Αυτό βέβαια απλώς θα ανοίξει το δρόμο για τοεπόμενο επεισόδιο του ελληνικού δράματος: την διαπραγμάτευση για ένα νέο, συνολικό πρόγραμμα διάσωσης.
Bloomberg: Οι δανειστές ακόμη δεν βλέπουν συμφωνία«Δεν βλέπουν συμφωνία με την Ελλάδα άμεσα, οι δανειστές» τιτλοφορεί άρθρο του το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αισιοδοξία υποβαθμίστηκε από τους ευρωπαίους αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν για την σύνοδο G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Αξιωματούχοι όπως ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. Με τον χρόνο και την υπομονή να εξαντλείται, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πως σκοπεύει να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και οι δανειστές διαμήνυσαν ότι απαιτείται συμφωνία μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση των χρημάτων, προτού λήξει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, γράφει το Bloomberg.
Ως σημάδι αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, το πρακτορείο αναφέρει την τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες βράδυ, Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ.
«Είναι σα να παίζουν σκάκι δυο άνθρωποι. Μαντεύω ότι θα δοθεί λύση την τελευταία στιγμή και η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει» λέει στο Bloomberg, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ρόμπερτ Σίλερ.ethnos

Thursday, May 28, 2015

Στην τελική ευθεία προς τις τουρκικές εκλογές

Στην τελική ευθεία προς τις τουρκικές εκλογές

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
ERDOGAN DAVUTOGLU
Στην τελική ευθεία έχει μπει η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας που θα λάβουν χώρα την 7 Ιουνίου. Βουλευτικές εκλογές που έχουν μια θεμελιώδη αντίφαση. Ο πρωταγωνιστής των εκλογών δεν είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Τούρκος πρωθυπουργός , Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Τούρκου προέδρου, εκτός από θεσμικά παρακινδυνευμένος τείνει να καταστεί και ως η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος της Αρετής και της Δικαιοσύνης σε τέτοιο σημείο που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενδέχεται να μην καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Εθνοσυνέλευση, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αδράνεια τα σχέδια του διδύμου Νταβούτογλου-Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση που θα έχει ως κύριο στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του Ερντογάν, μετατρέποντας το πολίτευμα της γειτονικής μας χώρας σε καθαρά προεδρικό.
Έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάσταστης οι Κεμαλιστές, που αποτελούν και την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθούν να αναγορεύσουν ως νούμερο ένα πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης την υπερπροβολή του Ερντογάν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, που οφείλεται στις συνεχείς περιοδείες που πραγματοποιεί ανά την επικρατεία μιλώντας σαν να είναι αυτός υποψήφιος πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία εναντίον του Τούρκου προέδρου ζητώντας από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να περιορίσει τις προεκλογικές δραστηριότητες του Ταγίπ Ερντογάν όπως και την προβολή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας.
Η αντιπολίτευση με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προλάβει την απαγόρευση της προεκλογικής φιέστας που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Προσπάθεια που έχει άμεση αναφορά με τον διαχρονικο στόχο του Ερντογάν να μετατρέψει την προεδρία του σε μια μετα-οθωμανική κυριαρχία , κόβοντας παράλληλα κάθε άμεση και έμμεση σχέση με την επιρροή του Κεμαλισμού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Wikileaks: O Ανδρέας Παπανδρέου, o Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ελληνική οικονομία και πολιτική υπό το πρίσμα των ΗΠΑ το 1978

Wikileaks: O Ανδρέας Παπανδρέου, o Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ελληνική οικονομία και πολιτική υπό το πρίσμα των ΗΠΑ το 1978

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
PAPANDREOU KARAMANLIS
Η πολιτική και η οικονομία της Ελλάδας, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ανδρέας Παπανδρέου, αναλύονται σε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας το 1978, το οποίο δημοσιοποίησε το Wikileaks.
«Ο πρωθυπουργός, Καραμανλής, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Παπανδρέου, οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, φαίνονται να συμφωνούν σε ένα πράγμα τουλάχιστον- ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος σε αναζήτηση ταυτότητας. Γεωγραφικά στα όρια της Ευρώπης, πνευματικά προσπαθώντας να εξισορροπήσει ένα παρελθόν το οποίο επεδίωκε την τάξη και ένα μέλλον που υπόσχεται αλλαγή, εν μέσω εισαγόμενων ιδεών και αξιών, οι Έλληνες δεν είναι σίγουροι για τους εαυτούς και το μέλλον τους».
Σε μια ανάλυση η οποία θυμίζει ανησυχητικά, θα έλεγε κανείς, τα σημερινά δεδομένα,αναφέρεται ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιλέξει να προσδεθεί στην Ευρώπη.- μια επιλογή που θα διασφάλιζε τα δικά μας πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα. Για να προχωρήσει η Ελλάδα αποφασιστικά προς ένα δυτικό μέλλον, οι ηγέτες της θα έπρεπε να ξεπεράσουν την ιστορία- ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Αλλά η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει επίσης μακριά από εμάς και να ακολουθήσει τα αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος- μια ευκολότερη επιλογή, αλλά σίγουρα όχι αναπόφευκτη».
Η έκβαση, σημειώνεται στο έγγραφο, είναι ακόμα αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από τέσσερις ξεχωριστούς αλλά αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες: τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτικής να απορροφήσει την κοινωνική και οικονομική αλλαγή και να παράξει μία ευέλικτη, ικανή να ανταποκριθεί, και σταθερή δημοκρατία, τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να μεταμορφωθεί σε μια μοντέρνα παραγωγική μηχανή που διασφαλίζει την ανάπτυξη και ελαχιστοποιεί την κοινωνική αντιπαράθεση, τη δυνατότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας να τακτοποιήσουν με επιτυχία τις διαφορές τους και τις ενέργειες των ΗΠΑ, που, αν και «δεν καθορίζουν από μόνες τους τα αποτελέσματα της αναζήτησης της Ελλάδας για ταυτότητα, θα επηρεάσουν σημαντικά τα γεγονότα εδώ».
Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρεται ότι «πήρε το πολιτικό χάος που κληρονόμησε κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα και το μετέτρεψε σε μια αρκετά λειτουργική δημοκρατία». Όσον αφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίζεται μια ισχυρή, ευκρινής και απρόβλεπτη φωνή, ενώ η «ακόμα ισχυρή» ακροδεξιά έχει μια «μικρή αλλά αποφασιστική» φωνή στη Βουλή. Οι ένοπλες δυνάμεις χαρακτηρίζονται ως ακόμα εν δυνάμει ρυθμιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Στην ουσία τους συντηρητικές και με ισχυρούς δεσμούς στο ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, παραμένουν έτοιμες να επέμβουν εάν το θεωρήσουν απαραίτητο για τη σωτηρία του Ελληνικού Έθνους. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, οι κυριότεροι θεωρούμενοι αντίπαλοί τους είναι η έλλειψη τάξης, οι κομμουνιστές και ο Ανδρέας Παπανδρέου». Ο Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ως κάποιος ο οποίος θα κάνει ή πει οτιδήποτε κρίνει απαραίτητο για να γίνει πρωθυπουργός. «Είναι πρακτικά αδύνατον να προβλέψουμε τι θα έκανε εάν επιτύγχανε. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχει υιοθετήσει σχεδόν οποιαδήποτε δυνατή άποψη στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Μόνο ο σχεδόν παθολογικός αντιαμερικανισμός του έχει παραμείνει σταθερός».
Συνεχίζοντας, γίνεται αναφορά στην ελληνική γραφειοκρατία, η οποία «πιστά αναπαράγει τα χειρότερα χαρακτηριστικά των οθωμανικών και βυζαντινών προγεννητόρων της. Σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται, καταπνίγοντας την πρωτοβουλία και την αλλαγή. Και αυτός ο αδέξιος και καταστροφικός γίγαντας πρέπει τώρα να επιβλέψει την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα». Η οικονομία παρουσιάζεται ως προβληματική. «Ο δρόμος προς μια μοντέρνα οικονομία θα είναι δύσκολος. Βραχυπρόθεσμα οι οικονομικές προοπτικές ωστόσο είναι καλύτερες».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τονίζεται ότι ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ελλάδα εκείνη τη στιγμή ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Ένας δύσκολος άνδρας ο οποίος κάποιες φορές λειτουργεί βάσει του συναισθήματος και η πολιτική στήριξη προς τον οποίον μειώνεται, παραμένει ο ισχυρότερος μεμονωμένος ηγέτης αυτής της χώρας, ο οποίος μοιράζεται πολλούς από τους σκοπούς μας».