Monday, August 31, 2015

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ όταν ο Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός «Θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos...» Ο Αντώνης ΣαμαράςΟ Αντώνης Σαμαράς 30 Αυγούστου 2015, 15:21 Category: Πολιτική Ετικέτες:βρυξελλες, Σαμαράς Συντάκτης: K Π Το κρίσιμο φθινοπωρινό ραντεβού Σόιμπλε-Τόμσεν που αποφασίστηκε σκληρή γραμμή στην κυβέρνηση Σαμαρά για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο χαλάρωσης για τον Τσίπρα. Μια μυστική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν καθόρισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το ραντεβού έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Αγκελα Μέρκελ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οποία, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να «χαλαρώσουν» οι όροι της πέμπτης αξιολόγησης προκειμένου να επιταχυνθεί η έξοδος από το Μνημόνιο και να οπλιστεί η τότε κυβέρνηση με επιχειρήματα κατά του επερχόμενου Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει το «Βήμα». Νωρίτερα είχε προηγηθεί και δείπνο Σόιμπλε – Σαμαρά στο οποίο ο γερμανός υπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναγκάζοντας τον Eλληνα πρωθυπουργό να προστρέξει στην καγκελάριο. Στο ραντεβού Σόιμπλε-Τομσεν (αμφότεροι είχαν πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία) το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο γερμανός υπουργός ήταν κάθετος: καμία διευκόλυνση καθώς θα κατέληγε εν τέλει όπλο στα χέρια του επερχόμενου Τσίπρα αφήνοντάς του περισσότερα περιθώρια κινήσεων. Ο Σόιμπλε οχυρωμένος δεν έκανε βήμα πίσω και θέλησε να περιμένει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Σε εκείνη τη φάση, στις πολλές επαφές που έγιναν μεταφέρθηκαν οι... διαθέσεις Σόιμπλε και Τόμσεν καθώς διαμηνύθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η φράση «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos»… Πηγή: thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ όταν ο Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός

«Θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos...»
Ο Αντώνης ΣαμαράςΟ Αντώνης Σαμαράς
 Category: Πολιτική Ετικέτες:
Συντάκτης:
Το κρίσιμο φθινοπωρινό ραντεβού Σόιμπλε-Τόμσεν που αποφασίστηκε σκληρή γραμμή στην κυβέρνηση Σαμαρά για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο χαλάρωσης για τον Τσίπρα.
Μια μυστική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν καθόρισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το ραντεβού έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Αγκελα Μέρκελ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οποία, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να «χαλαρώσουν» οι όροι της πέμπτης αξιολόγησης προκειμένου να επιταχυνθεί η έξοδος από το Μνημόνιο και να οπλιστεί η τότε κυβέρνηση με επιχειρήματα κατά του επερχόμενου Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί και δείπνο Σόιμπλε – Σαμαρά στο οποίο ο γερμανός υπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναγκάζοντας τον Eλληνα πρωθυπουργό να προστρέξει στην καγκελάριο.
Στο ραντεβού Σόιμπλε-Τομσεν (αμφότεροι είχαν πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία) το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο γερμανός υπουργός ήταν κάθετος: καμία διευκόλυνση καθώς θα κατέληγε εν τέλει όπλο στα χέρια του επερχόμενου Τσίπρα αφήνοντάς του περισσότερα περιθώρια κινήσεων. Ο Σόιμπλε οχυρωμένος δεν έκανε βήμα πίσω και θέλησε να περιμένει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Σε εκείνη τη φάση, στις πολλές επαφές που έγιναν μεταφέρθηκαν οι... διαθέσεις Σόιμπλε και Τόμσεν καθώς διαμηνύθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η φράση «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos»…
Πηγή: thetoc.gr

Η ΝΔ πάει από δεξιά προς κέντρο και παρουσιάζει πρόγραμμα

Η ΝΔ πάει από δεξιά προς κέντρο και παρουσιάζει πρόγραμμα

Η ΝΔ πάει από δεξιά προς κέντρο και παρουσιάζει πρόγραμμα

Filipino Women for Love
Hot, Nice, Good at Housekeeping. Try a Date with Filipino Women!
www.idateasia.com
Επισπεύδεται η ανακοίνωση των γαλάζιων προτάσεων, καθώς μετά την επιστροφή στις ρίζες η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει στο μεσαίο χώρο
Ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε ως ιδεολογικό στίγμα την επιστροφή στο μεσαίο δρόμο.
Οι πρώτες κινήσεις του όμως με το που ξεκίνησε ή προεκλογική περίοδος είχαν ως στόχο την επανασυσπείρωση παραδοσιακών δεξιών ακροατηρίων: Η έμφαση στο μεταναστευτικό αν και με σαφώς ηπιότερη φρασεολογία από ο,τι μέχρι πρόσφατα, οι επισκέψεις του ιδίου του κ. Μεϊμαράκη σε ιεράρχες και οι συναντήσεις του αρμόδιου τομέα με ένστολους ήταν δύο χαρακτηριστικά δείγματα.
Η λογική του κ.Μεϊμαράκη είναι ή εξής: Ανασύνταξη πρώτα των παραδοσιακών δυνάμεων της κεντροδεξιάς (και ή επίκληση του μεσαίου χώρου δίνει σαφή μηνύματα άλλωστε και στο καραμανλικό ακροατήριο, ενώ ή εκκλησιαστική ψήφος και οι ένστολοι ήταν δύο κοινά όπου υπήρξαν σημαντικές γαλάζιες απώλειες) και ταυτόχρονα άνοιγμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που δεν έχουν όμως αυστηρά κομματική ταυτότητα. Και για τα δύο, αλλά ειδικά για το δεύτερο, κρίσιμο θεωρείται ή ΝΔ να μιλήσει και με θετικό λόγο και να πείσει ότι έχει δικές της, σοβαρές, προτάσεις.
Ο χρόνος όμως μέχρι την κάλπη είναι πολύ λίγος και αυτό το ξέρουν στην ηγεσία της ΝΔ. Εξ ου και ενώ αρχικά η ΔΕΘ επρόκειτο να είναι ο κύριος σταθμός παρουσίασης του προγράμματος κατά την επίσκεψη Μεϊμαράκη στις 12-13 Σεπτεμβρίου, τελικώς φαίνεται να προκρίνεται η 6η Σεπτεμβρίου ως ημέρα των ανακοινώσεων.
Και αυτό προκειμένου αφενός να υπάρχει ισχυρό αντίβαρο στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αφετέρου περισσότερος χρόνος ώστε οι προτάσεις της ΝΔ να εντυπωθούν στην κοινή γνώμη.
Χώρος για την παρουσίαση δεν έχει επιλέγει, σίγουρα όμως δε θα πραγματοποιηθεί στο... Ζάππειο, που έχει συνδεθεί με τις διακηρύξεις Σαμαρά προτού εκλεγεί πρωθυπουργός. Ή νέα ηγεσία λαμβάνει άλλωστε πολύ σοβαρά υπόψη της τους περιορισμούς που συνεπάγεται το μνημόνιο (αλλά και τον κίνδυνο να προκύψουν νέα μέτρα με αφορμή τις συνέπειες των εκλογών στην οικονομία) για αυτό και είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε διατυπώσεις και υποσχέσεις, μη ξεχνώντας να υπενθυμίζει πως στις κυβερνήσεις συνεργασίας κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα του.
Για αυτό επίσης η έμφαση δίδεται σε ζητήματα πέραν των μνημονιακών που επηρεάζουν όμως την καθημερινότητα του πολίτη. Ενώ ταυτόχρονα όσον αφορά στα μνημονιακά διαχωρίζονται οι μεταρρυθμίσεις που αποκαλούνται αναγκαίες από υφεσιακά μέτρα, για τα  οποία προτείνεται ή οδός της επαναδιαπραγμάτευσης.

Δημοσκόπηση - ανατροπή Iskra: ΝΔ 24% - ΣΥΡΙΖΑ 22% - Λαϊκή Ενότητα 10%

ΣΕ ΠΤΩΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Δημοσκόπηση - ανατροπή Iskra: ΝΔ 24% - ΣΥΡΙΖΑ 22% - Λαϊκή Ενότητα 10%

Δημοσκόπηση - ανατροπή Iskra: ΝΔ 24% - ΣΥΡΙΖΑ 22% - Λαϊκή Ενότητα 10%

Προβάδισμα δύο μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση που παρουσιάζει η ιστοσελίδα «Iskra». Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Λαϊκή Ενότητα παρουσιάζεται τρίτη με 10%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα πραγματικά αποτελέσματα αυτή την στιγμή είναι τα εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 22%
ΝΔ 24%
ΛΑ.Ε. 10%
Χρυσή Αυγή 9%
ΚΚΕ 8%
ΠΟΤΑΜΙ 6%
ΠΑΣΟΚ 4,5%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 3,5%
ΛΕΒΕΝΤΗΣ 3,2%.

Τι φόρους πρέπει να πληρώσουμε μετά τις εκλογές

Τι φόρους πρέπει να πληρώσουμε μετά τις εκλογές


Φόρους άνω των 12,4 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταβληθούν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα από αύριο Δευτέρα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Η κακή οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους τελευταίους μήνες του έτους το πλήθος των φόρων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στον κακό προγραμματισμό αποδίδεται και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Ωστόσο, οι εκλογές δεν «επιτρέπουν» τη νωρίτερη καταβολή των φόρων! Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 12,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές κατανέμονται ως εξής:
• Φόρος εισοδήματος.  Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν την ερχόμενη Δευτέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν καταλογισθεί φόροι ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε 2,2 εκατ. φορολογούμενους. Μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
• ΕΝΦΙΑ.  Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εκλογές. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
• Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.
• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.
• Από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που προκύπτει για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Συνολικά από την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και συντάξεων θα καταβληθούν περίπου 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του έτους.
• Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Βέβαια οι ανωτέρω φόροι δεν είναι οι μοναδικοί που θα καταβληθούν από τους 8 εκατ. φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συνολικά από τη Δευτέρα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 24,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12,3 δισ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης).

 31/8/2015
Πηγή: www.news247.gr

Sunday, August 30, 2015

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni SpA» ανακοίνωσε την Κυριακή την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου. Μεγάλο ενεργειακό όφελος για την περιοχή.
Το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως «Shorouk Block», στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει 850 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου. Από πλευράς απόδοσης είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου αν το συγκρίνουμε για παράδειγμα με τη Νορβηγία όπου η συνολική πιθανή ποσότητα εξόρυξης φτάνει τα 790 δις κυβικά μέτρα.
Κλίμα ευφορίας στο Κάιρο
Το γιγάντιο αυτό κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 100 τ.χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Η ανακάλυψη του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ευφορία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Εni ανακοίνωσε ότι θα προβεί αμέσως σε συγκεκριμένη οικονομική εκτίμηση του οικοπέδου με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ανακάλυψης με αρχικό χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
Από τη συνάντηση του Αιγύτπιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENI
Από τη συνάντηση του Αιγύτπιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENI
«Η ιστορική αυτή ανακάλυψη θα είναι σε θέση να μεταμορφώσει το ενεργειακό σενάριο για την Αίγυπτο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα βοηθήσουν στην γρήγορη παραγωγή», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος επισκέφτηκε το Κάιρο και συζήτησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλάμπ για την ιστορική ανακάλυψη. Τα συγχαρητήρια του στην εταιρεία έδωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για την«εκπληκτική» ανακάλυψη.
Στρατηγικό και οικονομικό όφελος
Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα στον αραβικό κόσμο και στο επίκεντρο του στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος της Ιταλίας. Στο παρελθόν οι Ιταλοί έκαναν σημαντικές επενδύσεις στη γειτονική Λιβύη, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω βίαιων ταραχών, το εκεί οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανασφαλές. Η εταιρεία Eni έχει μακρόχρονη παρουσία στην Αίγυπτο, από το 1954 μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΙΕOC και είναι ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο.
Η ενεργειακή κρίση στην Αίγυπτο μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.
Η ενεργειακή κρίση στην Αίγυπτο μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.
Εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια η Αίγυπτος κατέληξε να είναι εισαγωγέας ενέργειας, ενώ παλιότερα εξήγαγε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο εξωτερικό. Πολλές φορές υπάρχουν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο προκαλεί μερικές φορές πολιτικές ταραχές. «Μια ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του ενεργειακού κενού της Αιγύπτου», λέει ο Ρόμπιν Μιλς, αναλυτής από τη Manaar Energy Consulting στο Ντουμπάι μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg και προσέθεσε: «Θα πρέπει να εστιάσουν στις εγχώριες ανάγκες και μετά να συζητήσουν για σχέδια εξαγωγών. Επίσης, θα χαλάσουν τα σχέδια του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».
Τα νέα συμβόλαια της Eni με την κυβέρνηση στο Κάιρο δεν αφορούν μόνο την περιοχή στη Μεσόγειο αλλά και τον Κόλπο του Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου, ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή. To Μάρτιο ο ενεργειακός κολοσσός της BP αποκάλυψε σχέδια για επενδύσεις 12 δις στα οικόπεδα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία DEA. Όλα αυτά δίνουν ισχυρή ώθηση στην Αίγυπτο και την καθιστούν σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή της Μεσογείου.
Διογένης Δημητρακόπουλος (Reuters, AP, AFP, dpa)

Liberals and Tories attack NDP platform as Mulcair campaigns in Nova Scotia

Liberals and Tories attack NDP platform as Mulcair campaigns in Nova Scotia

HALIFAX - NDP Leader Tom Mulcair was the only major party leader on the campaign trail Sunday as he took his election campaign to the Maritimes, but the other two parties weren't completely out of the spotlight as they both took aim at the New Democrats' platform.
Mulcair campaigned in Halifax on Sunday, the largest urban centre in a part of the country that once was the exclusive preserve of the Conservatives and Liberals.
The New Democrats currently hold three seats in Nova Scotia _ they have a fourth in New Brunswick.
Don Desserud, a political science professor at the University of Prince Edward Island, said the NDP stands to gain ground in Nova Scotia this election. He said the party is now seen as a valid option for voters.
"A vote for the NDP is not seen, as it has been in every election before now, as a wasted vote, or a vote for a party that is lucky to finish third or is at the very best going to be the official Opposition," said Desserud from Cornwall, P.E.I., on Sunday.
"Now it's a party that is leading in the polls and has support across the country. It's the party that looks like, at this point anyway, could win this election.
It appeared the Conservatives and Liberals agreed with the assessment as they both held news conferences to attack the New Democrats' platform, claiming it contains a multibillion-dollar hole.
The Liberals said there's a $28-billion gap between Mulcair's promises of new spending and his pledge that an NDP government would balance all its budgets over a four-year term.
Meanwhile the Conservatives put up cabinet heavyweight Jason Kenney, who said there's at least an $8-billion gap and that's just in the first year of an NDP government.
Mulcair dismissed both claims, saying his party has carefully costed its platform. He said the other two parties are becoming desperate as they look at some recent polls that put the NDP in the lead.
Follow (at)Aly Thomson on Twitter.

Friday, August 28, 2015

Καιρός να γυρίσουμε σελίδα - γνώμες - Το Βήμα Online

Καιρός να γυρίσουμε σελίδα - γνώμες - Το Βήμα Online

Οι νέες απειλές - γνώμες - Το Βήμα Online

Οι νέες απειλές - γνώμες - Το Βήμα Online

Υπεγράφη το ΠΔ: Διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Υπεγράφη το ΠΔ: Διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες - Νέα Βουλή την 1η Οκτωβριου
Υπεγράφη το ΠΔ: Διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου
εκτύπωση  

Υπογράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου και σύγκληση της νέας Βουλής την 1η Οκτωβρίου.  to vima

Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παραιτήθηκαν δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής και επτά μέλη της Νεολαίας
Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
1
εκτύπωση  

Δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της κίνησης των «53» καθώς και επτά μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, που είχαν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Με κοινή ανακοίνωσή του τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και μέλη της κίνησης των 53, Μάνια Μπαρζέφσκι και Δημοσθένης Παπαδάτος δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι πια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στην υιοθέτηση του μνημονίου.

Την ίδια ώρα οι Μαρίζα Θεοτοκάτου, Όλγα Κλείτσα, Εύα Μάντζαρη, Δημήτρης Μιλάνος, Παναγιώτης Μωράκης, Δημήτρης Ταλαίπωρος και Παντελής Τσομπανέλλης, μέλη του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα του κόμματος δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους την αποχώρησή τους κάνοντας λόγο για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της ηγεσίας του, για αντιδημοκρατικές μεθόδους χάραξης πολιτικής, παράλυση των δημοκρατικών διαδικασιών και κυριαρχία της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής.

Ολόκληρη η δήλωση των Μ. Μπαρζέφσκι και Δημ. Παπαδάτου

«Δεν μπορούμε πια να είμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ
Για όσες και όσους ανήκουμε στην Αριστερά, κομματικότητα είναι η ενιαία στάση απέναντι σε κοινούς αντιπάλους (το κράτος, το κεφάλαιο και τους διεθνείς «θεσμούς» του), και μαζί, η υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων που λαμβάνονται δημοκρατικά.

Κομματικότητα, αντίθετα, δεν είναι η αφωνία ή η «ρεαλιστική» προσαρμογή, τη στιγμή που η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του κόμματος αποδέχεται ρητά ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το Τρίτο Μνημόνιο. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι «κομματικότητα» η ακύρωση της συλλογικής μας δέσμευσης, το κόμμα να αναζητήσει τρόπους απεγκλωβισμού σε Έκτακτο Συνέδριο πριν από τις εκλογές – ούτε βεβαίως η πολλοστή υπέρβαση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες-καρικατούρα. Όλα αυτά, και άλλα ακόμα, είναι μονομερείς ενέργειες που εσωτερικεύουν την ήττα της 12ης Ιουλίου ως μη αναστρέψιμη. Όταν το κόμμα καταργείται χωρίς καν τα προσχήματα, δεν μπορούμε πια να είμαστε μέλη του κόμματος στο οποίο στρατευτήκαμε αυτά τα 11 χρόνια, χωρίς οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων, στα εύκολα και στα (πολύ) δύσκολα.

Στις 12 Ιουλίου ηττήθηκε συντριπτικά η στρατηγική που χάρισε στο κόμμα μας τη νίκη στις εκλογές του Γενάρη: η στρατηγική της αντιμετώπισης της λιτότητας μέσα στην Ευρωζώνη, που ήδη πριν από τις εκλογές, προσανατολίστηκε μονοσήμαντα στο να πειστούν για το δίκιο μας οι «θεσμοί», ως εάν να ήταν δυνατό η ισχύς να υποκατασταθεί από την πειθώ. Αν όμως η ήττα αυτή της στρατηγικής μας δεν ήταν μοιραία, το ίδιο ισχύει και για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε προεδρικό κόμμα της μνημονιακής διαχείρισης. Καθημερινά πια πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις ότι, ανεξαρτήτως της θέλησης των μελών, η μετάλλαξη αυτή είναι οριστική. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας: ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια εφικτός.

Δεν πιστέψαμε ποτέ, ούτε και σήμερα το πιστεύουμε, ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια μπορεί να εξαντλεί την πολιτική της Αριστεράς. Ήδη από το 2010, ωστόσο, επιμείναμε στην ανάγκη να μην αποκοπεί η μάχη κατά της λιτότητας με τις μάχες για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, σε πείσμα τότε της μνημονιακής Κεντροαριστεράς ή των φιλικά προσκείμενων ΜΚΟ. Αυτή η συνάρθρωση ήταν που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει σε τομές στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο νόμος για την ιθαγένεια χτες ή η πολιτική υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας σήμερα. Στο εξής, ωστόσο, ακόμα και οι μάχες αυτές είναι υπονομευμένες: τόσο γιατί η υπερλιτότητα στην οικονομία δεν θα πάψει να «ροκανίζει» μαζί και τη δημοκρατία, όσο και γιατί το μορατόριουμ της κυβέρνησης με το «βαθύ κράτος» θα συνεχιστεί και μετεκλογικά: το φάντασμα μιας κυβέρνησης (μνημονιακής) εθνικής ενότητας και η εμμονή στην επιλογή Πανούση, περί αυτών συνηγορούν.

Μαζί με την ειλικρινή αποτίμηση όσων προηγήθηκαν, αποτίμηση χωρίς την οποία κάθε επόμενο βήμα θα είναι λειψό, θεωρούμε αναγκαία την προετοιμασία για τον νέο κύκλο αγώνων ενάντια στη λιτότητα, τα μνημόνια και την Ακροδεξιά – ιδίως όσο το κοινωνικό ρήγμα της 5ης Ιουλίου παραμένει ανοιχτό. Καταλαβαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την πολιτική εκπροσώπηση του δημοψηφισματικού ΟΧΙ είναι αναπόφευκτες (και αναγκαίες, καθώς η λαϊκιστική Ακροδεξιά καραδοκεί…), θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Αριστερά του 21ου αιώνα να υπερασπιστεί με συγκεκριμένο τρόπο πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα: να το κάνει όμως ανακτώντας τον αντικαπιταλιστικό της ορίζοντα, αποφεύγοντας πάση θυσία την εθνική περιχαράκωση και μη αποδεχόμενη εκπτώσεις στη δημοκρατία: είτε αυτή αφορά τη σχέση της με τα κινήματα, είτε την εσωτερική της ζωή – είτε, πολύ περισσότερο, τον άλλο κόσμο που, επιμένουμε, παραμένει εφικτός.

Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Τμήμα Δικαιωμάτων
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Τμήμα Δικαιωμάτων»

Ολόκληρη η ανακοίνωση των επτά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ


«Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου, που εισήγαγε στην ελληνική Βουλή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παραγνωρίζοντας τις συλλογικές αποφάσεις κόμματος και Νεολαίας και σε πλήρη αντίθεση με την λαϊκή εντολή τόσο της 25ής Γενάρη όσο και του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επισφράγισε την μετάλλαξη του φορέα που με πάθος και συνέπεια υπηρετήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κατάφερε να εκφράσει ηγεμονικά το μπλοκ των αντιμνημονιακών δυνάμεων, το κόμμα που αναδείχθηκε μέσα από τα κινήματα και τους αγώνες εργαζομένων και νεολαίας αντιστρατεύεται πλήρως τα συμφέροντά τους.
Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ούτε αφορά μόνον το κομμάτι των εφαρμοσμένων πολιτικών, η συνεχής διολίσθηση σε όλο πιο αντιδημοκρατικές μεθόδους χάραξης πολιτικής, με όλο πιο στενά κέντρα και παράκεντρα, η παράλυση των δημοκρατικών διαδικασιών, η κυριαρχία της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής μετέτρεψαν τον φορέα σε ένα κόμμα-καρτέλ, σε ένα κόμμα που λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ και το σύστημα που υπηρετούν.
Η αντιδημοκρατική λειτουργία του κόμματος που επισημοποιείται με την αναίρεση defacto από την ηγετική ομάδα, κάθε συλλογικής απόφασης, με αποκορύφωμα την προκήρυξη εκλογών πριν από το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν το κόμμα, ως μη κόμμα και την πορεία που επέλεξε χωρίς επιστροφή, αφού τα μέλη δεν έχουν καμία σύνδεση με το πεδίο της απόφασης. Επιπλέον το βάρος και η ταξικότητα των μέτρων που εισάγονται με το μνημόνιο, επιβάλλουν για να υλοποιηθούν την υπερτροφία των κατασταλτικών και ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους καθώς και την ανάγκη πλήρους συνεργασίας με την αστική τάξη της χώρας και το διεθνές ευρωπαϊκό κεφάλαιο, πράγμα που οριοθετεί σαφώς την μετέπειτα πορεία του και τον θέτουν μία και καλή απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.
Ως Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αδιαμφισβήτητη διαχρονικά ριζοσπαστική και περισσότερο ταξικά μεροληπτική θέση μας, που κατάφερε να εκφραστεί ορισμένες φορές και στις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, δεν καταφέραμε δυστυχώς και σε κανένα βαθμό να ανασχέσουμε την πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μπλεγμένη στις δικές τις παθογένειες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να αποτελέσει τον νεολαιίστικο εκείνον φορέα που με μαζικούς όρους θα εξέφραζε τις αγωνίες της γενιάς μας και θα οργάνωνε τις συγκρούσεις που σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναλάβει η νέα γενιά. Η συνεχώς αυξανόμενη έξη προς την εσωτερική σύγκρουση χωρίς νόημα, βάθος ή αναφορά στα πραγματικά ζητήματα της νεολαίας, χάριν της μικροπολιτικής και των μικροεξουσιών, η έλλειψη πολιτικού σχεδίου για την νέα γενιά και η υλοποίηση κάθε απόφασης αποσπασματικά και υποκειμενικά,η εμμονή στην ετεροβαρή ενασχόληση με το κοινωνικό έναντι του πολιτικού πεδίου, η αυταναφορικότητα και η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με άλλες νεολαιΐστικες κινήσεις στην κατεύθυνση δημιουργίας πολιτικού απελευθερωτικού κινήματος νεολαίας,συνδυασμένα με την υπακοή στις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος σε κάθε κρίσιμη στιγμή – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα - και έναν διάχυτο ευρωπαϊσμό που απέτρεπε την ανάλυση της οργάνωσης από την προσέγγιση της πραγματικότητας διαγράφοντας ή παραποιώντας έννοιες όπως ο ιμπεριαλισμός, η εξάρτηση, η δομή της ΕΕ και της Ευρωζώνης - όλα αυτά δεν βοήθησαν ώστε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ένα στιβαρό εργαλείο για την ελληνική νεολαία που ασφυκτιά εντός των πλαισίων του μνημονίου και της ΕΕ, της ανεργίας, της έλλειψης προοπτικής, της κακοπληρωμένης επισφαλούς εργασίας και της κατάθλιψης.
Η εμφατική απάντηση της ελληνικής νεολαίας απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών και ακόμα περισσότερο η κινητοποίηση των νέων ανθρώπων για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αποδεικνύει την πάγια θέση μας ότι η «χαμένη γενιά» έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει την «γενιά της ανατροπής»... όχι όμως στο σχέδιο του αντιπάλου. Αντιθέτως, πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπλοκ εκείνο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που είναι διατεθειμένες να πάνε το ΟΧΙ μέχρι τη νίκη. Αυτές οι δυνάμεις είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν διαφορετικό κοινωνικό και ταξικό προσανατολισμό. Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι οφείλουμε να συνταχθούμε ολόψυχα σε αυτή την πορεία χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς καθυστερήσεις και το κυριότερο, χωρίς άλλες ψευδαισθήσεις για δήθεν «διεργασίες» που πλέον ολοφάνερα μόνο στόχο έχουν να αναχαιτίσουν τη δυναμική των πραγμάτων και να καταστρέψουν το αξιακό υπόβαθρο των νέων αριστερών. Σε αυτή τη μάχη, καλούμε όλα τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντίστασης στην μνημονιακή βαρβαρότητα που δυστυχώς συνεχίζεται από την κυβέρνηση, για την δημιουργία ενός πλατιού αντιμνημονιακού πολιτικού κινήματος ανατροπής».
Τα μέλη του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Μαρίζα Θεοτοκάτου, Όλγα Κλείτσα, Εύα Μάντζαρη, Δημήτρης Μιλάνος, Παναγιώτης Μωράκης, Δημήτρης Ταλαίπωρος, Παντελής Τσομπανέλλης    to vima

Thursday, August 27, 2015

Αυτοί αποτελούν το νέο σχήμα της Νέας Δημοκρατίας - παλιά και νέα πρόσωπα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Αυτοί αποτελούν το νέο σχήμα της Νέας Δημοκρατίας - παλιά και νέα πρόσωπα

Τους βουλευτές που θα απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας του κόμματος, ανακοίνωσε η ΝΔ, που μπαίνει σε πλήρη προεκλογική δράση, την ώρα που διορίζεται και επισήμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις κάλπες.

Αυτοί αποτελούν το νέο σχήμα της Νέας Δημοκρατίας - παλιά και νέα πρόσωπα
Η σύνθεση των ομάδων περιλαμβάνει πολλά γνωστά στελέχη αλλά και νέα πρόσωπα, τα οποία «συνέθεσε» σε κοινό σχήμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Αναλυτικά τομείς και πρόσωπα
Δημοσιονομικής Πολιτικής Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ και Δήμας Χρίστος
Φορολογικής Πολιτικής Βεσυρόπουλος Απόστολος και Αναστασιάδης Σάββας
Εσωτερικών Γεωργαντάς Γεώργιος, Δαβάκης Αθανάσιος και Κατσαφάδος Κων/νος
Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης Κεραμέως Νίκη
Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Κυριαζίδης Δημήτριος και Κικίλιας Βασίλειος
Εθνικής Άμυνας Κεφαλογιάννης Ιωάννης και Καραμανλής Κων/νος του Αχιλλέα
Εξωτερικών Κουμουτσάκος Γεώργιος και Τσιάρας Κων/νος
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Οικονόμου Βασίλειος, Βαγιωνάς Γεώργιος και Μπουκώρος Χρήστος
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αυγενάκης Ελευθέριος και Γιαννάκης Στέργιος
Ναυτιλίας & Αιγαίου Μηταράκης Παναγιώτης
Τουρισμού Κόνσολας Εμμανουήλ και Γκίκας Στέφανος
Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας ο Σκρέκας Κων/νος
Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Μπασιάκος Ευάγγελος και Κατσανιώτης Ανδρέας
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αραμπατζή Φωτεινή, Καρασμάνης Γεώργιος, Κασαπίδης Γεώργιος, Κοντός Αλέξανδρος και Χαρακόπουλος Μάξιμος
Υγείας Κέλλας Χρήστος, Βλάσης Κων/νος, Γιόγιακας Βασίλειος και Σαλμάς Μάριος
Πολιτισμού Ράπτη Έλενα και Τζαβάρας Κων/νος
Παιδείας και Θρησκευμάτων Φορτσάκης Θεόδωρος, Αντωνιάδης Ιωάννης, Στύλιος Γεώργιος
Αθλητισμού Κουκοδήμος Κων/νος, Ανδριανός Ιωάννης και Καραμανλή Άννα
Έρευνας & Καινοτομίας Κοψαχείλης Τιμολέων και Μαρτίνου Γεωργία
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρ. Δικαιωμάτων Αθανασίου Χαράλαμπος
Μακεδονίας – Θράκης Δημοσχάκης Αναστάσιος και Καράογλου Θεόδωρος