Tuesday, March 29, 2016

Το φθηνό χρήμα κατάρα για την Πορτογαλία;

Οικονομία

Το φθηνό χρήμα κατάρα για την Πορτογαλία;

Η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ επιδρά ως ηρεμιστική ένεση: επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μετατίθενται και ο κόσμος δανείζεται για να καταναλώνει. Επιστρέφει η Πορτογαλία στο κακό παρελθόν της;
Ο Zoάο Σεσάρ ντας Νέβες, καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, μιλά με τα χειρότερα λόγια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Τα μέτρα που έλαβε δεν λύνουν προβλήματα αλλά επιδρούν όπως μια ισχυρή ηρεμιστική ένεση», δηλώνει κατηγορηματικά. Βέβαια η πρόθεση της ΕΚΤ με την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ήταν να βοηθήσει ακριβώς τις προβληματικές χώρες της νότιας Ευρώπης. Με φθηνά δάνεια μπορούν να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην ακινητοποιημένη οικονομία, να τονωθεί η ανάπτυξη και η κατανάλωση. «Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», παρατηρεί ο Πορτογάλος καθηγητής. «Γι´ αυτό και όλοι είναι τώρα είναι θυμωμένοι με την ΕΚΤ, οι πλούσιες χώρες του βορρά και οι φτωχές του νότου".

Δεν γίνονται νέες επενδύσεις
Ζoάο Σεσάρ ντας Νέβες: «Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ δεν λύνουν προβλήματα αλλά επιδρούν όπως μια ισχυρή ηρεμιστική ένεση»
Ζoάο Σεσάρ ντας Νέβες: «Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ δεν λύνουν προβλήματα αλλά επιδρούν όπως όπως μια ισχυρή ηρεμιστική ένεση»
Θα περίμενε κανείς ότι η Πορτογαλία θα είχε κάθε λόγο να χαίρεται: από τότε που η ΕΚΤ μοιράζει σχεδόν τζάμπα εκατομμύρια, έπεσαν δραστικά οι τόκοι για τα πορτογαλικά ομόλογα. Μεσοπρόθεσμα κοστίζουν στο κράτος λιγότερο από 2%, μακροπρόθεσμα κάτι λιγότερο από 3%. Αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στη μείωση του χρέους και διευκολύνει διάφορες κινήσεις στον προϋπολογισμό. Η υπεραφθονία ρευστότητας ευνοεί τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. «Μόνο που τα λεφτά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει να φτάσουν» διαπιστώνει ο Zoάο Σεσάρ ντας Νέβες. «Ο κατάλογος με τις τράπεζες που θέλουν να δανειστούν χρήματα είναι τεράστιος», λέει από την πλευρά του ο Βίκτορ Ολιβέιρα, επικεφαλής της εταιρείας Vangest που παράγει και πωλεί σε όλο τον κόσμο ειδικές φόρμες για τη βιομηχανία και η οποία δεν έχει ανάγκη από δάνεια.
Όμως επειδή στο παρελθόν οι τράπεζες στην Πορτογαλία τοποθέτησαν τόσα πολλά χρήματα κυριολεκτικά στην άμμο, τώρα δίνουν δάνεια μόνο όταν είναι απόλυτα βέβαιες ότι δεν θα χάσουν. Επενδύσεις για επεκτάσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη, δεν διαγράφονται στον ορίζοντα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και πιο τολμηρές, δεν παίρνουν τίποτα. Το φθηνό χρήμα έχει καταχωνιαστεί στις τράπεζες.
Κακοί οιωνοί
Και πάλι της μόδας τα ακίνητα σε τιμές ακριβοθώρητες
Και πάλι της μόδας τα ακίνητα σε τιμές ακριβοθώρητες
Αντίθετα στον αέρα βγαίνουν ήδη οι πρώτες εικασίες για φούσκες: τα ακίνητα κυρίως στην πρωτεύουσα πωλούνται σε απίστευτες τιμές. Την εμφάνισή τους κάνουν και πάλι καταναλωτικά δάνεια. Το φτηνό χρήμα από την ΕΚΤ οδηγεί στις γνωστές ατραπούς του δανεισμού και αποτελεί ένα πολύ κακό σημάδι, προειδοποιεί ο καθηγητής Σεζάρ ντας Νέβες. Βέβαια, υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου από την ΕΕ που δυσκολεύουν τον κρατικό δανεισμό, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι επινοητικοί δήμαρχοι δεν θα ιδρύσουν κρατικές εταιρείες για να πάρουν φτηνά δάνεια. Τέτοιες πρακτικές οδήγησαν στο παρελθόν τη χώρα στην κατακόρυφη αύξηση του κρατικού χρέους.
Εκείνο που φοβάται ο Πορτογάλος οικονομολόγος είναι μήπως οδηγήσει η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων τη χώρα του στο κακό παρελθόν. Κυρίως όμως αφαιρεί από τους πολιτικούς την πίεση για μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό και τη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων. Δευτερευόντως η ΕΚΤ με την πολιτική της κρατά στη ζωή πορτογαλικές τράπεζες που χωρίς το φτηνό χρήμα θα είχαν καταρρεύσει. «Είναι γεγονός ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε πάρει αυτή την απόφαση, θα είχαν καταρρεύσει οι τράπεζες, αλλά έτσι δεν επιλύονται τα δομικά προβλήματά μας, απλά μετατίθενται χρονικά» διαπιστώνει ο Σεζάρ ντας Νέβες.

Επιστροφή στο κακό παρελθόν
Με την πολιτική Ντράγκι επιστρέφει η Πορτογαλία στο κακό παρελθόν;
Με την πολιτική Ντράγκι επιστρέφει η Πορτογαλία στο κακό παρελθόν;
Και έτσι η ζωή συνεχίζεται όπως μέχρι τώρα, Τουλάχιστον οι μικρομεσαίοι που επλήγησαν όσο κανείς άλλος από την κρίση, χαίρονται από την ανέλπιστη ευλογία του φτηνού χρήματος της ΕΚΤ. Κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν σταθερό αλλά και κατασχέσιμο εισόδημα, δανείζοντα λεφτά από την τράπεζα και αγοράζουν ακριβά προϊόντα γνωστών εταιρειών. Επενδύουν σε ακριβά αυτοκίνητα και διαμερίσματα που πολύ συχνά ούτε καν χρειάζονται. Με άλλα λόγια, αντί να ευνοηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ξοδεύεται δανεικό χρήμα σε καταναλωτικά αγαθά. Έτσι, προδιαγράφονται οι συνθήκες για την επόμενη κρίση στην Πορτογαλία, αυτή τη φορά και χάρη στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Γιόχεν Φάγκετ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sunday, March 27, 2016

Οικονομικές συμφωνίες και συνεργασία κατά της τρομοκρατίας μεταξύ Τουρκίας - Ιορδανίας

Οικονομικές συμφωνίες και συνεργασία κατά της τρομοκρατίας μεταξύ Τουρκίας - Ιορδανίας

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
ABDULLAH ERDOGAN
Εκτύπωση
Συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, είχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα, Κυριακή. 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών της χώρας, υπογράμμισε στη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό ομόλογό του ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η Ιορδανία και η Τουρκία συνορεύουν με τη Συρία και το Ιράκ, δυο χώρες όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις. Και οι δύο μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014 με επικεφαλής τις ΗΠΑ και πλήττει τους τζιχαντιστές.
Oι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα, Κυριακή, μια σειρά οικονομικών συμφωνιών, οι οποίες αφορούν κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της βιομηχανίας, των εξαγωγών και της μεταφοράς φυσικού αερίδου.
«Εξαγωγέας τρομοκρατών»
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της «Middle East Eye» που δημοσιεύτηκε επίσης την Κυριακή αναφέρει ότι στις 11 Ιανουαρίου ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας είχε εξαπολύσει πυρά εναντίον της Τουρκίας, κατηγορώντας τη χώρα ότι αφήνει σκόπιμα τους εξτρεμιστές να διαφύγουν προς την Ευρώπη.
Ο ίδιος είχε προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις σε μια συνάντησή του με το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν είχε διστάσει να πει ότι «η Τουρκία εξάγει τρομοκράτες στην Ιορδανία».
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄είχε προσθέσει ακόμα ότι η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει σε μια «θρησκευτική λύση» στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα στηρίζει τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο συριακός εμφύλιος και η προσφυγική κρίση έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Ιορδανίας – Τουρκίας. Ο Independent αναφέρει μάλιστα ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄είναι εξοργισμένος με το γεγονός ότι η Ευρώπη παρείχε χρηματική βοήθεια στην Τουρκία για να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Πράγματι η Ιορδανία είναι 10 φορές μικρότερη σε μέγεθος από την Τουρκία, παρόλα αυτά η πρώτη χώρα φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες -αναλογικά με τον πληθυσμό της-.

Μητσοτάκης: Πιο επίκαιρη από ποτέ η πολιτική παρακαταθήκη του Ελ.Βενιζέλου

Μητσοτάκης: Πιο επίκαιρη από ποτέ η πολιτική παρακαταθήκη του Ελ.Βενιζέλου

Ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο
Μητσοτάκης: Πιο επίκαιρη από ποτέ η πολιτική παρακαταθήκη του Ελ.Βενιζέλου
εκτύπωση  

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων.

Το φετινό πολιτικό μνημόσυνο συνέπεσε με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 18 Μαρτίου 1936.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες 80 χρόνια από το θάνατο του πιο σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου.

» Ενός ηγέτη με όραμα. Ενός ηγέτη που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ενός μεγάλου μεταρρυθμιστή. Ενός ηγέτη, ο οποίος αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με πείσμα, με επιμονή και πρωτοφανή γενναιότητα.

» Στις δύσκολες συνθήκες, που περνά σήμερα η χώρα, η πολιτική παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι επίκαιρη περισσότερο παρά ποτέ.

» Ένας άνθρωπος, ο οποίος τόλμησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος τόλμησε να υλοποιήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις. Ένας άνθρωπος, του οποίου το προσωπικό ρολόι ήταν συγχρονισμένο με το ρολόι της Ιστορίας. Ένας άνθρωπος, όμως, ο οποίος εξέφρασε - με τον πιο αυθόρμητο τρόπο - τη λαϊκή ψυχή, την ψυχή του Κρητικού, την ψυχή του Έλληνα.

Η ιστορική του παρακαταθήκη παραμένει τόσο βαριά όσο είναι και επίκαιρη.»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ : «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΥΑΛΟ ?»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ : «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΥΑΛΟ ?»
Ένα χαρακτηριστικό φωτομοντάζ που κυκλοφορεί σε πολλές ξένες ιστοσελίδες δείχνει και όλη την τραγική ειρωνεία των τελευταίων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης.
Οι ηθικοί αλλά και εν πολύς φυσικοί αυτουργοί αυτών των επιθέσεων είναι αυτοί που εξέθρεψαν το τέρας των δολοφόνων Τζιχαντιστών, δηλαδή οι ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλη Βρετανίας, που με δίκες τους ενέργειες αποσταθεροποίησαν μιας σειρά σταθερών καθεστώτων στην Μέση Ανατολή προκαλώντας το σημερινό χάος μέσα στις χώρες τους.
Τα επεσήμανε αυτό εδώ και χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμήρ Πούτιν, που ήξερε ότι και αυτός ήταν ο κύριος στόχος αυτών των ισλαμιστών δολοφόνων αλλά κανείς δεν τον άκουγε παρά προσπαθούσαν να αποσταθεροποιήσουν και τον ίδιο.
Πόσο σωστή είναι εδώ η παροιμία : «Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα.»
Άραγε τώρα έβαλαν μυαλό ?
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Friday, March 25, 2016

Τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκειών έπλυνε ο Πάπας «Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:52 Τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκειών έπλυνε ο Πάπας 4 emailεκτύπωση «Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπλυνε τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκευμάτων, στην τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των Ρωμαιοκαθολικών. Ένας χριστιανός, ένας μουσουλμάνος και ένας ινδουιστής στάθηκαν μπροστά στον ποντίφικα και εκείνος γονάτισε για να τους πλύνει τα πόδια, όπως είχε κάνει και ο Ιησούς με τους Μαθητές του. Ορισμένοι, όπως μετέδιδαν τα ιταλικά ΜΜΕ, δάκρυσαν μπροστά στην χειρονομία του αργεντινού Πάπα. Ο Φραγκίσκος κατήγγειλε τον πόλεμο και τους εμπόρους όπλων, που κερδίζουν δισεκατομμύρια σκορπώντας θάνατο και δυστυχία. Η τελετή έγινε κοντά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Καστελνουόβο ντι Πόρτο, λίγο έξω από την Ρώμη. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, αλλά είμαστε αδέλφια και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά» κατέληξε ο Πάπας.

Τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκειών έπλυνε ο Πάπας

«Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού»
Τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκειών έπλυνε ο Πάπας
4
εκτύπωση  

«Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπλυνε τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκευμάτων, στην τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των Ρωμαιοκαθολικών.

Ένας χριστιανός, ένας μουσουλμάνος και ένας ινδουιστής στάθηκαν μπροστά στον ποντίφικα και εκείνος γονάτισε για να τους πλύνει τα πόδια, όπως είχε κάνει και ο Ιησούς με τους Μαθητές του.

Ορισμένοι, όπως μετέδιδαν τα ιταλικά ΜΜΕ, δάκρυσαν μπροστά στην χειρονομία του αργεντινού Πάπα.

Ο Φραγκίσκος κατήγγειλε τον πόλεμο και τους εμπόρους όπλων, που κερδίζουν δισεκατομμύρια σκορπώντας θάνατο και δυστυχία.

Η τελετή έγινε κοντά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Καστελνουόβο ντι Πόρτο, λίγο έξω από την Ρώμη.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, αλλά είμαστε αδέλφια και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά» κατέληξε ο Πάπας.

«Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού»
Τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκειών έπλυνε ο Πάπας
4
εκτύπωση  

«Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπλυνε τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκευμάτων, στην τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των Ρωμαιοκαθολικών.

Ένας χριστιανός, ένας μουσουλμάνος και ένας ινδουιστής στάθηκαν μπροστά στον ποντίφικα και εκείνος γονάτισε για να τους πλύνει τα πόδια, όπως είχε κάνει και ο Ιησούς με τους Μαθητές του.

Ορισμένοι, όπως μετέδιδαν τα ιταλικά ΜΜΕ, δάκρυσαν μπροστά στην χειρονομία του αργεντινού Πάπα.

Ο Φραγκίσκος κατήγγειλε τον πόλεμο και τους εμπόρους όπλων, που κερδίζουν δισεκατομμύρια σκορπώντας θάνατο και δυστυχία.

Η τελετή έγινε κοντά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Καστελνουόβο ντι Πόρτο, λίγο έξω από την Ρώμη.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, αλλά είμαστε αδέλφια και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά» κατέληξε ο Πάπας.

Εκτακτη Συνεδρίαση των «28»: Ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την τρομοκρατία

Εκτακτη Συνεδρίαση των «28»: Ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την τρομοκρατία

Συνεχίζεται η συνεδρίαση που συνεκλήθη κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας - Ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.
Εκτακτη  Συνεδρίαση των «28»: Ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την τρομοκρατία
5
εκτύπωση  

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
Επιπλέον ζητούν:
  • την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν,
  • τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων,
  • την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών,
  • την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,
  • την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων,
  • την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και
  • την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.
Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.

Η συνεδρίαση, συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας. Ανάλογη έκτακτη συνεδρίαση είχε γίνει και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Από την πρώτη στιγμή, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες ήγειραν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων συναγερμού: Το Βέλγιο βρισκόταν σε υψηλή επιφυλακή (επίπεδο 3) για μεγάλη περίοδο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και μάλιστα οι Αρχές είχαν ενισχύσει το συναγερμό αμέσως μετά τη σύλληψη του Σαλέχ Αμπντεσλάμ την προηγούμενη εβδομάδα, φοβούμενες «αντιδράσεις» τζιχαντιστικών πυρήνων. Τελικά όμως δεν απετράπη το χτύπημα.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο νήμα με το Παρίσι -που υπήρχε ήδη, στην αντίστροφη κατεύθυνση, και στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου- κάνει αρκετούς στην ΕΕ να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέχρι τώρα πλαισίου στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των «28».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αναφορά του γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ (με χαρτοφυλάκιο την ψηφιακή οικονομία) στην εφημερίδα Bild την Πέμπτη, ημέρα της συνεδρίασης: «Πρέπει ξεκάθαρα εκτός των άλλων να συζητηθούν και οι ελλείψεις των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας» είπε. «Ακόμη και μόνο στις Βρυξέλλες υπάρχουν διάφορες αστυνομικές Αρχές που δεν συνεργάζονται επαρκώς, κάτι που δεν μπορεί να μείνει έτσι» είπε.

O γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας εκφράστηκε αναλόγως, στη διευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και κάλεσε σε ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών: «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε επαρκώς, χρειαζόμαστε στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας» είπε σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως «όλες οι χώρες πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες που υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή επιθέσεων». 

Ανάλογο τόνο στη διευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (από το βαυαρικό CSU): «Τέλος με τους εθνικούς εγωισμούς, το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και την μετάθεση ευθυνών, καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση» είπε, μιλώντας στη Welt.

Εξίσου ενδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου -και ειδικά του γαλλικού- την Πέμπτη: Ενώ την πρώτη ημέρα επικεντρώνονταν στις επιθέσεις, τη δεύτερη ημέρα στρέφονται στα μέτρα πρόληψης επιθέσεων.

«Τραμοκρατία: Μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της η Ευρώπη;» ρωτά το πρωτοσέλιδο της Figaro, «Μάχη κατά της τρομοκρατίας - αυτά που πρέπει να αλλάξουν τώρα» λέει το πρωτοσέλιδο της Parisien.

Βαλς: Προστασία εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Στην σκιά των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλςδιαπιστώνει «επείγουσα ανάγκη» προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - την ώρα, ωστόσο, που αποφεύγει να κάνει εικασίες για σχέση με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου.

Οι προηγούμενες επιθέσεις στη Γαλλία έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος από την ισλαμιστική τρομοκρατία για το Παρίσι λειτουργεί ουσιαστικά συμπληρωματικά με εκείνον για το Βέλγιο: Οι ομάδες της 13ης Νοεμβρίου είχαν «βάση» στο Βέλγιο, και υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι οι δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες μπορεί να είχαν σχέση με τη Γαλλία.

Ο Μανουέλ Βαλς περιορίστηκε το πρωί της Τετάρτης να πει ότι «θα δούμε εάν οι δράστες στις Βρυξέλλες ήταν μεταξύ των πάνω από 30 που έχουν ταυτοποιηθεί ως πρόσωπα που σχετίζονται με την 13η Νοεμβρίου». 

Tuesday, March 22, 2016

H χαμηλή τιμή του πετρελαίου πλήττει το Ιράκ

Οικονομία

H χαμηλή τιμή του πετρελαίου πλήττει το Ιράκ

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο η χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» πλήττει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Η κουρδική πόλη Ερμπίλ βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Μια πηγή με νερό, παγκάκια, παιδιά που παίζουν ανέμελα και ένα ζαχαροπλαστείο. Μια εικόνα από την πόλη Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων του Ιράκ. Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 η ανάπτυξη της πόλης ήταν ραγδαία, την ίδια ώρα που άλλες περιοχές του Ιράκ βυθίζονταν στο χάος. Η κεντρική αγορά ανακαινίστηκε, κτίστηκαν μεγάλα εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατακόρυφα. Για παράδειγμα οι δάσκαλοι πριν από το 2003 έπαιρναν πενήντα δολάρια το μήνα. Δέκα χρόνια αργότερα έφθασαν να παίρνουν 500 δολάρια το μήνα. Μέχρι και πριν από δυο χρόνια η πόλη Ερμπίλ θεωρούνταν το νέο Ντουμπάι.
Και σήμερα; Σήμερα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κανείς δεν θέλει να μιλάει για την οικονομική κατάσταση στην περιοχή. Ο Κουμπάτ Ταλαμπανί, αντιπρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, περιγράφει με ακρίβεια τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία είναι απόρροια εν πολλοίς των αυξομειώσεων που καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«Η παγκόσμια πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε τεράστιες επιπτώσεις για την οικονομία μας. Έχουμε έλλειμμα στον προϋπολογισμό μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς στο δημόσιο
Προσφυγικός καταυλισμός στο βόρειο Ιράκ
Προσφυγικός καταυλισμός στο βόρειο Ιράκ
Από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου η περιφερειακή κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει του μισθούς στο δημόσιο τομέα ή τους καταβάλλει μόνο εν μέρει. Με τον τρόπο αυτό κάνουν φτερά οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Όποιος έχει τύχη, τον βοηθάει η μεγάλη οικογένεια, θεσμός που δρα υποστηριστικά σε οικονομικό επίπεδο.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι δάσκαλοι στην επαρχία Σουλεϊμάνια σταμάτησαν την εργασία τους. Οι μαθητές δεν πάνε σχολείο. Στην πρωτεύουσα Ερμπίλ τα σχολεία λειτουργούν μεν, αλλά όπως λέει αυτός ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, πολλοί έχουν κατανόηση για το γεγονός ότι οι δάσκαλοι δεν πάνε στη δουλειά τους: «Έχεις ένα μισθό – όταν δεν έχεις όμως, τότε δεν δουλεύεις. Και εδώ δεν δίνουν μισθούς πια. Δεν υπάρχουν λεφτά».
Η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή, τα έξοδα όμως του κράτους του Ιράκ είναι εξαιρετικά αυξημένα εξαιτίας του πολέμου. Η χώρα πολεμάει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ, είναι αυτοί που πολεμούν κυρίως εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πολλοί Ιρακινοί από άλλες περιοχές της χώρας εκτιμούν την στάση των Πεσμεργκά. Πολλοί εξ αυτών κατάφεραν να περάσουν πλέον στις σχετικά ασφαλείς περιοχές.
Ο Κουμπάτ Ταλαμπανί λέει σχετικά: «Σε μια εποχή όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις και στην οποία έχουμε δεχθεί 1,8 εκατομμύρια εσωτερικούς πρόσφυγες και σε μια εποχή που προσπαθούμε να κρατήσουμε την κυβέρνηση σε αυτή την εποχή η χαμηλή εποχή του πετρελαίου πλήττει σοβαρά την οικονομία μας».
Μπιορν Μπλάσκε / Μαρία Ρηγούτσου

Brussels left paralyzed following day of deadly terrorist attacks

TERRORISM

Brussels left paralyzed following day of deadly terrorist attacks

The Belgian capital was hit by multiple bombings that left at least 31 people dead and dozens injured. Police are still on the hunt for one of the perpetrators, apparently affiliated with the so-called "Islamic State."
 
Watch video02:36

Brussels hit by deadly terrorist attacks

A major European capital on Tuesday was once again rocked by deadly terrorist attacks when bomb blasts around Brussels halted transportation, killed and injured dozens and forced the city into lockdown.
The so-called "Islamic State" (IS) terrorist organization claimed responsibility for the day's carnage, which left at least 30 people dead and around 230 injured. IS was also behind the November 13 attacks in Paris, which killed 130 people.
Belgien Brüssel Flughafen Zaventem Passagiere Evakuierung
Belgium's international airport was immediately evacuated following the attack
The first of the coordinated attacks occurred on Tuesday morning at Brussels Airport, just outside the city. Two back-to-back explosions, possibly caused by suicide bombers, erupted in the departures area, shattering windows and causing the ceiling to collapse. Media outlets showed chaotic scenes of dazed and terrified people running from the airport as smoke billowed from the top of the building. At least ten people died in the blasts and around 100 people were injured.
About an hour later, another blast tore through the Maelbeek subway station in the city center, near where many of the EU's institutions are located. At least 20 people were killed and another hundred injured, forcing police to evacuate frightened passengers through the subway's darkened tunnels.
Shock and solidarity
The attacks came just several days after Belgian police arrested Salah Abdeslam, following a police raid in the capital. Abdeslam was considered Europe's most wanted fugitive after having allegedly taken part in the November attacks in Paris. The connection led many in the media to speculate that Tuesday's bombings were a response to the arrest.
Belgien Brüssel Maelbeek Metro Station Verletze Helfer
At least 20 people were killed in the attack on the Maelbeek metro station
However, in a statement released soon after the blasts, IS didn't mention Abdeslam's name, instead pointing to Belgium's participation "in the international coalition against the Islamic State" as the reason for the attack.
The blasts led Brussels to lock down the city for the second time in four months, shutting down the subway and train systems. The CEO of Brussels Airport also announced that all flights would be canceled until at least midday on Wednesday, impacting some 24,000 passengers.
Yet even as shock was just starting to take hold, shows of solidarity began pouring in from around the world. The hashtag #JeSuisBruxelles - an echo of the popular #JeSuisCharlie and #JeSuisParis hastags that followed in the wake of the terrorist attacks in France last year - almost immediately started trending. Leaders in Germany and beyond condemned the violence and reiterated their commitment to defeating IS. Social media users shared images of a tearful Tintin, the iconic Belgian comic book character, as an expression of their grief.
Manhunt begins
Belgien Brüssel Anschlag Terror Verdächtiger Videostill
Surveillance footage showed three suspects, two of whom might have been suicide bombers
During a press conference on Tuesday night, Belgian officials, including Prime Minister Charles Michel, said the country would ramp up border controls and launch police raids to find the culprits behind the attacks. Surveillance footage from the airport showed three men suspected of having carried out the attacks, two of whom might have been suicide bombers and the third of whom was suspected of still being at large.
Authorities discovered a third bomb in the airport, which police deactivated. Meanwhile, a police raid on a house in a district of Brussels turned up an IS flag and another bomb.
In an address to his nation on Tuesday night, Belgian King Philippe called on his people to stand united in the face of terror.
"Faced with this threat, we will continue to respond collectively, with determination, calm and dignity," Philippe said.