Thursday, June 30, 2016

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση
1
εκτύπωση  

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων καταγράφει δημοσκόπηση της εταίρας Pulse για το Action 24.

Αναλυτικά, τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΚΚΕ 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, Ποτάμι 2,5%, ΑΝΕΛ 2,5%, ΛΑΕ 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Άλλο Κόμμα 3,5%, Αναποφάσιστοι 8,5%, Δεν Απαντούν 3%.

Η ΝΔ καταγράφει παράσταση νίκης 52% έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών σε ποσοστό 78% (έναντι 17% θετικά), ενώ στο ερώτημα αν η σημερινή οικονομική πολιτική οδηγεί στην ανάπτυξη το 79% απαντά «όχι» (έναντι 16% που απαντά «ναι»).

Θετική είναι η αξιολόγηση της επένδυσης στο Ελληνικό σε ποσοστό 64%, έναντι 30% που την κρίνουν αρνητικά.

Σε ερώτημα για τις συνέπειες του Brexit για την Ευρώπη και τους λαούς, το 45% των ερωτηθέντων την κρίνουν ως αρνητική εξέλιξη, έναντι 27% που τη θεωρούν θετική και 16% που την αξιολογούν ως ουδέτερη.

Σε ανάλογο ερώτημα για τις συνέπειες του Brexit στην Ελλάδα το 41% τη χαρακτηρίζουν αρνητική εξέλιξη, το 25% ουδέτερη και το 20% θετική.

ΔΝΤ: Η Deutsche Bank δημιουργεί τους μεγαλύτερους κινδύνους

ΔΝΤ: Η Deutsche Bank δημιουργεί τους μεγαλύτερους κινδύνους

Αποτυχία της γερμανικής τράπζας στα stress tests-Δημοσίευμα της WSJ
ΔΝΤ: Η Deutsche Bank δημιουργεί τους μεγαλύτερους κινδύνους
εκτύπωση  

H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η αναφορά αυτή έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed ότι η γερμανική τράπεζα μαζί με την ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες, μεταξύ 33 τραπεζών, που απέτυχαν στα stress tests.

«Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

Wednesday, June 29, 2016

It’s becoming quite a phenomenon’: Vancouver parents buying condos for their young kids

‘It’s becoming quite a phenomenon’: Vancouver parents buying condos for their young kids

Tags: CondosVancouver
As home prices in Vancouver continue to soar, a new trend is emerging in the city: parents buying their children – some as young as six months old – condos to prevent them from getting priced out of the market.
Chris Catliff, chief executive officer of British Columbia credit union BlueShore Financial Group, told BNN that some of his clients have begun purchasing homes for their school-aged children and grandchildren as the value of single-family homes escalates.
“They’re doing that because they’re putting it in trusts or holding companies and they’re looking at a way of investing for the long term,” he explained in an interview. “Obviously they’d rent that out for a considerable amount of time.”
Catliff said that as the supply of single-family homes has diminished, and their value has escalated more than the value of condos, he has witnessed a shift in strategy among his clients. They’re thinking more about making an investment that would meet their family’s needs in the long run rather than focusing on the short-term question of where they might move next.
“It’s becoming quite a phenomenon,” he said.
But as Catliff warns, these types of investments come with some dangers.
“How do they know where their kids will want to live in the future, what universities they’ll go to? There’s lots of things that can happen in the meanwhile. ” he said. “We instruct [our clients] to take a good look at this.”
Catfliff said that ultimately, a lot of people are happy with the returns they’ve generated in Vancouver real estate and want to put their gains back into something that will benefit their families in the long run.

Monday, June 27, 2016

tovima.gr - Στο «κόκκινο» και πάλι οι αγορές παρά τις απώλειες των 2,1 τρις. δολ

tovima.gr - Στο «κόκκινο» και πάλι οι αγορές παρά τις απώλειες των 2,1 τρις. δολ: Παρά τις απώλειες των μετοχών κατά των 2,08 τρις. δολ παγκοσμίως την περασμένη «Μαύρη Παρασκευή», καθώς

Saturday, June 25, 2016

ΠΣΕ: Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ «ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ» ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΣΕ: Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ «ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ» ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
25/06/2016
Μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές θα επιφέρει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η βρετανική αγορά αποτελεί τον 7ο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η Βρετανία αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας.
Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μεγ. Βρετανία ανήλθε το 2015 στο 1,07 δις ευρώ, ακολουθώντας θετικούς ρυθμούς αύξησης της τάξης του 2,1%, σε επίπεδο τελευταίας 5ετίας (2011-2015).
Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με το 2014. Στον αντίποδα, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Βρετανία, ακολουθούν πτωτικούς ρυθμούς (-2,3% σε μέσο όρο 5ετίας) και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 1,19 δις ευρώ.
Όπως σχολίασε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε από πρώτο χέρι στην πραγματική οικονομία τις συνέπειες της αβεβαιότητας επί των μακροοικονομικών προοπτικών της οικονομίας. Καθίσταται σαφές ότι η αστάθεια αυτή μεταφέρεται πλέον πολλαπλάσια και στην οικονομία της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν και οι πρώτες αντιδράσεις των κεφαλαιαγορών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι επίκειται ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της στερλίνας και τάση εξίσωσής της με το ευρώ μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα (και άρα και τα ελληνικά) ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά στη βρετανική αγορά. Αντίθετα, θα καταστούν φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα με άμεση συνέπεια την πρόκληση νέας ανισορροπίας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο.
Ωστόσο, οι πιέσεις προς την στερλίνα, ενδέχεται να συμπαρασύρουν και το ευρώ έναντι του δολαρίου, γεγονός που θα απορροφήσει ένα μέρος των αρνητικών πιέσεων και θα επιτρέψει διέξοδο των ευρωπαϊκών (και ελληνικών) προϊόντων προς Τρίτες Χώρες.

Σε διμερές επίπεδο, η κατάσταση ασφαλώς θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής, ειδικά αν επιβληθούν και δασμοί στο διασυνοριακό εμπόριο ΕΕ-Βρετανίας και δεν υπάρξει μία «ενδιάμεση» λύση, τύπου ειδικού καθεστώτος, στα πρότυπα των σχέσεων με τη Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας με έντονα ελληνικό χρώμα συνδέεται με την ελληνική κοινότητα της Βρετανίας (σπουδαστές και εργαζόμενους), οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές δεν αναμένονται να είναι άμεσες, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για την εδραίωση της νέας σχέσης ΕΕ-Βρετανίας. Είναι όμως πιο αναγκαίος από ποτέ ο επαναπροσδιορισμός και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η ενίσχυση του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που αναμφισβήτητα δέχθηκε ισχυρό κλονισμό. Σε μία περίοδο αστάθειας της ευρωοικονομίας, η υπόθεση του Brexit προσθέτει νέα βαρίδια και απειλεί τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (δεδομένου ότι και το 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά).
Η απάντηση στο Brexit, θα πρέπει να είναι Περισσότερη Ευρώπη, αλλά Ευρώπη του Δικαίου και της Ανάπτυξης και όχι της λιτότητας, της διάσπασης και των εντάσεων. Η Ευρώπη αναμφίβολη εισέρχεται σε μία περίοδο συνολικής ιστορικής ευθύνης».
Το διμερές εμπόριο
Το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με τη Βρετανία υπολογίζεται σε 2,27 δις ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δις ευρώ ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δις ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).

Την τελευταία 5ετία, προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές μετά από μία μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013 δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δις ευρώ.
Μάλιστα, το εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας προς τη Βρετανία χαρακτηρίζεται ως εξελιγμένο καθώς αφορά σε ποσοστό 60,5% βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν με 29,5% τα αγροτικά προϊόντα. Η Ελλάδα, επίσης εισάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα από την Βρετανία (77,4% των εισαγωγών).
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει προς τη Βρετανία φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτό. Οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως από αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.α.).
Οι διεθνοποιημένοι κλάδοι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, η υπόθεση του Brexit θα επηρεάσει και άλλους διεθνοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιδρώντας συνολικά στα επίπεδα εξωστρέφειάς της. Συγκεκριμένα, την Ελλάδα επισκέπτονται ετησίως περί τα 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν 2 δις ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των εσόδων της ελληνικής ναυτιλίας συνδέονται με επενδύσεις στο Σίτι του Λονδίνου.
Οι επιπτώσεις επεκτείνονται ακόμη και σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών «συναλλάγματος» από Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, με όρους ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, και οι οποίοι ενδέχεται να επαναπροσδιοριστούν στο προσεχές μέλλον.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Ο ΦΑΡΑΤΖ ΤΑ... ΓΥΡΝΑΕΙ


ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Ο ΦΑΡΑΤΖ ΤΑ... ΓΥΡΝΑΕΙ
25/06/2016
Μετά τη νίκη του Brexit, ο επικεφαλής του δεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) άρχισε ήδη να αλλάζει όσα υποσχέθηκε εν μέσω της εκστρατείας του για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που - κατά την εκτίμησή του - το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV, τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.
« -Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;
-Όχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και...
-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.
-Όχι αυτό...
-Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο NHS!
-Ηταν λάθος.
-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος;», ρώτησε έκπληκτη η δημοσιογράφος. 
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία θα πρέπει να διοργανώσει το δικό της δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την εγκαταλείψει, τόνισε ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς.
Το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία, μία από τις έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΟΚ, η οποία μετασχηματίστηκε αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Συγχαίρω τον βρετανικό λαό που νίκησε τις πολιτικές ελίτ τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο κ. Βίλντερς.
«Οι Ολλανδοί θέλουν να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο του προϋπολογισμού τους, των εθνικών τους συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής», κατέληξε.

Φόβος και ανησυχία μετά το ιστορικό Brexit

Φόβος και ανησυχία μετά το ιστορικό Brexit
25/06/2016
Μουδιασμένη παρακολουθεί η Ευρώπη τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit. 
Εκτός από τις χρηματοοικονομικές αλλαγές, την σοβαρή πτώση της λίρας και το σοκ στα χρηματιστήρια, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές διαδικασίες.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, αφού όπως ανέφερε ο ίδιος, θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητήθηκε ανοικτά και αναμένονται οι δικές του κινήσεις.
Ακόμη, το Brexit άνοιξε τη συζήτηση για νέο δημοψήφισμα με σκοπό την ανεξαρτησία της Σκωτίας καθώς και ενοποίηση της Βόρεις Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Από την πλευρά τους, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» η διαδικασία εξόδου της χώρας.
«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε.
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» προσθέτουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.
«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού» δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης».
Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας» πρόσθεσε.
«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.».
Παράλληλα ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.
Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

Friday, June 24, 2016

UNITED KINGDOM

Emotions run high as Britain votes to leave EU

The Leave campaign claimed a shock victory in the UK's EU referendum, but as Samira Shackle reports from London, results show a deeply divided public.
The British public woke up to uncharted political waters this morning, after delivering a shock vote to leave the European Union. The value of sterling tanked, down to its lowest level since 1985, and France overtook Britain as the world's fifth-largest economy. Continuing the morning's shockwaves, Prime Minister David Cameron, who had campaigned to Remain, announced that he will stand down in October. His most likely successor is former Mayor of London Boris Johnson, though home secretary Theresa May and chancellor George Osborne are also likely to throw their hats into the ring.
"I never thought I'd say this - I've never voted Tory in my life - but I wish that Cameron hadn't announced his resignation," says Clare Gillingham, a charity worker. "In the current chaos I don't want to see a clown like Boris Johnson take over. I am furious with Jeremy Corbyn and the Labour leadership for failing to make a decisive case for Remain. I feel we've woken up in a nightmare," she told DW.
 
Watch video02:55

What do the Brits think about the Brexit result?

Questions have also been raised about the future of Labour leader Jeremy Corbyn, who fought half-heartedly on the Remain side, at one point saying he was "7.5 out of 10" in favor of remaining in the EU. "I think you will find Labour figures later this morning calling for Jeremy Corbyn to consider his position because of the lacklustre campaign he fought," says Norman Smith, assistant political editor at the BBC. "We could end up with a situation where Cameron is gone, where Corbyn is gone. You could almost end up with a reshaping of politics at Westminster. And on the back of that we may even have a general election sooner rather than later."
Divided public
The vote was incredibly tight, and showed clear divisions in the British population. Scotland, Northern Ireland, London and other big English cities such as Manchester, Liverpool, Bristol and Leeds, overwhelmingly voted to remain, while Wales and almost the entirety of northern England voted to leave. The vote also split along age lines, with the over-65s heavily voting to leave and the younger generation to remain.
no entry sign in front of flags

Copyright: picture-alliance/AP Photo/V. Mayo
A shell-shocked Brussels is trying to come to terms with the UK's decision
As Britain reels from the shock result, emotions are running high on both sides: "This is a victory for stupidity, selfishness, and xenophobia - after a campaign dominated by lies," says Ellie Kirkham, who works in advertising and voted to remain. "I'm sick of hearing politicians like Farage say that this is a victory for 'ordinary people' - what about the 48.1 percent who voted to remain? That's a hefty chunk of the population. They are not all out-of-touch elites. I am terrified about what this means for the future of our beautiful, multicultural country," she told DW.
Yet others urge unity in the face of seismic change: "I have no sympathy with the 'Little England' xenophobia of Farage and his cohort, and I disliked how that dominated the campaign," says Chris McIntosh, a community activist who voted to leave. "But I see this as a victory for integrity and democracy. It's patronising to suggest that 52 percent of the population didn't know what they were doing. We have voted against the undemocratic and neoliberal institutions of the EU. If nothing else, the vote shows a groundswell of anti-establishment feeling that I hope will be harnessed into a progressive movement of some sort. The worst thing the left could do now would be to disengage in anger."
 
Watch video03:00

What happens next?

What next?
The often-vitriolic campaign was littered with incorrect statistics and misleading information, a barrage of noise that left many voters angry. Several of the Leave campaign's key claims have already been rowed back from. The campaign claimed on leaflets and posters that £350m would be freed up to spend on the National Health Service, a claim which Nigel Farage now says was "a mistake." While concern about immigration controls was a cornerstone of the leave campaign, out campaigner Daniel Hannan said this morning that people who voted out in order to see immigration fall would be disappointed.
people celebrating waving flags

Copyright: Reuters/T. Melville
The Leave camp has been accused of using misleading information
"I am already tired of seeing a Doomsday scenario predicted on the news, on social media, and amongst my friends," says James Garthwaite, a civil servant who voted to leave. "I don't deny that this is a period of immense change - I would have liked to see Cameron stay in office longer, and the immediate impact on sterling is dramatic. But ultimately we remain one of the largest economies in the world with a strong tradition of economic growth and stable democracy. It's insulting to Britain to say that we can't fend for ourselves."
While the Bank of England scrambles to shore up the economy and politicians attempt to navigate the unchartered territory ahead, the one thing everyone can agree on is that this is a huge change. "Who knows, perhaps the worst effects can be avoided altogether," says Guardian columnist Jonathan Freedland. "But we should not be under any illusions. This is not the country it was yesterday. That place has gone for ever."

Ένας πρώην ισλαμιστής εξομολογείται

Πολιτική

Ένας πρώην ισλαμιστής εξομολογείται

Τρεις μήνες πολεμούσε στη Συρία και τώρα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου στο Αμβούργο. Ο Χάρι Σ. ήταν μέλος σαλαφιστικής ομάδας που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Πλέον δηλώνει μετανοημένος.
Ο κατηγορούμενος Χάρι Σ. αποδέχεται όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλλει ο εισαγγελέας για την συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Η δίκη του για συμμετοχή σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας γίνεται στο Αμβούργο. Η δικογραφία εκτείνεται σε 700 σελίδες.
Ο Χάρι Σ. κατηγορείται ότι ήταν μέλος ομάδας σαλαφιστών στη Βρέμη και ότι τον περασμένο Απρίλιο πήγε στη Συρία. Εκεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος και εκπαιδεύτηκε σε ένα ειδικό στρατόπεδο. Σε ένα γερμανικό προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, ο Χάρι Σ. διακρίνεται εμφανώς να κρατάει μια σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα βάρβαρο βίντεο, στο οποίο κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους δολοφονούνται με άγριο τρόπο. Τόσο βίαιο που ο Χάρι αποφασίζει πως δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στις τάξεις του.
Για τις εμπειρίες του ο Χάρι μίλησε στον γερμανικό Τύπο ήδη πριν ξεκινήσει η δίκη. «Οι άνθρωποι είχαν πάψει να δείχνουν ανθρωπιά. Ήθελα να φύγω, δεν ήθελα να πεθάνω και να λερώσω τα χέρια μου με αίμα» είχε πει στο δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF. Το μεγάλο ερώτημα όμως που θα απασχολήσει και το δικαστήριο είναι πώς ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;
«Η καταγωγή δεν είναι προϋπόθεση για την τέλεση εγκλημάτων»
O Χάρι Σ. κατηγορείται ότι ήταν μέλος ομάδας σαλαφιστών στη Βρέμη
O Χάρι Σ. κατηγορείται ότι ήταν μέλος ομάδας σαλαφιστών στη Βρέμη
Μια ματιά στον τρόπο που μεγάλωσε ο Χάρι ίσως προσφέρεται για κάποιες εξηγήσεις. Η καταγωγή του Χάρι ειναι από την Γερμανία και την Γκάνα. Μεγάλωσε στο Λονδίνο και τη Βρέμη σε περιθωριακές συνοικίες. Κάποιοι από τους φίλους του είναι μπλεγμένοι στο οργανωμένο έγκλημα. Σε ηλικία 20 χρονών γίνεται μουσουλμάνος και ριζοσπαστικοποιήται. Στη φυλακή έχει τις πρώτες επαφές με ισλαμιστές. Το 2014 γίνεται μέλος της απαγορευμένης ένωσης «Πολιτισμός και Οικογένεια». Εκεί προσχωρεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. «Ξέφευγα από τα προβλήματα μου μέσα από ένα είδος ψευδαισθήσεων, ότι όλα θα πήγαιναν καλά» λέει ο πρώην τζιχαντιστής.
Ο παιδαγωγός Τόμας Μύκε από το Βερολίνο, ο οποίος εργάζεται στο Σύνδεσμο Πρόληψης της Βίας, τονίζει πάντως από τη δική του πλευρά πως η κοινωνική καταγωγή δεν είναι προϋπόθεση για την ριζοσπαστικοποίηση. Πολλοί νέοι όμως αισθάνονται πως δεν γίνονται αποδεκτοί από τη γερμανική κοινωνία και εκεί βρίσκουν καταφύγιο.
Ο Χάρι Σ. σήμερα φαίνεται πολύ πιο ισορροπημένος και ήσυχος. «Αυτή η ιδεολογία και το όνειρο του Χαλιφάτου είναι μια τεράστια ανοησία, ψέματα» τονίζει σε συνέντευξή του στο Ράδιο Βρέμη. «Η Γερμανία είναι σαφώς στο στόχαστρο» λέει χαρακτηριστικά. Τον ρώτησαν εάν θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία αλλά αρνήθηκε. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς 800 άτομα περίπου έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ για να εκπαιδευθούν ως τρομοκράτες. 260 εξ αυτών έχουν πιθανώς επιστρέψει. Η δίκη αυτή αναμένεται να ρίξει φως σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα.
Βέρα Κερν / Μαρία Ρηγούτσου

Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ. Βρετανία

Πολιτική

Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ. Βρετανία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η παραίτηση Κάμερον φέρνουν τόσο τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς ενώπιον σοβαρών προκλήσεων για το μέλλον τους. Καθησυχαστικός ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στη δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, αντίστοιχης με εκείνη που ακολούθησε την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ και τη νομισματική κατάρρευση του 1992, τη διαβόητη Μαύρη Τετάρτη εισέρχεται η Μεγάλη Βρετανία μετά την επικράτηση του Brexit και την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.
Eνδεχομένως η Μ. Βρετανία να οδηγηθεί σε νέες εκλογές μετά την παραίτηση Κάμερον
Eνδεχομένως η Μ. Βρετανία να οδηγηθεί σε νέες εκλογές μετά την παραίτηση Κάμερον
Ο Ντέβιντ Κάμερον, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι θα παραμείνει έως τον Οκτώβριο στην πρωθυπουργία, όταν το Συντηρητικό Κόμμα θα κληθεί πλέον μέσα από το συνέδριό του να εκλέξει το νέο ηγέτη του.
Παρά το ότι το αποτέλεσμα της άστοχης, όπως αποδεικνύεται επιλογής του δημοψηφίσματος, έπληξε ανεπανόρθωτα την πολιτική του εικόνα, δεν θα ήταν υπερβολή να εικάσουμε ότι η παραίτηση Κάμερον ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τους επόμενους μήνες. Κι αυτό διότι η αναπάντεχα μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 συνιστά αναμφισβήτητα επίτευγμα του ιδίου.
Ενδοσκόπηση για τους Συντηρητικούς αλλά και τους Εργατικούς
Mεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit φέρει και ο ηγέτης των Εργατικών Tζέρεμι Κόρμπιν
Mεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit φέρει και ο ηγέτης των Εργατικών Tζέρεμι Κόρμπιν
Οι διεργασίες στο Συντηρητικό Κόμμα πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους Εργατικούς, συγκεκριμένα την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις. Δίχως αμφιβολία μεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit βαρύνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος με την χλιαρή στάση του έναντι του Remain, ενίσχυσε τον αντιευρωπαϊσμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων από την εργατική τάξη.
Τα λαϊκά στρώματα της Βορειοανατολικής Αγγλίας, των Midlands και της Ουαλίας, τα οποία έχει πλήξει η παγκοσμιοποίηση και η αποβιομηχάνιση ψήφισαν μαζικά υπέρ της Εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Brexit καταγράφονται σχεδόν μηδενικοί αριθμοί μεταναστών. Εκτιμάται ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τα 9 εκατ. των ψηφοφόρων των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές έδωσε τη νίκη στο στρατόπεδο Leave.
Σε οικονομικό επίπεδο πάντως η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνι και η διαβεβαίωσή του ότι οι αγορές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα λόγω του ότι η Τράπεζα διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο προς άμεση εφαρμογή, οδήγησε στην μερική ανάκαμψη της στερλίνας μετά την καταβαράθρωση της νωρίς το πρωί.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Γκάμπριελ: Το Brexit θα ανοίξει δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα στην ΕΕ

«Ευκαιρία για μια επανεκκίνηση»
Γκάμπριελ: Το Brexit θα ανοίξει δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα στην ΕΕ

εκτύπωση  

Tο Brexit μπορεί να αποτελέσει «την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση» της Ευρώπης, λέει ο Ζ.Γκάμπριελ μετά το πρώτο σοκ και την χαρακτηριστική αντίδρασή του «ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη». Μετά την εξέλιξη αυτή στη Βρετανία ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας εκτιμά ότι θα ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, την οποία ωστόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχει.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι επίσης ευκαιρία για μια επανεκκίνηση», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν και πάλι ότι η Ευρώπη τους βοηθά» και «η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα γι΄αυτό», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση «της Γαλλίας, της Ισπανίας και πολλών άλλων χωρών», ο ηγέτης του SPD δηλώνει ότι υπάρχει βέβαια «στις χώρες αυτές μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά κάνοντας μόνο οικονομίες, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών αποφύγαμε να θέσουμε την εργασία και την απασχόληση στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε.

«Θα πρέπει επίσης στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συζητήσουμε εκ νέου το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανθρώπων στην Ευρώπη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασθενήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Για τον γερμανό αντικαγκελάριο, το Brexit «δεν είναι το τέλος της Ευρώπης, ούτε το τέλος της συνεργασίας με τη Βρετανία, αλλά μια σαφής ένδειξη πως η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πιο έντονα με τους ανθρώπους».