Tuesday, August 9, 2011

HΠΑ: «Δεν έχουμε ανάγκη κανένα οίκο αξιολόγησης» Πηγή: Express.gr  09/08/11-08:18
[Image]«ΟI ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη κανέναν οίκο αξιολόγησης να τους πει τι πρέπει να πράξουν προκειμένου να φέρουν σε ισορροπία το έλλειμμά τους», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε χθεσινό έκτακτο διάγγελμά του, μετά την υποβάθμιση της χώρας του από τον οίκο Standard & Poor'Αs. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου «είναι διαχειρίσιμα», παραδεχόμενος, όμως, ότι «σαφώς η καθυστέρηση που υπήρξε στην Ουάσιγκτον δεν ήταν παραγωγική», αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου.

Ανάλογου τύπου δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα χθες και ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, χαρακτηρίζοντας «φρικτό λάθος» την απόφαση της Standard & Poor'Αs και υποστηρίζοντας ότι ο οίκος «απέδειξε ότι δεν γνωρίζει να “μετρά” ορθά τα θεμελιώδη δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό ακριβώς τον οδήγησε και στο φρικτό λάθος της υποβάθμισης».
Oμως η Standard & Poor'Αs δεν ενοχλήθηκε από τις επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς χθες συνέχισε ακάθεκτη τις υποβαθμίσεις όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται άμεσα με το αμερικανικό Δημόσιο, όπως είναι οι Freddie Mac και Fannie Mae. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικών χρεών του οίκου Ντέιβιντ Μπιρς υποστήριξε ότι υπάρχουν πιθανότητες νέας υποβάθμισης των ΗΠΑ που φθάνουν έως και το 33%, ιδιαίτερα εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που όχι μόνο θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος των ΗΠΑ αλλά και θα τονώσουν την οικονομία της χώρας.

Από την πλευρά του ο οίκος Moody'Αs δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση των ΗΠΑ έως και το 2013, σε περίπτωση που «δεν υπάρξει σαφής βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας», φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι «θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2013», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να υποβαθμίσει άμεσα τις ΗΠΑ. Οσο για τον τρίτο οίκο αξιολόγησης, Fitch, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις του για την αξιολόγηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πριν από τα τέλη Αυγούστου. πηγη ΕΧPRESS

No comments: