Wednesday, September 14, 2011


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης14-09-11
«Κούρεμα» 30% στον στενό δημόσιο τομέα
 Ερχονται σαρωτικές αλλαγές με αφετηρία την έκθεση του ΟΟΣΑ
Της Φωτεινης Kαλλιρη
Tα πάνω-κάτω έρχονται στον δημόσιο τομέα, με περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους να βρίσκονται στον «αέρα», ιδιωτικούς εμπειρογνώμονες να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα υπουργεία και τους εποπτεύοντες φορείς τους και την εργασιακή εφεδρεία να εφαρμόζεται -εκτός από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- και στους απασχολούμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον στενό πυρήνα του Δημοσίου. Οι σαρωτικές αλλαγές θα έχουν αφετηρία την έκθεση του ΟΟΣΑ, με την οποία (αναμένεται να υποβληθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππα το αμέσως προσεχές διάστημα) χαρτογραφούνται οι αδυναμίες του στενού δημόσιου τομέα. Η υιοθέτηση των σκληρών εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ -προτείνουν ακόμη και άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο- θα οδηγήσει σε «κούρεμα» κατά 30% των δημοσίων υπηρεσιών, αναδιάταξη του προσωπικού με χιλιάδες μετακινήσεις από υπηρεσίες που υπολειτουργούν σε άλλες με νευραλγικό αντικείμενο και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο «Καλλικράτης» στο κράτος θα σβήσει από τον χάρτη του Δημοσίου πολλούς εποπτεύοντες φορείς NΠΔΔ, ειδικές γραμματείες, εκατοντάδες διευθύνσεις και τμήματα. Πέντε εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η κυβέρνηση για τους «πλεονάζοντες» εργαζομένους του στενού Δημοσίου: Είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες είτε θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» εφόσον έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, να ενταχθούν σε προγράμματα μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού ή να τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.
Ενιαία οργανογράμματα
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα στα υπουργεία, στα οποία θα περικοπεί το 30% των υπηρεσιών τους, ενώ θα έχουν επιτελικές αρμοδιότητες. Στο νέο σχήμα, συντονιστικό ρόλο θα έχει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Tους σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, κατά τη συνάντησή του χθες με τους γ.γ. των υπουργείων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. «Απαντώντας στο επιτακτικό αίτημα για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους», τόνισε, «έχουμε εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες πραγματοποιούμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της απλοποίησης των διοικητικών δομών των δημόσιων φορέων και κατ' επέκταση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οδηγούμαστε σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού, σε ενιαίες δομές υπουργείων, ευκολότερα διαχειρίσιμες και πιο λειτουργικές».
Ο κ. Ρόβλιας επισήμανε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 49, παρ. 12 του Ν. 3943/2011, συστήνεται σε κάθε υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες. Στη λογική αυτή το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θα αποτελέσει τον πιλότο κατά τη διαδικασία δημιουργίας των νέων οργανογραμμάτων υπουργείων και φορέων. Από την άλλη, χθες, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος άνοιξε το «παράθυρο» των απολύσεων σε τουλάχιστον 15 υπερχρεωμένους ΟΤΑ λέγοντας ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι πλεονάζοντες υπάλληλοί τους. Εν τω μεταξύ, προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες η υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 3.500 εργαζομένων από 35.000 συνολικά που απασχολούνται σε 151 φορείς. Οι φορείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 26/9 να στείλουν τη λίστα με το πλεονάζον προσωπικό.kathimerini

No comments: