Tuesday, July 12, 2016

Συνεχίζεται το παζάρι για τον εκλογικό νόμο 12/07/2016

Στουρνάρας για capital controlsΣυνεχίζεται το παζάρι για τον εκλογικό νόμο
12/07/2016
Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά κρατάει η κυβέρνηση για τις αλλαγές που στοχεύει να κάνει στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να βρει τις απαραίτητες ψήφους για την έγκρισή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συζητάει τα πάντα, ακόμη και μείωση του ορίου του 3%.
Έτσι, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.
Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για κατάργηση του 3%, ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά». 
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls.
Στην ελληνική πρόταση που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ σε δύο εβδομάδες, ανάληψη μετρητών χωρίς περιορισμό για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό, καθώς και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ακόμη επανέλαβε την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

No comments: