Wednesday, October 26, 2011


ΕΚΤ: «Ναι» από Ντράγκι σε μη συμβατικά μέτρα
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χρήση μη συμβατικών μέτρων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της κρίσης, δήλωσε ο κ. Μάριο Ντράγκι που αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου επικεφαλής της ΕΚΤ.
Στα μη συμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η διάθεση απεριόριστης ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες. «Το ευρωσύστημα είναι αποφασισμένο, με τα μη συμβατικά του μέτρα να αποτρέψει την κακή λειτουργία στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου», σημείωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Ρώμη, προσθέτοντας: «Οι παρεμβάσεις αποτρέπουν την επιδείνωση των ανισορροπιών, αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες (σ.σ.: της κρίσης)».
Θετική η απάντηση στην επιστολή Μπερλουσκόνι
Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντράγκι πήρε μέρος σήμερα στην τελετή που οργανώθηκε στο Μιλάνο για την Διεθνή Ημέρα Αποταμίευσης. «Η επιστολή αυτή περιέχει ένα οργανικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την οικονομία. Τώρα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα και συγκεκριμένα. Πρόκειται για θαρραλέες παρεμβάσεις, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις που πρόκειται οπωσδήποτε να πληγούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του σε τέσσερις ημέρες.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τζάνι Λέτα, παρών στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι «η άποψη του Ντράγκι σχετικά με την επιστολή της κυβέρνησης είναι σαφώς θετική και όλοι αναγνωρίζουν ότι για την ανάπτυξη της χώρας, η σημαντικότερη επένδυση αφορά στην αξιοποίηση του μοναδικού πλούτου της Ιταλίας, της πολιτιστικής της περιουσίας».
Ο Λέτα αποκάλυψε ότι «από τις Βρυξέλλες ζητήθηκαν κάποιες μικροαλλαγές στην επιστολή Μπερλουσκόνι, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της συνόδου».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

No comments: