Sunday, November 23, 2008

Οι χρήστες επεμβαίνουν στη μηχανή αναζήτησης της Google
Αν το Google σας μεταφέρει άχρηστα αποτελέσματα αναζήτησης, απλά διαγράψτε τα και δεν θα τα ξαναδείτε.

AP

Αυτό είναι πλέον εφικτό μέσω ενός νέου συστήματος της Google, όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη. Με την ελπίδα να δώσει στην μηχανή αναζήτησής της μια πιο προσωπική χροιά, η εταιρεία επιτρέπει στους χρήστες να ανακατατάσσει τα αποτελέσματα ώστε οι αγαπημένες ιστοσελίδες του κάθε χρήστη να εμφανίζονται στην κορυφή ενώ οι μη επιθυμητοί προορισμοί απορρίπτονται για τις επόμενες φορές που γίνεται η ίδια αναζήτηση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει την πρώτη φορά που η μηχανή αναζήτησης έχει επιτρέψει στους χρήστες της να τροποποιήσουν την σειρά των αποτελεσμάτων. Αν και οι αναθεωρήσεις δεν επηρεάζουν τις προστατευμένες μεθόδους ταξινόμησης των ιστοσελίδων της Google, δεν αποκλείεται η πιθανότητα οι χρήστες να επηρεάσουν τους αλγόριθμους της αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Προς το παρόν, η Google απλά επιδιώκει να κάνει ειδικές ρυθμίσεις των αποτελεσμάτων ώστε να είναι πιο χρήσιμα για τον καθένα ξεχωριστά που ψάχνει κάτι, υποστηρίζει η Μαρίσα Μάγιερ, που επιτηρεί τα προϊόντα αναζήτησης της εταιρείας. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν κάνει προσωπική εγγραφή για να εκμεταλλευτούν το πρόσθετο χαρακτηριστικό.

Η απόφαση να επιτραπεί στους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα είναι μια τακτική «ανταπόδοσης». Επίσης, υπογραμμίζει πόσο συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Google προκειμένου να αναζητήσουν το ίδιο ακριβώς πράγμα πολλές φορές.

Η συνταγή της αναζήτησης του Google βασίζεται σε αυτοματοποιημένα υλικά με τα οποία διάφοροι ανταγωνιστές έχουν προσπαθήσει να οδηγήσουν σε μια νέα οδό βασισμένη στους ανθρώπους για την εξέταση και εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Όμως καμία από αυτές δεν κατάφερε πλήγμα στην αγορά, η οποία ελέγχεται ολοένα και περισσότερο από την Google, που επεξεργάζεται πάνω από το 60% των αιτημάτων αναζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το νέο σύστημα - με το όνομα SearchWiki - δουλεύει: Αφού έχεις κάνει καταχώρηση εγγραφής στην Google, όταν κάνει μια αναζήτηση θα λάβεις τα αποτελέσματα με μια σειρά από πλήκτρα κάτω από τους συνδέσμους. Επιλέγοντας το βέλος που δείχνει προς τα πάνω, μεταφέρεις ένα αποτέλεσμα ψηλότερα στην σελίδα αποτελεσμάτων. Πατώντας πάνω στο «X», θα διαγράψεις τον σύνδεσμο ώστε την επόμενη φορά να μην εμφανιστεί στην ίδια αναζήτηση.

Οι χρήστες επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν ένα παράθυρο για να παραθέτουν σημειώσεις για διάφορα sites και οι οποίες θα μπορούν να αναγνωστούν κάποια άλλη φορά. Τα σχόλια επίσης θα μοιράζονται με άλλους που έχουν εγγραφεί και επιλέγουν το σύνδεσμο : «Δες όλες τις σημειώσεις για το συγκεκριμένο SearchWiki».

www.kathimerini.gr

No comments: