Wednesday, June 17, 2009

Ενας πρέσβης πλήρωσε τη νύφη για τη διαφυγή Καραβέλα

Το λογαριασμό για την πολύκροτη διαφυγή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση Siemens κ. Χρ. Καραβέλα πλήρωσε ένας πρέσβης, που είχε υποβάλει παραίτηση επειδή ήθελε να γίνει υπεύθυνος εθιμοτυπίας αλλά κατέληξε στη Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής, όχι δηλαδή στο καλύτερο δυνατό πόστο για να ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για την καθυστέρηση παράδοσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Α8 κ. Αλέξης Κογιεβίνας είναι ο αποκλειστικώς υπαίτιος και ως εκ τούτου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της εισερχόμενης αλληλογραφίας και έτσι η υπόθεση που συντάραξε τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές έκλεισε.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το πόρισμα της ΕΔΕ κινείται σε άλλο μήκος κύματος από εκείνο της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο «φωτογράφιζε» ευθύνες και του πρέσβη στην Ουρουγουάη κ. Ν. Δεικτάκη επειδή δεν είχε διαβαθμίσει το τηλεγράφημά του ως «αμέσου επιδόσεως». Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορίες κατά τις οποίες ο κ. Ν. Δεικτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου πριν στείλει το επίμαχο τηλεγράφημα. Αίσθηση προκαλεί ότι στο πόρισμα της ΕΔΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού κ. Χαλαστάνη, ο οποίος καθυστέρησε ένα 24ωρο να ενημερώσει την κυρία Μπακογιάννη.

Είναι εξίσου εντυπωσιακό ότι ενώ πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου είχαν ενημερωθεί αμέσως διά της ηλεκτρονικής οδού για το τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο και δεν κινητοποιήθηκαν, μόνο ο επικεφαλής της Α8 πήρε στην πλάτη του την ευθύνη για την καθυστέρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσουν η προκαταρκτική εξέταση και η ΕΔΕ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε παραπέμψει σε ευθύνες της γραφειοκρατίας, προκαθορίζοντας εμμέσως και το περιεχόμενο των πορισμάτων που ακολούθησαν και τα οποία -κατά πρωτοφανή τρόπο για τα χρονικά του ΥΠΕΞ- δίνονται με άνεση στη δημοσιότητα.

Ελεύθερος Τύποs

No comments: