Tuesday, August 4, 2009

Διαστάσεις | 04.08.2009

Η CDU και η ρετσινιά των "μαύρων ταμείων"

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο καταζητούμενος λομπίστας όπλων Καρλ Σράιμπερ εξεδόθη από τις καναδικές αρχές και έφθασε χθες στη Γερμανία. Ο Καρλ Χάιντς Σράιμπερ φέρεται να χρηματοδοτούσε κόμματα και πολιτικούς.

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1999 όταν εξεδόθη ένταλμα σύλληψης εναντίον του Βάλτερ Λάισλερ Κιπ, ταμία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Η κατηγορία ήταν ότι δεν δήλωσε στην εφορία ως θα όφειλε ποσό που είχε πάρει το κόμμα του από τον λομπίστα όπλων Καρλ Χάιντζ Σράιμπερ. Τα χρήματα σύμφωνα με τις αρχές προέρχονταν από προμήθεια για την παράδοση τεθωρακισμένων από την εταιρεία Thyssen στη Σαουδική Αραβία.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1999 συστάθηκε εξεταστική επιτροπή, η οποία είχε ως αποστολή τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το ίδιο βράδυ ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ μέσω τηλεοράσεως απευθυνόταν στο γερμανικό λαό:«Οι δωρητές μου εμπιστεύθηκαν αυτά τα ποσά με την προϋπόθεση να μην αναφέρω τα ονόματά τους. Πρόκειται για Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν εμπλέκονται στις κυβερνητικές αποφάσεις και οι οποίοι απλώς ήθελαν να με βοηθήσουν. Και δεν έχω την πρόθεση να αναφέρω τα ονόματα τους διότι τους έδωσα το λόγο μου».

Ένας πολύ ακριβός ‘λόγος τιμής’

Ηταν πολλά τα λεφτά....Ηταν πολλά τα λεφτά....Αυτό ο ‘λόγος της τιμής’ έριξε την CDU στην πιο βαθιά κρίση που είχε ποτέ περιέλθει το κόμμα. Από το 1993 μέχρι το 1998 ο Κολ φέρεται να είχε πάρει 2 εκατομμύρια μάρκα. Παράλληλα ξεσπάει ακόμα ένα σκάνδαλο με την πώληση των διυλιστηρίων πετρελαίου Leuna στη γαλλική εταιρεία Elf Aquitaine μετά από διαμεσολάβηση του Χέλμουτ Κολ και του Φρανσουά Μιτεράν. 50 εκατομμύρια ευρώ δωράκι φέρεται να μπήκαν μυστικά στα ταμεία της CDU από την γαλλική εταιρεία.

Τον Ιανουάριο του 2000 ο Χέλμουτ Κολ θα απομακρυνθεί από επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ενώ η Ανγκελα Μερκελ αναλαμβάνει να βγάλει το κόμμα από τη δύσκολη θέση και τη δίνη των σκανδάλων. Εξαιτίας της σιωπής του Χέλμουτ Κολ το κόμμα θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 3 εκ ευρώ ενώ για την υπόθεση της Leuna λόγω ψευδών δηλώσεων θα πληρώσει περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δικαστήρια ασχολήθηκαν και αυτά με την υπόθεση, αλλά καταδικάστηκαν πρόσωπα που δεν είχαν καθοριστική ανάμειξη.

Η διαδικασία πάντως εναντίον του Χέλμουτ Κολ ανεστάλη, αλλά πολλά και μεγάλα ονόματα του κόμματος αμαυρώθηκαν όπως για παράδειγμα αυτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νούμερο δυο κάποτε μέσα στο κόμμα, ο οποίος εξαιτίας των σκανδάλων δεν θα γινόταν ποτέ νούμερο ένα.

Μέχρι και σήμερα πάντως κανείς δεν έμαθε ούτε τα ακριβή ποσά ούτε τα ονόματα.

Daphne Grathwohl / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

antigrafikon from DW.- kefalonia-kai-kosmos.

No comments: