Monday, January 11, 2016

Κλίμα ανασφάλειας μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις

Πολιτική

Κλίμα ανασφάλειας μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις

Ένα γενικευμένο κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην Κολωνία μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς. Τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μεγάλη εκδήλωση στη μεγαλούπολη, το καρναβάλι, που βρίσκεται προ των πυλών;
Μια σύντομη βόλτα στο χώρο μεταξύ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης και του Καθεδρικού Ναού, όπου σημειώθηκαν τα έκτροπα, μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις. Κυριαρχούν οι εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων και πολυάριθμων αστυνομικών. Η καθημερινότητα είναι πλέον διαφορετική ενώ η ισχυρή αστυνομική παρουσία δεν προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας, θα πουν γυναίκες που μίλησαν στο μικρόφωνο της Deutsche Welle.
«Δεν περιμένω πλέον τίποτα από την αστυνομία και την πολιτική. Ούτως ή άλλως δεν κάνουν τίποτα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι. Ήθελα να γιορτάσω το καρναβάλι εδώ στην Κολωνία, αλλά θα προτιμήσω τελικά να πάω σε μια φίλη στο Βέλγιο».
Γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας
Από τη βραδιά που σημειώθηκαν τα έκτροπα
Από τη βραδιά που σημειώθηκαν τα έκτροπα
Τα έκτροπα της Πρωτοχρονιάς είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης παντού. Οι απόψεις φυσικά πολλές και διαφορετικές. Μια κυρία λέει: «Ορισμένοι λένε απλώς τώρα όλα αυτά που ήθελαν να πουν πάντα αλλά δεν τολμούσαν. Η συζήτηση έχει ξεφύγει».
Μια ακτιβίστρια αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή: «Και οι γερμανοί άνδρες βιάζουν τις γυναίκες τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια υποδαύλισης του μίσους που έχει στόχο να δώσει εύκολες απαντήσεις στο προσφυγικό ζήτημα».
Η σχετική συζήτηση δεν γίνεται φυσικά μόνον δημοσίως. Μια κυρία είπε στο μικρόφωνο της DW ότι για πρώτη φορά συμβούλευσε την κόρη της για το αποκριάτικο κοστούμι: «Ήταν σημαντικό για μένα να μιλήσουμε γι΄ αυτό. Πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη πώς ακριβώς φαίνεται η στολή».
Αυτό που μένει από τις δεκάδες συνομιλίες με γυναίκες στους δρόμους της Κολωνίας είναι ένα γενικευμένο αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και φόβου. Για πολλές δεν είναι πλέον αυτονόητο να κυκλοφορούν τα βράδια μόνες με τις φίλες τους.
«Παλαιότερα αισθανόσουν ασφαλής όταν κυκλοφορούσες με τρεις φίλες σου, πλέον όμως όχι», λέει μια νεαρή κοπέλα.
Κακός οιωνός για το καρναβάλι
H δήμαρχος της πόλης Ενριέτε Ρέκερ συνέστησε στις γυναίκες «απόστασης ασφαλείας ενός μπράτσου»
H δήμαρχος της πόλης Ενριέτε Ρέκερ συνέστησε στις γυναίκες «απόστασης ασφαλείας ενός μπράτσου»
Άγνωστο παραμένει τι σημαίνουν όλα αυτά για το φημισμένο καρναβάλι της Κολωνίας, το οποίο κορυφώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου και το οποίο προσελκύει παραδοσιακά εκατομμύρια επισκέπτες. Το καρναβάλι είναι μια βασικότατη πηγή εσόδων για την πόλη. Λιγότεροι επισκέπτες σημαίνουν λιγότερο έσοδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δήμο αλλά και τους καταστηματάρχες. Οι συμβουλές περί «απόστασης ασφαλείας ενός μπράτσου» που έδωσε η δήμαρχος της πόλης Ενριέτε Ρέκερ στις γυναίκες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις και σίγουρα δεν βοηθούν. Τι βοηθά εντέλει; Από όλους, απαιτείται καταρχήν μεγαλύτερη προσοχή και νηφαλιότητα, απαντούν οι ειδικοί.
«Οι φίλοι μου έζησαν τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς και είπαν ότι παρόλα αυτά θα πάνε στο καρναβάλι της Κολωνίας γιατί δεν θέλουν να τους επιβάλλουν άλλοι το πώς θα ζήσουν», λέει μια νεαρή.
Το θέμα πάντως και η όλη συζήτηση για τις σεξουαλικές επιθέσεις, τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντίδραση της αστυνομίας και της πολιτικής θα συνεχίσει να απασχολεί την πόλη για πολύ καιρό ακόμη.
Ζεμπάστιαν Σουγκ / Κώστας Συμεωνίδης

No comments: