Friday, March 11, 2016

Πολιτικές αναταράξεις ενόψει των τοπικών εκλογών

Πολιτική

Πολιτικές αναταράξεις ενόψει των τοπικών εκλογών

Η πιθανή είσοδός του AfD σε τρία τοπικά κοινοβούλια προκαλεί προβληματισμό στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η Μέρκελ παραμένει δημοφιλής, παρά τις απώλειες που καταγράφουν δημοσκοπήσεις.
Η πιθανή είσοδος του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα κοινοβούλια των τριών κρατιδίων που έχουν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόνο στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία του. Αντίθετα, τόσο στη Ρηνανία- Παλατινάτο όσο και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη επικρατεί αβεβαιότητα για το ποια κόμματα θα κυβερνήσουν στο μέλλον.
Iσχυρό χαρτί του CDU παραμένει η Μέρκελ
H Άγκελα Μέρκελ με την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου Γιούλια Κλέκνερ
H Άγκελα Μέρκελ με την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου Γιούλια Κλέκνερ
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων σε αυτά τα δύο τελευταία κρατίδια ξεπερνά το 50% των ψηφοφόρων θα πρέπει να αναμένεται πάντως πτώση στα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών. Οι αιτίες σχετίζονται τόσο με ζητήματα που αφορούν τα ίδια τα κρατίδια και το τοπικό πολιτικό προσωπικό τους όσο και με το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα.
Παρά όμως τις αναμενόμενες απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ και δεν κινδυνεύει να αμφισβητηθεί. Η καγκελάριος παραμένει το ισχυρό χαρτί του κόμματός της.
Τα ποσοστά της δημοτικότητάς της στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουν και πάλι. Και όχι μόνο. Και στα τρία κρατίδια οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι της άποψης ότι η γερμανίδα καγκελάριος κάνει καλή η σχετικά καλή δουλειά στο πεδίο του προσφυγικού: στη Σαξονία-Άνχαλτ το 47% των ερωτηθέντων, στη Βάδη Βυρτεμβέργη το 57% και στη Ρηνανία Παλατινάτο το 62%.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

No comments: