Tuesday, March 8, 2016

«Πλημμύρισε» με πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά

«Πλημμύρισε» με πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά

Σταθερές οι ροές από την Τουρκία παρά την παρουσία ΝΑΤΟ και Frontex
«Πλημμύρισε» με πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά
Αφιξη προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
2
εκτύπωση  

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Πειραιά, καθώς εκτιμάται ότι στους χώρους αναμονής επιβατών και στη πέτρινη αποθήκη βρίσκονται περίπου 3.000 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι το πρωί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονταν περίπου 1.880 πρόσφυγες και σε αυτούς προστέθηκαν 795 που έφτασαν με το πλοίο «Blue Star 1», άλλοι 313 που ταξίδεψαν με το «Διαγόρας» και 222 έφτασαν με το «Νήσος Μύκονος».

Οι πρόσφυγες ζητούν να έρθουν πούλμαν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Όπως λένε ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες, ο ένας δίπλα στον άλλο, με πολλά παιδιά άρρωστα.

Εθελοντές κατήγγειλαν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρχαν γιατροί για να φροντίσουν ανήλικους που εμφάνισαν υψηλό πυρετό.

Μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης έγινε πορεία διαμαρτυρίας από ομάδα προσφύγων - κυρίως Αφγανοί, που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα με την πΓΔΜ.

Φορείς του Πειραιά σημείωναν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωσή τους, λέγοντας πως οι εγκαταστάσεις του λιμανιού δεν έχουν δημιουργηθεί για μόνιμη, αλλά για ολιγόωρη παραμονή ανθρώπων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γινόταν προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ντουζ που βρίσκονται σε πλοίο «δεμένο» στο λιμάνι για να κάνουν μπάνιο καταρχήν γυναίκες με παιδιά.

Την ίδια στιγμή συνεχείς είναι οι περιπολίες από στελέχη του Λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο με τη συνδρομή σκαφών του Frontex και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο στελέχη του Σώματος ανέφεραν ότι οι ροές είναι σταθερές και αυξομειώνονται κυρίως λόγω του καιρού.

Σχετικά με τις αφίξεις το τελευταίο δίμηνο (Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούσαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία δεν πιστεύουν ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αλλά θα καταφέρουν αργά ή γρήγορα να περάσουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι προς την κεντρική Ευρώπη.

Επίσης από 07.30 της 07/03/2016 έως 07.30 της 08/03/2016 διεσώθησαν 391 αλλοδαποί πρόσφυγες σε οκτώ περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Μεγίστης.

No comments: