Wednesday, October 14, 2009

Περιβάλλον | 12.10.2009

Ηλιακοί συλλέκτες και καπέλα

Οι ηλιακοί συλλέκτες από οργανικά υλικά έχουν πολλά προτερήματα απέναντι στους συλλέκτες που βασίζονται στο πυρίτιο. Δανοί επιστήμονες παρουσίασαν νέους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα CD.

Ο Σούρεν Γκεβοργκιάν είναι ένας νεαρός Αρμένιος, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο Ρίσο, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών στη δανική πόλη Ροσκίλντε. Το αποτέλεσμα των δικών του ερευνών είναι μια νέα γενιά ηλιακών συλλεκτών. Ο ερευνητής ανοίγει την τσάντα του και βγάζει έναν λεπτό δίσκο.

«Φαίνεται σαν CD, λέει, έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια φόρμα. Αλλά διαφορετικά από ότι ένα CD το υλικό είναι εύκαμπτο και για αυτό το λόγο ιδανικό να το βάλει κανείς ακόμα και σε ένα καλοκαιρινό καπέλο».

Γιατί να βάλει όμως κανείς ένα λεπτό πλαστικό δίσκο πάνω σε ένα καλοκαιρινό καπέλο; Η απάντηση είναι απλή αλλά και ασυνήθιστη. 'Για να μπορέσει να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια'. Ο μικρός δίσκος είναι ένας ηλιακός συλλέκτης από πλαστικό. Ο ειδικός κάνει λόγο για έναν οργανικό ηλιακό συλλέκτη. Και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους συλλέκτες που βασίζονται στο πυρίτιο, που τους γνωρίζουμε ως εγκαταστάσεις στις οροφές των σπιτιών για να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια.

«Οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες είναι πιο φθηνοί γιατί είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, το οποίο δεν κοστίζει πολύ. Είναι πολύ πιο φθηνό από ότι η βάση πυριτίου. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικοί. Ενώ η αποδοτικότητα τους είναι 3% ένας κανονικός ηλιακός συλλέκτης φθάνει στο 15%. Οι οργανικοί συλλέκτες δεν είναι ιδανικοί για τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Για κάποια προϊόντα όμως είναι πολύ χρήσιμοι».

Ανοίγει ο δρόμος προς τη βιομηχανική παραγωγή

Μια λύση και για χωριά στην Αφρική;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μια λύση και για χωριά στην Αφρική;Μέχρι τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν πλαστικούς συλλέκτες ηλιακής ενέργειας μόνο στο εργαστήριο σαν δείγμα και σε περιορισμένο αριθμό. Ο Σούρεν Γκεβοργκιάν κατάφερε πάντως τώρα μαζί με τους συναδέλφους του να αναπτύξουν μια τεχνική, η οποία επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας και να φθάσουν ένα βήμα πριν από τη βιομηχανική παραγωγή.

Οι Δανοί επιστήμονες με μια ειδική μέθοδο κατάφεραν να φτιάξουν 1000 περίπου πλαστικά τέτοια αντίτυπα που μετατρέπουν ένα απλό καλοκαιρινό καπέλο σε μια πρωτοπόρα πηγή συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας. Οι επιστήμονες μάλιστα μοίρασαν τα περίεργα αυτά καπέλα σε ένα φεστιβάλ ροκ στη Ροσκίλντε και ο κόσμος μπορούσε να λειτουργήσει μικρά ραδιόφωνα από την ενέργεια που συγκεντρωνόταν στο καπέλο που φορούσε.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, οι Δανοί επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν και λάμπες που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Λάμπες που το πρωί συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια και το βράδι εκπέμπουν φως. Μια πρώτης τάξεως σκέψη για χωριά π.χ. στην Αφρική που ακόμα δεν έχουν ρεύμα. Ποιος είπε ότι η τεχνολογία δεν διαθέτει φαντασία;

Frank Grotelüschen / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

ANTIGRAFIKON DW.

No comments: