Thursday, June 30, 2011



Οικονομία | 30.06.2011

Πόσο επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό τα επεισόδια στην Αθήνα;

 
Griechenland Kreta Krise Tourismus 2011
Vor der Krise bekam man selbst in der Vorsaison an Kretas Stränden kaum noch eine Liege – dieses Jahr hat man die volle Auswahl

Οι εικόνες των επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος που συνόδευσαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σε ποιο βαθμό οι ταραχές των τελευταίων ημερών επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό;

 
Για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδη η Ελλάδα. Για άλλη μια φορά οι εικόνες από τις φωτιές, ο πετροπόλεμος και οι οδομαχίες φιλοξενήθηκαν σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στον τύπο. Όλα αυτά ενώ η κύρια τουριστική περίοδος έχει αρχίσει και ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Όπως αναφέρουν οι μεγάλοι Tour Operators της Γερμανίας, πολλοί τουρίστες που έχουν κλείσει πακέτα διακοπών ζητούν να μάθουν εάν το νησί που θα επισκεφθούν συνιστά ασφαλή προορισμό.
 
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων στους Tour Operators
 
** ARCHIV ** Messebesucher gehen am 13. Maerz 2004 auf der Internationalen Tourismusboerse Berlin (ITB) am Stand des Reiseveranstalters TUI vorbei. Das Touristikunternehmen hat auf seinem wichtigsten Markt Deutschland die Branchenkrise ueberwunden und steuert auf unerwartet hohe Gewinne zu. Man rechne mit einem Ergebnis im hohen zweistelligen Millionenbereich, erklaerte TUI-Deutschlandchef Volker Boettcher am Dienstag, 3. Aug. 2004. (AP Photo/Franka Bruns) ** zu APD9585 **Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων, αναφέρει η TUIΑκυρώσεις προς τα νησιά δεν καταγράφονται στην παρούσα φάση, υποστηρίζουν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι. Η Κατρίν Σπίχαλα από την TUI λέει σχετικά: «Θα πρέπει κατ` αρχήν να περιμένουμε. Θα δούμε τις συνέπειες και τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ακυρώσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος της Alltours Αλεξάντρα Χόφμαν: «Τα επεισόδια δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα με δεδομένο ότι οι ταξιδιωτικοί μας προορισμοί δεν είναι η Αθήνα ή η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά τα νησιά και η Χαλκιδική».
Η κα Χόφμαν υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της γενικής απεργίας σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά όχι ακυρώσεις. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Κρίστιαν Βέσελς από τον όμιλο REWE Touristik. «Τα επεισόδια στην Αθήνα δεν επηρεάζουν στην παρούσα φάση τις κρατήσεις προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με την περσινή σαιζόν, οπότε οι τουρίστες αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις το ενδεχόμενο να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Η ανασφάλεια ήταν αισθητή. Φέτος βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις», υποστηρίζει ο κ. Βέσελς.
 
Αύξηση κρατήσεων καταγράφουν οι τουριστικοί όμιλοι
 
Καταγράφεται αύξηση των κρατήσεωνΑντίθετα, φέτος όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι καταγράφουν αυξήσεις των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς. Η κρίση δεν φοβίζει τους Γερμανούς τουρίστες φέτος θα υπογραμμίσει η Κάτριν Σπίχαλα από την TUI. «Σε σχέση με την περσινή χρονιά οι κρατήσεις προς την Ελλάδα σημειώνουν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι είχαμε μια μικρή υποχώρηση των κρατήσεων εξαιτίας των επεισοδίων και των διαδηλώσεων που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αλλά το γεγονός ότι αργότερα οι ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές εξισορρόπησε την κατάσταση και φέτος η ζήτηση για πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η κα Σπίχαλα.
 
Οι ταραχές πλήττουν μακροπρόθεσμα την εικόνα της Ελλάδας
 
Police uses tear gas at Syntagma square in front of the Greek Parliament in central Athens on Wednesday, June 29, 2011, as Greek deputies prepare to vote later Wednesday on a deeply unpopular austerity bill that has provoked days of rioting in the streets of Athens.  Sign by demonstrators is aimed at Greek Deputy Prime Minisater Theodoros Pangalos and reads Πλήττεται ο τουρισμός της πρωτεύουσαςΟι εικόνες των ταραχών στην Αθήνα δεν επηρεάζουν προς το παρόν τις κρατήσεις, υποστηρίζει και ο καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στην Ανώτατη Σχολή του Βορμς, Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ. Όμως, διευκρινίζει, οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην συνολική εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα.
«Οι περισσότερες κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν ήδη γίνει και δεν αναμένονται ακυρώσεις. Συνέπειες θα υπάρξουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στις λεγόμενες Last Minute. Οι οικογένειες που έχουν κλείσει εδώ και καιρό πακέτα διακοπών δεν θα τα ακυρώσουν. Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν εκείνοι που ταξιδεύουν με πλοία στα νησιά από τον Πειραιά. Στο μεταξύ και οι τουρίστες έχουν καταλάβει ότι τα επεισόδια και οι συγκρούσεις αφορούν μόνο την Αθήνα. Σημειώνονται απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό στην πρωτεύουσα. Πλήττεται ο πολιτιστικός τουρισμός με δεδομένο ότι πολλοί που θέλουν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και το Μουσείο της θα διστάσουν να το κάνουν και ίσως να ακυρώσουν το ταξίδι τους», εξηγεί ο Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ.
 
Ο ΕΟΤ να ασκήσει επιθετική επικοινωνιακή πολιτική στο εξωτερικό
 
Der griechische Stand auf der Internatioanlen Tourismusbörse Berlin. Aufnahmedatum: 09.03.2011. Copyright: Panagiotis KouparanisΤα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό να ενημερώνουν τους τουρίστες για την κατάστασηΟ γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα πρέπει τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ενημερώσουν τους τουρίστες για την πραγματική κατάσταση, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
«Θα πρέπει με βεβαιότητα να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική. Θα πρέπει να παρουσιάζουν με ειλικρίνεια την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Να εξηγούν και την κοινωνική κατάσταση. Οι Γερμανοί στην πλειονότητά τους αγαπούν την Ελλάδα. Πολιτισμός, ήλιος, θάλασσα είναι τα βασικά στοιχεία. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν που θα προκύψουν προβλήματα από απεργίες και διαδηλώσεις. Να γνωρίζουν ότι αυτά είναι περιθωριακά συμπτώματα και δεν αντανακλούν την γενική κατάσταση στην Ελλάδα. Θα πρέπει τα γραφεία του ΕΟΤ να αναδείξουν πόσο ελκυστικός και υψηλού επιπέδου είναι ο ελληνικός τουρισμός», υπογραμμίζει ο κ. φον Ντέρνμπεργκ. 
 
Αυτό βέβαια που δεν γνωρίζει ο γερμανός καθηγητής είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες μας- οι υπάλληλοι του ΕΟΤ στη Γερμανία και αλλού έχουν να πληρωθούν μήνες. Και αυτό μάλλον δεν ενισχύει το ζητούμενο μιας επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής.
 
Σταμάτης Ασημένιος
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου   dw

Η στήριξη Πούτιν εγγύηση για τη νίκη του επόμενου προέδρου της Ρωσίας
 Αν και η αβεβαιότητα συνεχίζεται για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία στη Ρωσία, ο υποψήφιος που θα έχει το όνομα ή την υποστήριξη του Πούτιν θα κερδίσει.
Οι φήμες στη Μόσχα δεν έχουν κοπάσει. Θα λάβουν μέρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και/ή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις προεδρικές εκλογές του 2012; Η υποτιθέμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον μεταρρυθμιστή και τον συντηρητικό μέντορά του αποτελεί ιδεώδες θέμα συζήτησης σε μια χώρα όπου η πραγματική πολιτική συζήτηση έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια από τη δημόσια σκηνή.
Ο Πούτιν, που χρημάτισε πρόεδρος από το 2000 ως το 2008, επέλεξε τον Μεντβέντεφ επειδή δεν μπορούσε να συνεχίσει στο αξίωμα αυτό και για τρίτη θητεία. Τώρα, μπορεί να επιστρέψει στην προεδρία για δύο ακόμη θητείες, δηλαδή να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2024, αφού η προεδρική θητεία αυξήθηκε από τα τέσσερα στα έξι χρόνια.
Οι δύο ηγέτες έχουν ερωτηθεί επανειλημμένα για τα σχέδιά τους. Η απάντησή τους είναι ότι θα ανακοινώσουν την απόφασή τους εν καιρώ, αφού μια πρόωρη ανακοίνωση θα έχει ως αποτέλεσμα η μισή κυβέρνηση να πάψει να δουλεύει περιμένοντας τις αλλαγές.
Αν και η επιλογή μεταξύ του 45χρονου Μεντβέντεφ και του 58χρονου Πούτιν μπορεί να επηρεάσει τη σταδιοδρομία ορισμένων υπουργών, για την καθημερινή ζωή των Ρώσων δεν θα αλλάξει τίποτα. Πρώτον, οι δύο ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Δεύτερον, είναι σαφές πως όποιος υποψήφιος έχει το όνομα -- ή την έγκριση -- του Πούτιν θα κερδίσει. Από τα 100 εκατομμύρια ψηφοφόρων της Ρωσίας, ο Πούτιν είναι ο μόνος που η φωνή του μετράει.
Ο Μεντβέντεφ - σημειώνει ο δημοσιογράφος Λούσιαν Κιμ στο σημερινό φύλλο της Χέραλντ Τρίμπιουν - οφείλει τη θέση του στον Πούτιν. Παρόλο που δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει τη διεφθαρμένη οικονομία της Ρωσίας, που στηρίζεται στο πετρέλαιο, στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Πολλές φορές έχει παραπονεθεί ότι οι υπουργοί αγνοούν τις εντολές του. Αν εξαφανιζόταν αύριο από την πολιτική σκηνή, δεν θα άφηνε πίσω του κανένα ίχνος. Είναι ένας πρόεδρος χωρίς φιλοδοξία, δύναμη ή εκλογική βάση.
Οι Ρώσοι περίμεναν περισσότερα από τη δημοκρατία όταν πήγαν για πρώτη φορά να εκλέξουν πρόεδρο, πριν από είκοσι χρόνια. Ύστερα από επτά δεκαετίες κομμουνιστικής δικτατορίας, ήθελαν να καθορίζουν πια οι ίδιοι την τύχη τους. Εξέλεξαν έτσι πανηγυρικά τον Μπόρις Γιέλτσιν, που είχε ταχθεί υπέρ της ελεύθερης αγοράς και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά η χαρά τους δεν κράτησε πολύ, καθώς η χαώδης μετάβαση της χώρας στον καπιταλισμό τη βύθισε στη φτώχεια και την απαισιοδοξία.
Αν και ο Γιέλτσιν ανεχόταν τους πολιτικούς αντιπάλους του και την κριτική από τον Τύπο, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ανταρτών βουλευτών ή να χρησιμοποιήσει «διοικητικούς πόρους» για να επανεκλεγεί το 1996. Κι όταν τελείωνε η δεύτερη θητεία του, επέλεξε τον Πούτιν για να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο.
Κανείς δεν έχει λόγο σήμερα να αμφισβητήσει τη δέσμευση του Πούτιν ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό του νόμου. Στο κάτω-κάτω, ο ίδιος εγκατέλειψε την προεδρία το 2008 γιατί το υπαγόρευε το Σύνταγμα. Και στη συνέχεια επικαλέστηκε το παράδειγμα του Φράνκλιν Ρούσβελτ για να δείξει ότι δεν υπάρχει κάτι αντιδημοκρατικό στο να μείνει κάποιος πρόεδρος για τέσσερις θητείες.
Προς το παρόν, ο Πούτιν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Τον Μάιο δημιούργησε το Λαϊκό Μέτωπο, μια «ομπρέλα» που υποτίθεται ότι θα συγχωνεύσει το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας με εκατοντάδες επαγγελματικές οργανώσεις. Με μια κίνηση, ο Πούτιν διεύρυνε τη βάση του, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί πια να καταγάγει από μόνο του μια αποφασιστική νίκη. Δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη, σε μια χώρα όπου η ηγεσία στηρίζεται περισσότερο στην παθητικότητα του πληθυσμού παρά στην ενεργή υποστήριξή του.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του πειράματος της Ρωσίας με τη δημοκρατία είναι ότι δεν δημιουργήθηκαν θεσμοί που να μπορούν να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία και να διασφαλίζουν τη συνέχεια σε περιόδους πολιτικής αλλαγής. Όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία, τα πολιτικά συστήματα που είναι επικεντρωμένα σε προσωπικότητες είναι εύθραυστα, όσο σταθερά κι αν φαίνονται από το εξωτερικό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wednesday, June 29, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 29.06.2011

«Στρατηγική στροφή» στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης

 

Στα πρωτοσέλιδα η Ελλάδα και η σημερινή ψηφοφορία στη βουλή για το μεσοπρόθεσμο. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αναλύσεις: οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν σήμερα και για το μέλλον της Ευρώπης.

 
«Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της FrankfurterAllgemeine  Zeitung.
Το άρθρο αναφέρεται στη χθεσινή έκκληση του Όλι Ρεν αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και σημειώνει: «Τα ελληνικά συνδικάτα άρχισαν από χθες 48ωρη απεργία. Από χθες το πρωί δεν κινούνται ούτε τα λεωφορεία, ούτε το μετρό, ούτε τα ακτοπλοϊκά στον Πειραιά. Επίσης απεργούν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, στις ΔΕΚΟ και σε πολλές τράπεζες. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έκαναν στάσεις εργασίας, ενώ οι γιατροί στα νοσοκομεία αναλάμβαναν μόνον έκτακτα περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπογραμμίζουν ότι αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πολύ κατώτερες από μία γενική απεργία.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Καμιά δεκαριά αυτόνομοι που συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες στην αστυνομία.»
 
Στα επεισόδια αναφέρονται σήμερα με φωτογραφίες οι περισσότερες εφημερίδες.
Η λαϊκή εφημερίδα Bild με τίτλο «Οι Έλληνες επιτίθενται στην αστυνομία» αναφέρεται διεξοδικά στα χθεσινά επεισόδια, ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα με τίτλο «Σήμερα το τεστ αντοχής του ευρώ» γράφει για τη σημερινή ψηφοφορία στη βουλή: «Σενάριο τρόμου: τι θα γίνει, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν κατά του μεσοπρόθεσμου;»
«Οι 300 Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν σε λίγες ώρες το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στην ιστορία της Ελλάδας: 78 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015. Έμμεσα όμως η ψηφοφορία αποφασίζει και για το μέλλον του ευρώ.»
«Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οδηγηθεί δηλαδή σε μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία, τότε θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το ευρώ θα κάνει μια βαθιά βουτιά, και η ΕΕ θα πρέπει με κατεπείγοντα μέτρα να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης.»
 
«Ημέρα οργής, ημέρα ελπίδας»
 
Με τίτλο «Εναντίον του λαού ή εναντίον ολόκληρου του κόσμου;» η εφημερίδα Die Welt προσπαθεί να δώσει τις διαστάσεις της σημερινής ψηφοφορίας και να απαντήσει στο δίλημμα τι θα γίνει, εάν οι Έλληνες βουλευτές δεν ψηφίσουν υπέρ.
 
Οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες Handelsblatt και η γερμανική έκδοση των Financial Times αφιερώνουν σήμερα περισσότερες από δύο σελίδες στην Ελλάδα, τη σημερινή ψηφοφορία και τα σενάρια διεξόδου από την κρίση.
 
«Ημέρα της οργής, ημέρα της ελπίδας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στηνHandelsblatt στο οποίο αναλύεται το αδιέξοδο του μέσου Έλληνα και τα προβλήματα της κυβέρνησης να επιβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: «Μόνον εάν η ελληνική βουλή ψηφίσει σήμερα τις περικοπές μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Όμως οι Έλληνες δεν επιθυμούν την ευρωβοήθεια. Φαίνεται σαν να προτιμούν να χρεοκοπήσουν, παρά να ζήσουν υπό τον ζυγό της Ευρώπης….»
 
«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι και κοντόφθαλμοι όσο ποτέ άλλοτε. Όμως έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ψηφίζουν όχι μόνον για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.
Το 1981 εντάχθηκε η Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, παρά την άρνηση της Κομισιόν, που θεωρούσε ότι η χώρα από οικονομικής άποψης δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΟΚ. Οι Έλληνες χρωστούν την ένταξή τους στην σθεναρή υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου προέδρου Βαλερί - Ζισκάρ ντ’
Εστέν. Τότε όλοι έκαναν λόγο για ‘την επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της’. Η ειρωνεία της ιστορίας θέλει τώρα να εξαρτάται η τύχη του ευρώ από τους Έλληνες πολιτικούς.»
 
Το γαλλικό μοντέλο και η στροφή στρατηγικής
 
Για «Στρατηγική στροφή» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η γερμανική έκδοση των   Financial Timesεπισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική διαχείρισης της ελληνικής κρίσης ήταν ένα συνεχές ζιγκ - ζακ: «Το γαλλικό μοντέλο αντίθετα στέλνει στις χρηματαγορές ένα σημαντικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο ευρωπακέτο στήριξης της χώρας: η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της και μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να εφαρμόσει).
Αυτό ενδέχεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί οι διαρκείς περικοπές, οι αυστηρές ρήτρες και τα υψηλά επιτόκια παρέτειναν απλώς την κρίση. Το αντίθετο μας συμφέρει όλους: χαμηλά επιτόκια και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να αποκτήσει τη δυναμική που χρειάζεται για να μειωθεί το χρέος. Και τότε θα ήταν αποδεκτό και στην Ελλάδα να συνεχιστούν οι περικοπές.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες πιέσεις, αλλά πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Αυτή θα ήταν εξάλλου η ιδανική εναλλακτική λύση σε νέα πακέτα στήριξης.»
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

Tuesday, June 28, 2011

Πρώτο ΘΕΜΑ online : “Αναδιαπραγμάτευση τώρα για να σωθούμε από την χρεοκοπία” - Πολιτική

Πρώτο ΘΕΜΑ online : “Αναδιαπραγμάτευση τώρα για να σωθούμε από την χρεοκοπία” - Πολιτική

Πολιτική | 28.06.2011

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΝΤ

 

"Το ΔΣ του ΔΝΤ επέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του γενικού διευθυντή και πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου για 5ετή θητεία από την 5η Ιουλίου του 2011", ανακοίνωσε το ταμείο. Ένα σύντομο πορτρέτο

 
Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι άγνωστη στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά ούτε και στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα συντονίστρια της συνόδου του G8 και πλέον, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρωζώνη και όχι μόνο.
 
Με διεθνή και αμερικανική εμπειρία
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήταν άγνωστη ούτε στους Αμερικανούς, αντίθετα χαρακτηρίστηκε ιδανική Ευρωπαία υποψήφια, διότι έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Έκανε την πρακτική της στο επιτελείο του Γουίλιαμ Κόεν, Ρεπουμπλικανού βουλευτή και κατόπιν υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, υπήρξε νομικός σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Baker & McKenzie στο Παρίσι και αργότερα διευθύνουσα σύμβουλος στα κεντρικά της εταιρείας στο Σικάγο.
 
Η Λαγκάρντ και ο αντίπαλός της ΚάρστενςΗ Λαγκάρντ και ο αντίπαλός της ΚάρστενςΤο 2005 επέστρεψε τελικά στο Παρίσι και επανήλθε στην ενεργό πολιτική.
Λίγο αργότερα η Λαγκάρντ αιφνιδίασε τη γαλλική κοινή γνώμη ανακοινώνοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών, κάτι ασύλληπτο για τους Γάλλους πολίτες που είχαν συνηθίσει στο κοινωνικό κράτος και την κρατική προστατευτική παρέμβαση υπέρ του πολίτη. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες των Γάλλων για την οικονομική πολιτική της υπουργού, η Λαγκάρντ κέρδισε την εμπιστοσύνη τους για τον άμεσο και σαφή τρόπο που εξέφραζε τις όποιες θέσεις ή τις αντιρρήσεις της.
 
Ιδανική διάδοχος του Στρος Καν
 
Το έργο, με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κέρδισε την αναγνώριση των συμπολιτών της ήταν η συμβολή της στον μηχανισμό στήριξης του ευρώ με το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων και στον έλεγχο των Hedge Funds.
Για αυτή της τη συμβολή οι βρετανικοί Financial Times την τίμησαν με τον τίτλο της «Υπουργού Οικονομικών του 2009».
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται ιδανική διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν, διότι έχει τις ίδιες περίπου απόψεις με εκείνον: υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά με σαφείς κανόνες. Παράλληλα συμμερίζεται την άποψη, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ότι το ΔΝΤ πρέπει να λειτουργήσει ως ένα είδος «παγκόσμιας οικονομικής κυβέρνησης».
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η επικρατέστερη υποψήφια έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Τις τελευταίες ημέρες απέσπασε τη στήριξη ισχυρών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας ενώ ήδη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είχε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών.
 
 
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
 
Υπεύθ. σύναξης: Σταμάτης Ασημένιος     dw

Πολιτική | 28.06.2011

Σταρκ: "Για την Ελλάδα υπάρχει μόνον το σχέδιο Α"

 

Σε συνέντευξή του προς την Welt Online o επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ τονίζει ότι υπάρχει μόνον το σχέδιο Α για την Ελλάδα, η υλοποίηση δηλαδή των συμπεφωνημένων στόχων

 
«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν στείλει σαφή μηνύματα προς το ελληνικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας». Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για νέα στήριξη στην Αθήνα, ο κ. Σταρκ τονίζει ότι παρά ορισμένες «ατυχείς δηλώσεις» από την Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς για τη βούληση του ελληνικού κοινοβουλίου να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Ο οικονομολόγος απαντά ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα, αλλά οι δηλώσεις προκάλεσαν σύγχυση και σε κάθε περίπτωση δεν ενισχύουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Εκτιμά δε ότι εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, τότε η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Αθήνας πέραν του Ιουλίου.
 
"Η Ελλάδα αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης"
 
Ο κ. Σταρκ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «εθνικής συμμαχίας» στην ΕλλάδαΟ κ. Σταρκ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «εθνικής συμμαχίας» στην ΕλλάδαΣε συνέδριο που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα Welt στο Βερολίνο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποφασίζει τώρα για το μέλλον της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι έχει την κύρια ευθύνη για το εάν η Ευρώπη οδηγηθεί σε μια οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο κ. Σταρκ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «εθνικής συμμαχίας» στην Ελλάδα και τόνισε πως το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χρηματοδότηση, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της. Τέλος, επέκρινε την «αλαζονεία» με την οποία συζητείται στη Γερμανία το ζήτημα της Ελλάδας και η κρίση στην ευρωζώνη, λέγοντας πως συχνά υποτιμώνται τα πλεονεκτήματα του ευρώ. «Είναι επικίνδυνο να συνδέεις τη συζήτηση αυτή μόνον με τα εθνικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Σταρκ.
 
 
Κώστας Συμεωνίδης, Welt Online, RTRD
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

Monday, June 27, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 27.06.2011

«Θα τιναχθεί το σύστημα στον αέρα»;

 

«Η ελληνική κρίση αγγίζει τα γερμανικά κρατίδια», «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», «Το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα», είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους για την Ελλάδα.

 
«Το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του οικονομολόγου Στέφαν Χόμπουργκ από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου στο περιοδικό Der Spiegel, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υφίσταται εθελοντική συμμετοχή τραπεζών: «Τα ΔΣ (των τραπεζών) είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν για το καλό της επιχείρησης και όχι για το κοινό καλό» και εξηγεί πως «μια τράπεζα μπορεί να παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών της με στόχο να διασώσει το υπόλοιπο. Αυτό γίνεται σε κάθε διαδικασία πτώχευσης.
Εδώ όμως η κατάσταση είναι διαφορετική και μάλιστα λόγω των μηχανισμών διάσωσης. Διότι εάν μια τράπεζα αρνηθεί να συμβάλει, τότε θα πληρώσει μόνον ο φορολογούμενος. Και όμως προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να εργάζονται τα ΔΣ των τραπεζών για να αποφύγουν την κατηγορία της απιστίας.»
 
Ο Γερμανός οικονομολόγος δηλώνει σαφώς ότι η γαλλογερμανική πρόταση περί εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών-πιστωτών είναι «θέατρο για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες κυρίως της γερμανικής κοινής γνώμης».
Στο τι μέλλει γενέσθαι ο οικονομολόγος Στέφαν Χόμπουργκ απαντά: «Πολλοί πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η πορεία που ακολουθούν καταλήγει σε χρεοκοπία και νομισματική μεταρρύθμιση.
Αυτή η διαδικασία είναι πια μη ανατρέψιμη, αλλά ουδείς το εκφράζει δυνατά…είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα λόγω πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
(Σε τέτοια περίπτωση) ελλοχεύει δυστυχώς ο κίνδυνος να καταρρεύσει όχι μόνον το ευρώ, αλλά και η ΕΕ συνολικά.»
 
Τα ελληνικά χρέη, τα γερμανικά κρατίδια και ευρωδιαβουλεύσεις θωράκισης
 
Σόιμπλε: Σόιμπλε: "προετοιμάζουμετο σχέδιο Β"«Η ελληνική κρίση αγγίζει τα γερμανικά κρατίδια», γράφει ηSüddeutsche Zeitung και υπογραμμίζει ότι «μια χρεοκοπία θα έπληττε σοβαρά το ήδη καταχρεωμένο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο έχει επενδύσει γύρω στα 220 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα…..Κι αυτό ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι παρά τις μαζικές διαδηλώσεις θα κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών ομίλων υπάρχει ήδη ένα καθαρό συν στον τζίρο τους (για την Ελλάδα). Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε ήδη αύξηση της τάξεως του 24% σε σχέση με πέρσι.»
 
«Η ΕΕ θωρακίζεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την επεξεργασία ενός «σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που η ελληνική βουλή δεν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πακέτο….Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ότι ‘προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο’ επιβεβαιώνει ότι ο φόβος αποτυχίας στη διάσωση της Ελλάδας είναι μεγαλύτερος από ότι υποστηρίζεται επίσημα.»
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης πως σύμφωνα με πληροφορίες της «η Φινλανδία ενδέχεται να μην συμμετέχει στο νέο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.»
 
«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», είναι το άρθρο της Frankfurter Rundschau (του Στέφαν Κάουφμαν), στο οποίο τρεις Γερμανοί οικονομολόγοι, ο Χόλγκερ Σμίντινγκ οικονομολόγος της Berenberg Bank, ο Κάρστεν Κλούντε της MM Wartburg Bank και ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης, ζητούν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με βασικούς άξονες «τον τουρισμό, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια» και χαρακτηρίζουν την πρόταση Μπαρόζο για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία ως «σταγόνα στον ωκεανό διότι αναλογεί στο 0,5% της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.»
 
Τέλος σε σύντομο ρεπορτάζ του το περιοδικό Der Spiegel ανακοινώνει ότι επετεύχθη «Μυστικός διακανονισμός για την Ferrostaal»:
«Ο βιομηχανικός όμιλος Ferrostaal πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 177 εκατομμυρίων ευρώ λόγω του σκανδάλου διαφθοράς για την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων στην Ελλάδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του δικαστηρίου, της εισαγγελίας και των συνηγόρων (του ομίλου).
Επίσης αναμένεται να καταδικαστούν σε διετή φυλάκιση με αναστολή δύο πρώην ανώτατα στελέχη του ομίλου με την κατηγορία της δωροδοκίας.»
«Επίμαχα ζητήματα όπως η παραγραφή των αδικημάτων προς το παρόν δεν θα συζητηθούν. Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να ξανασκεφθούν τον μυστικό διακανονισμό.»
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw