Πολιτική | 09.06.2011
"Ανοίγουν" τα σύνορα με Βουλγαρία-Ρουμανία
Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Κάρλος Κοέλιου από την Πορτογαλία δεν συμμερίζεται τους φόβους για αύξηση της λαθρομετανάστευσης και εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την ένταξη των γειτονικών χωρών στο Σένγκεν. Τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με πνεύμα αλληλεγγύης, επισημαίνει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και επικαλείται το παράδειγμα της ίδιας της Ελλάδας:
#b#«Η κοινοτική αλληλεγγύη ενεργοποιήθηκε όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για τη φύλαξη των συνόρων. Έχουμε αποστολή της ΦΡΟΝΤΕΞ στην Ελλάδα, η οποία συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές. Τίποτε στην Ε.Ε. δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το Σένγκεν δεν είναι εξαίρεση. Θα έλεγα μάλιστα ότι το Σένγκεν είναι ιδανικό παράδειγμα αλληλεγγύης» λέει ο Κάρλος Κοέλιου στην DeutscheWelle.
Ευρωσκεπτικιστές εναντίον Σένγκεν
Διαφορετική άποψη εκφράζουν κυρίως οι ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές, όπως ο Φλαμανδός Φίλιπ Κλέις:
«Υπάρχει το πρόβλημα της μαζικής λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία, το οποίο θα ενταθεί μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν. Δεν μας έχουν δώσει καμία εγγύηση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όπως δεν έχουμε και καμία εγγύηση ότι στις χώρες αυτές θα προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Μάριαν Ζαν Μαρινέσκου εξοργίζεται με τις συνεχείς αιτιάσεις περί διαφθοράς, εγκληματικότητας ή πολιτικής ανικανότητας με αποδέκτες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Πρόκειται για ανθρώπους που επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια για ο,τιδήποτε και αν συζητούμε εδώ στο Κοινοβούλιο. Όποιο κι αν είναι το θέμα, αυτοί θα πούνε τα ίδια. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι για τους Βούλγαρους ή τους Ρουμάνους πολίτες δεν αλλάζει τίποτα με το Σένγκεν, απλώς δεν θα δείχνουν πλέον το διαβατήριό τους. Και δεν ισχύει αυτό που επίσης λένε οι ευρωσκεπτικιστές ότι η Ευρώπη θα πλημμυρίσει με Βούλγαρους και Ρουμάνους» λέει ο Μάριαν Ζαν Μαρινέσκου στην DeutscheWelle.
Τα οφέλη για την Ελλάδα
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου υποστηρίζει ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Και αυτό γιατί συμβάλει στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στην «Ευρώπη των 27»:
#b#«Σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των χωρών και αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Το αντίθετο μάλιστα, το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στον χώρο Σένγκεν σημαίνει ότι θα αναλάβουν και όλες εκείνες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην ένταξη στο Σένγκεν. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι οι τοποθετήσεις που γίνονται σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα και τη δυνατότητα της δικής μας χώρας να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα που είναι και σύνορα της Ένωσης».
Παρά το πράσινο φως του Ευρωκοινοβουλίου, οι επιφυλάξεις παραμένουν. Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία φαίνεται να μπλοκάρουν προς το παρόν την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν. Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Μαριάν Ζαν Μαρινέσκου υποστηρίζει πάντως ότι η χώρα του χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία για την επιτήρηση των συνόρων, καθώς η σχετική τεχνογνωσία προέρχεται από τη Γερμανία.
«Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκα μαζί με ξένους ευρωβουλευτές τα πιο σημαντικά σημεία ελέγχου: τη ναυτική βάση στην Κωνστάντζα, το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών στο Βουκουρέστι, καθώς και φυλάκια στα χερσαία σύνορα με τη Μολδαβία. Ειλικρινά σας λέω ότι εντυπωσιάστηκα. Ιδιαίτερα το σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων είναι το πιο σύγχρονο τεχνολογικά στην Ευρώπη. Με θερμικές κάμερες βλέπεις καθαρά τα πρόσωπα στα είκοσι ναυτικά μίλια από τις ακτές».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw
No comments:
Post a Comment