Wednesday, June 1, 2011



Επισκόπηση τύπου  | 01.06.2011

«Τα χρήματα της Γερμανίας είναι καλά επενδυμένα στην Ελλάδα»

 

Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας συνεχίζονται τα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ρεπορτάζ με τίτλους όπως «Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει».

 
«Χρειαζόμαστε ένα νέο ταμείο διάσωσης τραπεζών», υποστηρίζει ο αναλυτής Φρανκ Βίμπε σε σχόλιό του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επικεντρώνεται στο ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί μια πιθανή κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης: «Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών υποβαθμίζεται συχνά, αλλά μία αναδιάρθρωση, μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους, μπορεί όμως να αξιολογηθεί και ως χρεοκοπία.
 
Η συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ασφάλεια για τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες και έτσι να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφ’ όσον εξαρτάται πια από την ΕΚΤ….Ένα εθνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, όπως το γερμανικό SOFFIN, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει χρήματα και εφ’ όσον ανήκει στην ευρωζώνη δεν μπορεί ούτε καν να εκδώσει (χρήμα).»
 
Ο οικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι πρέπει, όσο επώδυνο και αν είναι πολιτικά, να δρομολογηθεί ένα τέτοιο ταμείο διάσωσης τραπεζών:
 
«Όποιος δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ταμείο, έχει να επιλέξει ανάμεσα στα συνεχή πακέτα ευρωβοήθειας και στην πλήρη εγκατάλειψη της Ελλάδας στο χάος. Επειδή όλοι φοβούνται όμως ένα νέο χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποστηρίζουν (την πρώτη λύση): έτσι και αλλιώς ζούμε σε μια κοινότητα χρεών.»
 
Άμεση βοήθεια και ενιαία θέση
 
«Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης», είναι ο τίτλος ανάλυσης (του Θεόδωρου Μαργέλλου από την εταιρεία IJ Partners) στην ίδια εφημερίδα Handelsblatt που υπογραμμίζει ότι η ΕΕ οφείλει να δρομολογήσει μια βιώσιμη λύση χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις: «Από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση η Ευρώπη δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις, αλλά δραστηριοποιείται μόνον εάν εξαναγκαστεί από αυτές.
 
Αυτή τη στιγμή ζούμε την παταγώδη αποτυχία των αγορών. Και δεν είναι καθόλου υπεύθυνο να αφήσουμε την κατάσταση απλώς να εξελιχθεί. Η πρόσφατη κλιμάκωση των σεναρίων που ήθελαν την Ελλάδα ακόμη και εκτός της ευρωζώνης αποδεικνύει την νευρικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση, όσοι έχουν ‘στοιχηματίσει’ στην χρεοκοπία της Ελλάδας.  Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δρομολογήσει ένα κοινό σχέδιο, που θα το στηρίζουν όλοι».
 
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «2η διάσωση της Ελλάδας», υπογραμμίζει ότι παρά τις διχογνωμίες και τις αντιρρήσεις τελικά η ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση: «Οι ρήτρες για την Ελλάδα θα γίνουν πιο αυστηρές και θα ενισχυθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι η χώρα θα λάβει την απαραίτητη ευρωβοήθεια, η οποία θα χρησιμοποιηθεί τώρα και για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. …Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά όπου λείπει ο οικονομικός ορθολογισμός, αντικαθίσταται από τον πολιτικό. Όλοι εξάλλου μπορούν τώρα να θεωρήσουν εαυτούς νικητές: οι Γερμανοί, διότι θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Έλληνες, διότι θα λάβουν το ρευστό που χρειάζονται και η ΕΚΤ, διότι θα γίνουν και άλλες περικοπές. Τελικά αυτά όλα συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάσωση.»
 
Η ΟΝΕ είναι …ο σωτήρας της Γερμανίας;
 
«Καλά επενδυμένα, στην Ελλάδα», είναι τέλος ο τίτλος σχολίου (του Μάρκους Σίβερς) που δημοσιεύεται σε δύο εφημερίδες, στην Kölner Stadtanzeiger και στην BerlinerZeitung για τη γερμανική βοήθεια:
 
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι δύσκαμπτη στις υποχωρήσεις και στη συναίνεση, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που υπάρχει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Στη διάρκεια της ευρωκρίσης οι πεσιμιστές είχαν και έχουν εύκολο παιχνίδι και πεδίο δράσης.Οι αντιρρήσεις τους διατυπώθηκαν γρήγορα και ‘έπιασαν τόπο’: οι Γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, γιατί κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ζουν ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές τους ή οι συνεχείς πιστωτικές ενέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, εάν οι Έλληνες δεν προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Όλα αυτά είναι σωστά. Αλλά επιθυμεί όντως κάποιος να πάθει εμπλοκή η ΟΝΕ, που προσφέρει στη Γερμανία τεράστια οικονομική ανάπτυξη και μπουμ στην αγορά εργασίας; Έστω και χρειαστούν και άλλα δισεκατομμύρια, τα χρήματα της Γερμανίας είναι καλά επενδυμένα στην Ελλάδα.»
 
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

No comments: