Tuesday, June 7, 2011


«Ιερά εξέταση» για την οικονομία

Παρουσία πέντε υπουργών ξεκίνησε στις 10.30 η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με πλήθος βουλευτών να εκφράζουν επιφυλάξεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να ασκούν κριτική σε κεντρικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής.

«Ιερά εξέταση» για την οικονομία
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώνονται για το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία που συζητήθηκε και στην χθεσινή "άτυπη", πλην μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με την παρουσία πέντε υπουργών (Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδη, Κατσέλη, Ρέπα), ενώ στις 5 το απόγευμα το Μεσοπρόθεσμο θα είναι αντικείμενο συζήτησης και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.
Δίωρη εισήγηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί δυο ώρες και πλέον ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου απευθυνόταν στους 90 βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι βουλευτές έχουν ζητήσει το λόγο, 60 προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν, ενώ από τις πρώτες τοποθετήσεις διεφάνη ότι η κριτική θα είναι σκληρή. "Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως... Ούφο" φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο πρόσφατο σποτ - απολογισμού του 20μηνου κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα.
Το Μεσοπρόθεσμο θα είναι αντικείμενο συζήτησης και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κι
Το Μεσοπρόθεσμο θα είναι αντικείμενο συζήτησης και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου

Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκτιρικής παραδεχόμενος πως υπήρξαν αστοχίες και πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ασκείται τρομερή πίεση από την τρόικα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

"Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας", είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός.

Εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι αυτό είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών. Εμφανίστηκε διαλλακτικός όσον αφορά το φορολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σε θέση να επιφέρει ελαφρύνσεις στα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου προέτρεψε τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση αυτές να είναι οικονομικ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου προέτρεψε τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση αυτές να είναι οικονομικά ισοδύναμες.

Πυρά από Βάσω Παπανδρέου
Απ' όσους έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής την πιο έντονη κριτική έχει ασκήσει η Βάσω Παπανδρέου η οποία, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στον Γ.Παπακωνσταντίνου, είπε:

"Οταν σε είχα επισκεφθεί στα τέλη του 2009 και σου είχα πει να πάρεις μέτρα, με αντιμετώπισες σαν ούφο! Τι έχεις κάνει για τους κερδοσκόπους; Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας χώρας δεν οδηγεί πουθενά."

Και συνέχισε: "Αφήστε τα κόλπα του opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Το σχέδιό σας έχει κοντά πόδια."

Η Β. Παπανδρέου έκλεισε την τοποθέτησή της, λέγοντας:"Εχετε κι άλλες φορές έρθει με εκβιαστικά διλήμματα. Οταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία"

"Οχι στο δημοψήφισμα"
Στην τοποθέτησή του, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, ενώ ο Κώστας Γείτονας τόνισε ότι δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολογητο και εκφράζοντας την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε το δημοψήφισμα προθάλαμο εκλογών.

"Εχει χαθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι και γι' αυτό οδηγηθήκατε στην ανακοίνωση της Κυριακής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γείτονας, αναφερόμενος και αυτός στο σποτ του απολογισμού της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.
"Να υπάρξουν παραιτήσεις"
Την άποψη ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν και να υπάρξουν παραιτήσεις, φέρεται να υποστήριξε ο Εκτορας Νασιώκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Δεν χρειάζονται εκλογές, χρειάζεται να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων".

"Ανασχηματισμός" και "πλατείες"...
Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός κατά την ομιλία του, φέρεται να είπε: "Όταν μιλάμε για συναίνεση εννοούμε έμπρακτη συναίνεση, δηλαδή να γίνει ανασχηματισμός με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του κόσμου ειδικά στο οικονομικό επιτελείο. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις πλατείες".

Ο Δημήτρης Καρύδης, φέρεται να υποστήριξε: "Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Έχει συγκεντρωθεί μισό εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και μείς ψηφίζουμε αμέριμνοι"..
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Εθνους, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που κινούνται μεταξύ υιοθέτησης των μέτρων που κρύβει το μεσοπρόθεσμο, της καταψήφισής του ή της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα. Δεν το λένε δημοσίως, αλλά το επαναλαμβάνουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με κυβερνητικά στελέχη και δη με όσα εκτιμούν ότι μπορεί να μεταφέρουν "κλίμα" στο πρωθυπουργικό επιτελείο. ΕΘΝΟΣ.gr

No comments: