Friday, June 10, 2011


Έντυπη Έκδοση 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «ΟΜΟΦΩΝΑ» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ • ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ • ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ

Σενάρια ανασχηματισμού μετά τα «ναι»

«Ενέκρινε ομοφώνως», όπως αναφέρει με μάλλον πανηγυρικό τρόπο σημείωμα του μεγάρου Μαξίμου, χθες το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, το οποίο στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή. Τώρα αρχίζει για την κυβέρνηση η μάχη της Βουλής και για να την κερδίσει θα πρέπει να πείσει πρώτους απ' όλους τους δικούς της βουλευτές, που εξακολουθούν να αντιδρούν και να επικρίνουν συνολικά την οικονομική πολιτική.
Στη χθεσινή τελευταία συζήτηση του προγράμματος στο υπουργικό αρκετοί υπουργοί επέμειναν στην ανάγκη να μη μειωθεί το αφορολόγητο, να μην εξισωθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον στα προϊόντα εστίασης, και γενικά να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως και προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, έδειξε ότι ικανοποιεί τελικά όλα τα παραπάνω αιτήματα, όμως οι υπουργοί έμειναν με την εντύπωση ότι είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα των ισοδύναμων μέτρων, που θα τα αντικαταστήσουν και θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της συναίνεσης με την αντιπολίτευση, κυρίως τη Ν.Δ., στην οικονομική πολιτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Τη συνέχιση της προσπάθειας για συναίνεση ζήτησαν και υπουργοί, όπως οι Ε. Βενιζέλος και Αννα Διαμαντοπούλου.
Υπερκομματικοί
Στο πλαίσιο αυτής της νέας προσπάθειας για τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός:
* Κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να συνδιαμορφώσουν το τελικό σχέδιο του προγράμματος. «Εφόσον συμφωνούμε με τους στόχους, όπως ισχυρίζεται ο Α. Σαμαράς, δεν έχουμε κανένα ταμπού να βρούμε και τους τρόπους και να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο γραμμή γραμμή, πολιτική πολιτική», είπε.
* Δεσμεύτηκε ότι σε «καίριους τομείς θα αξιοποιήσει πρόσωπα χωρίς κανέναν κομματικό περιορισμό, αλλά με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται».
Η αναφορά του αυτή εκλήφθηκε από κυβερνητικά στελέχη-μέλη ως αναγγελία ανασχηματισμού με εξωκοινοβουλευτικά και «έξω από το ΠΑΣΟΚ» πρόσωπα. Ωστόσο, πηγές του μεγάρου Μαξίμου δεν το επιβεβαίωναν και παρέπεμπαν σε ανάλογη θέση που είχε εκφράσει και στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
* Είπε ότι θα επιδιώξει το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Τη θέση αυτή εξέφρασε και στο άτυπο υπουργικό την περασμένη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να θέσει πλειοψηφικό όριο τις 180 ψήφους.
Εντύπωση προκαλεί η επιμονή του πρωθυπουργού να διατηρεί στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Το ανέφερε και χθες, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφορά ούτε το Μεσοπρόθεσμο ούτε το Μνημόνιο. Αφησε να εννοηθεί ότι θα το χρησιμοποιήσει για θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωσε τους υπουργούς για το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες και αναφερόμενος στις πολύωρες και εκρηκτικές συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών είπε ότι «αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις και αυτές οι διαδικασίες ήταν χρήσιμες για όλους».
Τι είπαν
Μίλησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλέσει την αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μνημόνιο 2. Πρότεινε η κυβέρνηση στο εξής να λειτουργήσει όπως στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με το σχήμα της διυπουργικής επιτροπής την οποία συντόνιζε ο ίδιος.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση πρέπει πλέον να θέσει ως σημαντική παράμετρο-όπλο και τις αντοχές της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι πάνω απ' όλα η κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση του κόσμου. Η Λούκα Κατσέλη πρότεινε το διπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης και είπε ότι η εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να συνδεθεί με την ανεργία.
Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να συναντηθεί εκ νέου με τον Α. Σαμαρά. Ο Δημ. Ρέππας είπε οι αποκρατικοποιήσεις να γίνουν για το συμφέρον του πολίτη και όχι του αγοραστή. Αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα σίτισης ήταν ο Π. Γερουλάνος. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «η οικονομική κρίση εξελίχτηκε σε πολιτική κρίση και κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε κρίση διακυβέρνησης». Ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι «χρειάζεται επιμονή και μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές αντιδράσεις».
Επεισόδιο στο Πολιτικό
Εντονο επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γ. Παναγιωτακόπουλου σημειώθηκε προχθές τη νύχτα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Οταν το μέλος του Π.Σ. είπε ότι οι επίτροποι στα υπουργεία σημαίνουν πολιτική υποταγή της χώρας, ο πρωθυπουργός χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι τον διέκοψε λέγοντάς του: «Εχω εξηγήσει, θα προσφέρουν μόνο τεχνογνωσία, είμαι ο πρωθυπουργός και ό,τι λέω πρέπει να γίνεται σεβαστό, να με σέβεσαι και να ανακαλέσεις». Μετά και την παρέμβαση άλλων μελών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανακάλεσε. Στη συνεδρίαση ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε και πάλι σκληρή κριτική από τα μέλη του οργάνου (Παναγιωτακόπουλος, Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης κ.ά.), ενώ ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή, όταν η κουβέντα πήγε στις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν κάποιες χώρες, όπως η Φινλανδία, για να χρηματοδοτηθεί πάλι η Ελλάδα, είπε: «Εγώ το σπίτι στο Καστρί έχω να το υποθηκεύσω, αν χρειάζεται...». *ENET

No comments: