Tuesday, November 29, 2011


Πολιτική | 29.11.2011

Ναι στις μερικές αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας λέει ο Στ. Δήμας

 

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπ. Εξωτερικών Στ. Δήμας για να παραβρεθεί σε εκδήλωση του μορφωτικού και πολιτιστικού ιδρύματος Körber με θέμα τον ρόλο της Γερμανίας και της Ευρώπης σε μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο.

 
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Γερμανός και ο Πολωνός ομόλογός του, Γκίντο Βεστερβέλε και Ράντοσλαβ Σικόρσκ, με τους οποίους ο κ. Δήμα θα έχει στην πορεία της ημέρας κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Πολωνός ομόλογος του, επέμεναν να παρουσιάζουν στις παρεμβάσεις τους τα μέτρα που συνεπάγονται με αυτές τις αλλαγές “ως αναγκαίες διορθώσεις για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά”. Δηλαδή, τις αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος της ευρωζώνης δεν τηρεί τα κριτήρια σταθερότητας, όπως και τον έλεγχο των δημοσιονομικών του, αλλά και την παρέμβαση σε αυτά από την Κομισιόν.
Με την αναγκαιότητα “μερικών αλλαγών” στη Συνθήκη της Λισσαβόνας χωρίς όμως να τις προσδιορίσει, συμφώνησε και ο κ. Δήμας, χαρακτηρίζοντας τις μάλιστα ως “αναγκαίες για τη διασφάλιση μεγαλύτερης νομικής βεβαιότητας”. 
Όποιος θέλει και μπορεί …
Ράντοσλαβ Σικόρσκ και Γκίντο ΒεστερβέλεΡάντοσλαβ Σικόρσκ και Γκίντο ΒεστερβέλεΈνα δείγμα πάντως για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία διεξάγεται αυτό το διάστημα στην ΕΕ η όλη συζήτηση για τις αλλαγές της Συνθήκης έδωσε ο κ. Βεστερβέλε. Κατά την άποψη του, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να αποτελέσουν το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Τόνισε όμως, ότι πρόκειται για μια “πρόταση”. Αν κάποιο μέλος δεν θέλει να ακολουθήσει στην επόμενη φάση, τότε, υποστήριξε ο κ. Βεστερβέλε, “δεν θα πρέπει να μπλοκάρει τα υπόλοιπα 26 κράτη” να προχωρήσουν. Στόχος αυτής της παραίνεσης είναι, εκ πρώτης όψεως, η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιτίθεται στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Επειδή όμως ο Γκίντο Βεστερβέλε είχε προηγουμένως διατυπώσει την άποψη ότι “τα γερμανικά συμφέροντα είναι ταυτόσημα με τα ευρωπαϊκά” και ότι η ΕΕ θα πρέπει να θωρακιστεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τις άλλες οικονομίες, μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι στους αποδέκτες αυτής της παραίνεσης ανήκουν και κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια σταθερότητας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

No comments: