Πολιτική | 01.12.2011
Η έξοδος από την κρίση περνά από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης
Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες συνέδριο της Eταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης(SüdosteuropaGesellschaft), που είχε ως θέμα τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν. Κεντρικός ομιλητής αυτής της εκδήλωσης ήταν ο νυν υπουργός Eσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος αρχικά είχε καλεστεί ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια. Κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Γιαννίτσης παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle. Η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε το θέμα της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, την οποία έχουν χάσει, όχι μόνον οι χρηματαγορές και οι ξένοι επενδυτές, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
Γιαννίτσης: Η Ελλάδα θα πρέπει σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Να αποδείξει ότι θέλει να προχωρήσει στις πολιτικές εκείνες, οι οποίες σιγά σιγά θα τη βγάλουν από την κρίση. Ότι θα εφαρμόσει όποιες πολιτικές συμφωνηθεί ότι απαιτούνται. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Δεύτερο, πρέπει ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του για αυτά που κάνει. Να γνωρίζει ότι δεν γίνονται όλα αυτά χωρίς λόγο, χωρίς στόχο ή χωρίς να υπάρξει κάτι το χρήσιμο και σημαντικό για την περαιτέρω εξέλιξη της Ελλάδας. Τρίτον έχουμε ένα εκατομμύριο σχεδόν άνεργους. Πρέπει και αυτός ο κόσμος να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι αυτές οι πολιτικές γίνονται και έχουν μια σημασία και γι αυτόν. Τέταρτον, είναι και ο κόσμος των επενδυτών, των επιχειρήσεων, που είναι ο κατ΄ εξοχήν μοχλός για μια διαδικασία που την έχουμε πιεστικά ανάγκη. Πρέπει και αυτοί να αποκτήσουν μια εμπιστοσύνη απέναντι σ΄ αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, γιατί έτσι θα πετύχουμε να βγούμε από την κρίση.
Να δούμε γιατί φτάσαμε στην κρίση σαν σύστημα και σαν ευρωζώνη συνολικά
DW: Είναι όμως γεγονός ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης σχετίζεται και με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, και προπαντός με τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές που ακολουθούσαν και τις πρακτικές που εφάρμοζαν στην άσκηση της εξουσίας. Πολλοί στο εξωτερικό αναρωτιούνται κατά πόσο είναι δυνατόν αυτά τα κόμματα να βγάλουν την χώρα από την κρίση;
Γιαννίτσης: Δεν θα αμφισβητήσω ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πρακτικών, επιλογών και συμπεριφορών που και το πολιτικό σύστημα και ως ένα βαθμό η κοινωνία η ίδια είχε και διατήρησε για αρκετό χρονικό διάστημα. Θα προσθέσω όμως το εξής: αυτό που βλέπουμε είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να πρωτοεμφανίστηκε ως φαινόμενο μιας χώρας που βρέθηκε σε κρίση, μια χώρα που όλοι την επέκριναν συνεχώς γι αυτό που είχε γίνει, αλλά σήμερα βλέπουν ότι δεν είναι η μοναδική χώρα. Σε κρίση βρέθηκαν και χώρες, που ήταν χώρες υπόδειγμα: Η Ιρλανδία, η Ισπανία που είχε μια χαρά δημοσιονομικά, η Πορτογαλία. Η Ιταλία έχει μπει στο στόχαστρο και βλέπουμε με ποια προβλήματα είναι αντιμέτωπη. Και συζητούνται ακόμη χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτό τι σημαίνει; Πρέπει να δούμε ότι η πραγματικότητα της κάθε χώρας ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση, δεν ήταν ο μοναδικός. Να μην ρίξουμε το βάρος και να μην επικεντρώσουμε την κριτική μας μόνο σ΄ αυτό. Πρέπει να δούμε γιατί φτάσαμε στην κρίση και σαν σύστημα και σαν ευρωζώνη συνολικά. Και αυτό δεν αφορά ούτε τα κόμματα, ούτε την ελληνική κοινωνία.
DW: Το 2001 είχατε καταθέσει ως υπουργός Εργασίας ένα νομοσχέδιο που πρόβλεπε μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πολύ πιο ήπιες από αυτές που γίνονται σήμερα. Η αντίδραση ήταν έντονη λίγο αργότερα έπρεπε μάλλον να αλλάξετε υπουργείο. Αισθάνεστε δικαιωμένος;
Γιαννίτσης: Δεν με ενδιαφέρει από πολιτική άποψη αν εγώ είμαι δικαιωμένος ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, επειδή δεν έγινε εκείνη η μεταρρύθμιση έχει πληρωθεί ένας σκληρός λογαριασμός από δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με την έννοια ότι η όλη κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν είχε γίνει η μεταρρύθμιση. Δεν θα είχαμε και αυτό το πρόβλημα με την υπόλοιπη κρίση, γιατί σε μια κρίση σίγουρα θα φτάναμε. Νομίζω ότι η κοινωνία αντιλήφθηκε ότι αν δεν πάρει μέτρα και δεν αναπτύξει πολιτικές αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων που έχει σήμερα, τότε ο λογαριασμός που θα πληρωθεί αύριο θα είναι πολύ πιο υψηλός, πολύ πιο σκληρός και πολύ πιο γενικευμένος.
Η κοινωνία χρειάζεται μια προοπτική αισιοδοξίας
DW: Τι είναι αυτό που σα κάνει να πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει πράγματι βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση;
Γιαννίτσης: “Η κοινωνία με την ανεκτικότητα της, με την εμπιστοσύνη που περιέβαλε την κυβέρνηση αυτή, με τον τρόπο που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υπομένουν θυσίες που είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, λέει: « Ναι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καταλαβαίνουμε ότι να δεν γίνουν αλλαγές τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα». Απλώς αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι μια προοπτική αισιοδοξίας ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα θέματα που πρέπει η κυβέρνηση να πετύχει. Και όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση, αλλά όποιος κυβερνήσει το επόμενο διάστημα τη χώρα.
DW: Και πότε θα είναι αυτό;
Γιαννίτσης: Από οποτεδήποτε και μετά.
Δεν μας αξίζει η σημερινή εικόνα της Ελλάδας
DW: Πολύς λόγος γίνεται στο εξωτερικό και οπωσδήποτε στη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης. Της καταλογίζεται ότι η ένταξη της είναι προϊόν απάτης, ότι δηλαδή έδωσε πλαστά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας της. Εσείς το διάστημα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη ήσασταν οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Σημίτη. Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα από τη δική σας τη σκοπιά;
Γιαννίτσης: Το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ, με τον οποίο μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 1999 είναι 3,1%, ενώ θα έπρεπε να είναι 3 ή 2,9%. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αν θυμάμαι καλά, τρεις άλλες χώρες, έχουν από 3,3 ως 3,4%. Δεν νομίζω ότι το μέλλον της ευρωζώνης, η κρίση ή η πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης κρίθηκαν από το αν είχαμε 0,1% ή 0,2% πάνω ή κάτω από το Benchmark. Όλοι τότε ήξεραν ότι έπρεπε να προχωρήσει η ευρωζώνη και κανένας δεν έπαιρνε το ρίσκο να ακυρώσει την προοπτική μέσα από μια λογιστική προσέγγιση. Η Γερμανία η ίδια θα είχε πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα απ΄ ότι αυτά που εμφάνισε τελικά, γιατί έκανε και εκείνη διάφορες ενέργειες, ώστε να μη φανούν τα ελλείμματα συνολικά. Και δεύτερον υπήρξαν και μια σειρά ενέργειες στη συνέχεια, οι οποίες δείχνουν ότι όλη αυτή η κατηγορία είναι πάρα πολύ άδικη. Προσωπικά εξοργίζομαι πάρα πολύ με αυτούς που κατασκεύασαν αυτή την κατάσταση. Λιγότερο με αυτούς που την επικαλούνται, διότι απλούστατα αυτοί που το επικαλούνται, μπορεί να πει κανείς ότι καμιά φορά δεν ξέρουν τι ακριβώς έχει γίνει, αλλά αναπαράγουν πράγματα που τους φαίνονται αυτονόητα, που όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητα.
DW: Εξοργίζεστε και για την εικόνα του Έλληνα, όπως αυτή παρουσιάζεται σε ορισμένα μίντια στη Γερμανία;
Γιαννίτσης: Ναι εξοργίστηκα, γιατί δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα. Μπορεί να φταίμε για αυτήν την εικόνα, αλλά δεν μας αξίζει. Αλλά το ίδιο εξοργίζομαι αν βλέπω διάφορες εικόνες που αφορούν την Γερμανία, οι οποίες παράγονται ή αναπαράγονται στην Ελλάδα.
Συνέντευξη: Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος dw
No comments:
Post a Comment