Wednesday, December 14, 2011



Πολιτική | 13.12.2011
Μ. Βρετανία: θέατρο παραλόγου με…ανοίγματα



Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής βρίσκεται και σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός για το βέτο στη δημοσιονομική ένωση. Σε σημείο που η κυβέρνηση αρχίζει επίθεση φιλίας στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα θεατρο παραλόγου στη Βουλή.

Άνοιγμα προς τον γαλλο-γερμανικό άξονα φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση της Βρετανίας μετά τα ολέθριο, για πολλούς, βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον στο σχέδιο σταθεροποίησης του Ευρώ. Παράλληλα, ισορροπία τρόμου επικρατεί ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους κι αυτό καταδείχτηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Απέφυγε σύγκρουση»


Τα χαμόγελα, χαμόγελα...
Θέατρο του παραλόγου παίχτηκε χθες βράδυ στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ντέιβιντ Κάμερον έλλειπε επιδεικτικά από την αίθουσα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλέγκ. Μετά τις δημόσιες και πολύ έντονες επικρίσεις του για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση, προκαλώντας υποτιμητικούς σχολιασμούς από δεξιά και αριστερά. Οι συνεργάτες του Κλέγκ λένε πως δια της απουσίας του απέφυγε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με ολέθρια αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Ακόμα κι έτσι για μια ακόμη φορά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων εκτίθεται στους οπαδούς του που τον έχουν δει να υποχωρεί στα πάντα.

«Επίθεση» φιλίας στις Βρυξέλλες


Άνοιγμα Κάμερον στον γερμανογαλλικό άξονα
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δια στόματος Κάμερον ξεκινά από ότι φαίνεται διπλωματική επίθεση φιλίας προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως δεν θα θέσει εμπόδια στη ενεργοποίηση των κοινοτικών θεσμών για την υλοποίηση της διακυβερνητικής συνθήκης. Για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη έχουν επιστρατευθεί μέλη της κυβέρνησης,  όπως ο φιλοευρωπαίος Κεν Κλάρκ ακόμη και ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών Γουίλλιαμ Χέιγκ. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, το κλίμα στους οικονομικούς κύκλους είναι καθολικά αρνητικό, όσον αφορά την έκβαση του γαλλο-γερμανικού σχεδίου. Γενική πάντως είναι η εκτίμηση των βρετανών οικονομικών παραγόντων πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις  όπως έκδοση ευρωομολόγου και ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το ευρώ δεν θα υπάρχει μετά το καλοκαίρι.

Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη

Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw

No comments: