Thursday, December 15, 2011

προλάβαμε το τελεσίγραφο/σημερινή


Προλάβαμε το τελεσίγραφο!

Εκτύπωση | 15/12/2011 | ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Με δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι τηρήθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας της Βουλής. Κοινοβουλευτικοι συνεργάτες το μετέφεραν από ομιλητή σε ομιλητή λόγω της μη λειτουργίας των ηχητικών συστημάτων τα οποία «έκλεισαν» οι απεργοί.
Η Βουλή ψήφισε τα μέτρα υπό το σκότος που επέβαλε η ΠΑΣΥΔΥ
Πέρασαν χθες όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μερικές μόλις ώρες προτού λήξει το τελεσίγραφο της Κομισιόν για απόφαση στις 15 Δεκεμβρίου.
Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, λίγες μόνον ώρες προτού λήξει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο για λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Βουλή ψήφισε χθες το απόγευμα τη δέσμη των μέτρων και σήμερα ψηφίζει και τον προϋπολογισμό για το 2012. Η ψήφιση έγινε μετ’ εμποδίων, μια και λόγω της αιφνίδιας απόφασης της ΠΑΣΥΔΥ για απεργία, η αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Βουλή βρισκόταν στο σκοτάδι, χωρίς ηχητικά συστήματα και χωρίς στενογράφους.
Ένα μόνο μέτρο δεν ψηφίστηκε, αυτό της αφυπηρέτησης στο 64ο έτος, αφού κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε λάδι στη φωτιά που άναψε χθες η ΠΑΣΥΔΥ με τα απεργιακά μέτρα.
Όπως πληροφορούμαστε, σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον Κοινοτικό Επίτροπο Όλι Ρεν ότι η Κύπρος συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της Κομισιόν κι ενέκρινε τα μέτρα που της ζητήθηκε να πάρει.
Από τον Μάρτη ο ΦΠΑ
Η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων για τα μέτρα έγινε συνοπτικά. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για αύξηση του ΦΠΑ, για τη φοιτητική χορηγία και τα επιδόματα τέκνου, για την εισφορά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και των αυτοτελώς εργαζομένων, τα νομοσχέδια για τις τράπεζες, για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων καθώς και για την έκτακτη εισφορά των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το νομοσχέδιο για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 15 σε 17 τοις εκατόν ψηφίστηκε με 45 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την τροπολογία του Αβέρωφ Νεοφύτου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος από την 1η Μαρτίου 2012 αντί από 1η του έτους, όπως επιθυμούσε η Κυβέρνηση.
Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις ανέφερε ότι με την παράταση της εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ, δίνεται χρόνος στην Κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να αποφασίσει ανακουφιστικά μέτρα και να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της για αναπτυξιακά μέτρα και για δικαιότερη ΑΤΑ.
Η αύξηση του συντελεστή αναμένεται να επιφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τράπεζες
Τα νομοσχέδια για τις τράπεζες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, αυτά προνοούν την επέκταση επιβολής ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κρίσεων και τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι νομοθεσίες για τις τράπεζες στοχεύουν στην ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων, μετά από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας και της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής και να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και φερεγγυότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Προνοείται εξάλλου η σύσταση ανεξάρτητου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης και επίλυσης χρηματοοικονομικών κρίσεων στην Κύπρο. Ειδικότερα το Ταμείο θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων στις απολαβές και τη μη παραχώρηση τιμαριθμικών αυξήσεων στις συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τη διετία 2012-2013, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης με τον περιορισμό των δαπανών.
Η Βουλή ψήφισε και το νομοσχέδιο για την έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια.
Η τροποποίηση για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα έγινε έτσι ώστε ο νόμος να καλύπτει και οποιοδήποτε δικαστή σε οποιοδήποτε δικαστήριο της Δημοκρατίας, καθώς και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η κλιμακωτή εισφορά
Η Βουλή ψήφισε και το νομοσχέδιο με το οποίο η κλιμακωτή εισφορά προς το κράτος θα ξεκινά από τις 2500 ευρώ. Με τροπολογία που εγκρίθηκε ομόφωνα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανώτατη μισθολογική κλίμακα θα καταβάλλουν επιπλέον 0,5% έκτακτη εισφορά.
Με βάση τα νομοσχέδια για τη στόχευση του επιδόματος τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, υπολογίζεται ότι το κράτος θα εξοικονομήσει 80 εκατομμύρια ευρώ και όχι 100 όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Η Βουλή ενέκρινε και νομοσχέδια και κανονισμούς με βάση τα οποία όσοι καταβάλλουν ΦΠΑ, υποχρεούνται να εκδίδουν νόμιμη απόδειξη για συναλλαγές που αφορούν λιανική πώληση. Αντίγραφα των αποδείξεων πρέπει να διατηρούνται για περίοδο επτά ετών.
Τα μερίσματα εταιρειών
Χθες εγκρίθηκαν ομόφωνα τα νομοσχέδια για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα εταιρειών από 17 σε 20 τοις εκατόν. Ψηφίστηκε εξάλλου και το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο νόμος περί φορολογίας του Εισοδήματος καθώς και τα νομοσχέδια για την εναλλαξιμότητα στη δημόσια υπηρεσία.
Με 29 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον ψηφίστηκε ο νόμος για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 27 εκατομμυρίων που αφορά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Επαρχιακού Γραφείου Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Λεμεσού, το Επαρχιακό Γραφείο Τελωνείων Λάρνακας και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Πριν λήξει η συνεδρία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Ολομέλεια θα συνέλθει αύριο στις 3 το απόγευμα για ολοκλήρωση του έργου της με ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενδεχομένως να μην υπάρξουν ομιλίες από τα κόμματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αύριο το πρωί θα συνέλθει και η Επιτροπή Οικονομικών.
Τι είπαν οι βουλευτές για την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων
Της συνεδρίας της ολομέλειας είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπίας της ΠΑΣΥΔΥ με εκπροσώπους των κομμάτων σε μια προσπάθεια να πεισθεί η ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων να μην προχωρήσει σε στάση εργασίας. Η συνάντηση απέβη άκαρπη και όπως δήλωσε μετά το τέλος της ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ, «υπάρχουν και τα δικαστήρια».
Απευθυνόμενος στους απεργούς με τη χρήση τηλεβόα, ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε τα περί μη διεξαγωγής διαλόγου, είπε ότι θα γίνουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.
«Στη δικαιοσύνη, είπε, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, αλλά τίποτε δεν τελειώνει σήμερα. Θα έρθουν καλύτερες μέρες και για μας. Και θα μας βρουν αντιμέτωπους».
Η συνεδρία της ολομέλειας άρχισε στις 4 το απόγευμα, μετά από απόφαση σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων. Λόγω της απεργίας δεν υπήρχαν γραφείς και άλλο προσωπικό. Η συνεδρία έγινε με τη βοήθεια κοινοβουλευτικών συνεργατών οι οποίοι ανέλαβαν ρόλο στενογράφων και χωρίς μικρόφωνα και ηχητική, λόγω της απεργίας, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο να ακούει ο ένας βουλευτής τι έλεγε ο άλλος. Για σκοπούς τήρησης πρακτικών χρησιμοποιήθηκε δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο το οποίο μεταφερόταν από ομιλητή σε ομιλητή.
Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της Βουλής αρχικά είχαν αναφέρει ότι θα κλειδώσουν την αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η ολομέλεια της Βουλής, στη συνέχεια όμως περιορίστηκαν να σβήσουν στις 14.48 τα φώτα και τα ηχητικά συστήματα. Τα φώτα άναψε 10 λεπτά αργότερα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.
Τα σφυρίγματα των απεργών και τα συνθήματα «Φούλη στην Αργάκα και Νικόλα στη Στράκκα» ακούγονταν και στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας, ο πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι η Βουλή εκφράζει τον απεριόριστο σεβασμό της στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, υπέδειξε ωστόσο ότι δεν μπορεί να παραλύσει και καταδίκασε τους προπηλακισμούς βουλευτών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του σέβεται το δικαίωμα της απεργίας, στέλνει όμως το σαφέστατο μήνυμα ότι η Βουλή και η δημοκρατία δεν απειλείται και δεν φιμώνεται.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί και από ποιους έκλεισαν τα μικρόφωνα, ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο προς όλους ότι ο χώρος της Βουλής και ειδικά η αίθουσα συνεδρίας της ολομέλειας είναι χώρος ιερός, είναι ο ναός της δημοκρατίας και πρέπει να τυγχάνει του απαιτούμενου σεβασμού.
Η ΠΑΣΥΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της καμπής την οποία διέρχεται η οικονομία του τόπου, είπε ο κ. Κυπριανού, και απηύθυνε έκκληση προς την ΠΑΣΥΔΥ και το συνδικαλιστικό κίνημα να σκεφτεί ξανά την απόφαση που πήρε και να την αναθεωρήσει για το καλό των ιδίων των δημοσίων υπαλλήλων και για το καλό του κυπριακού λαού και του τόπου.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, ωστόσο, τόνισε, η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί υπό απειλές. 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, είπε πως πρέπει να καταστεί κατανοητό στην πλευρά των απεργών ότι δεν είναι ελαφρά τη καρδία που θα ψηφιστούν τα μέτρα.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα υποκινείται από το Προεδρικό.
Παρατηρώντας ότι «αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει σήμερα, αλλά σήμερα αρχίζει», ανέφερε πως δεν ευθύνεται η Βουλή εάν καθυστέρησε ο διάλογος και κακώς καταλογίζονται ευθύνες στη Βουλή για την απουσία διαλόγου.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι παρίσταται με δυσαρέσκεια και στεναχώρια στη συνεδρία, ευχήθηκε να μη συμβεί ξανά στη Βουλή αναγκαστική συνεδρία και παρατηρώντας πως οι απεργοί μπορεί να έχουν δίκαιο για τους λόγους που διαμαρτύρονται, είπε ότι το μεγάλο λάθος της ΠΑΣΥΔΥ είναι η προσπάθεια να εμποδίσει τη λειτουργία της Βουλής και της δημοκρατίας.

1 comment:

lornion said...

Είδες οι Κύπριοι συνεπέστεροι των Ημεδαπών νεοελλήνων!