Tuesday, March 6, 2012

6/3

Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν


Με περισσότερες από 300 συλλήψεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη τερματίστηκε η απόπειρα της φιλοδυτικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να στήσει σκηνές και να οργανώσει παρατεταμένη διαμαρτυρία στο κέντρο των δύο πόλεων, αμφισβητώντας την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι και ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει τις εντάσεις με προσκλήσεις για διάλογο και νομοθετικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν τα μικρότερα κόμματα.
Οι στημένες έγχρωμες επαναστάσεις δεν θα περάσουν στη Ρωσία λένε με τη σειρά τους οι υποστηρικτές του Πούτιν και προειδοποιούν με νέες μαζικές συγκεντρώσεις εάν χρειαστεί. Ο ίδιος ο Πούτιν συνέχισε τις συναντήσεις με αντιπάλους και υποστηρικτές του, που υποδέχθηκε χθες στην επίσημη κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας, για να χαιρετίσει το γεγονός ότι η ρωσική κοινωνία συσπειρώθηκε κι έκανε την επιλογή της.
Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η απειλή του χάους και της αναβίωσης της διάλυσης του 1990 ήταν το βασικό επιχείρημα, που λειτούργησε άλλη μια φορά υπέρ του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος δέχεται συγχαρητήρια από ολόκληρο τον κόσμο. Έτοιμο είναι και το σενάριο της τελετής ορκωμοσίας του το Μάιο, που θα σημάνει και την πανηγυρική επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

No comments: