Thursday, March 15, 2012


Description: http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifpolitiki
Description: http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
Αιχμές Βενιζέλου κατά του «μοντέλου Παπανδρέου»
Του Βασιλη Nεδου
Σαφείς αιχμές προς τους βουλευτές που συμμετέχουν στο νέο κόμμα των κ. κ. Λούκας Κατσέλη και Χ. Καστανίδη, αλλά και στο περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ άφησε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε επίσης (
Alpha) ότι αμέσως μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβερνητική θέση του, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την πορεία του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές, ενώ απηύθυνε και προσκλητήριο συστράτευσης ακόμη και προς όσους βουλευτές είχαν, όπως είπε, «μια ατυχή στιγμή».
Ολους αυτούς τους διαχώρισε πλήρως από την κ. Κατσέλη και τους συνιδρυτές της «Κοινωνικής Συμφωνίας», τους οποίους περιέγραψε δίχως να κατονομάσει. Είπε εν προκειμένω ότι «υπάρχουν άλλοι οι οποίοι διέρρηξαν τους δεσμούς τους με την παράταξη και μεταξύ αυτών και άνθρωποι οι οποίοι παίξανε πολύ μεγάλο ρόλο και στη διαμόρφωση της προεκλογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ το 2009 και στις προγραμματικές υποσχέσεις του 2009». Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν αποτελεί πολιτικό που έχει κάνει «μια πορεία «κηπουρού»», αφήνοντας βεβαίως έμμεσες αιχμές προς τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου.
Ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο κεντρικό σύνθημα το οποίο, όπως γνωστοποίησε, θα είναι το «Αρχίζουμε». Υπερασπίστηκε επίσης το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ο εναλλακτικός δρόμος που κάποιοι οραματίζονται δεν είναι παρά μια «φενάκη».
Στρατηγικά, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και οι συνεργάτες του εντάσσουν το άρτι ιδρυθέν κόμμα («Κοινωνική Συμφωνία») στη χορεία των «αντιμνημονιακών» κομμάτων και θεωρούν ότι μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί. Πολύ σκληρές για την κ. Κατσέλη ήταν οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο, όπως οι κ.κ. Π. Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου.
Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου, πάντως, προετοιμάζονται για τη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα γίνει την Κυριακή. Εως τότε ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιεί καθημερινά εμφανίσεις. Σήμερα το μεσημέρι θα παραχωρήσει μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βασικοί στόχοι του κ. Βενιζέλου είναι οι εξής: Πρώτον, να αποδομήσει τους κ. Αντ. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη (συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις μεγάλο τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων). Ο δεύτερος στόχος συνίσταται στη διατύπωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης πολιτικών πέρα από το Μνημόνιο. Ορισμένοι χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους και μιλούν για την υιοθέτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε χθες τις επαφές με διάφορα πρόσωπα εντός αλλά και εκτός του -στενά εννοούμενου- κομματικού μηχανισμού για τη στελέχωση διαφόρων θέσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη του εκπροσώπου.
Χθες, για κάποιες ώρες επικράτησε έντονη φημολογία περί επιχείρησης απόκρυψης ευαίσθητων αρχείων από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ροβ.
Σπυρόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις πληροφορίες ψευδείς και ανεύθυνες.

No comments: