Tuesday, March 13, 2012


Η φρικτή υποψία  /  KATHIMERINI
Tου Σεραφείμ Κωνσταντινίδη / serkon@otenet.gr
Η κρίση ξεκίνησε ως δημοσιονομική, εξελίσσεται σε πολιτική και θα καταλήξει κοινωνική. Στην πορεία αυτή, η πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει τη σταδιακή προσαρμογή. Κάθε φορά προχωρεί στην προετοιμασία της επόμενης φάσης που είναι χειρότερη από την προηγούμενη, ενώ οι άλλες χώρες αξιοποιούν τον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες απομόνωσης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην επεκταθεί η «μόλυνση» από «την ιδιαίτερη ελληνική περίπτωση». Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στην αρχή η Ελλάδα ήταν μέρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος, όλο και περισσότερο τώρα θεωρείται ιδιαίτερη περίπτωση που προσπαθούν οι άλλοι να βοηθήσουν. Αν δεν τα καταφέρει, τόσο το χειρότερο για τη χώρα αυτή…
Υπάρχει βέβαια μια οδυνηρή υποψία στην ατμόσφαιρα. Αιωρείται το ενδεχόμενο ότι δεν εφαρμόζεται συνειδητά η στρατηγική σταδιακής προσαρμογής, αλλά ότι υπάρχει απόσταση από την πραγματικότητα. Απλά να μην ξέρουν τι πρέπει να γίνει ή, το χειρότερο, να νομίζουν ειλικρινά κάθε φορά ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος. Η υποψία αυτή κερδίζει έδαφος, καθώς οι ενδείξεις πληθαίνουν.
Δεν είναι τυχαία η καθησυχαστική(!) ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα περιόρισε τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια». Αν είχαν επαφή με την πραγματικότητα, θα γνώριζαν ότι ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 5% τον Ιανουάριο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2011, και η επίδοση αυτή ακολουθεί τη μείωση 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.
Η ζωή θα ήταν καλύτερη χωρίς τους αλαζόνες που διοικούν το υπουργείο αυτό, την ύφεση, την ανεργία, κι ας μην περιοριζόταν απότομα η εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων…
Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Η συλλογική ηγεσία του κόμματος που είχε κερδίσει την πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές συνεδρίαζε πολλές ώρες για να αποφασίσει ποιοι είναι υποψήφιοι αρχηγοί, δηλαδή ένα θέμα που δεν έχει σημασία! Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει για σημαντικότερο θέμα: Πώς θα προστατευθούν οι πολιτικοί στις παρελάσεις! Αν χρειάζεται προβληματισμός και κινητοποίηση της αστυνομίας για το θέμα, η λύση είναι εύκολη. Να μην πάνε στις παρελάσεις, όπως αποφεύγουν τα εστιατόρια, τα καφενεία κ.λπ.
Εφτασαν στην απόφαση να γίνουν εκλογές σε δύο μήνες και δεν έχουν «διασφαλίσει» ότι μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς πολυπληθή συνοδεία κρανοφόρων αστυνομικών στους δρόμους. Νομίζουν ότι θα πάρουν ψήφο χωρίς προσωπική επαφή με ψηφοφόρους.
Δεν έχουν αντιληφθεί ότι σε όλες τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν ανάλογα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ κ.λπ. άλλαξε πλήρως το πολιτικό προσωπικό. Ακόμα κι αν έμειναν τα ίδια κόμματα, οι εκφραστές τους είναι άλλοι. Διαφορετικοί, όχι απαραίτητα καλύτεροι ή χειρότεροι. Οι δικοί μας νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν…

No comments: