Thursday, August 8, 2013

ΣΤΡΑΤΌΣ: ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΝΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΤΡΑΤΟΣ: ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
08/08/2013

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο που άρχισαν πριν από περισσότερες από δέκα ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας. 

Η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία συστάθηκε από τον στρατό μετά την καθαίρεση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, «καθιστά υπεύθυνους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για την αποτυχία αυτών των προσπαθειών». 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις συνέπειες. 

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η Ένωση θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου του Καΐρου έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια μεσολάβησης, αναχώρησε από τη χώρα. 

Ο Μπερνς είχε συνομιλίες τόσο με την κυβέρνηση όσο, με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, με απεσταλμένους της ΕΕ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

ΟΗΕ: Έκκληση για συμφιλίωση 

Την ανάγκη επίτευξης εθνικής συμφιλίωσης στην Αίγυπτο υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Νάμπιλ Φάχμι. 

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, μεταξύ των οποίων είναι η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης. 

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος ο Μοχάμεντ Μόρσι και ζήτησε από τους Αιγύπτιους ηγέτες να προχωρήσουν σε μια αληθινή και αξιόπιστη διαδικασία συμφιλίωσης. 

Κρίση στην Τυνησία 

Όξυνση παρουσιάζει η κατάσταση στην Τυνησία, όπου ο Νετζίμπ Μράντ, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Εναχντά χαρακτήρισε πραξικόπημα την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης. 

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Μουσταφά Μπεν Τζαφάρ -κυβερνητικός σύμμαχος των ισλαμιστών- δήλωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες της μέχρι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Το ίδιο βράδυ περισσότεροι από 40.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση στην Τύνιδα απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» ή «η κυβέρνηση θα πέσει σήμερα». 

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του βουλευτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου, καθώς και του στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαίντ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε πριν από έξι μήνες, στις 6 Φεβρουαρίου.

No comments: