Friday, August 30, 2013

Πιέσεις για την δημιουργία.........

Πιέσεις για την δημιουργία fund ακινήτων του δημοσίου με έδρα το Λουξεμβούργο

Share
Στην αρχή είχε ακουστεί σαν αστείο. Κάποιοι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούσαν ενέχυρο την ελληνική περιουσία για νέα δάνεια, άλλοι ζητούσαν να μπει επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ ένας ξένος παρατρεχάμενος της τρόικας. Άλλοι, επίσης, ζητούσαν ακόμη και την ίδρυση μια εταιρείας η οποία θα ελέγχεται από ξένους και θα αναλάβει να διαχειριστεί όλη τη δημόσια περιουσία της χώρας διότι μας θεωρούν… ανίκανους, δεν προωθούμε τις αποκρατικοποιήσεις, είμαστε άχρηστοι να πουλήσουμε ακίνητα κ.λπ.
Τελευταία όλο και περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης γράφουν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για τερματισμό της βοήθειας και να πάμε να… κουρευτούμε μόνοι μας. Λες και είμαστε στο 2011 και το 2012 όπου πράγματι δεν είχαν γίνει πολλά και στην ουσία προσπαθούσαμε να τη βγάλουμε καθαρή με ψέματα.
Λες και δεν έχουν χορτάσει με αίμα, με θυσίες, με ανεργία 30% με αυτοκτονίες, τεράστια ύφεση. Λες και δεν έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης, πρωτογενές πλεόνασμα και μια τουριστική έκρηξη που, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, αν δεν υπάρξει ατύχημα (κατάρρευση φορολογικών εσόδων δηλαδή) η ύφεση θα κλείσει φέτος κάτω από τις αρχικές προβλέψεις, δηλαδή κάτω από 4%.
Παρ’ όλα αυτά οι ξένοι μιλάνε πάλι για μέτρα, για νέες περικοπές και στο βάθος έξοδο από το ευρώ. Ειδικά οι γερμανικές εφημερίδες, λόγω εκλογών, έχει επιδοθεί σε αγώνα για το ποιος θα προσβάλλει περισσότερο τους Έλληνες. Μέχρι και χλιδάτη ζωή των Ελλήνων στη Μύκονο ανακάλυψαν επειδή είδαν μερικούς ξεπλυμένους Ρώσους να ανοίγουν σαμπάνιες.
Εν πάση περιπτώσει, χθες οι Financial Times επανήλθαν στο θέμα με τη δημόσια περιουσία και γράφουν ότι Φινλανδία, ΔΝΤ και ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη δημιουργία fund ακινήτων το οποίο θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα διοικείται από ξένους αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις.
Από τον ESM ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρά στο βαθμό που αναμένονταν.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει ως σήμερα, εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες κ.λπ.
«Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής περιουσίας και να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.
Ωραία, λοιπόν. Κάποιοι ονειρεύονται ξένους διοικητές σε εταιρείες που θα αναλάβουν όλη την ακίνητη περιουσία της χώρας. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Κάτι χλιαρές διαψεύσεις και… τα σκυλιά δεμένα. Και θα βρεθούμε κάποια στιγμή να διαπραγματευόμαστε νέο δάνειο με τον όρο να πάρουν ξένοι τον έλεγχο των κρατικών ακινήτων.
Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Η δημόσια ακίνητη περιουσία είναι μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Ας φροντίσουν μην τη σπάσουν.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.  Antinews

No comments: