Monday, August 12, 2013

Γερμανική γκρίνια για «πολιτικές αποφάσεις»

Γερμανική γκρίνια για «πολιτικές αποφάσεις»

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επανέρχεται και αυτή τη φορά δείχνει να υιοθετείται και (εκτός του ΔΝΤ) από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έκθεση που εκπόνησε η Μπούντενσμπανκ για λογαριασμού του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως αυτή μεταφέρεται από το γερμανικό περιοδικό, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετο δανεισμό από τους Ευρωπαίους εταίρους της από τις αρχές του 2014. 

Στο έγγραφο αυτό, η Μπούντενσμπανκ προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα συμφωνήσουν βεβαίως για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» από τις αρχές του 2014 το αργότερο, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. 

Αν και τόσο η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα, όσο και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών απέφυγαν να σχολιάσουν την έκθεση, φαίνεται ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζει να προβληματίζει σοβαρά τους δανειστές, οι οποίοι προσανατολίζονται προς τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου πακέτου στήριξης, ως προέκταση του ισχύοντος προγράμματος. 

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας φαίνεται να «δυσφορεί», καθώς περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλούς». elzoni.gr

Στην έκθεση μάλιστα, ασκείται κριτική στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικά υποκινούμενη». 

Σαφώς δηλαδή αναφέρει ότι η εκταμίευση έγινε στο πλαίσιο σειράς πολιτικών αποφάσεων για την Ελλάδα. 

Κι’ αυτό διότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επαινούν τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν όρο του σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπούντενσμπανκ την περιγράφει ως «μόλις ικανοποιητική»…elzoni.gr

No comments: