Saturday, August 3, 2013

ΔΎΣΚΟΛΕς ΙΣΟΡΟΠΙΕς


ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ προς τις γερμανικές εκλογές, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός αναμένεται να βγει κερδισμένος, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
 
Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ αυτή, που εντός του φθινοπώρου μπορεί να πάρει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης, κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα αλλά και ευκαιρίες για διπλωματικούς και πολιτικούς ελιγμούς. Το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του έστειλε μήνυμα στην καγκελάριο Μέρκελ ότι εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να διασφαλισθεί η επαρκής χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.
 
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το ΔΝΤ ζητάει από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άρνηση της Βραζιλίας να συνυπογράψει την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ, αλλά και η πίεση που ασκούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για «το ελληνικό πρόγραμμα που δεν οδηγεί πουθενά».
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, η Γερμανία αντιστέκεται στη συζήτηση για την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αν και όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος δεν θα πάρει βιώσιμη τροχιά εάν δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών.
 
ΣΕ ΑΥΤΟ το σύνθετο διεθνές οικονομικό σκηνικό, η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει το δικό της ρόλο. Η ελάφρυνση του χρέους, εάν γίνει με νέο κούρεμα, θα συνοδευτεί από ένα ανανεωμένο Μνημόνιο. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Αλλωστε, οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι εάν δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, φωτογραφίζοντας μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα ξεπεράσει τους κινδύνους του νέου Μνημονίου εάν υιοθετήσει μεταρρυθμιστική πολιτική χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, με αιχμές την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων υπέρ της επιχειρηματικότητας και όχι των ενδιάμεσων φορέων. Τώρα, που φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να διεκδικήσει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών που θα συνοδεύσουν το νέο κούρεμα του χρέους.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

No comments: