Monday, September 2, 2013

Κόντρα στην Αθήνα για το δράμα της Δαμασκού

Κόντρα στην Αθήνα για το δράμα της Δαμασκού

Καθώς στις ΗΠΑ το θέμα της επίθεσης στη Συρία έλαβε αναβολή ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα συζήτησης του ζητήματος στο Κογκρέσο, στην Αθήνα έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την τελευταία να επιμένει στη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για τη Συρία.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, δια του υπουργείου των Εξωτερικών, δηλώνει πως «από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων», ενώ – εν αναμονή και των εξελίξεων στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, όπου επίσης θα ζητηθεί η γνώμη της Βουλής – η Αθήνα προκρίνει την ενημέρωση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών προστίθεται πάντως ότι ο κ. Βενιζέλος είναι «στη διάθεση των κομμάτων για κατ' ιδίαν ενημέρωση οσάκις του ζητηθεί».
Όσον αφορά στις επιθετικές ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τη στάση της Ελλάδα, στην ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρεται πως «το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε, είναι κατώτερη των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο Υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα».
Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων. Η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία (Γενεύη 2), με στόχο μια οριστική και βιώσιμη λύση στο δράμα της Συρίας. Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Realnews, ζητά να εξακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για τη χρήση των χημικών στη Συρία, «διότι στην περίπτωση της Συρίας, σε αντίθεση με αυτή του Ιράκ, η χρήση αυτή καθαυτή, δεν αμφισβητείται από κανέναν και είναι γεγονός».
Όπως αναφέρει, «στεκόμαστε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για τη δημοκρατία , αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε βάρβαρες ενέργειες, όπως η χρήση χημικών όπλων, που συνιστά έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».
Σημειώνει επίσης ότι «από την πρώτη κιόλας στιγμή στηρίξαμε πολιτική λύση και σημειώνουμε ότι αυτό τον δρόμο προτείνουν φίλοι και σύμμαχοι».
Σε συνέντευξή του επίσης στη Realnews, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται από την πλευρά του:
«Ποιά χώρα, ποια πολιτική δύναμη και ποιός πολιτισμένος άνθρωπος αρνείται να καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο δράστης;».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει πως είναι στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη ενημέρωση και κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του, σημειώνοντας πως δεν μπορούν κάποια πράγματα να γίνουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στη Βουλή στο μέσον μιας κρίσης, που εξελίσσεται ανά ώρα, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας πολιτικοδιπλωματικής κινητικότητας.
Στην Κύπρο
Η Κύπρος έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν διευκολύνσεις.
Η Κύπρος, είπε, ως χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, είναι έτοιμη να προσφέρει καταφύγιο, αν χρειαστεί, για την εκκένωση υπηκόων φίλων χωρών.
Εξέφρασε, παράλληλα, τη μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, για τη χρήση χημικών στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι το τελευταίο κτύπημα στη Δαμασκό αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ειδεχθή πράξη που δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ωστόσο ότι πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση του γενικότερου προβλήματος.
Για την υποδοχή ξένων υπηκόων που θα απομακρυνθούν από την περιοχή, είπε ότι η Κύπρος μπορεί να δέχεται 10 χιλιάδες ημερησίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετακινούνται από την Κύπρο σε 48 ώρες.
Σε ό,τι αφορά Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν της επιτρέπει να αναλάβει επισήμως φιλοξενία τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στη Συρία και την στάση της κυβέρνησης

«Ενώ οι διεθνείς φωνές πληθαίνουν και οι λαοί εναντιώνονται στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η κυβέρνηση Σαμαρά κλείνει τα μάτια μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπαίνει καν στον κόπο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο για τις εξελίξεις και τις δικές της προθέσεις.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να εμπλέξει με τον οποιοδήποτε τρόπο τη χώρα σε στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στο επίπεδο του ΟΗΕ, με στόχο την ειρηνική επίλυση του ζητήματος και τη διασφάλιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του συριακού λαού».
Η ΔΗΜΑΡ
Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στη συριακή κρίση και τη θέση της Ελλάδας, ζητεί και η ΔΗΜΑΡ.
«Για την ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζητά τη έγκριση του Κογκρέσου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη εμπλοκή της χώρας, η Ιταλική κυβέρνηση αποφασίζει τη μη συμμετοχή της, μεγάλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν τη διαφωνία τους. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σε ρόλο επισπεύδοντα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία και την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα. Η στάση αυτή δεν υπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας μας ούτε την ανάγκη να μην τροφοδοτηθεί ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή», τονίζει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και να αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή της. Άμεσα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητήσει το θέμα το ελληνικό κοινοβούλιο».

No comments: