ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Την «αποκάλυψη» του Νοέμβρη περιμένει η κυβέρνηση
Με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή Νοέμβριο κινούνται ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι εκείνη την περίοδο πολλά -σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- θα έχουν ξεκαθαρίσει.
Από τις εξελίξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή, άλλωστε, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η πορεία της κυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι να προχωρήσει αταλάντευτα τουλάχιστον μέχρι την αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αυτή είναι και η κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία που έχουν κάνει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι θεωρούν ότι ο φετινός χειμώνας είναι ο τελευταίος δύσκολος «κάβος» για την κυβέρνηση, πως από τις αρχές του '14 θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης και κατά συνέπεια θα μπορέσουν πιο εύκολα και χωρίς τόσο μεγάλη πίεση να καθορίσουν τα επόμενα πολιτικά βήματά τους.
Το χρονικό όριο που βάζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι τυχαίο, καθώς μέχρι τα μέσα Νοέμβρη:
1. Θα έχουν φανεί απόλυτα οι προθέσεις της τρόικας απέναντι στην κυβέρνηση. Η αξιολόγηση στα τέλη Σεπτέμβρη θα είναι σαφέστατα ένα πρώτο δείγμα, αλλά και ύστερα από αυτήν θα ακολουθήσει η έκθεση των πεπραγμένων της κυβέρνησης για το '13, οπότε και η τρόικα θα κληθεί να ανοίξει τα «χαρτιά» της για την τακτική της την επόμενη χρονιά.
2. Θα υπάρχει πλέον σαφής εικόνα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά και το μέγεθος που αυτό θα έχει. Οπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός, εκείνη την περίοδο θα ξεκαθαριστούν και τα θέματα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλών -εισοδηματικά- στρωμάτων.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει επισήμως και συγκεκριμένα πλέον ποιες ομάδες θα βοηθηθούν από την πολιτική μερικής έστω αποκατάστασης των αδικιών που προκλήθηκαν από τη «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή.
3. Θα έχουν ψηφιστεί δύσκολα νομοσχέδια όπως είναι το νέο φορολογικό, αλλά και εκείνο που αφορά τους πλειστηριασμούς των ακινήτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν για ενδεχόμενη «ανταρσία» βουλευτών, τουλάχιστον από τη ΝΔ.
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής όταν στο «Εθνος της Κυριακής» πριν από μία εβδομάδα τόνιζε ότι εάν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει νομοσχέδιο που αφορά υποχρέωση της χώρας μας έναντι της τρόικας δεν θα είναι «κοινοβουλευτικό ατύχημα», αλλά «δολιοφθορά». «Εχουμε ξεκαθαρίσει την πολιτική μας, έχουμε βάλει τους στόχους και έχουμε ενημερώσει γι' αυτούς.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, από το να προχωρήσουμε», ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, διαβεβαιώνοντας ότι οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εφόσον δεν υπάρξει κοινοβουλευτικό πρόβλημα μέχρι τον Νοέμβριο, τότε είναι σαφές ότι το σενάριο που ορισμένοι προώθησαν τον τελευταίο καιρό περί πρόωρων εκλογών απομακρύνεται οριστικά.
Ο Δεκέμβριος θεωρείται «ήπιος» πολιτικά μηνάς, ενώ από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, οπότε είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να υπάρξει τέτοιας έκτασης πολιτικό ζήτημα που να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης.
4. Θα έχουν ξεκαθαριστεί οι επιλογές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η Γερμανία θα έχει αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση και η όποια συζήτηση της Αθήνας με την τρόικα θα γίνει πλέον σε πρακτικό επίπεδο.
5. Θα υπάρχει πλήρης και «καθαρή» εικόνα σε ό,τι αφορά κρίσιμα στοιχεία της οικονομίας (ύφεση, έσοδα, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις) και άρα ο προγραμματισμός για το '14 θα είναι σχετικά πιο εύκολος, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε αυτούς τους τομείς.
6. Θα έχει προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το χρηματοδοτικό κενό που τυχόν προκύψει, ενώ θα έχουν σχεδόν καταλήξει οι σχετικές συζητήσεις για το πώς και πότε θα καλυφθεί αυτό. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα «βγει» και ότι το μόνο που απαιτείται από τους υπουργούς είναι να προχωρήσουν γρήγορα τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει. Ο πρωθυπουργός θέλει να «περάσει» χωρίς προβλήματα την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και δανειστές βελτιώσεις στην πολιτική που ακολουθείται στην οικονομία. Αυτό που δεν τίθεται, ούτε καν υπό τη μορφή συζήτησης, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Ο κ. Σαμαράς (αλλά και ο κ. Βενιζέλος) γνωρίζουν και έχουν φροντίσει να ενημερώσουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο την τρόικα ότι «νέα μέτρα» είναι πιθανόν να σηματοδοτήσουν την αφετηρία ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η λέξη «εκλογές» δεν υπάρχει αυτήν την ώρα στο «λεξιλόγιο» της κυβέρνησης και, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί, δεν υπάρχει ούτε στο «λεξιλόγιο» της τρόικας.
Είναι απολύτως χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα για την πιθανότητα εκλογών μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα στο «Εθνος της Κυριακής», πριν από μία εβδομάδα ακριβώς. «Ακόμα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή»-είχε δηλώσει- «αποσταθεροποιεί τη χώρα! Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα.
Το έχουν δείξει, άλλωστε, έως τώρα. Με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν “ατύχημα”. Θα ήταν δολιοφθορά! Ποιος θα έκανε τέτοια πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της χώρας; Ποιος θα διακινδύνευε να πάνε στράφι οι θυσίες του κόσμου, ίσα ίσα τη στιγμή που αρχίζουν να πιάνουν τόπο; Ποιος θα έσπρωχνε πίσω την Ελλάδα στην αβεβαιότητα, ίσα ίσα τη στιγμή που αρχίζει η ανάκαμψη;» «Για να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι καν βέβαιος ότι η αντιπολίτευση θα ήθελε να μπει η χώρα σε τέτοια περιπέτεια σήμερα. Ανεξάρτητα τού τι λένε δημόσια...», κατέληξε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον κ. Σαμαρά, το τοπίο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις θα ξεκαθαρίσει στα μέσα του επόμενου έτους και σε εκείνη τη χρονική στιγμή αναμένεται να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις του.
Γνωρίζει, άλλωστε, ότι τον Μάρτιο του '15 είναι η εκλογή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι πιθανόν να μη θελήσει να «βάλει» τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία (με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει οποιαδήποτε επιλογή προσώπου για το ανώτατο αξίωμα της χώρας), που θα ξεκινούσε πιθανώς από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και θα ολοκληρωνόταν με τις εθνικές εκλογές, την άνοιξη του '15.
Σκληρή γραμμή κατά ΣΥΡΙΖΑ
Στο επίπεδο της κοινωνίας μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ότι το κλίμα είναι πλήρως αντιστρέψιμο και πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας.
Στο επίπεδο της κοινωνίας μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ότι το κλίμα είναι πλήρως αντιστρέψιμο και πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας.
Τα ίδια πρόσωπα ανέφεραν πως οι τελευταίες έρευνες έγιναν στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί μια τριετής «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί απτά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής.
«Μέσα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο μπορεί η κυβέρνηση να χάνει μέρος της επιρροής της, αλλά η αντιπολίτευση δεν κερδίζει», προσέθεταν.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν μάλιστα ότι έχουν στα χέρια τους ποιοτικές έρευνες που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας και πως υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών που δεν εγκρίνει τη στήριξη που παράσχει ο κ. Τσίπρας στις κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών ομάδων όπως είναι η ΟΛΜΕ.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, φτάνουν εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας πιο «σκληρής γραμμής» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την τακτική της πόλωσης, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της επιλογής, θα συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και θα αποκτήσουν επιχειρήματα οι βουλευτές του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να υιοθετεί σε γενικές γραμμές την επιλογή αυτή, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα επρόκειτο να πει από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει -και γι' αυτή την επιλογή- τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος άλλωστε ήταν ανέκαθεν υπέρ της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίδοτο στην γκρίνια οι παροχές
Στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τα μέτρα ανακούφισης εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή θα εκτονώσουν έως έναν βαθμό την ένταση που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των θυσιών των Ελλήνων και στην πράξη πλέον θα πειστούν όλοι ότι τα δύσκολα πέρασαν», ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας που είδε πολύ πρόσφατα τον κ. Σαμαρά.
Στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τα μέτρα ανακούφισης εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή θα εκτονώσουν έως έναν βαθμό την ένταση που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των θυσιών των Ελλήνων και στην πράξη πλέον θα πειστούν όλοι ότι τα δύσκολα πέρασαν», ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας που είδε πολύ πρόσφατα τον κ. Σαμαρά.
Του Γιάννη Σαραντάκου
saradakos@pegasus.gr
saradakos@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment