Wednesday, September 25, 2013

500 εμπόδια στον δρόμο για την ανάπτυξη «είδε» ο ΟΟΣΑ

500 εμπόδια στον δρόμο για την ανάπτυξη «είδε» ο ΟΟΣΑ
Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά ο ΟΟΣΑ μένει. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του μήνα, ο Οργανισμός Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που έχει αναλάβει να εντοπίσει τα κανονιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας (οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός) και να προτείνει λύσεις για την άρση τους, θα θέσει υπόψη της κυβέρνησης «εργαλειοθήκη» για την υπέρβαση των 500 κυριότερων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Όπως έχει αναφερθεί από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στην έκθεση του οργανισμού καταγράφονται 500 εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Τα συγκεκριμένα εμπόδια, μεταξύ άλλων είναι υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα, κλπ. Και όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Ανάπτυξης θα πληρώσει τον ΟΟΣΑ για την έρευνα που πραγματοποιεί για λογαριασμό της Ελλάδας το ποσό των 901.468 ευρώ - από 936.468 ευρώ (δηλαδή έκπτωση 35.000 ευρώ).
Ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει το ποσό των 280.940,40 ευρώ, η δεύτερη δόση ύψους 433.243 ευρώ θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του έργου και η τρίτη και τελευταία δόση των 187.293,6 ευρώ θα καταβληθεί με την παρουσίαση των τελικών εκθέσεων.
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την ηγεσία του υπουργείου, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας και στους τομείς που είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητήθηκε μία μικρή παράταση για την ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας του δεύτερου κύματος των 12.500 υπαλλήλων και αναμένεται η τρόικα να αποφανθεί επί του αιτήματος στην επόμενη συνάντηση στο υπουργείο, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το μεσημέρι.
Η ηγεσία του υπουργείου, έθεσε επίσης το θέμα της ουσίας των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι μόνο των ποσοτικών μνημονιακών υποχρεώσεων του υπουργείου, κάτι που είδαν με θετική διάθεση οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως και τη μετακίνηση υπαλλήλων σε τομείς του δημοσίου όπου υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό.
Παράλληλα, τέθηκε και το αίτημα να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι υπάλληλοι (εκτιμώνται στις 6.000) που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές σε φορείς του δημοσίου και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών – κάτι που επίσης θα διευκρινιστεί σε επόμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.    elzoni.gr

1 comment:

lornion said...

τον ανταγωνισμό δεν τον διακρίνεις εύκολα, τουναντίον τις συμμαχίες και τα τροστ και τις προκαθορισμένες τιμές αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης του κόσμου.Επομένως ο ανταγωνισμός είναι λέξη κατ ευφημισμό. Αποψη που μπορεί να είναι και λάθος μου.