Monday, September 16, 2013

«Η δημοκρατία υπό πίεση»..........

«Η δημοκρατία υπό πίεση», το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η «International Herald Tribune» και η «Καθημερινή»

H λειτουργία της δημοκρατίας στον κόσμο και πώς οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις τη δοκιμάζουν, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποίησαν, απόψε, στη Στοά του Αττάλου, η «International Herald Tribune» και η «Καθημερινή», με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ τόνισε πως τα συστήματα διακυβέρνησης βρίσκονται υπό πίεση, μέσα σε ένα πλαίσιο ραγδαίων αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές, όπως σημείωσε, θα συνεχιστούν, καθώς υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των πολιτών και της διακυβέρνησης. Όμως, όπως ανέφερε, τα δημοκρατικά καθεστώτα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Εξάλλου, ο Κ. Μπιλτ σημείωσε πως «στην Ευρώπη προσπαθούμε να φτιάξουμε μια δημοκρατία που θα ξεπερνά το έθνος - κράτος, και η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο».
«Η δημοκρατία είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας της Ινδίας για την Ανάπτυξη των Ανθρώπινων Πόρων, Σάσι Θαρόρ (Dr. Shashi Tharoor), σημειώνοντας πως όποτε διεξάγονται εκλογές στην Ινδία (σε μια χώρα που οι ψηφοφόροι αγγίζουν τα 800 εκατ. πολίτες) αυτές αποτελούν άσκηση εφαρμογής δημοκρατικών διαδικασιών.
Ο γνωστός blogger, σχολιαστής της «Αραβικής 'Ανοιξης», Σουλτάν Αλ Χασεμί, τόνισε πως χρειαζόμαστε ένα θετικό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, και πως όταν υπάρξει ένα δημοκρατικό παράδειγμα, αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Σχετικά με την Αίγυπτο, ο κ. Αλ Χασεμί ανέφερε πως πριν την εξέγερση η χώρα είχε ανάπτυξη 5% επί του ΑΕΠ, αυτό, όμως, δεν απέτρεψε τον κόσμο να ξεσηκωθεί, και τόνισε πως αν δεν επιστρέψει στη δημοκρατία θα υπάρξει και άλλη εξέγερση.
Τέλος, ο αρθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κόεν, επεσήμανε πως η άμυνά μας απέναντι στις ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις, που έχουν ισχυροποιηθεί σε αρκετές χώρες, είναι η Ευρώπη.
Α.Σ.

Κέρδος   16/9/2013 22:51

No comments: