Περιβάλλον & Επιστήμη
Νανοδιαστημόπλοιο σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής
Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη των διαστημικών ερευνών. Στο φιλόδοξο εγχείρημά του θα έχει την πολύτιμη βοήθεια του φυσικού επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ.
Το εγχείρημα ακούγεται εξωπραγματικό. Ωστόσο, κάθε μεγάλου οράματος και κάθε σπουδαίας ανακάλυψης προηγούνται κατά κανόνα φαινομενικά τρελές ιδέες. Για να υπερβεί κανείς τα εκάστοτε επιστημονικά σύνορα και να εξερευνήσει νέους ορίζοντες χρειάζεται όραμα, ιδιοφυείς επιστήμονες και, αν μη τι άλλο, πολλά χρήματα. Το τελευταίο είναι κάτι που διαθέτει εν αφθονία ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος έκανε περιουσία κυρίως με επενδύσεις στον χώρο του διαδικτύου. Οι γονείς του Μίλνερ του έδωσαν το μικρό όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα. Αυτό τα γεγονός φαίνεται ότι τον επηρέασε βαθύτατα.
Ο Γιούρι Μίλνερ θέλει να κατανοήσει το σύμπαν, όπως έχει πει επανειλημμένα, και να μάθει αν υπάρχει ζωή και κάπου αλλού πέρα από τη Γη. Για να πετύχει το μεγαλεπήβολο εγχείρημά του έψαξε και βρήκε υποστηρικτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η φυσική ιδιοφυΐα Στίβεν Χόκινγκ, πρώην επιστήμονες της NASA και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Το νέο υπερφιλόδοξο πρότζεκτ του Γιούρι Μίλνερ παρουσιάστηκε χθες σε ζωντανή σύνδεση σε συνέντευξη τύπου από τη Νέα Υόρκη. Η παρουσία σπουδαίων επιστημόνων εκεί στόχευε ακριβώς να υπογραμμίσει ότι το εγχείρημα αυτό δεν είναι ούτε αστείο, ούτε τρέλα, ούτε ουτοπία.
Μικρό όσο ένα γραμματόσημο
Η ιδέα που συνέλαβε ο Γιούρι Μίλνερ ήταν ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο, με διαστάσεις που δεν ξεπερνούν αυτές ενός γραμματόσημου και ελαφρύ σαν πούπουλο, να σταλεί τα επόμενα 20 χρόνια στο γειτονικό της Γης αστρικό σύστημα Άλφα Κενταύρου. «Εμείς οι άνθρωποι παρατηρούμε εδώ και πολλές χιλιετηρίδες τα άστρα και αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί», σχολίασε ο ρώσος δισεκατομμυριούχος, εκφράζοντας την άποψη ότι τώρα ήρθε ο καιρός η ανθρώπινη αυτή επιθυμία να γίνει πραγματικότητα.
Ο Άλφα Κενταύρου είναι μεν το πλησιέστερο στη Γη αστρικό σύστημα, ωστόσο απέχει 4,34 έτη φωτός από αυτήν. Το σχεδιαζόμενο μίνι διαστημόπλοιο πρόκειται, σύμφωνα με τον Γιούρι Μίλνερ, να φθάνει το 20% της ταχύτητας του φωτός, δηλαδή περίπου 60.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Έτσι θα είναι περί τις 1.000 φορές ταχύτερο από τα σημερινά διαστημόπλοια. Ο Γιούρι Μίλνερ και ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ το ονομάζουν «νανοδιαστημόπλοιο». Ό,τι χρειάζεται για την αποστολή του στο διάστημα, όπως συστήματα επικοινωνίας, αισθητήρες και κάμερες, έχει ενσωματωθεί πάνω του με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Στόχος της αποστολής του μίνι διαστημοπλοίου είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος πλανήτης στο γειτονικό της Γης αστρικό σύστημα όπου είναι εφικτό να υπάρχει ζωή. Ο Στίβεν Χόκινγκ θεωρεί πιθανή την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε στη συνέντευξη τύπου, η πιθανότητα να βρεθεί ζωή στον Άλφα Κενταύρου είναι πολύ μικρή.
Γιούντιτ Χαρτλ / Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment