Επισκόπηση τύπου
To Βερολίνο ελπίζει ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση
Το Βερολίνο αισιοδοξεί για αίσια λύση, παρά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της. Παράλληλα, κλιμακώνεται η διένεξη Γερμανίας-Τουρκίας λόγω ενός σατιρικού υβριστικού ποιήματος.
Το ελληνικό πρόβλημα επανήλθε στο προσκήνιο με την ευκαιρία των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα και να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση. Θα κλείσει όμως;
Ο χρόνος, ως μέσο πίεσης
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την ελπίδα ότι η Αθήνα σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρει σημείο συνεννόησης με τους διεθνείς δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται να γίνουν» σημειώνει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. «Υπολογίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, ακόμη και στο περιθώριο των εργασιών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι έλληνες συνάδελφοι θα παραμείνουν σε επαφή με τους θεσμούς και θα κλείσουν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, που επικαλείται υψηλόβαθμο υπάλληλο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, ο οποίος προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη διαδικασία να κινηθούν.
Η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει τις απόψεις του ίδιου στελέχους και σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της Ελλάδας. «Δεν έχω ακούσει να βρίσκεται η Ελλάδα στο όριο της ρευστότητας» αναφέρει ο υψηλόβαθμος υπάλληλος, «αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, θα τεθεί με οξύ τρόπο και άμεσα το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμη επαρκούν τα διαθέσιμα, κάτι που στο παρελθόν ήταν ένα σημείο το οποίο έδωσε στη διαδικασία μια σχετική κινητικότητα».
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις»
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις»
Η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί σχόλιο των Νίκλας Ποτράφκε και Μάρκους Ράιχσμαν, δύο ερευνητών του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου για την «Ελληνική αδιαθεσία», όπως είναι ο τίτλος του. Αφού περιγράφουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υπεσχημένων, με αιχμή του δόρατος τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, καταλήγουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να γίνει σαφές με διαφάνεια, πρώτον, ποια μεταρρύθμιση συμφωνήθηκε και ποια υλοποιήθηκε και, δεύτερον, πόσα χρήματα έχουν δοθεί και πώς χρησιμοποιήθηκαν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή νέων δανείων και το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα».
Causa Μπέμερμαν
Διαστάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί προσλαμβάνει η διαμάχη Γερμανίας – Τουρκίας σε σχέση με το υβριστικό ποίημα για τον Ερντογάν του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν. Τα βλέμματα στρέφονται στη γερμανίδα καγκελάριο και στην απόφαση που θα πάρει για την ποινική ή όχι δίωξη του σατιρικού παρουσιαστή. «Σε μια αίθουσα δικαστηρίου και μόνο εκεί θα μπορούσε να κριθεί εάν ο Μπέμερμαν διέπραξε αξιόποινη πράξη εξυβρίζοντας τον τούρκο πρόεδρο», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. (…) «Ανεξάρτητα όμως από τη δικαστική τροπή, η περίπτωση καθιστά σαφές σε τι ηγέτη και σε τι καθεστώς έχει εναποθέσει η ΕΕ, έπειτα από επιθυμία της καγκελαρίου, τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων».
H ολλανδική de Volkskrant διαβλέπει ακόμη και τον κίνδυνο να χάσει το αξίωμά της η Άγκελα Μέρκελ. «Εκείνο που διακυβεύεται είναι η εικόνα της Μέρκελ, η αξιοπιστία της ως προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμπέδωσε διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης στο προσφυγικό», σχολιάζει ο ολλανδός αρθρογράφος.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
No comments:
Post a Comment