Saturday, March 14, 2009

Η Ακρόπολη, κορυφή του παγόβουνου
 Η κόντρα συμβασιούχων – ΥΠΠΟ αποκάλυψε το έλλειμμα πολιτικής σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Της Γιωτας Συκκα

ΥΠΠΟ. Γιατί δεν πουλάει ο ελληνικός πολιτισμός; Ακούγεται πεζό το ερώτημα, αγοραίο ίσως για κάποιους, όμως η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στο ναδίρ. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, αλλά πάνω απ’ όλα αποκαλυπτικοί.

Η μείωση που έχει σημειωθεί στα εισιτήρια των μουσείων το 2008 σε σχέση με το 2007 είναι 25,8% (δηλαδή στους τέσσερις επισκέπτες χάσαμε τον έναν) ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους 19%! Αν μάλιστα συγκρίνουμε αυτά τα ποσοστά της Στατιστικής Υπηρεσίας με την πτώση του 2007 (σε σχέση με εκείνη του 2006), 12,3% στα μουσεία και 3,4% στους χώρους, τότε φαίνεται και το μέγεθος της διαφοράς. Αυτή είναι μια εικόνα για την οποία πρέπει να αγωνιστεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αμοιβαιότητα

Η άλλη είναι η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να χαράξουν πολιτική για τα αυτονόητα. Το Συμβούλιο Μουσείων, για παράδειγμα (μοιάζει πιο ευέλικτο από το ΚΑΣ), προχθές προσπαθούσε να δημιουργήσει το πλαίσιο. Προβληματίστηκε για τη χαμηλή επισκεψιμότητα (αφού κανείς άλλος δεν μοιάζει να ιδρώνει), για ποιο λόγο δεν πάνε οι Ελληνες στα μουσεία μας, για ζητήματα σοβαρά όπως η ανταποδοτικότητα, οι ανταλλαγές, το θέμα των προϋποθέσεων δανεισμού αρχαιοτήτων, του τιμήματος ακόμη και της ενοικίασής τους.

Αν χώρες, όπως η Ρωσία για παράδειγμα, ζητούν στους δανεισμούς χρήματα, η Ελλάδα ευτυχώς δεν θέλει να μπει σε αυτή τη λογική της εμπορευματοποίησης. Οφείλει ωστόσο να ξέρει τι ζητάει και πώς ως αντάλλαγμα όταν δανείζει αρχαιότητες σε ξένα μουσεία.

Αυτά τα ζητήματα για τη συνεργασία και την αμοιβαιότητα μεταξύ των μουσείων θα αποτελέσουν και το πλαίσιο που συνιστά την κρατική πολιτική για το θέμα.

Επίσης η συνεργασία των αρχαιολογικών μουσείων με τα μουσεία σύγχρονης τέχνης, που είναι ανύπαρκτη σχεδόν στη χώρα μας. Η συνεργασία των δημόσιων και των ιδιωτικών, ακόμη και η πιστοποίηση μουσείου που ζητάει η δεύτερη κατηγορία.

Την ίδια ώρα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ προσπαθούσε να δει πώς θα αντιμετωπίσει τις γενικότερες ενοχλήσεις της κοινής γνώμης με τις κινητοποιήσεις του. Χθες, σεβόμενοι την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη εναλλακτικών μορφών πάλης, αναδιπλώθηκαν. Δεν προχώρησαν στον αποκλεισμό του μνημείου. Σήμερα, συμφώνησαν να συγκεντρωθούν έξω από το ΥΠΠΟ στις 12 το μεσημέρι και στις 4.30 θα συναντηθούν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας. Αν τους δεχτεί ο υπουργός Πολιτισμού ή ο γεν. γραμματέας δεν έχει διευκρινιστεί. Εκείνοι πάντως επιμένουν στα αιτήματά τους. Κυρίως όμως θέλουν να πληροφορηθούν τι περιλαμβάνει ακριβώς η τροπολογία που τους υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τιμώμενο ΕΜΣΤ χωρίς στέγη

Η τρίτη εικόνα αφορά το τι συμβαίνει έξω από την κεντρική έδρα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι προβολείς στρέφονται στον αποκλεισμό της Ακρόπολης (πέντε φορές σε τρεις εβδομάδες) αγνοώντας μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην περιφέρεια που κλείνουν. Μουσεία εγκαινιάζονται (όπως του Λαυρίου σήμερα, από τον γ. γ. του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλα), άλλα είναι έτοιμα αλλά δεν ανοίγουν γιατί δεν έχουν προσωπικό. Αλήθειες ή και υπερβολές που δεν θέλεις να πιστέψεις.

Κλειστή η Σπιναλόγκα. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με τα κλειδιά που τα έχουν αποκλειστικά συμβασιούχοι όπως και το ταμείο κάποιων απ’ αυτούς. Εφορείες και προϊστάμενοι μουσείων ζητούν τη βοήθεια της αστυνομίας γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Ο χώρος του πολιτισμού μοιάζει να βομβαρδίζεται.

Αυτή την εικόνα η αθηναϊκή πραγματικότητα την αγνοεί. Το ΥΠΠΟ, μάλιστα, συμμετέχει με σιγουριά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου) που έχει ως θέμα: «Πολιτισμός – τουρισμός». Ως τιμώμενο μάλιστα μουσείο προτείνει ένα θεσμοθετημένο αλλά «φάντασμα» σε επίπεδο υποδομής: το ΕΜΣΤ.

Αναρωτιέται κανείς τι έχει να προτείνει η χώρα μας για όλα αυτά. Πώς θα γιορτάσει, με τι μούτρα, για ποιες υποδομές, με ποιο δυναμικό. Για ποια θα παινευτεί και για ποια θα ντραπεί;

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι οι στατιστικές δείχνουν σταθερή ετήσια πτώση στο ποσοστό τουριστών και ημερήσιων εκδρομέων που εντάσσουν τις επισκέψεις σε μουσεία στο πρόγραμμά τους. Στις ΗΠΑ, το Colonial Williamsburg τελευταία φορά που είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες σ’ ένα χρόνο ήταν το 1990, ενώ τώρα ο επισκέπτες του είναι περίπου 700.000 ετησίως και το ετήσιο έλλειμμά του έχει φτάσει τα 30 εκατ. δολάρια», γράφει ο Graham Black στην έκδοση «Το ελκυστικό μουσείο. Μουσεία και επισκέπτες» (Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Στην Αυστραλία η εγχώρια επισκεψιμότητα στα μουσεία έχει ελαττωθεί σημαντικά. Αναφέρεται στις χώρες που ανησυχούν, που αναλύουν το κοινό των μουσείων, δημιουργούν κίνητρα, χαράσσουν στρατηγικές για το ελκυστικό μουσείο. Εμείς προβληματιζόμαστε για τους συμβασιούχους.



ΣXETIKA ΘEMATA
Μεγάλη προσέλευση στην Ακρόπολη_(...ΠOΛITIΣMOΣ...)

No comments: