Friday, March 27, 2009

καταιγισμός γαλλόφωνων ταινιών.


 Και επετειακή προβολή του «Ζ» του Γαβρά σαράντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Την πρώτη δεκαετία του στην Ελλάδα κλείνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα με μια πανηγυρική, επετειακή προβολή του «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Σαράντα χρόνια έπειτα από την πρώτη της προβολή, η εμβληματική ταινία για την υπόθεση Λαμπράκη βγαίνει και πάλι στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 2 Απριλίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, αρχίζει ανεπίσημα το φεστιβάλ, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο «Ζ». Την Τετάρτη 1η Απριλίου η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τιμούν τα 40 χρόνια από τη δημιουργία της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Παρουσία της α.ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια, οι συντελεστές της ταινίας, προσκεκλημένοι του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Φαρνό, θα ξανασυναντηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ζ», Βασίλης Βασιλικός και ο παραγωγός και ηθοποιός Ζακ Περέν θα πάρουν μέρος σε μια συζήτηση με συντονιστή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Monde Πιερ Ασουλίν, μιλώντας για την πολιτική και καλλιτεχνική σημασία της ταινίας, η οποία τιμήθηκε με 40 βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Οσκαρ, μία Χρυσή Σφαίρα και δύο Χρυσούς Φοίνικες στο Φεστιβάλ Καννών. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα απονείμει τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά για την εξαιρετική συμβολή του στις ελληνογαλλικές σχέσεις, αλλά και στην ακτινοβολία του γαλλόφωνου κινηματογράφου.

Το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ αρχίζει στις 2 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του μήνα στις αίθουσες «Αττικόν» και «Απόλλων», καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ από τις 9 έως τις 15 Απριλίου, το φεστιβάλ θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν χθες η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Κατρίν Σιαρ και ο ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας Νικολά Πιέρ, περιλαμβάνονται 64 ταινίες της πρόσφατης γαλλικής και γαλλόφωνης παραγωγής. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για το γαλλικό σινεμά, καθώς όπως δήλωσε ο Νικολά Πιέρ, είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου προβάλλονται οι περισσότερες γαλλικές ταινίες, με την εξαίρεση φυσικά των γαλλόφωνων. Το 2008, το 8% των ταινιών που προβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν γαλλόφωνες, ποσοστό που την κάνει την πιο «φιλική» ευρωπαϊκή χώρα στο γαλλόφωνο σινεμά.

Το φεστιβάλ αρχίζει στις 2 Απριλίου με την προβολή της ταινίας του Ντανί Μπουν «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του γαλλικού σινεμά, καθώς η ταινία έχει ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια εισιτήρια, μόνο στη γαλλική κινηματογραφική αγορά. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν επίσης το «Χάρισμα της Σεραφίν», που τιμήθηκε με επτά βραβεία Σεζάρ, καθώς και ένα πλήρες αφιέρωμα στις ταινίες της κωμικού Ζοζιάν Μπαλασκό, η οποία θα ταξιδέψει στην Αθήνα για την προβολή της νέας ταινίας της, η «Πελάτισσα».    kathimerini.

No comments: