Thursday, August 4, 2011


Έντυπη Έκδοση 

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Η πολιτική μοναξιά του Δ. Χριστόφια

Οριστικά εκτός κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται από χθες το ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο να ανακοινώσει νέα κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει μόνο το ΑΚΕΛ. Χθες, έγινε η τρίτη και τελευταία συνάντηση μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η διαφωνία των δύο κομμάτων, κυρίως στο Κυπριακό.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται η συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια και το κόμμα αποχωρεί οριστικά από την κυβέρνηση. «Δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για στρατηγική εξόδου από την κρίση και δεν κατέστη επιθυμητή η σύμπτωση απόψεων και παρέμειναν σοβαρές διαφορετικές εκτιμήσεις, θέσεις και προσεγγίσεις που αφορούν τον χειρισμό του Κυπριακού», ανέφερε ο Μ. Κάρογιαν.
Αφορμή
Με αφορμή το Κυπριακό, είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση και η ΕΔΕΚ, οπόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων, με τον οποίο ξεκίνησε την προεδρία του ο Χριστόφιας, κατέληξε σε μονοκομματική κυβέρνηση. Τώρα, ο πρόεδρος Χριστόφιας αναζητεί προσωπικότητες πέραν του ΑΚΕΛ για να εμπλουτίσει την κυβέρνησή του, όμως δυσκολεύεται να βρει ανταπόκριση, διότι η κυβέρνηση έχει ζωή μόνο ενάμιση χρόνο, χωρίς σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής, ενώ διογκώνονται τα προβλήματα στην οικονομία, έπειτα και από την έκρηξη στη ναυτική βάση και την καταστροφή της υποδομής παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας.
Η βασική διαφωνία των δύο πλευρών ήταν το Κυπριακό και δη η άρνηση του προέδρου Χριστόφια να αποσύρει θέσεις που έχει καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ομως, ακόμη και να ήθελε ο Χριστόφιας να αποσύρει τις προτάσεις του, ο τρόπος που του ζητούσε το ΔΗΚΟ να το κάνει, ανακοινώνοντας το δημόσια, εν μέσω εντατικών συνομιλιών, δεν του άφηνε περιθώρια ελιγμών. Στο Προεδρικό θεωρούν ότι το Κυπριακό ήταν μόνο το πρόσχημα και η πραγματική αιτία ήταν η πίεση που δεχόταν το ΔΗΚΟ από τη βάση του κόμματος, έπειτα και από τις συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί.
Ζητείται συναίνεση
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και το ΑΚΕΛ εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση και έκαναν ανοίγματα ενότητας σε όλα τα κόμματα. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να δώσουμε τα χέρια και να επιδιώξουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που τίθενται επιτακτικά ενώπιόν μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια.
Ο Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει διμερείς συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια να χειριστούν τα σημαντικά ζητήματα και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Οι θέσεις αυτές ερμηνεύονται σαν άνοιγμα προς τον ΔΗΣΥ. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση στο Κυπριακό, όμως το ΑΚΕΛ ηρνείτο οποιαδήποτε συνεργασία με το ΔΗΣΥ για ιδεολογικούς λόγους. Μάλιστα, τα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Χριστόφιας απολάμβανε την εν λευκώ υποστήριξη του ΔΗΣΥ και ειδικά του προέδρου του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη.
Ωστόσο, ο ΔΗΣΥ δεν φαίνεται πλέον πρόθυμος να στηρίξει τον Χριστόφια και ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ζητήσει την παραίτησή του από την προεδρία. Με ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι με την αποχώρηση και του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση «επιβεβαιώνεται η πλήρης απομόνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διάστασή του με την κοινωνία, η οποία βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της κυβέρνησής του».
Απέκλεισε παραίτηση
Ο ΔΗΣΥ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο τόπος βρίσκεται εδώ και καιρό ενώπιον επικινδύνων αδιεξόδων» που τα αποδίδει στη «διαρκή αναβλητικότητα και ατολμία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση». Ο ΔΗΣΥ δεν επαναφέρει αίτημα παραίτησης Χριστόφια, όμως τον καλεί «να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει τον τόπο, και να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες που τον βαρύνουν».
Το ΑΚΕΛ, διά του γενικού του γραμματέα, απέκλεισε χθες την πιθανότητα παραίτησης Χριστόφια: «Ο πρόεδρος έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια. Θα εξαντλήσει λοιπόν αυτή τη θητεία και, επαναλαμβάνω, το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή είναι μια στείρα και άγονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, με στόχο την προώθηση των όποιων μικροκομματικών ή προσωπικών συμφερόντων». *

1 comment:

lornion said...

το σύνδρομο της ελληνικής πολιτικής σκηνής απέκτησαν και οι Κύπριοι ,κι'αυτό δεν είναι καλός οιωνός