Saturday, August 6, 2011


Είδαν τη «Σκιά» του Χίτσκοκ

Τρεις μπομπίνες από την πρώτη βωβή ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη ανακαλύφθηκαν σε κινηματογραφικό αρχείο Υλικό από την πρώτη χαμένη ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ ανακαλύφθηκε σε κινηματογραφικό αρχείο στη Νέα Ζηλανδία

Είδαν τη «Σκιά» του Χίτσκοκ
Τρεις μπομπίνες από την πρώτη βωβή ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη ανακαλύφθηκαν σε κινηματογραφικό αρχείο Υλικό από την πρώτη χαμένη ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ ανακαλύφθηκε σε κινηματογραφικό αρχείο στη Νέα Ζηλανδία. Ο Βρετανός κινηματογραφιστής ήταν 24 ετών όταν έκανε το 1923 τη βωβή ταινία, "The White Shadow" ("Η λευκή σκιά"). Είχε γράψει τότε ο ίδιος το σενάριο, ήταν βοηθός σκηνοθέτη, είχε κάνει το μοντάζ και την παραγωγή, ενώ έπαιζαν οι Κλάιβ Μπρουκ και Μπέτι Κόμπσον.
Τρεις μπομπίνες από το πρώτο αυτό φιλμ του Χίτσκοκ, που το χαρακτηρίζουν "ένα άγριο, ατμοσφαιρικό μελόδραμα" ανακαλύφθηκαν στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας όπου είχαν αφεθεί από το 1989. "Μία από τις σημαντικότερες εμφανίσεις για τη μνήμη των μελετητών και των θαυμαστών του Χίτσκοκ" αποκάλεσε την ανακάλυψη ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογραφικών Κριτικών, Ντέιβιντ Στέριτ, προσθέτοντας: "Αυτές οι πρώτες τρεις μπομπίνες προσφέρουν μια ανεκτίμητη ευκαιρία να μελετήσουν τις οπτικές αφηγητικές ιδέες του Χίτσκοκ όταν έκανε τα πρώτα του βήματα".
Οι μπομπίνες ανήκαν στην οικογένεια του κινηματογραφικού συλλέκτη και χειριστή μηχανής προβολών, Τζακ Μούρταγκ, η οποία είχε στείλει το εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό στον οργανισμό για να το προστατεύσει μετά τον θάνατό του, το 1989. Ο εγγονός του Μούρταγκ, Τόνι Οζμπορν, είπε στο BBC: "Από τότε που ήταν παιδί, ο παππούς μου ήταν φανατικός συλλέκτης - είτε ήταν ταινίες είτε γραμματόσημα, είτε νομίσματα είτε οτιδήποτε. Κάποιοι τον θεωρούσαν κάπως εκκεντρικό.
Σήμερα θα χαιρόταν κρυφά από όλη αυτή την προσοχή που προέκυψε από τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις των φιλμ". Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν κάπου οι άλλες τρεις μπομπίνες, ενώ πιστεύεται ότι δεν υπάρχει άλλη κόπια. Το νέο υλικό θα συντηρηθεί στην Park Road Production στο Γουέλινγκτον, στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.
  • ΔΙΠΛΟΣ ΡΟΛΟΣ
  • Στο φιλμ "The White Shadow", η Μπέτι Κόμπσον, σε διπλό ρόλο, ερμηνεύει δίδυμες αδερφές, η μία εκ των οποίων είναι αγγελική μορφή και η άλλη "χωρίς ψυχή".      EΘΝΟΣ

No comments: