Tuesday, August 30, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 30.08.2011

Ο ελληνικός φαύλος κύκλος

 
Logo

Ρεπορτάζ για τη συγχώνευση της Alphabank με την Eurobank, πορτρέτο του Σπύρου Λάτση και η επιστροφή των περιουσιών σε χριστιανούς και εβραίους από την τουρκική κυβέρνηση είναι τα σημερινά θέματα.

 
Ένα ρεπορτάζ για τη συγχώνευση της Alphabank με την Eurobank με τον τίτλο «Το Κατάρ βοηθάει δυο ελληνικές τράπεζες», ένα πορτρέτο του Σπύρου Λάτση με τον τίτλο «Ο πιο πλούσιος Έλληνας» και ένα εκτενές σχόλιο με τον τίτλο «Ο ελληνικός φαύλος κύκλος» είναι τρία θέματα που δημοσιεύονται σήμερα στην Frankfurter AllgemeineZeitung.
 
Το σχόλιο αναφέρεται στην γενική κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και στις προοπτικές της χώρας, τις οποίες δυστυχώς περιγράφει με μελανά χρώματα και συμπεραίνει:
«Το μάθημα από την ελληνική κρίση είναι το εξής: δεν αρκούν μόνο τα μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Διότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Το πολιτικό της σύστημα είναι παρωχημένο και δυσκολεύει τη συναίνεση και τον συμβιβασμό. Η κρατική μηχανή είναι ακριβή γιατί πρέπει να εξυπηρετήσει την πελατεία των μεγάλων κομμάτων και ο τρόπος σκέψης που εμφορείται από τον κοινωνικό φθόνο και τη διατήρηση του status quo είναι επικίνδυνος».  
Και η εφημερίδα συνεχίζει πιο κάτω:  «Είναι τραγικό για έναν λαό που είναι περήφανος για το γεγονός ότι χάρισε τη Δημοκρατία στον κόσμο να του λείπει η αίσθηση της συλλογικότητας».
 
Στο πορτρέτο για τον Σπύρο Λάτση η εφημερίδα αναφέρει ότι «έφυγε η όρεξη από τον πιο πλούσιο Έλληνα να ασχοληθεί πλέον με τις τράπεζες» και σημειώνει πως ο τραπεζικός τομέας είναι μόνο ένας από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η οικογένεια Λάτση. Αναφέρεται στην πλοιοκτησία αλλά και την κατασκευαστική εταιρεία Lamda, μια από τις σημαντικότερες στη νοτιανατολική Ευρώπη καθώς και τη συμμετοχή κατά 30% στα Ελληνικά Πετρέλαια και καταλήγει πως ο Σπύρος Λάτσης είναι και ένας από τους πλέον σημαντικούς χρηματοδότες των ελληνικών ΜΜΕ και κυρίως του Ομίλου Λαμπράκη.
 
«Οι Φινλανδοί θέλουν ως εγγυήσεις ελληνική δημόσια περιουσία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial  Times: «Η κυβέρνηση στο Ελσίνκι συνεχίζει να εμμένει στις απαιτήσεις της. Χωρίς εγγυήσεις δεν θα δώσει τη συναίνεσή της για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν ως εγγύηση δημόσια περιουσία που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, η Αθήνα όμως ανθίσταται».
 
Τέλος η αυστριακή Die  Presse φιλοξενεί ένα δημοσίευμα για την επιστροφή των περιουσιών από την Τουρκία στους χριστιανούς και στους εβραίους. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Με αυτή την απόφαση η Τουρκία κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της. Και υποσχέθηκε όχι μόνο να επιστρέψει τα ακίνητα που ανήκουν στο κράτος αλλά και αυτά που ανήκουν σε τρίτους και μάλιστα να πληρώσει αποζημιώσεις σε τιμές της αγοράς. Πρόκειται για μια παραδοχή με υψηλό τίμημα, την οποία μέχρι τώρα δεν ήταν πρόθυμη να κάνει η πολιτική ηγεσία».
 
Επιμέλεια:  Μαρία Ρηγούτσου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

No comments: