Thursday, June 16, 2016

Εν αναμονή της υποδόσης η κυβέρνηση

Εν αναμονή της υποδόσης η κυβέρνηση
16/06/2016

Στα ύψη κρατούν κόμματα και κυβέρνηση την κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τη διαδήλωση «Παραιτηθείτε» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα εγκρίνουν -πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup- το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση. 
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη για την ετήσια συνέλευσή τους και πρόκειται να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα μετά την υιοθέτηση των συμφωνηθέντων από τη χώρα. Η έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM.
Τα 7,5 δισ. αποτελούν μέρος από τα 10,3 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές της τον Μάιο. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. θα καταβληθούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, με νέα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου που «βγαίνουν στο σφυρί» εμπλουτίζεται η λίστα της ΓΓΔΕ, που μετά από πάγωμα της διαδικασίας για αρκετούς μήνες, λόγω διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και αποχής των συμβολαιογράφων, ξαναβάζει μπρος τη μηχανή των πλειστηριασμών. 
Μάλιστα πλέον η εκποίηση των ακινήτων θα γίνει με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία των ακινήτων, αντί της αντικειμενικής, που ίσχυε, καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το νέο σύστημα προβλέπει ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του την 1η Ιουνίου.

No comments: